22 - 12 - 2020
افزایش مهلت زمانی برای ترخیص کالا از گمرکات
بانک مرکزی در دستورالعملی جدید و پس از اعتراض نمایندگان بخش خصوصی در اتاقهای بازرگانی از جمله نامه رییس اتاق تهران به رییسجمهور، بخشهایی از دستورالعمل گذشته خود در مورد مهلت تعیین شده برای ترخیص کالا پس از ارائه اسناد را اصلاح کرد و مدت زمان بیشتری در نظر گرفت.
این در حالی است که وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در نامهای به رییسجمهوری اعلام کرد در بخشنامه بانک مرکزی به دغدغه بخش خصوصی توجه نشده است. وزیر صنعت، معدن و تجارت در نامه به رییسجمهوری با انتقاد از بخشنامه اخیر بانک مرکزی، این بخشنامه را در تضاد با ابلاغیه معاونت اقتصادی ریاستجمهوری و بیتوجه به دغدغه فعالان اقتصادی دانسته است. رزمحسینی در این نامه از حسن روحانی درخواست کرده دستور بازنگری این بخشنامه و همچنین الزام هماهنگی برای صدور و ابلاغ کلیه مقررات، آییننامهها و بخشنامههای حوزه تجارت خارجی با وزارت صنعت را صادر کند. رزمحسینی در این نامه از حسن روحانی درخواست کرده است دستور بازنگری این بخشنامه و همچنین الزام هماهنگی برای صدور و ابلاغ کلیه مقررات، آییننامهها و بخشنامههای حوزه تجارت خارجی با وزارت صنعت را صادر کند. وزیر صنعت، معدن و تجارت در نامهای به ریاستجمهوری از مشکلات فعالان اقتصادی و تجارت خارجی در کشور گفت.
پس از آنکه بانک مرکزی طی بخشنامهای، عملا مصوبه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در فرآیندهای تجارت خارجی را خنثی و بلااثر کرد، این نهاد پولی و مالی طی بخشنامه جدیدی، مهلت زمانی برای ترخیص کالا از گمرکات را افزایش داد.
به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، طی ماه گذشته و با ابلاغ مصوبه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، گشایشهایی برای ترخیص کالا از گمرکات و نیز واردات با استفاده از ارز متقاضی فراهم شد و به این ترتیب، به بخش عمدهای از کالاهای مانده در انبار گمرکات اجازه ترخیص و ورود به چرخه تولید در کشور داده شد. این روند در حالی از سوی اتاق بازرگانی و بخش خصوصی مثبت ارزیابی شد که طی کمتر از دو هفته پس از ابلاغ این مصوبه و در میانه ترخیص کالاها، بانک مرکزی با ابلاغ بخشنامهای مرتبط با حوالههای ارزی، مدت زمان مقرر برای تسلیم اظهارنامههای وارداتی به بانک به منظور رفع تعهد ارزی واردکنندگان را به دو ماه کاهش داد و برای ترخیص قطعی کالا از گمرک پس از ارائه اسناد حمل نیز مهلتی ۴۵روزه تعیین کرد.
این رویه بلافاصله با اعتراض فعالان بخشخصوصی مواجه شد و رییس اتاق بازرگانی تهران نیز طی نامهای به رییسجمهور (اینجا بخوانید)، بروز این ناهماهنگی در دولت و نقض مصوباتی که گرهگشای بخش کسبوکار کشور است را موجب دلسردی فعالان اقتصادی و بستن پای واحدهای تولیدی و صنعتی در کشور عنوان کرد و از رییسجمهور درخواست کرد تا در بخشنامه اخیر بانک مرکزی بازنگری شود.
اعتراض و انتقاد اتاق بازرگانی تهران و فعالان بخشخصوصی به اخلال پیشآمده در فرآیند واردات و تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی، سرانجام منجر به صدور بخشنامه دیگری از سوی بانک مرکزی و اصلاح برخی مهلتهای مقرر برای ورود کالا به کشور شد.
بر اساس این بخشنامه، مهلت ورود کالاهای اساسی و ضروری مشمول دریافت ارز رسمی، از تاریخ صدور حواله ارزی تا ترخیص کالا به مدت حداکثر سه ماه تعیین شد. همچنین مهلت ورود ماشینآلات و تجهیزات خطوط تولید که نیاز به طول دوره ساخت دارند، حداکثر ۱۸ ماه از زمان تامین ارز تا ترخیص کالا تعیین شد.
بانک مرکزی بر مبنای این بخشنامه، مهلت ورود سایر کالاها اعم از مواد اولیه تولید، کالاهای واسطهای و قطعات خطوط تولید، دارو و تجهیزات پزشکی و… را از زمان تامین ارز تا ترخیص کالا برای واحدهای تجاری حداکثر شش ماه و برای واحدهای تولیدی حداکثر هشت ماه تعیین کرد.
براساس بند دیگری از این بخشنامه، مهلت ورود کالا برای حوالههای ارزی قبل از ابلاغ این نامه عمومی در صورت عدم ارائه اسناد حمل تا تاریخ یادشده، حداکثر به اندازه مهلتهای مقرر در این نامه محدود میشود و برای آن دسته از حوالههای ارزی صادر شده که تا پایان مهلت ترخیص کالا و ارائه پروانه گمرکی، زمان کمتری از مهلتهای فوقالذکر باقی مانده، آن بانک مکلف است ضمن ابلاغ موضوع به واردکننده و متعاقبا اخذ تعهد از وی برای ترخیص کالا در مهلت باقی مانده، نسبت به پیگیری موضوع اقدامات لازم را به عمل آورد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد