11 - 11 - 2019
اعلام نرخهای تضمینی تا هفته آینده
با وجود اینکه به گفته کارشناسان، تاخیر در اعلام نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی باعث کاهش انگیزه کشاورزان برای تولید محصولات مهمی همچون گندم میشود و خودکفایی این کالای استراتژیک را تحت تاثیر قرار میدهد، هنوز نرخ خرید تضمینی اعلام نشده است. البته این در حالی است که خرید تضمینی گندم براساس قیمت سال قبل آغاز شده و این طور اعلام شده است که در صورت تغییر قیمت، مابه التفات آن به زارعان پرداخت میشود.
خرید تضمینی کالای اساسی گندم، از ششم فروردین در استان سیستان و بلوچستان آغاز شد، اما با وجود گذشت بیش از شش ماه از آخرین مهلت شورای اقتصاد برای اعلام نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی، این نرخ اعلام نشده است. دولت موظف بود همزمان با آغاز سال زراعی جدید و در مهرماه، نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی را اعلام میکند تا کشاورزان و زارعان بتوانند درباره نوع کشت خود تصمیم گیری داشته باشند اما با توجه به اختلاف نظری که میان وزارت جهاد کشاورزی و شورای اقتصاد بر سر قیمت تضمینی محصولات کشاورزی (گندم) وجود داشت نرخ این محصولات اعلام نشد. این در حالی است که وزارت جهاد کشاورزی پیشنهاد افزایش نرخ خرید تضمینی گندم را بر اساس نرخ تورم به شورای اقتصاد داده بود اما این شورا با توجه به یارانهای که برای خرید تضمینی گندم باید بپردازد با این افزایش قیمت موافقت نکرده است. در سال زراعی گذشته نیز شورای اقتصاد بخشی از پول کشاورزان بابت خرید گندم را با فروش اوراق تامین کرد.
البته معاون وزیر جهاد کشاورزی در این ارتباط گفت: گندم با قیمت سال گذشته به صورت علیالحساب از کشاورزان خریداری و با ابلاغ قیمتهای خرید تضمینی سال زراعی جاری، مابه التفاوت آن به کشاورزان پرداخت میشود.
یزدان سیف اظهار کرد: وزارت جهاد کشاورزی در شهریور سال قبل پیشنهاد قیمتی خود را برای تعیین قیمت خرید تضمینی گندم به شورای اقتصاد ارائه داد و بررسیها صورت گرفت. اما با وجود بحثهای کارشناسی زیاد به قیمت نهایی نرسید و ما کماکان منتظر ابلاغ نرخهای خرید تضمینی توسط شورای اقتصاد هستیم. معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: البته با تخصیص بودجه و مشخص شدن اعتبارات یارانهای دولت، سازمان برنامه و بودجه و شورای اقتصاد با سهولت بیشتری میتوانند قیمت تضمینی را در سریع ترین زمان ممکن و حداکثر ظرف هفته آینده ابلاغ کنند. وی تصریح کرد: پیشبینی میشود امسال ۱۰میلیون و ۲۰۰هزارتن تا ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزارتن گندم به صورت تضمینی از کشاورزان خریداری شود.
تمایل برخی گروهها به واردات
با این حال که وعدههای گوناگونی در مورد اعلام نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی داده میشود اما همچنان مشخص نیست که نرخها به چه صورت تعیین خواهد شد. بر همین اساس کشاورزان همچنان در معطلی و سردرگمی به سر میبرند. در همین خصوص مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی با اعلام اینکه نرخ خرید تضمینی گندم برخلاف قانون اعلام نشده است و این موضوع انگیزه کشاورزان را کاهش میدهد، گفت: برخی گروهها به جای تقویت تولید داخلی، به دنبال واردات گندم هستند. اسماعیل اسفندیاریپور با اشاره به اینکه خرید تضمینی گندم از چند روز پیش از کشاورزان آغاز شده است، گفت: در فروردین ماه معمولا ۵/۱ تا ۲ درصد گندم کل کشور از سوی کشاورزان تحویل داده میشود و این میزان به مرور در اردیبهشت و خرداد افزایش پیدا میکند.
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی با انتقاد از اینکه نرخ خرید تضمینی گندم هنوز اعلام نشده است، گفت: با وجود اینکه قانون صراحت دارد، اما برخلاف آن هنوز قیمت اعلام نشده و این موضوع به کاهش انگیزه کشاورزان منجر میشود. وی با اشاره به اینکه کشاورز باید دخل و خرج و هزینههای خود را با قیمت اعلام شده دولت بسنجد، گفت: طبق قانون، هر ساله باید حداقل به نرخ تورم، قیمت خرید تضمینی افزایش یابد و این موضوع از سوی مسوولان رعایت نمیشود.
اسفندیاری پور با اشاره به اینکه امنیت غذایی مردم که غالبا از نان استفاده میکنند، به گندم وابسته است، گفت: سهلانگاری و عدم توجه مسوولان به اعلام نرخ خرید تضمینی موجب کاهش انگیزه کشاورزان و نهایت افت تولید این محصول میشود؛ برخی گروهها همواره به دنبال واردات گندم و آسیبرساندن به تولید و محصولات داخلی هستند.
ابطال مجوز ورود ۷۰۰ هزار تن گندم
گفتنی است سازمان بازرسی کل کشور با توجه به خودکفایی کشور در تولید گندم مجوز ورود موقت ۷۰۰ هزار تن گندم را باطل کرد. قاضی سراج رییس سازمان بازرسی کل کشور در سال حمایت از کالایی ایرانی در این ارتباط، اظهار کرد: باهمکاری دیوان عدالت اداری دستور موقت ورود ۷۰۰ هزار تن گندم به کشور لغو و از ورود آن به کشور جلوگیری شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد