7 - 10 - 2023
افزایش دورریز غذا در اتحادیه اروپا
سرانه دورریز غذا در اتحادیه اروپا طی سال ۲۰۲۱ به ۱۳۱ کیلوگرم رسید؛ رقمی که در سال ۲۰۲۰، ۱۲۷ کیلوگرم اعلام شده بود. اداره آمار کمیسیون اروپا (یورواستات) با انتشار گزارشی اعلام کرد که ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۱ در مجموع ۴/۵۸ میلیون تن ضایعات غذایی تولید کردهاند.
براساس دستهبندی انجام شده، زبالههای خانگی بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند، به طوری که ۵۴ درصد از کل مقدار ضایعات مواد غذایی که معادل ۷۰ کیلوگرم به ازای هر شهروند اتحادیه اروپاست، در بخش خانگی تولید شده. در سال ۲۰۲۰ هم سرانه تولید ضایعات غذایی در بخش خانگی ۷۰ کیلوگرم بوده ولی سهم آن در کل ضایعات غذایی تولیدی ۵۵ درصد بوده که نشاندهنده افزایش دورریز مواد غذایی در زنجیره تامین مواد غذایی است.
مطابق گزارش یورواستات، در سال ۲۰۲۱، ۴۶ درصد باقیمانده ضایعات غذایی تولید شده در زنجیره تامین مواد غذایی تولید شده است که در این میان بالاترین سهم با ۲۱ درصد (سرانه ۲۸ کیلوگرمی) به گروه تولیدکنندگان محصولات غذایی و نوشیدنیها اختصاص دارد.
یورواستات سهم گروه رستورانها و اغذیهفروشیها را ۹ درصد (سرانه ۱۲ کیلوگرمی)، بخش تولید مواد اولیه را ۹ درصد ( سرانه۱۱ کیلوگرمی) و سهم گروه خردهفروشی مواد غذایی را ۷ درصد (سرانه ۹ کیلوگرمی) اعلام کرده است. در سال ۲۰۲۰، سرانه تولیدکنندگان محصولات غذایی و نوشیدنیها ۲۳ کیلوگرم، سرانه تولید مواد اولیه ۱۴ کیلوگرم، سرانه رستورانها و اغذیهفروشیها ۱۲ کیلوگرم بوده است. ۸ کیلوگرم باقیمانده نیز سهم بخش خردهفروشی مواد غذایی بوده است. بدینترتیب، سرانه تولید ضایعات غذایی در بخشهای تولیدکنندگان محصولات غذایی و نوشیدنیها و خردهفروشیها در فاصله سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ افزایش، در بخش رستورانها و اغذیهفروشیها ثابت مانده و در بخش تولید مواد اولیه کاهش یافته است.
راهبردهایی برای کاهش دورریز خوراک در جهان
مطابق برآوردها سالانه ۱۷ درصد از خوراک موجود برای مصرف دورریخته میشود؛ یعنی ۹۳۱ میلیون تن غذا در سال. سازمان ملل از مردم، شرکتها و دولتها خواسته دورریز خوراک را کاهش دهند و بیش از پیش به سوی اقتصاد چرخشی بروند. هدف این سازمان آن است که گرسنگی در جهان تا سال ۲۰۳۰ به صفر برسد. بنابراین از شرکتهای بزرگ و نهادها خواسته است به ۴/۲ میلیارد نفر از جمعیت جهان که غذای کافی ندارند کمک کنند. همزمان، تقاضا برای تغذیه پایدار درحال افزایش است و دولتها و نهادهای بینالمللی برای حفظ زمین بیش از پیش مردم را به تغییر رژیم غذایی ترغیب میکنند.
سرآشپز معروف لیلا فتحالله که مشاور سازمان ملل در امر دورریز خوراک نیز هست در این خصوص میگوید میتوان از مرحله خرید تا نگهداری و تهیه غذا در مواد غذایی صرفهجویی کرد؛ «وقتی به بازار میرویم برای کل هفته خرید میکنیم. بنابراین چیزی نمیخریم که آخر هفته دور بریزیم. باید ریاضیوار میزان مصرف را حساب کرد و همانقدر غذا پخت و باقی را به دیگران داد. قبل از هر چیز، اگر مواد اولیه در آشپزخانه زیاد است، باید همانها را مصرف کرد.»
استفاده از هوش مصنوعی برای کاهش دورریز خوراک
اما بنکس یکی از پیشگامان تحول شیوه تغذیه که مدتی است با هتل والدورف آستوریا در لوسیل قطر همکاری میکند، میگوید: «بررسیها نشان میدهند که دورریز غذا در قطر طی ماه رمضان و در اعیاد و جشنها بین ۲۵ تا ۵۰ درصد بیشتر میشود، که نگرانکننده است. بنابراین ما منوهای خاصی را برای افطار و سحر تدارک دیدیدم تا مهمانان هتل بیش از پیش درباره مساله دورریز غذا بیندیشند.»
آنها همچنین تصمیم گرفتهاند از تولیدات و محصولات محلی استفاده کنند و استفاده از پلاستیکها را تا حد ممکن کاهش دهند. همچنین به کمک هوش مصنوعی دورریز خوراک را ردیابی و ارزیابی کردهاند تا در آینده آن را به حداقل برسانند. شرکت ویناو در ۶۷ کشور دنیا با هزاران آشپز همکاری دارد و با ساخت ابزارهای هوش مصنوعی کمک میکند دورریز خوراک در آشپزخانهها به نصف برسد و بدینترتیب آنها پرسودتر و پایدارتر باشند.
دیوید جکسون عضو این شرکت میگوید: «ما به کامپیوتر میآموزیم که در آشپزخانه غذاهایی را که دور ریخته میشوند تشخیص دهد. دادههای ما مشخص میکند غذاها دقیقا کجا و به چه شکل دورریخته میشوند و راهکار تغییر وضع چیست. میتوان با استفاده از علوم رفتاری نکات خاصی را در کار گنجاند که سبب کاهش دورریز غذا شود و همزمان رضایت مشتریان را نیز افزایش داد.»
هفته سبز اروپا
هفته سبز اروپا فرصتی است برای جشن گرفتن پیشرفتهای کنونی و ترغیب هرچه بیشترِ افراد و موسسات به اقدام جدی برای حفظ و احیای محیطزیست. ۲۰ سال است که این مراسم سیاستگذاران و تصمیمگیران اروپایی را گردهم میآورد تا درباره سیاست کلی محیطزیست گفتوگو کنند.
ادالبرت جانز سخنگوی زیستمحیطی اتحادیه اروپا درباره سابقه و اهمیت این رویداد میگوید: «بهلحاظ همفکری و حرکت بهسوی اقتصاد پایدار، رویداد واقعا مهمی است. برای کمیسیون فعلی اروپا اولویت در رسیدن به توسعه سبز و پایدارتری بیشتر است تا بتوان برمبنایی استوارتر و بدون نابود کردن آبوهوا و طبیعت به رونق اقتصادی رسید.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد