شناسه خبر : 326278
15 - 12 - 2022
15 - 12 - 2022
افزایش نرخ ارز ناشی از کاهش عرضه
الهه بیگی- افزایش گام به گام نرخ دلار به دنبال اعلام افزایش نرخ ارز مرجع همچنان ادامه دارد. به نظر میرسد تایید افزایش ارز مرجع تا ۱۰ روز دیگر توسط رییس کل بانک مرکزی سبب افزایش تقاضا و کاهش عرضه در بازار شده و به سفتهبازی دامن زده است.واکنش بازار به اعلام افزایش نرخ ارز مرجع سبب افزایش ۱۸۶ تومانی نرخ دلار شد به طوری که نرخ دلار از ۲۰۴۴ تومان طی دو روز به ۲۲۳۰ تومان رسید. با وجود اینکه هدف دولت از افزایش نرخ ارز مرجع تکنرخی شدن ارز است اما کارشناسان اقتصادی بر این باورند که دولت در صورتی در اجرای این سیاست موفق میشود که بتواند نرخ تورم و واردات را کنترل کند، در غیر این صورت نرخ ارز جدید ناپایدار و بسیار شکننده خواهد بود.در همین حال احمد میدری، کارشناس اقتصادی به خبرنگار «جهانصنعت» میگوید: بازار تابع عرضه و تقاضاست و عرضه ارز دست دولت است و تقاضای آن هم بیشتر دست بخشخصوصی است.
میدری گفت: احتمال میرود که دولت عرضه ارز را متوقف کند تا در آینده بتواند با رقم جدید ارز را به فروش برساند.
وی افزود: شواهد نشان میدهد که عرضه ارز توسط دولت در چند روز اخیر محدود شده است تا اینکه دولت تصمیم بگیرد درچند روز آینده ارز را به چه قیمتی وارد بازار کند.
میدری در پاسخ به سوالی درخصوص اینکه آیا با افزایش نرخ ارز مرجع، ارز تکنرخی میشود، گفت: احتمالا نرخ ارز در بازار در چند روز آینده پس از افزایش، نرخ ارز مرجع کاهش پیدا کند اما اینکه نرخی که دولت اعلام میکند سبب تکنرخی شدن ارز میشود یا اینکه میتواند آن را ثابت نگه دارد برمیگردد به سیاستهای بازرگانی دولت و تا زمانی که این سیاستها مشخص شود، نمیتوانیم به طور قطع نظر بدهیم.وی افزود: اگر دولت نرخ ارز را تا دو هزار تومان افزایش دهد و از سویی واردات را به شدت کنترل کند، نرخ ارز مرجع پایدار میماند ولی مشروط به اینکه دولت تورم داخلی را دامن نزند. میدری گفت: بنابراین دولت باید سیاستهای باثبات را اتخاذ کند. به عبارت دیگر نرخ تورم را کنترل کند، یعنی کسری بودجه شدیدی نداشته باشد تا باعث افزایش نرخ تورم شود. وی ادامه داد: علاوه بر این دولت باید واردات را کنترل کند و نرخی را تعیین کند که بتواند به میزان کافی پاسخگوی عرضه باشد. میدری گفت: با توجه به کمبودهایی که دولت در بودجه دارد امیدواریم هزینهها را بهگونهای مدیریت کند که منجر به افزایش تورم نشود چراکه اگر دولت کسری بودجه ایجاد کند و نرخ تورم افزایش یابد، نرخ ارز مرجع جدید هم همانند قبلی ناپایدار خواهد بود و ارز تکنرخی نمیشود. این کارشناس اقتصادی اظهار داشت: موفقیت دولت در حفظ نرخ ارز جدید مشروط به این است که تورم داخلی کنترل شود وگرنه بسیار شکننده خواهد بود.
میدری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا بازار زیر بار نرخ ارز جدید میرود، گفت: اگر دولت بتواند واردات و تورم داخلی را کنترل کند، حدود یکسال میتواند این نرخ ارز مرجع جدید را نگه دارد ولی اگر تورم بالای ۲۰ درصد باشد این نرخ به زودی میشکند و به تکنرخی شدن ارز هم نمیانجامد.
رونق سفته بازی ارز
مهدی تقوی، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی نیز در این خصوص به «جهانصنعت» گفت: در چنین وضعیتی که قیمتها روزبهروز بالاتر میروند بانک مرکزی هیچ اقدامی نمیتواند درخصوص کنترل بازار انجام دهد چراکه اگر میتوانست تا به حال مهار کرده بود البته تلاش کرده است اما با اعمال سیاستهای نادرست نتوانسته گامی در این جهت بردارد. وی گفت: افزایش شدید نرخ دلار در چند روز اخیر ناشی از آثار روانی است به دلیل اینکه در پی اعلام افزایش نرخ ارز مرجع برخی برداشت کردند که افزایش نرخ ارز جدید مرجع موجب گرانی دلار در بازار میشود به همین دلیل سفتهبازی ارز رونق گرفت و تقاضا افزایش یافت.
تقوی افزود: در شرایط تحریم، صادرات نفت و به دنبال آن عرضه دلارهای نفتی هم به اقتصاد کشور کاهش مییابد و سبب افزایش نرخ ارز در بازار میشود. تقوی درخصوص تاثیر افزایش نرخ ارز بر بازار گفت: افزایش نرخ ارز مرجع موجب گرانی بیشتر کالاها میشود به دلیل اینکه اقتصاد کشورمان به شدت به واردات وابسته است و افزایش نرخ ارز سبب تکنرخی شدن ارز نمیشود چراکه بازار زیربار نرخ دستوری نمیرود و بازار غیررسمی و سفتهبازی از بین نخواهد رفت. وی افزود: با افزایش نرخ ارز مرجع فقط فاصله بین بازار رسمی و غیررسمی کاهش مییابد و نرخ ارز دو نرخی میماند. به عبارت دیگر بازار سیاه به دنبال افزایش شدید تقاضا یا کاهش عرضه به وجود میآید و برای اینکه بازار سیاه از بین برود دولت باید عرضه را افزایش دهد و به میزان کافی پاسخگوی عرضه ارز باشد.عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: البته در چنین شرایطی عرضه زیاد دولت هم کارساز نیست چراکه سفتهبازان ارز را با قیمت پایین میخرند و بعد گرانتر میفروشند بنابراین بازار غیررسمی سرجای خود باقی میماند و ارز تکنرخی نمیشود.
در بازار چه میگذرد
با وجود کاهش بهای طلا در بازار جهانی در هفتهای که گذشت، بهای طلا و ارز در تهران که برگرفته از سیاستهای ارزی این روزهای دولت میباشد همچنان در حال افزایش است. روز گذشته دلار با رقم ۲۲۳۰ تومان رکورد زد و بازار همچنان متمرکز بر نرخ ارز است.حذف قیمتها از تابلو صرافیها در میدان فردوسی تهران که مرکز خرید و فروش ارز است همچنان ادامه دارد و صرافان بازار ارز از اعلام نرخ دلار و درج آن بر روی تابلوها امتناع میکنند.
با این وجود، دلار در بازار آزاد روز گذشته حدود ۲۲۳۰ تومان فروخته شد، قیمت فروش یورو ۲۷۴۰ تومان و پوند ۳۳۰۰ تومان بود. قیمت دلار صبح روز دوشنبه در بازار آزاد تهران ۲۰۵۰ تومان بود که در حوالی ظهر تا ۲۲۰۰ تومان هم بالا رفت و در نهایت در بعدازظهر به ۲۱۴۰ تومان رسید، همچنین نرخ یورو در بازار آزاد روز دوشنبه ۲۶۰۰ تومان و پوند ۳۲۰۰ تومان بود.
نرخ هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز روز گذشته در بازار ۷۸۸ هزار تومان، طرح جدید ۷۸۶ هزار تومان، نیم سکه ۳۹۳ هزار تومان، ربع سکه ۱۹۷ هزار تومان و سکه یک گرمی ۱۱۵ هزار تومان اعلام شد. این نرخها روز دوشنبه به ترتیب روی تابلوی صرافیها ۷۶۸ هزار تومان، ۷۶۶ هزار تومان، ۳۸۲ هزار تومان و ۱۹۲ هزار و ۵۰۰ تومان گزارش شد. قیمت هر گرم طلای زرد ۱۸ عیار در بازار داخلی دیروز ۸۰ هزار و ۳۸۰ تومان و هر اونس طلا در بازارهای جهانی ۱۶۱۴ تومان بود. اما نکته جالب در رابطه با افزایش قیمت دلار طی روزهای گذشته با یک حرکت جالب از سوی اتحادیه طلا، جواهر و صرافان تهران روبهرو شده است.
حذف قیمت دلار از سایت اتحادیه
اتحادیه طلا، جواهر و صرافان تهران که به طور دقیق قیمت دلار و سکه را طی ماههای گذشته از طریق سایت خود اعلام کرده است در واکنش به نوسانهای قیمت دلار در مقابل قیمت دلار نوشته است به دلیل نوسان قیمت به طور موقتی قیمت این ارز اعلام نخواهد شد: با توجه به نوسانات شدید قیمت دلار و برای جلوگیری از هرگونه اشتباه به صورت موقت نرخ دلار نمایش داده نخواهد شد. با توجه به گفتههای هفته گذشته وزیر اقتصاد درباره سیاستها و تصمیمات اخیر در حوزه ارز و همچنین خبر رییس کل بانک مرکزی پیرامون قیمت جدید دلار تکنرخی طی روزهای آینده باید منتظر ماند و مشاهده کرد آیا بازار ارز از حرکت صعودی خود باز میایستد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد