9 - 01 - 2023
افزایش ۴ برابری سوخت هواپیما از امروز
افزایش قیمت بلیت هواپیما از امروز اعمال میشود. این خبری بود که پس از کش و قوسهای فراوان سرانجام مورد تایید ستاد هدفمندی یارانهها قرار گرفت. ایرلاینها اما هنوز راضی نشدهاند و معتقدند این افزایش ۹ تا ۱۹ درصدی نمیتواند پاسخگوی هزینههای سرسامآور آنها باشد.
سید عبدالرضا موسوی، رییس انجمن شرکتهای هواپیمایی در گفتوگو با خبرنگار «جهانصنعت» گفت: موضوع تنها اعمال افزایش قیمت نیست بلکه از امروز سوخت لیتری یکصد تومان را هم باید لیتری ۴۰۰ تومان بخریم و این یعنی ۴۰۰ درصد افزایش قیمت. این درحالی است که پس از هدفمندی یارانهها مابهالتفاوت یکصد و ۴۰۰ تومان به حساب بدهی ایرلاینها گذاشته شده بود اما از امروز باید بنزین هواپیما را لیتری ۴۰۰ تومان بخریم.
وی افزود: بهطور قطع ایرلاینها نمیتوانند این افزایش را تحمل کنند و توان خرید سوخت را ندارند. در عین حال هزینههای دفتری، ناوبری، کترینگ و خدمات فرودگاهی نیز افزایش یافته و معلوم نیست چگونه باید این همه هزینه افزایش یافته را جبران کنیم.
موسوی ادامه داد: ناتوانی در جبران هزینهها را کتبا به دولت اعلام کردهایم اما متاسفانه در افزایش قیمتها نظر شرکتهای هواپیمایی به هیچوجه اعمال نشد وای کاش اصلا قیمتها را افزایش نمیدانند و در حال حاضر ایرلاینها به این وضعیت معترض هستند.
رییس انجمن شرکتهای هواپیمایی تصریح کرد: در کنار هزینههای داخلی یک سری هزینههای بیرونی هم هست که به ایرلاینها تحمیل میشود که مهمترین آن تحریمهاست. گاهی برای یک قطعه یکهزار دلاری باید پنج هزار دلار بپردازیم اما ایرلاینها به دلیل ایستادگی در کنار سیاستهای کلی کشور این هزینهها را به جان میخرند. در سوی دیگر اما دولت در قبال این هزینههای تحمیل شده، تسهیلاتی به آنها نمیدهد.
موسوی افزود: از تصمیمسازان تقاضا میکنیم قیمتها را منطقی کنند و اجازه دهند نظام عرضه وتقاضا تعیینکننده قیمت باشد. در حال حاضر کمتر از سه درصد مردم از هواپیما استفاده میکنند و این سه درصد هم حاضرند قیمت بیشتری بپردازند اما خدمات بهتری دریافت کنند.
اعتصاب نه
موسوی در پاسخ به این پرسش که آیا احتمال اعتصاب یا چیزی نظیر آن وجود دارد یا خیر، گفت: ما به دنبال ایجاد تشنج نیستیم و تابع تصمیمات دولت هستیم اما دولت هم باید بداند که در حال ورشکستگی هستیم با این وضعیت از امروز تاخیر پروازها شدت میگیرد چرا که ایرلاینها نمیتوانند سوخت ۴۰۰ تومانی تهیه کنند و همین امر در پروازها تاثیر میگذارد و احتمال تکرار آنچه در ۲۷ فروردینماه رخ داد به هیچوجه دور از ذهن نیست. وی در خصوص ایرلاینهای دولتی نیز اظهار داشت: وضعیت آنها حتی از شرکتهای خصوصی هم بدتر است و شاید به دلیل محدودیتهایشان نتوانند با صراحت از مشکلات بگویند؛ واقعیت این است که همه ما در حال ورشکستگی هستیم.
رییس انجمن شرکتهای هواپیمایی در خصوص افزایش هزینهها گفت: ۷۰ درصد هزینه ایرلاینها ارزی است و وقتی آقایان یک شبه قیمت ارز را افزایش میدهند، نمیدانند چه تاثیر بزرگی روی هزینههای ما میگذارند. در حال حاضر حدود ۱۲ ایرلاین فعال داریم که اغلب در شرف ورشکستگی هستند.
موسوی بار دیگر تاکید کرد: حرفی از اعتصاب نیست اما اگر بخواهند برای سوخت لیتری ۴۰۰ تومان بگیرند، نداریم که بدهیم.
اثر افزایش هزینهها بیش از
۳۰ درصد است
در همین حال روز گذشته مدیرعامل شرکت هواپیمایی زاگرس با بیان اینکه تعدادی از ایرلاینها در آستانه تعطیلی قرار دارند و تنها با یک فروند هواپیما خدمات ارایه میدهند، گفت: اگر اثرات غیر مستقیم این افزایش قیمت بر صنعت هوایی را در نظر بگیریم این تاثیر به مراتب بیش از ۳۰ درصد است.
سید مرتضی حسینی در گفتوگو با ایسنا ضمن بیان اینکه افزایش ۹ تا ۱۹ درصدی قیمت بلیت هواپیما به هیچوجه جوابگوی هزینههای شرکتهای هواپیمایی نیست، اظهار کرد: تقاضای ایرلاینها افزایش حداقل ۳۰ درصدی نرخ بلیت هواپیما بود.
وی با اشاره به افزایش چهار برابری نرخ سوخت گفت: اگر اثرات غیرمستقیم این افزایش قیمت بر صنعت هوایی را در نظر بگیریم این تاثیر به مراتب بیش از ۳۰ درصد است. حسینی با اشاره به اینکه دولت صلاح را بر این میزان افزایش دیده است، خاطرنشان کرد: طی سالهای اخیر چند ایرلاین تعطیل شده یا اکنون در آستانه تعطیلی قرار دارند.
مدیرعامل شرکت هواپیمایی زاگرس با اشاره به اینکه برخی ایرلاینها تنها با یک هواپیما کار میکنند، اضافه کرد: منابع مالی برای این ایرلاینها فراهم نیست و در نتیجه نمیتوانند پاسخگوی نیاز مردم باشند.
وی به خروج متقاضیان از بازار ایرلاینهای داخلی به خارجی اشاره و تصریح کرد: در شرایطی که تنوع و میزان عرضه ایرلاینهای خارجی بیشتر باشد متقاضیان به سمت ایرلاینهای خارجی میروند.
حسینی به مشکلات ایجاد شده برای شرکتهای هواپیمایی بر اثر تحریم اشاره و خاطرنشان کرد: ایمنی هزینه دارد و امیدواریم دولتمردان با گامهای جهادی به سمت بهبود وضعیت ایرلاینها گام بردارند.
خدمات بهتر نشده است
این در حالی است مدیرعامل سابق سازمان هواپیمایی کشوری گفت: در سالهای اخیر که قیمت بلیت هواپیما افزایش یافته متاسفانه کمتر شاهد بهبود سطح خدمات ایرلاینها بودهایم که این موضوع باید به صورت جدی در دستور کار قرار گیرد.
کاپیتان حسین خانلری در گفتوگو با دنیای صنعت ضمن بیان این مطلب گفت: «بنده خودم خلبان هستم و سالها در صنعت هوایی کشور فعالیت داشتهام. امروز باید دید که آیا خدماتی که ایرلاینها ارایه میکنند متناسب با افزایش قیمتهاست؟ شرکتهای هواپیمایی باید به نسبت سطح خدماتی که به مسافران ارایه میکنند از افزایش قیمت برخوردار باشند». وی ضمن انتقاد از یکسان بودن قیمت بلیت هواپیما گفت: برخی شرکتها خدمات مطلوبی ارایه میکنند و این را میتوان از گرایش مردم به آنها فهمید در حالی که شرکتهایی هستند که بعضا با دو هواپیما فعالیت میکنند. سوال اینجاست که چرا قیمت بلیت هواپیما باید برای هر دو یکسان باشد؟
خانلری تصریح کرد: شرکتهایی هستند که هواپیمای ملکی ندارند و تنها با ناوگان استیجاری یا اجاره به شرط تملیک فعالیت میکنند که متاسفانه با زیادهخواهی سعی میکنند مسوولان را برای افزایش قیمت تحت فشار بگذارند.
خدمات بهتر نخواهد شد
در عین حال معاون وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به دلیل افزایش قیمت بلیت هواپیما بدون افزایش سطح کیفیت خدمات شرکتهای هواپیمایی گفت: افزایش ۱۴ درصدی قیمت بلیت هواپیما برای حفظ خدمات قبلی است.
شهریار افندیزاده در گفتوگو با فارس در خصوص دلایل افزایش ۱۴ درصدی قیمت بلیت هواپیما و زمان اجرای دقیق آن اظهار داشت: زمان اجرای افزایش متوسط ۱۴ درصدی قیمت بلیت هواپیما را شورای عالی هواپیمایی تعیین میکند.
وی در واکنش به سوال فارس درباره اینکه معمولا در پی افزایش قیمت بلیت شاهد هیچگونه افزایش خدماتی نیستیم اظهار داشت: پس از اجرای قانون هدفمندی یارانهها و افزایش قیمت بنزین از ۱۰۰ تومان به ۴۰۰ تومان و با توجه به اینکه دولت تفاوت قیمت حاملهای انرژی را به صورت نقدی به حساب مردم واریز میکند و همچنین با توجه به تورم سالانه که حداقل آن ۱۰ درصد و در حقوق کارمندان دولت است، پس از برگزاری بیش از ۱۵ جلسه کارشناسی ستاد هدفمندی یارانهها موافقت خود را در خصوص افزایش قیمت بلیت هواپیما به شورای هواپیمایی اعلام کرده است. وی با تاکید بر اینکه افزایش قیمت بلیت هواپیما برای حفظ خدمات قبلی است، اظهار داشت: کل مسافر برون شهری که از سیستم هوایی کشور استفاده میکند ۵/۲درصد است که ۶۵ درصد آنها کاری و توسط شرکتهای دولتی است بنابراین ما معتقدیم افزایش ۱۴ درصدی قیمت بلیت هواپیما تاثیری در سبد خانوار ندارد. معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: اگر افزایش قیمت نداشته باشیم خدمات هواپیمایی کاهش پیدا میکند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد