20 - 12 - 2022
اطلاعات نفتی ایران هدیه واسطهها به اتحادیه اروپا
عضو کمیسیون انرژی در گفتوگو با «جهانصنعت»: در ساخت دکل حفاری توانایی نداریم
مهسا حسین- اگرچه قرار است ایران به تحریمها لبخند بزند، ولی گاهی این
خندهها تلخ میشوند و چنان عرصه را بر ما تنگ میکنند که در نهایت راهی نمیماند جز شکایت. شکایت از هر کس و هر کجا که مسبب اتفاقات و بلایایی است که بر سرمان میآید؛ شکایت از مسوولان گرفته که کار مردمی همچون ماست تا شکایت از اتحادیه اروپا که کار مسوولان است.
در واقع «قرار گرفتن شرکت حفاری شمال در فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا» که سناریوی جدید این اتحادیه است مسالهای است که به تازگی مطرح شده و مورد توجه مسوولان قرار گرفته است. البته در راستای تحریمهای زنجیرهای که گریبان ایران را گرفته است پیش از این اتحادیه اروپا شرکت مایعسازی گاز طبیعی ایران به عنوان مجری راهاندازی اولین پروژه تولید LNG ایران و شرکت ملی نفتکش را هم در فهرست تحریم قرار داده بود.
این بار نوبت به شرکت حفاری شمال رسیده است. در حال حاضر در ناوگان حفاری این مجموعه نفتی ۱۲ دستگاه جک آپ دریایی و دکل حفاری خشکی و یک دستگاه نیمهشناور حفاری مشغول به کار هستند و همچنین برای چندمین سال متوالی حفاری چاههای نفتی در آبهای ساحلی ترکمنستان را در دستور کار قرار دارد.
بر اساس این گزارش، در راستای تحریمهایی که اتحادیه اروپا علیه این شرکت به کار گرفته است، هدایتالله خادمی، مدیر شرکت حفاری شمال در گفتوگویی با مهر اعلام کرد: در نامه ارسالی اتحادیه اروپا به حفاری شمال دلایل قانعکنندهای درخصوص دلایل اعمال تحریم ارایه نشده است. با این حال با وجود تحریمها، بهزودی بزرگترین قرارداد ساخت و خرید حفاری کشور امضا میشود.
تحریم دست دلالها را باز کرده است
در همین راستا محمدسعید انصاری، عضو کمیسیون انرژی در گفتوگویی با «جهان صنعت» افزایش فعالیت واسطهگران را در فروش دکلهای حفاری اینگونه تفسیر کرد: با توجه به اینکه ایران رسیدن به استقلال را در برنامهها خود قرار داده، نیاز کشور به خودکفایی در تولید و حفاری کاملا محسوس است و ما باید بتوانیم از این لحاظ روی پای خود بایستیم در این میان این عملکردها سبب پیدایش و افزایش حضور دلالان در معاملات نیز میشود که بسیاری از این واسطهگران به معنی واقعی کلمه دلال نیستند و فقط موجب گرانتر شدن قیمتها و عقب افتادن روند کار میشوند. بسیاری از اینها وقتی میفهمند کار بزرگی در شرف انجام است خودشان را نشان میدهند و میخواهند به نحوی بازار را در دست بگیرند که ما باید با تمام توان از پررنگتر شدن نقش این افراد جلوگیری کنیم.
وی تاثیر تحریم را نیز از جمله عوامل حضور اینگونه افراد دانست و گفت: تحریمها هم در این میان به نحوی خود را نشان میدهند زیرا یکی از عمده نقشهای دلالان این است که چون ما نمیتوانیم مستقیما خرید کنیم آنها وارد عمل میشوند و میخواهند به عنوان واسطه نقش خود را ایفا کنند.
این نماینده مجلس همچنین توان ساخت داخل دکلهای حفاری را اینگونه ارزیابی کرد: در حال حاضر توانایی چندانی نداریم و موفقیت خاصی در این زمینه کسب نکردیم. رسیدن به خودکفایی نیاز به کار حرفهای و تلاش دارد. با این حال میتوان گفت که ما در صنعت نفت توانستهایم کارهای بسیاری را به انجام برسانیم. هدف ما این است که وضعیت خود را هر روز از روز قبل بهتر بکنیم و برای رسیدن به این هدف نیاز است که فعالیت ما نیز افزایش یابد همچنین برنامههای گستردهای برای تحقیقات ما در وزارت نفت وجود دارد که امیدوارم این تحقیقات هرچه زودتر سرنوشت خود را نشان بدهند.
جزییات تحریم حفاری شمال
با این حال خادمی درخصوص بندهای تحریم جدید اتحادیه اروپا گفت: در یکی از بندهای نامه اتحادیه اروپا تاکید شده که فعالیت نفتی حفاری شمال منجر به کمک به اقتصاد ایران میشود، تصریح کرد: بر این اساس پس از تحریم صادرات نفت ایران، حفاری شمال به عنوان یکی از بازوهای اجرایی توسعه صنعت نفت مورد تحریم قرار گرفته است.
در حال حاضر به نظر میرسد اتحادیه اروپا اختلال در صنایع نفت و گاز ایران را در دستور کار قرار داده است از این رو تمامی شرکتهای خصوصی و دولتی که به نوعی به توسعه صنعت نفت و گاز کشور کمک میکنند در لیست تحریم این اتحادیه قرار میگیرند.
خادمی درباره اقدامات حقوقی ایران در واکنش به این حرکت غیرمنصفانه اتحادیه اروپا توضیح داد: اخیرا با چند کارشناس، موسسه و وکلای بینالمللی برای احقاق حق خود قرارداد بستهایم. تاکنون تمامی مدارک و استعلامات مورد نیاز مبنی بر اینکه تمامی فعالیتهای حفاری شمال مطابق با قوانین بینالمللی بوده، ارسال شده است و بر این اساس از اتحادیه اروپا به دلیل تحریمی غیرمنطقی شکایت میکنیم.
به گفته این مقام دولتی، حضور حفاری شمال در چند سال اخیر در پروژه اکتشاف نفتی در دریای خزر و حفاری در میادین مشترک نفتی منطقه خلیجفارس منجر به افزایش نقش حاکمیتی ایران شده است.
خادمی در ادامه با بیان اینکه همین فعالیتهای سازنده موجب شده است در تیررس تحریمات غرب قرار بگیریم، توضیح داد: خرید دستگاههای جدید ملکی با وجود تحریم و افزایش مشارکت در طرح توسعه میادین مشترک نفت و گاز کشور منجر به اعمال این تحریمها شده است. با این حال من این تصور را دارم که علت تحریم حفاری شمال این است که این شرکت از زیرمجموعههای شرکت ملی نفت ایران بوده و ما را با همین تصور تحریم کردهاند. ما نیز در پاسخ به این اقدام مستندات خود را آماده کردهایم تا از طریق وکیل خود به این رای اعتراض کنیم. البته این راه را راهکار اصلی خود نمیدانیم با اینکه پیگیر هستیم اما بــه دلـیــل زمــانبــر بــودن تــدابـیــری اندیشیدهایم تا در فعالیتهای خود و اجرای پروژههایی که قرارداد آنها را با شرکتها منعقد کردهایم، دچار مشکل نشویم.
مذاکره مستقیم با سازندگان
داخلی و خارجی
خادمی افزون بر این درباره افزایش نقش دلالان در بازار دکلهای غیراستاندارد و گرانقیمت حفاری به پیمانکاران صنعت نفت ایران توضیح داد: برخی از دلالان زخم خورده اطلاعات نفتی ایران را به اتحادیه اروپا ارایه میکنند ولی شرکت حفاری شمال بدون مذاکره با دلالان به طور مستقیم اقدام به تامین دکلهای مورد نیاز حفاری میکند.
وی با اعلام اینکه امسال نخستین دکل دریایی ملکی ایران با هزینه ۱۴۳ میلیون دلار در صنعت نفت کشور مشغول به کار شده است، تصریح کرد: بر این اساس به زودی دومین دستگاه جکآپ دریایی ایران با هزینه ۱۴۲ میلیون دلار وارد آبهای خلیجفارس میشود این در حالی است که دلالان و واسطهها سعی میکنند قیمت این جکآپ دریایی را حتی تا مرز ۲۰۰ میلیون دلار افزایش دهند. اما شرکت حفاری شمال برای خرید یا ساخت دکل با سازندگان داخلی و خارجی به طور مستقیم مذاکره میکند، علاوه بر اینکه با توجه به ضرورت وحدت ملی آمادگی خود را برای ارایه تجربیات به تمامی شرکتهای مورد تایید شرکت ملی نفت ایران برای خرید دکل حفاری اعلام میکنیم.
به گفته مدیرعامل شرکت حفاری شمال، اخیرا مشاهده میشود برخی از دلالان زخم خورده بازار دکلهای حفاری، اطلاعات نفتی کشور را به برخی از کشورهای غربی و اتحادیه اروپا
عرضه میکنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد