7 - 02 - 2023
افزایش قیمت افسارگسیخته گوشت در بازار
«جهانصنعت»- مدتهاست گرانی گریبانگیر بازار گوشت قرمز شده و در نقاط مختلف کشور قیمتها سر به فلک کشیدهاند، در نتیجه این کالا رفتهرفته برای همیشه از سر سفره قشر کمدرآمد جامعه در حال حذف شدن است، چراکه در حال حاضر این بخش از جامعه با قیمتهای فعلی توان خرید یک کیلوگرم گوشت را هم ندارند و باوجود تمام تمهیدات درنظر گرفتهشده باز هم این ماده غذایی از سفرهایشان کوچ کرده است.
در طول دو سال گذشته براساس آنچه که در مرکز آمار ایران گزارش شده، با کاهش قدرت خرید مردم سرانه مصرف گوشت هم روند نزولی پیدا کرده است، به طوری که مردم عادی دیگر توان خرید گوشت قرمز را ندارند و فقط طبقهای خاص میتوانند در سبد مصرفی خود این محصول پروتئینی را بگنجانند. با سقوط قشر متوسط جامعه به زیر خط فقر این روزها دیگر نمیتوان درصد بالایی از جامعه را شامل طبقه مصرفکننده گوشت در نظر گرفت، تا جایی که به باور کارشناسان گوشت خوراک از ما بهتران است.
در حال حاضر نرخ گوشت در تهران به بیش از ۳۵۰ هزار تومان رسیده است و برخی از مردم به ناچار برای تامین نیازها، اقدام به خرید گرمی و کمتر از یک کیلویی میکنند، برخی دیگر نیز اصلا توان خرید گوشت را ندارند. در این میان، شتاب افزایش قیمت گوشت گوسفندی همچنان ادامه دارد؛ به گونهای که در حدود یک ماه اخیر نزدیک به ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان به قیمت گوشت گوسفندی اضافه شده است و اکنون هر کیلوگرم ماهیچه گوسفندی حدود ۳۹۰ هزار تومان و گوشت گوسفندی مخلوط نیز تا ۳۲۰ هزار تومان قیمت دارد. براساس گزارشهای میدانی «جهانصنعت» نرخ هر کیلوگرم گوشت گوساله ۳۲۹ هزار تومان، راسته گوساله ۳۵۱ هزار تومان، فیله گوساله ۴۷۸ هزار تومان، ران دست گوسفندی ۴۳۲ هزار تومان، شقه گوسفندی ۳۵۱ هزار تومان، دل جگر گوسفندی ۴۴۹ هزار تومان، گردن گوسفندی ۳۵۱ هزار تومان، ماهیچه گوسفندی ۴۳۹ هزار تومان و زبان گوساله پاک شده ۳۳۶ هزار تومان در بازار رسیده است. وعدههای دولت مبنیبر عرضه گوشت وارداتی در بازار به بهانه ارزانی این محصول هم موقتی خواهد بود و دیری نخواهد پایید که گوشت در زمره کالاهای دستنیافتنی به واسطه گرانی بیحدومرز قرار خواهد گرفت. این در حالی است که رییس سازمان دامپزشکی کشور در حالی از کاهش شدید قیمت گوشت خبر میدهد که برخی کارشناسان بر این باورند که این امکان شاید طی مقطع کوتاهی میسر باشد، اما ادامهدار نخواهد بود. افزایش قیمت گوشت که حالا در برخی فروشگاهها از ۳۵۰ هزار تومان به ازای هر کیلو عبور کرده، بسیاری از مصرفکنندگان بهویژه طبقه کارگر را در شوک قیمت و خرید قرار داده است. البته ناگفته نماند افزایش قیمت گوشت تا پایان سال و رسیدن به مرز ۳۰۰ هزار تومان یکی از گمانههایی بود که برخی متصدیان این صنعت طی ماههای گذشته آن را پیشبینی کرده بودند. در این میان، افزایش قیمت گوشت طی ماه گذشته موجب شد تا دولت برای تنظیم بازار نسبت به توزیع گوشت منجمد و ذخیرهسازی اقدام کند، اما توزیع این محصول در قبال هر کارت ملی در برخی شهرها ظاهرا نتوانست قیمت کاهشی در نرخ گوشت گرم در بازار داشته باشد.
از طرفی یکی از جنجالیترین شایعات این روزها پیرامون عرضه گوشت قرمز در برخی استانها به قیمت حدود ۵۰۰ هزار تومان است که برخی آن را ناشی از کاهش یافتن عرضه دام عنوان میکنند و برخی دیگر نیز آن را ناشی از خروج دامهای مولد به دلیل عدم توجه دولت به مشکلات پیشینی و فعلی دامداران میدانند.
اگرچه برخی قصابیها در این شرایط از آب گلآلود ماهی گرفته و خودسرانه نرخ گوشت قرمز را تا مرز نیممیلیون تومان افزایش دادهاند. آنچه مسلم است با توجه به روند فزاینده نرخ تورم در کشور و تاثیر مستقیم آن بر اقلام خوراکی، رسیدن قیمت گوش به نیممیلیون تومان چندان بعید نخواهد بود.
براساس گزارشهای مرکز آمار، میانگین رشد نرخ تورم در دو سال گذشته به بیش از ۴۵ درصد رسیده است. افزایش قیمت موادغذایی هم از آغاز امسال بالاتر از ۷۰ درصد بوده و برای برخی اقلام غذایی به بیش از ۲۰۰ درصد رسیده است. این آمار در مقایسه با آمار سال گذشته به این معناست که در ماه جاری خانوارهای کشور برای خرید مجموعه ثابتی از اقلام خوراکی و نوشیدنی باید ۷۰ درصد بیشتر هزینه بپردازند، بدون آنکه درآمد ثابت آنها چنین رشدی را داشته باشد. در مذاکرات مزدی ۱۴۰۱، سبد حداقلی خوراکیها برای یک خانوار متوسط ۳/۳ نفره، ۳۲۸۶۶۱۴۳ ریال نرخگذاری شد.
در نتیجه در دیماه ۱۴۰۱ با احتساب تورم نقطهبهنقطه ۲/۶۹ درصدی، سبد خوراکی ۳ میلیون و ۲۸۰ هزار تومانی دیماه سال قبل، به رقم ۵ میلیون و ۵۴۹ هزار تومان رسیده است. اگر کمترین حداقلهای ضروری یک زندگی ساده را هم به این نرخ اضافه کنیم در حقیقت این عدد بالاتر از نرخ پایه حقوق ثابت کشور برای افراد شاغل یا بازنشسته است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد