31 - 12 - 2022
افزایش شانس دبیر کلی عراق و اکوادور
گروه انرژی- پس از ونزوئلا، الجزایر و عراق، تخلفات گسترده و عدم رعایت نظام سهمیهبندی نفت اوپک توسط عربستان صدای انتقاد کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس را درآورده است و با افزایش انتقادها در آستانه نشست ۱۶۱ اوپک، سعودیها بهطور غیررسمی از دبیرکلی اوپک انصرف دادهاند. اظهارات چند روز گذشته علی النعیمی، وزیر نفت عربستان در آستانه نشست وین مبنی بر ضرورت افزایش سقف تولید نفت و عدم رعایت نظام سهمیهبندی نفت اوپک توسط این کشور نفتخیز خشم سایر اعضای اوپک را به همراه داشته است. این موضوع باعث شده تا شانس دیگر اعضا از جمله ایران برای رسیدن به صندلی دبیرکلی اوپک بیشتر شود چراکه عربستان به عنوان مهمترین گزینه دبیرکلی اکنون در حالت حذف قرار گرفته است. هرچند تحلیل برخی رسانههای آمریکایی نشان میدهد از بین سه کشور باقیمانده شانس اکوادور و عراق برای دبیرکلی بیشتر است.
عربستان با وجود کاهش اخیر قیمت نفت مجددا خواستار افزایش تولید نفت اوپک شد و به این ترتیب در فاصله دو روز تا برگزاری نشست اوپک، خود را در مسیر تقابل با دیگر اعضای این سازمان قرار داده است.
به گزارش رویترز، علی النعیمی، وزیر نفت عربستان در آستانه نشست روز پنجشنبه اوپک در وین در مصاحبه با نشریه گالف اویل ریویو گفت: تحلیلهای ما نشان میدهد که سقف تولید اوپک باید نسبت به سطح کنونی بالاتر باشد.
این در حالی است که سخنان وزیر نفت عربستان با ارزیابیهای عبدالکریم اللعیبی، وزیر نفت عراق و رییس دورهای اوپک که گفته است «اوپک تولید مازاد دارد»، متفاوت است. لعیبی در جمع خبرنگاران گفت: کاملا مشخص است که تولید مازاد اوپک باعث شده بهای نفت در یک بازه زمانی بسیار کوتاه شدیدا کاهش پیدا کند. بهای نفت برنت دریای شمال به دلیل رشد کند اقتصاد جهانی و افزایش تولید عربستان از بشکهای ۱۲۸ دلار در ماه مارس به حدود یکصد دلار در هر بشکه سقوط کرده است.
بزرگترین تولیدکننده
اوپک برای اینکه قیمت بالای نفت مانع رشد اقتصادی جهانی نشود، تولید خود را شدیدا افزایش داده و به ۱۰ میلیون بشکه در روز (بالاترین سطح ۳۰ سال اخیر) رسانده است.
النعیمی، وزیر نفت عربستان در این زمینه گفت: اقدامات ما به کاهش قیمت نفت از بشکهای ۱۲۸ دلار به یکصد دلار کمک کرده و کاهش قیمت نفت همانند یک محرک برای اقتصاد جهان و اروپا بوده است. افزایش تولید عربستان باعث شده که تولید اوپک روزانه یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه بیشتر از سقف تولید رسمی این سازمان باشد.
انتظار میرود عراق و ایران در نشست این هفته از عربستان بخواهند که برای افزایش قیمتها، عرضه نفت خود را کاهش دهد. در این راستا ارزیابی دبیرخانه اوپک مستقر در وین درباره نفت مورد نیاز برای متعادل کردن بازار تعیینکننده خواهد بود. النعیمی گفت: اوپک باید ارزیابی اقتصاددانان دبیرخانه اوپک درباره نفت مورد نیاز برای متعادل کردن عرضه و تقاضا در نیمه دوم سالجاری را بررسی کند.
دبیرخانه اوپک در تازهترین گزارش خود متوسط تقاضای جهانی نفت اوپک در نیمه دوم امسال را ۳۰ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز پیشبینی کرده و انتظار میرود این دبیرخانه پیشبینی خود را بهروزرسانی کند. ونزوئلا و الجزایر نیز از تولید بیش از حد اوپک انتقاد کرده و حتی الجزایر احتمال کاهش عرضه نفت اوپک را مطرح کرده است. پس از آنکه هفته گذشته بهای نفت به زیر یکصد دلار در هر بشکه رسید، هوگو چاوز، رییسجمهور ونزوئلا نسبت به نقض سقف تولید توافقی اوپک از سوی برخی از اعضای این سازمان ابراز نگرانی کرد.
وزیر نفت عربستان تصریح کرد: با توجه به ذخایر نفتی عظیمی که در اختیار داریم ما خواهان مشاهده تعادل در بازار نفت در طولانی مدت هستیم. اگرچه ریاض از قیمت حدودا یکصد دلاری نفت راضی است اما برخی از اعضای اوپک برای ایجاد تعادل در بودجه خود به قیمتهای بالاتری احتیاج دارند.
گزارش مرکز پژوهشها
در چنین شرایطی مرکز پژوهشهای مجلس تخمینهای موجود پیرامون قیمت نفت در آینده را بررسی کرده است.
به گزارش ایسنا، دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن این مرکز با بیان این مطلب که در ۱۰ سال گذشته همواره تخمینهای کشورمان برای قیمت نفت در بودجه سال آینده منفی بوده، افزود: این به آن معنی است که پیشبینی قیمت همواره کمتر از قیمت واقعی نفت در سال پس از آن بوده و این موضوع منجر به کاهش بودجه جاری پیشبینی شده در بودجه کشور میشود. در همین حال سرمایههای حساب ذخیره ارزی را افزایش و ریسک کمبود بودجه و نیاز به بودجه متمم را کاهش میدهد.
این گزارش میافزاید: در صورت قانون مدار بودن دولت، تخمین منفی قیمت نفت، منافع کشور را بیشتر تامین خواهد کرد اما در صورت قانونگریز بودن دولت، تخمین منفی قیمت نفت منجر به تامین مالی بدون ضابطه برای دولت خواهد شد و دولت با به دست آوردن منابع مالی حاصل از اختلافات قیمت نفت در بودجه و قیمت واقعی آن، توانایی دستیابی به منابع بدون ضابطه را خواهد یافت وآن را بدون محدودیت هزینه خواهد کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد