19 - 06 - 2021
افزایش ۳۶ درصدی صادرات خشکبار در ۲ ماه
سازمان توسعه تجارت در جدیدترین گزارش خود به بررسی وضعیت صادرات خشکبار ایران در سال جاری پرداخته که نشاندهنده رشد صادرات در این بخش است. با وجود آنکه در طول سالهای گذشته بسیاری از دولتها بر لزوم حرکت به سمت صادرات کالاهای پیچیده و با ارزش افزوده بالا تاکید کردهاند اما در عمل هنوز بخش مهمی از صادرات ایران را یا محصولات وابسته به نفت تشکیل میدهند یا کشاورزی و محصولات غذایی و از این رو حفظ بازارهای سنتی ایران اهمیت فراوانی دارد.
در سال ۱۳۹۹، میزان صادرات خشکبار ایران نیز به تبعیت از وضعیت جهانی اقتصاد زیر سایه شیوع کرونا، کاهش یافت اما همانطور که آمارها نشان میدهد در دو ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۰ میزان صادرات ایران ۴۸ درصد افزایش یافته، آمارهای تفکیکی سازمان توسعه تجارت نیز نشان میدهد که در حوزه خشکبار صادرات ایران افزایش یافته است. بر اساس اعلام این سازمان، صادرات این گروه طی دو ماهه نخست سالجاری با ارزشی معادل ۲۱۲ میلیون دلار و به وزن ۹۶ هزار تن صورت گرفته که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر ارزشی ۳۶ درصد و به لحاظ وزنی ۲۵ درصد رشد داشته است. از این میزان، صادرات پسته خود به تنهایی معادل ۱۲۲ میلیون دلار و ۱۸ هزار تن بوده است که ۵۷ درصد از کل صادرات این گروه را به خود اختصاص داده و نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر ارزشی ۴۳ درصد و از لحاظ وزنی ۵۰ درصد افزایش را نشان میدهد.
از مهمترین بازارهای هدف صادراتی محصولات خشکبار در دوره مذکور میتوان به چین، امارات متحده عربی، هندوستان، ترکیه، عراق، پاکستان، روسیه، قزاقستان، ویتنام، افغانستان و… اشاره کرد. همچنین صادرات خرما طی دو ماهه نخست سالجاری معادل ۴۸ هزارتن به ارزش۴۲ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر ارزشی ۱۲ درصد و از لحاظ وزنی ۱۳ درصد افزایش را نشان میدهد. صادرات کشمش نیز طی دو ماهه سالجاری معادل ۲۷ هزارتن به ارزش ۳۵ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه قبل از نظر ارزشی و وزنی با ۵۰ درصد رشد مواجه شده است.
در این خصوص مدیرکل دفتر هماهنگی صادرات محصولات کشاورزی سازمان توسعه تجارت نیز اظهار کرد: در دوماهه امسال بیش از ۲۰۰ میلیون دلار صادرات خشکبار داشتیم که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر ارزشی ۳۶ درصد و از نظر وزنی ۲۵ درصد رشد داشته است.
محمود بازاری در مورد وضعیت صادرات خشکبار کشور اظهار کرد: خشکبار یکی از اقلام اصلی ما در صادرات بخش کشاورزی است. عمده کالاهای صادراتی ما نیز شامل پسته، مغز پسته، خرما، کشمش، انجیر و غیره است. در دوماهه امسال بیش از ۲۰۰ میلیون دلار صادرات خشکبار داشتیم که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر ارزشی ۳۶ درصد و از نظر وزنی ۲۵ درصد رشد داشته است.
وی افزود: بیشترین صادرات هم مربوط به پسته، خرما و کشمش بوده است. صادرات پسته و مغز پسته ۴۳ درصد و کشمش ۵۰ درصد افزایش از نظر ارزشی نسبت به دو ماهه سال گذشته داشتهاند. اقلام خشکباری ما به بیش از ۵۰ یا ۶۰ کشور جهان صادر میشود ولی عمده آن به چین، روسیه و اروپا است. بخشی از آن نیز به کشورهای حوزه خلیج فارس میرود، در مجموع تنوع بازار ما در این گروه کالایی بسیار خوب است.
مدیرکل دفتر هماهنگی صادرات محصولات کشاورزی سازمان توسعه تجارت تصریح کرد: در سال ۹۵ که بار و محصول خوب داشتیم، مجموع صادرات خشکبار ما به نزدیک ۵/۲۲ میلیارد دلار نیز رسیده، بنابراین میزان صادرات بستگی به سالآوری محصولات دارد و بعضی سالها کمتر یا بیشتر است. در بعضی اقلام مانند خرما تولیدکننده اول دنیا هستیم؛ سال گذشته بزرگترین تولیدکننده خرما بودیم و صادراتمان در این بخش بسیار خوب بود. دوماهه امسال هم ۴۸ هزار تن صادرات خرما، ۱۰۷ هزار تن صادرات کشمش و ۱۸ هزار تن صادرات پسته و مغز پسته داشتیم.
وی با اشاره به مشکلات حاصل از تحریم گفت: با همه شرایط تحریم و محدودیتهای کرونا، روند صادرات خشکبار هم سال گذشته و هم دو ماهه امسال خوب بود، البته رشد دوماه امسال بیشتر به این علت است که در دوماهه اول سال ۹۹ به علت شیوع کرونا محدودیت انتقال کالا در مرزها وجود داشت. مشکلات بانکی وجود دارد و تنوع فرمولهای تحریم کار را برای صادرکنندگان سخت کرده اما تجار شاید مسائل بیرونی را رفع کنند ولی دستگاهها باید کمک کنند که مشکلات داخل کشور حل و فصل شود و از سر راه صادرکنندگان برداشته شود تا از داخل چندان هزینه سربار برای آنها ایجاد نشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد