20 - 12 - 2022
اعتراضات ضدآمریکایی فراتر از مرزهای خاورمیانه
| نسیم جلالی| هدف: سفارت آمریکا، نیت: به آتش کشیدن پرچم ایالات متحده، دلیل: انتشار فیلم اهانتآمیز در مورد پیامبر اسلام (ص)، نتیجه: سرایت اعتراضات به دیگر کشورها.
آیا زمستان عرب از راه رسیده است؟ این سوال در حالی از سوی تحلیلگران واشنگتن مطرح میشود که اعتراضات ضدآمریکایی در حال عبور از مرزهای خاورمیانه و شمال آفریقاست. نزدیک به ۲۰ کشور در سراسر خاورمیانه و ورای آن طی روز جمعه در خیابانهایی دست به اعتراض زدند که تولد نخستین گامهای انقلابهای بهار عربی را شاهد بود. چند سفارتخانه دیگر آمریکا هدف هجوم معترضان قرار گرفته و حریم دیپلماتیک آلمان و انگلیس نیز شکسته شد.
این اعتراضات روز سهشنبه در یازدهمین سالگرد حملات ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ آغاز شد و برخی از تحلیلگران از جمله رییسجمهور لیبی آن بخش از اعتراضات در لیبی که منجر به کشته شدن سفیر و سه دیپلمات آمریکایی شد را به القاعده نسبت داده و معتقدند سلاحهای استفاده شده در حمله به سفارت آمریکا، سلاحهای سنگین بودهاند و همین امر بر این احتمال که همه چیز از پیش برنامهریزی شده بود، میافزاید.
به گزارش یورونیوز، با گذشت پنج روز از آغاز اعتراضها به انتشار این فیلم توهینآمیز به پیامبر اسلام (ص)، مقامات آمریکایی از افزایش تدابیر امنیتی در سفارتخانهها و مراکز دیپلماتیک خود در کشورهای مسلمان و عرب خبر دادهاند.
گزارشهای ارسالی حاکی از آن است که روز شنبه نیز اعتراضها در شهر قاهره، پایتخت مصر همچنان ادامه داشته است. چهارمین روز اعتراضها با مرگ دستکم هفت نفر در کشورهای سودان، تونس، لیبی و مصر همراه بود. در مصر، پلیس برای متفرق کردن معترضان از گاز اشکآور استفاده کرد و گفته میشود در این درگیریها یک نفر نیز کشته شده است.
مقامات دولتی سودان تایید کردهاند در حملهای که به سفارت آمریکا در خارطوم صورت گرفت، سه نفر کشته شدند. همزمان حملاتی نیز به سفارتخانههای انگلیس و آلمان در سودان گزارش شد. در تونس نیز معترضان وارد محوطه سفارت آمریکا شده و با نیروهای پلیس درگیر شدند. در این درگیریها دو نفر کشته شدند. آمریکا برای حفاظت از سفارتخانه خود در سودان، نیروهایی را به این کشور اعزام کرده است. در مراکش نیز هزاران نفر از معترضان در اعتراض به فیلم اهانتکننده به پیامبر تظاهرات کردند.
بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد از مردم لیبی، مصر و یمن خواست آرامش خود را حفظ کرده و به خشونتهایی که در پی انتشار فیلم ضداسلامی بهوجود آمده، پایان دهند.
به گفته بان کی مون، هیچ امری کشتار و حملات را توجیه نمیکند. از سوی دیگر شورای امنیت مسوولیت حمایت از سفارتخانهها و هیاتهای سیاسی را بر عهده کشورهای میزبان این هیاتها دانست و از مردم نیز خواسته تا خویشتنداری پیشه کنند.
کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجه اتحادیه اروپا نیز حمله به اماکن دیپلماتیک و سفارتخانههای آمریکا و برخی کشورهای اروپایی را به شدت محکوم کرد و مسوولیت حمایت از دیپلماتها را بر عهده مسوولان کشورهای میزبان دانست.
رفیق عبدالسلام، وزیر امور خارجه تونس در مصاحبه با شبکه الجزیره فیلم موهن به پیامبر اکرم(ص) را محکوم و اعلام کرد که اوضاع سفارتخانه آمریکا در تونس اکنون تحت کنترل درآمده است و نیروهای امنیتی در تلاشند تا ثبات را برقرار کنند و نیازی به اعزام نیروهای آمریکایی نیست.
الجزیره در گزارش خود از تجمع ۵۰۰ معترض استرالیایی در مقابل سفارتخانه آمریکا در شهر سیدنی خبر داد که به پرتاب بطری و کفش به سمت ساختمان این سفارتخانه دست زدند. همچنین هزاران نفر در شهر استانبول ترکیه نیز دست به اعتراض زده است.
این در حالی است که خبرگزاری رویترز روز گذشته از حمله طالبان به پایگاه ناتو در تلافی این فیلم موهن خبر داد.
قاری یوسف احمد، سخنگوی طالبان در گفتوگو با رویترز تاکید کرد که هدف از حمله به «کمپ بسشن» که بزرگترین پایگاه نظامی نیروهای خارجی در هلمند افغانستان است، نیروهای آمریکایی و انگلیسی بودهاند و ۱۰ نیروی طالبان در آن شرکت داشتهاند که در نهایت منجر به کشته شدن دستکم دو نیروی آمریکایی شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد