16 - 01 - 2017
افراد ۱۸ سال به بالا تحت پوشش لایحه تامین امنیت زنان
کودکان متاهل لحاظ نشدهاند
مسوول تیم کارشناسی لایحه تامین امنیت زنان در این خصوص گفت: به این جمعبندی رسیدیم که افراد ۱۸ سال به بالا مشمول مقررات مندرج در لایحه تامین امنیت زنان شوند، مگر آنکه در برخی مقررات لایحه افراد دارای سن پایینتر نیز تحت حمایت قرار گیرند.
علی کاظمی در گفتوگو با ایلنا درباره لایحه تامین امنیت زنان گفت: در بحث خشونت علیه زنان برخی کشورها مقررات جامع و منسجمی دارند و برخی کشورها به صورت پراکنده مقرراتی تدوین کردهاند اما رویکرد جهانی آن است که قانون جامعی در این زمینه وجود داشته باشد.
وی با یادآوری اینکه لایحه تامین امنیت زنان چندین سال پیش تدوین شده و مقررات پیشگیرانه، برنامهریزی برای نهادهای متولی امر، ایجاد نهاد ملی در این زمینه، مقررات جزایی و آیین دادرسی خاص در آن لحاظ شده است، ادامه داد: با تصویب قانون آیین دادرسی کیفری و قانون مجازات اسلامی در دو سال اخیر برخی مقررات به ویژه در بخش کیفری مربوط به این حوزه در این قوانین تصویب شد و اکنون نیاز به تکرار این قوانین در لایحه نیست.
کاظمی با بیان اینکه برخی قسمتهای لایحه از جمله برخی قرارهای تامین و تمهیدی و نیز برخی بخشها در مقررات مدنی که ممکن بود مکمل این حوزه باشد باید به این لایحه اضافه شود، اظهارکرد: همچنین موارد جدیدی همچون ایجاد صندوق حمایت از زنان بزهدیده وارد این لایحه شده است که این لایحه را از حیث تاثیرگذاری بیشتر تکمیل میکند.
مسوول تیم کارشناسی لایحه تامین امنیت زنان درباره لحاظ کردن قوانین ازدواج کودکان در این لایحه با تاکید براینکه در این زمینه اختلاف نظر وجود دارد، عنوان کرد: ازدواج کودکان مسالهای مدنی است که ابعاد کیفری نیز دارد. در این باره نظرات مختلفی وجود دارد یکی آنکه مقررات مربوط به این موضوع در لایحه تامین امنیت زنان آورده شود. برخی دیگر معتقدند که جای این مقررات در لایحه نیست مگر آنکه ازدواج کودکان نوعی خشونت علیه آنان تلقی شود و نگاه دیگری میگوید باید بحث حمایت از کودکان را در لایحه حمایت از کودکان و بحث حمایت از زنان را در لایحه حمایت از زنان ببینیم.
مساله ازدواج کودکان فراتر از لایحه تامین امنیت زنان است
علی کاظمی در این زمینه عنوان کرد: با توجه به نظریه سوم وقتی کودکی ۱۳ ساله ازدواج میکند مسایل مربوطه باید در لایحه حمایت از کودکان پیشبینی شود، یعنی بحث ازدواج کودکان و سن آن و مقررات حمایتی این لایحه و قوانین مورد نیاز در این زمینه فراتر از لایحه تامین امنیت زنان است.
مسوول تیم کارشناسی لایحه تامین امنیت زنان درباره اینکه آیا این لایحه تمام زنان و دختران را تحت پوشش قرار میدهد یا مخصوص قشر خاصی از زنان است، گفت: در این زمینه نیز نظرات متفاوتی وجود دارد، برخی معتقدند که این لایحه باید تنها زنان متاهل را تحت حمایت قرار دهد و ضروری است دو معیار برای تعیین قلمرو شخصی لایحه وجود داشته باشد یکی آنکه افراد تحت پوشش، ۱۸ سال به بالا باشند و دوم آنکه ازدواج کرده باشند که در این صورت اگر فرد ۱۳ ساله نیز متاهل باشد، تحت حمایت این لایحه قرار میگیرد.
زنان قربانی قاچاق انسان تحت پوشش قرار میگیرند
این حقوقدان درباره نگاه این لایحه به زنان تنفروش اظهار داشت: درباره این زنان لزوما بحث خشونت مطرح نیست و ممکن است فردی به صورت خودخواسته در این مسیر قرار بگیرد که خلاف قانون است. اما اگر یک زن قربانی خشونت شده و وارد این مسیر شود، لایحه از وی حمایت خواهد کرد و اگر فردی بنا بر میل خود وارد این مسیر شده و تحت اجبار هم نبوده باشد بزهکار است و باید مورد شماتت قرار گیرد.
کاظمی با تاکید بر اینکه این لایحه زنان مورد خشونت قرار گرفته را تحت حمایت قرار میدهد تصریح کرد: اگر فردی خود زمینه خشونت را فراهم کند یا بزهکار باشد، حمایتی از وی نخواهد شد.
وی با بیان اینکه گاهی به دلیل در نظر نگرفتن راهکارهای پیشگیرانه و مناسب، برخی زنان به روسپیگری گرایش پیدا میکنند، عنوان کرد: در چنین مواردی باید سازوکارهای مناسبی تدوین شده و با اقدامات پیشگیرانه مانع از ورود این زنان به مسیر تنفروشی شویم.
وی تاکید کرد: اگر زنی قربانی قاچاق انسان شده و او را به اجبار وادار به فحشا کردهاند باید مورد حمایت قرار گیرد و در لایحه تامین امنیت زنان تبعات مواردی همچون قاچاق انسان و اجبار فرد به روسپیگری لحاظ شده است.
کاظمی با بیان اینکه این لایحه تاکنون ۷۰ تا ۸۰ ماده داشته است که احتمالا به این تعداد افزوده خواهد شد، عنوان کرد: این لایحه در دست بررسی کارشناسی است و کار علمی زمان میبرد، اما احتمال دارد تا پایان سال متن جامع لایحه تدوین شود که تصویب آن میتواند زمینه خوبی را برای حمایت از زنان در برابر خشونت ایجاد کند.
وی درباره توسعه خانههای امن برای زنان در معرض خطر گفت: در این لایحه چنین خانههایی به عنوان مراکز اسکان موقت مدنظر قرار گرفتند و در آن زمان که لایحه تدوین شد تنها ۱۴ مورد از این خانهها در کشور وجود داشت که امروز گسترش یافته است، اما مشکلی که وجود دارد نبود مقررات خاص بر این مراکز است.
این حقوقدان با بیان اینکه وجود این مراکز ابتکار خوب سازمان بهزیستی بوده است و باید در کنار آن حمایت قانونی نیز وجود داشته باشد، اظهار کرد: در این لایحه مسایلی همچون آنکه در چه مواقعی این مراکز میتوانند یک زن را پذیرش کنند و چه اطلاعاتی میتوانند از وی دریافت و نگهداری کنند و در چه مواردی میتوانند از زن حمایت کنند و حتی مشخصات پرسنل این مراکز لحاظ شده است.
کاظمی با اشاره به حساس بودن موضوع پرسنل مناسب برای مراکز اسکان موقت زنان تصریح کرد: اگر این موضوع مورد دقت و توجه قرار نگیرد میتواند تبدیل به یک مرکز ناامن برای زنان شود و پرسنل این مراکز باید امین و متخصص بوده و فضای آن نیز مناسب باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد