31 - 10 - 2019
اعتراض یک تدارکاتچی
«جهانصنعت»- نشست خبری روحانی بعد از وقفهای طولانی در شرایط نسبتا پایدار از لحاظ اقتصادی و سیاسی، با حضور اهالی رسانه برگزار شد. اکنون طبق گفته مقامات دولتی وضعیت تورم روند کاهشی خود را تا آخر سال ادامه میدهد و نرخ ارز هم نسبت به گذشته وضعیت باثباتی دارد و البته از نظر سیاسی نیز ایران وجهه قدرتمندی میان کشورها با وجود خروج آمریکا از برجام و تبعات اقتصادی ناشی از آن داشته است.
اقدامات متقابل ایران در خصوص سقوط پهپاد آمریکایی، توقف نفتکش بریتانیا و کاهش تعهدات هستهای نمایی از رویکرد مقابلهجویانه ایران در برابر آمریکا و غرب بود که به وجهه قدرتمند ایران در جامعه بینالملل کمک کرد.
دیروز روحانی در حالی نشست خبری برگزار کرد که ایران از هر لحاظ شرایط نسبتا باثباتتری نسبت به ماههای گذشته داشت. راهکار توامان دیپلماتیک و البته نظامی برای برونرفت از شرایط چند ماه اخیر رویکرد مقامات ایران بود. روحانی دیروز در نشست خبریاش از علاقه و اشتیاق آمریکا برای مذاکره سخن گفت و اینکه هر زمان گفتوگو با هرکسی نتیجه بخش باشد حاضر است ملاقاتی را ترتیب دهد. رییسجمهور این موضع را پیش از این هم اعلام کرده بود. تیم روحانی حتی همین اواخر در نیویورک تلاشهایی برای مجاب کردن ترامپ برای پذیرفتن شرایط مذاکره کرده بودند اما رییسجمهور آمریکا حتی حاضر نشد در ظاهر اعلام کند تحریمها را برمیدارد. از این جهت با وجود رایزنی کشورها توافقی میان تهران و واشنگتن شکل نگرفت. اما تمام سخنان روحانی مختص به آمریکا و شرایط روابط تهران با این کشور نبود. او از بهتر شدن روابط ایران با امارات گفت و تایید کرد که سفرهایی از این کشور به ایران صورت گرفته است. رییسجمهور علاوه بر راهکار دیپلماتیک برای جذب کشورها، به طرح صلح امید اشاره کرد و از استقبال کشورها نسبت به این طرح سخن گفت.
روحانی به حمله به نفتکش ایرانی در دریای سرخ هم اشارهای داشت و تاکید کرد که عاملان این اتفاق به زودی مشخص میشوند و منتظر پاسخ ایران بمانند. رییسجمهور به بحث روابط ایران و عربستان هم پرداخت و از استقبال تهران برای یافتن راهکار دیپلماتیک در جهت حل اختلافات با ریاض سخن گفت.اما مهمترین موضوع در نشست خبری منوط به سوالی در خصوص بحث حقوق شهروندی بود. اقدامات دولت در خصوص برخی پروندههای قضایی مربوط به خبرنگاران، فعالان محیطزیستی و بازداشتهای اشتباه پرونده ترور دانشمندان هستهای سوالی بود که از رییسجمهور پرسیده شد. روحانی نیز در پاسخ از شورای نگهبان گلایه کرد و تفسیر شورای نگهبان نسبت به اصل ۱۱۳ قانون اساسی را بیاثر دانست. رییسجمهور با تاکید بر اینکه طبق اصل ۱۱۳ رییسجمهور مسوول اجرای قانون است از نگرانی برخی از همهپرسی و اجرای درست قانون اساسی خبر داد.
جدا کردن بودجه و نفت جراحی دقیقی میخواهد
رییسجمهوری در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر جراحی اقتصادی در بودجه سال ۹۹ و جلوگیری از فرار مالیاتی اظهار داشت: مساله بودجه هم در سال ۹۸ مهم است که این چند ماهه را چگونه عبور کنیم و هم در بودجه سال آینده. همه شاخصها که بیان کردم مثبت است ولی در بودجه مشکلاتی داریم که باید منابع ارقام بودجه تامین شود. روحانی ادامه داد: در بخش عمرانی وضعیت بهتری داریم. بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان در بخش عمرانی پرداخت شده و تا امروز هم حقوق و هم یارانهها همچنین پول اوراقی که منتشر شدهاند نیز به موقع پرداخت شده و این مساله برای آرامش و اعتماد مردم مهم است.
وی با بیان اینکه بودجه جاری در سال ۹۹ را باید از درآمد نفتی جدا کرد، تصریح کرد: بودجه و نفت دوقلو هستند اما جدا کردن آنها نیازمند جراحی دقیقی است که آغازش سخت است. کشوری که تکیهاش بر نفت بوده، وقتی میخواهد دیگر بر نفت تکیه نکند و به اوراق، عوارض و مالیات تکیه کند ابتدا مشکلاتی ایجاد میشود. ما باید در خصوصیسازی و واگذاری سهام، حرکت صحیح، بادقت و حسابشدهای داشته باشیم.
مشکلی برای حل اختلافات با عربستان نداریم
رییسجمهوری اظهار داشت: ما مشکلی با حل مسائل منطقه از جمله عربستان از طریق گفتوگو نداریم اما هدف قرار گرفتن کشتی ما در دریای سرخ مشکلاتی را فعلا به وجود آورده است که امیدوارم تحقیقات ما به زودی به نتیجه نهایی برسد. آنچه مسلم است این است که رژیمی با کمک برخی از کشورها این کار را انجام داده است و حالا چگونه بوده و کی بوده، در حال بررسی است و ما بررسیها را نهایی خواهیم کرد. روحانی در پاسخ به سوالی دیگر درباره روابط ایران و امارات هم گفت: میان ایران و امارات در ماههای اخیر ارتباطاتی وجود دارد و برخی مقامات ایرانی به امارات رفته و برخی مقامهای این کشور هم به ایران سفر کردهاند و روابط تهران و امارات در ماههای اخیر بهتر از گذشته بوده و روند به سمت و سوی بهبود روابط است.روحانی با اشاره به سفر اخیر خود به سازمان ملل نیز گفت: در سفر سازمان ملل دو پیام رسا به جهان دادیم ایران دنبال صلح در منطقه است و دنبال ناامنی و آشوب نیست. این پیام در دنیا پذیرفته شد و دیگر اینکه گفتیم ما از مذاکره نمیترسیم و آماده هستیم و حتی آمده بودیم که در نیویورک نشست اجلاس سران تشکیل شود به شرط اینکه اجلاس ۱+۵ باشد نه برنامه تبلیغاتی برای ترامپ. اعلام میکنم آماده هستم در هر جلسهای که منافع ملت را تامین میکند حضور یابم. آماده هستم ایستادگی داشته باشم و افتخار میکنم برای ملتم قربانی شوم و البته در این راه قربانی شدن برای هر کسی افتخار است.
مبارزه با فساد به صورت هیجانی و تبلیغاتی، ما را به هدف نمیرساند
خبرنگار رسانهای اصولگرا از رییسجمهوری پرسید: بعد از افشای حقوقهای نجومی در بهار سال ۹۵، رهبر انقلاب بارها در مورد لزوم رسیدگی به این موضوع تاکید کردند و نتیجه این فرمایشات، تصویب ماده ۲۹ برنامه ششم توسعه بود که در آن دولت مکلف به راهاندازی سامانهای برای انتشار عمومی حقوق و مزایای مدیران تا پایان سال ۹۶ شد اما متاسفانه دولت تاکنون با بهانههای مختلف از اجرای این قانون سر باز زده است، سوال این است که چطور ممکن است مجری قانون از اجرای قانون، آن هم قانون مرتبط با یک سند بالادستی یعنی برنامه توسعه سر باز زند؟
رییسجمهوری در پاسخ گفت: اصل موضوع مهم است. البته شما مقدمهای چیدید که آن مقدمه بحث فراوانی دارد و آن، بحث حقوقهای نجومی است. اصل شعار، البته حقوقهای غیرعادلانه درست است اما حقوقهای نجومی شعار نادرستی بود. کاری ندارم آنها شعارهای انتخاباتی بودند. ما از آنها عبور کردیم. کل پولی که میگفتند اضافه یا کم، ۳۰۰ میلیارد ریال بیشتر نبود در کل که اینها پرداخت و از افراد گرفته شد. بنابراین این کار شروع شد.
وی ادامه داد: در زمینه حقوق غیرعادلانه هم آغازگر، دولت بود. ما در دولت این بحث را مطرح کردیم. ما آییننامه را در دولت تصویب کردیم. بعد از اینکه در دولت اقدام کردیم، بعضیها افتادند به تبلیغات و مسائلی که مطرح شد ولی کل این حرف شما یعنی مساله شفافیت، مساله مهمی است.
وی گفت: مبارزه با فساد یک کار بسیار لازم و ضروری است اما اعتقاد ما این است که مبارزه با فساد به صورت موردی، هیجانی و تبلیغاتی، ما را به هدف نمیرساند. ما باید با فساد به صورت جامع، اصولی و ریشهای مبارزه کنیم و ریشه فساد را از بین ببریم. یک فاسد را شما ممکن است بگیرید، محاکمه کنید و اعلام کنید آنچه مهم است باید اصل فساد از بین برود و راهحل آن، همین سه لایحهای است که تقدیم مجلس کردیم. این میتواند کمک بسیار بزرگی برای مبارزه با فساد باشد. در رابطه با سامانهها هم قرارمان در دولت این بوده که اعلام شود و به زودی این کار انجام میشود. البته هر سه قوه باید با هم این کار را انجام دهند و امیدواریم دو قوه دیگر هم برای اجرای آن آماده شوند.
دولت مجری و شورای نگهبان، نظارتکننده بر انتخابات است
وی با بیان اینکه آنچه مورد نظر ماست و در انتخابات اسفند مهم است شکست دیگر برای آمریکاست، اظهار داشت: اگر در انتخابات اسفند، حضور پررنگ مردم، نشاط مردم و رقابت آزادتر و بهتر را داشته باشیم، آن انتخابات شکست جدیدی برای آمریکا و دشمنان ماست و ملت ما را در دنیا قویتر نشان میدهد. با وجود تعبیر و تفسیر برخی از سخنان من، سخن من این نبود که برخی نهادها درست عمل نمیکنند. همه نهادها برای ما مهماند و امیدواریم براساس قانون عمل کنند. رییس شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه اگر لایحه شفافیت نهایی شود آنگاه رای شورای نگهبان هم مشخص و معلوم میشود چرا به فلان طرح و لایحه رای داده یا نداده است، تصریح کرد: خواست ما حضور بیشتر مردم و رقابت بهتر در انتخابات است. همه گروهها و جریانهایی که قانون را قبول دارند، عزت نظام و کشور را میخواهند، با هر فکر و سلیقهای که هستند باید در انتخابات شرکت کنند.
روحانی افزود: شورای نگهبان دخالتکننده و قضاوتکننده انتخابات نیست بلکه براساس قانون، نظارتکننده است. ما امیدواریم شورای نگهبان این نظارت را به شکل خوب انجام دهند. دولت مجری انتخابات است و امیدواریم هیاتهای اجرایی کار خود را درست انجام دهد. وی با اشاره به ارتباطات دولت و شورای نگهبان خاطرنشان کرد: رابط ما با شورای نگهبان، وزیر کشور و گاهی معاون اول من است. وزیر کشور به صورت مرتب در تماس با شورای نگهبان است. معاون اول و برخی وزرا هم در ارتباط هستند. خواست ما انتخاباتی پرشور و رقابتی است.
طبق اصل ۱۱۳ رییسجمهور مسوول اجرای قانون است
رییسجمهوری در پاسخ به سوالی درباره فعالیتهای دولت در زمینه حقوق شهروندی و اقدامات انجام شده در برخی پروندههای قضایی مربوط به خبرنگاران، فعالان محیطزیست و بازداشتهای اشتباه و پرونده ترور دانشمندان هستهای گفت: مساله حقوق شهروندی یکی از مهمترین مسائلی است که باید مورد توجه و مراعات همه قوا قرار گیرد و البته اول خود دولت باید کاملا به حقوق شهروندی توجه کند.
روحانی با اشاره به اینکه قدمهای خوبی در زمینه حقوق زنان، اقلیتها و ایجاد فضای مناسب و باز برای گفتوگو در دانشگاهها و جامعه به وجود آمده است، گفت: با این تلاشها اما با مشکلاتی هم مواجه هستیم. شما به برخی از پروندههایی که در قوه قضاییه مطرح شده است اشاره کردید. من فکر میکنم اشکال کار از اینجا شروع میشود. رییسجمهور طبق اصل ۱۱۳ قانون اساسی چون مسوول اجرای قانون اساسی است باید به صورت مداوم به قانون حساس باشد که کجا نقض شده، کجا متوقف شده و کجا فراموش شده است. وی ادامه داد: وقتی من در سخنرانیها بعضی از اصلها را مطرح میکنم برخی عصبانی میشوند. گویا من از قانون اساسی آسمان هفتم حرف میزنم. موضوعاتی مانند همهپرسی در همین قانون اساسی آمده که اگر بد است آن را حذف کنیم و اگر خوب است چرا نگران و ناراحت هستید؟ رییسجمهوری با تاکید بر اینکه معتقدم برای ثبات و پایداری نظام بهترین راه همان است که قانون اساسی پیشبینی کرده، گفت: از جمله این پیشبینیها موضوع همهپرسی در مسائل مهم اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی است. شورای نگهبان اصل ۱۱۳ قانون اساسی را بهگونهای تفسیر کرده که تقریبا این اصل را بیاثر کرده است یعنی با تفسیر شورای نگهبان گویی اصلا اصل ۱۱۳ نداریم. بنده به عنوان رییسجمهور وقتی به مجلس تذکر میدهم، رییس مجلس به من تذکر میدهد که طبق تفسیر شورای نگهبان اینچنین است، به رییس قوه قضاییه تذکر میدهم طبق تفسیر شورای نگهبان فلان… وی با تاکید بر اینکه به نظر من اصل ۱۱۳ قانون اساسی، اصل بسیار مهمی است، خاطرنشان کرد: مردم به رییسجمهور رای نمیدهند که رییس دستگاه اجرایی باشد. در همان اصلی که گفته رییس دستگاه اجرایی، رییسجمهور است، در همان اصل هم گفته مسوول اجرای قانون اساسی است و مردم رای دادند به اینکه رییسجمهور مسوول اجرایی قانون اساسی است.
روحانی گفت: اگر هم میخواهیم آن را به گونه دیگری تفسیر کنیم، بگذاریم برای رییسجمهور بعدی و از قبل هم به مردم بگوییم رییسجمهوری که انتخاب میکنید فقط مسوول دستگاه اجرایی است و در قانون اساسی هیچ دخالتی ندارد. تفسیری که شورای نگهبان میکند این است که هر جایی که یک مسوول مستقیم ندارد مثل اموال بلاصاحب جایی که هیچ مسوولی ندارد رییسجمهور وارد شود. مگر چنین چیزی میشود؟ هر چیزی مسوولی دارد و این اصل برای چه وضع شده است؟ رییسجمهوری افزود: اگر اصل ۱۱۳ اجرا شود برخی از اشکالاتی که شما مطرح میکنید برطرف میشود اما در هر دو نمونه که اشاره کردید کارهای بسیار بزرگی از سوی وزارت اطلاعات انجام شده که از افتخارات نظام جمهوری اسلامی و دولت است.
پایان جنگ یمن محتمل است
روحانی تاکید کرد: بنابراین این شوق امروز وجود دارد. آمریکا میخواهد با ما صحبت کند. اروپا میخواهد با ما صحبت کند. البته با اروپا مشکل نداریم.
همیشه صحبت میکنیم. با برخی از کشورهای منطقه از جمله عربستان مشکلی برای مذاکره نداریم. اینکه جنگ یمن رو به پایان برود از هر زمان دیگری محتملتر است.
وی تصریح کرد: شرایط تروریسم در منطقه حاد نیست. ایران به عنوان یک کشور سرافراز مورد قبول همه است یعنی بسیاری از رهبران دنیا به من میگفتند چطور مقاومت و ایستادگی کردید. این همه فشار و تحریم چطور با تدبیر و عقلانیت مردم توانستید مقاومت کنید بله امروز شرایط عبور طوفان از سر مردم هست اما آثار طوفان هنوز باقی است ما باید دفع کنیم. رییسجمهوری ادامه داد: برای مذاکره هم با غرب و هم با کشورهای منطقه آمادگی داریم. اگر پایان دو ماه، اقدامی را از طرف ۱+۴ مشاهده نکنیم سر موعد گام بعدی را برخواهیم داشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد