10 - 08 - 2017
اقبال آخوندی در مجلس
گروه مسکن- آخرین استیضاح آخوندی ۷۴ رای موافق و ۱۷۶ رای مخالف نمایندگان مجلس را به دنبال داشت. وزیر راهوشهرسازی در چهار سال اخیر از سه جلسه رای اعتماد موفق بیرون آمده و حالا برای چهارمین بار به این کارزار آمده است. اقبال آخوندی در این جلسات که دو مورد آن به دلیل استیضاح بوده، برگ برنده او برای ورود به ساختمان دادمان است و تقریبا میتوان او را وزیر راهوشهرسازی دولت دوازدهم دانست. بررسیهای «جهانصنعت» نشان میدهد آخوندی میان اکثر نمایندگان مجلس رای مثبت دارد. البته مخالفان سنتی او که اکثرا از حامیان گذشته قالیباف و اصولگرایان تندرو هستند، همچنان به او رای منفی خواهند داد اما چون تعداد آنها از حدود ۷۰، ۸۰ نفر بیشتر نخواهد شد نمیتوانند از ورود آخوندی به وزارت راهوشهرسازی جلوگیری کنند. تماسهای «جهان صنعت» با امضاکنندگان استیضاح آخوندی بینتیجه ماند اما نمایندگان کمیسیون تخصصی عمران اکثرا با ابقای آخوندی اعلام موافقت میکنند.
با تمام اقبالی که آخوندی در مجلس دارد نمیتوان از نقش برنامههای او در مهار رکود مسکن و توسعه حملونقل گذشت؛ برنامههایی که ممکن است صرف نظر از اقبال او در مجلس برای اعتماد دوباره نمایندگان مجلس حیاتی باشد. در برنامه وزیر پیشنهادی راهوشهرسازی تفاوتهای چندانی با آنچه تاکنون از عملکرد وزارت راهوشهرسازی مشاهده شده به چشم نمیخورد اما در برخی موارد تاکتیکهای سیاستگذاری تغییر کرده است. صبح روز گذشته که معاون پارلمانی رییسجمهور فهرست وزرای پیشنهادی برای تصدی وزارتخانهها را به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد، آخوندی نیز بیش از ۳۲ برنامه را برای چهار سال دوم فعالیت خود اعلام کرده است. این برنامهها با تاکید بر استفاده از بازار بدهی در بخش مسکن و توسعه زیرساختهای حملونقل مانند چهار سال گذشته است. «تاکید بر افزایش مدت بازپرداخت تسهیلات مسکن»، «استفاده از صندوق پسانداز مسکن یکم» و «توسعه شهرسازی ریل پایه» را میتوان جدیدترین نسخه وزارت راهوشهرسازی برای اداره کشور دانست.
اولویتهای برنامه
افزایش سهم ترانزیت بار، بهبود فرآیند جابهجایی مرزی، تشویق برقراری خطوط دریایی، هوایی، زمینی و ریلی گردشگری، تسهیل دسترسی آزاد شهروندان و فعالان اقتصادی به اطلاعات تخصصی حوزه راهوشهرسازی، تکمیل زیرساختها و افزایش خطوط اصلی ریلی به ۱۳ هزار کیلومتر، نوسازی و تکمیل سامانههای ارتباطی، کمک ناوبری و راداری، تجهیز و توسعه امکانات بنادر، اجرای سیاست احداث و بهرهبرداری از مراکز لجستیکی چندوجهی، ارتقای رویکرد بازرگانی در مدیریت و گسترش ظرفیت بنادر، تجاریسازی و افزایش بهرهوری فرودگاهها، جلب سرمایه گسترده ملی و بینالمللی برای توسعه فرودگاه امام، ارتقای ظرفیت اشتغال با استفاده از کسب و کارهای نوپا، کاهش شدت مصرف سوخت، اجرای طرحهای افزایش ایمنی حملونقل، ایجاد منابع مالی پایدار از طریق تاسیس صندوق توسعه حملونقل، تامین ناوگان ریلی، افزایش سهم حملونقل عمومی، طراحی ۳۳ ایستگاه راهآهن، هماهنگی و پیگیری اجاری یافتههای طرح ساماندهی منطقه شهری تهران-کرج، احداث، آسفالت و بهسازی روکش سالانه ۱۵۰۰ کیلومتر راه روستایی و یکپارچگی حملونقل درونشهری و برونشهری ۲۲ برنامه آخوندی در حوزه حملونقل است.
وزیر پیشنهادی راهوشهرسازی دولت دوازدهم ۱۰ برنامه فراهم آوردن زمینه تولید مسکن مطابق برنامه ششم توسعه، هماهنگی برای اجرای مسکن اجتماعی، توسعه مسکن روستایی، بازنگری در نظام طراحی، توسعه و مدیریت شهری، اجرای نسل جدید شهرهای جدید، ارتقا و توسعه نظام مهندسی و کنترل ساختمان، تمرکز بر افزایش قدرت خرید خانهاولیها، تمرکز بر اجرای سیاستها و برنامههای بازآفرینی شهری، اجرای پروژههای محرک توسعه و ایجاد فضاهای عمومی در بافتهای حاشیهای و تکمیل، تحویل واحدهای باقیمانده مسکن مهر دارای متقاضی را جزو رویکردها و برنامههای چهار ساله فعالیت دولت دوازدهم اعلام کرده است.
یکپارچگی برنامهها
نگاهی به برنامه ارائه شده توسط آخوندی برای دولت یازدهم نشان میدهد که بخش عمدهای از این وعدهها با وجود کاهش منابع مالی اجرا شده است؛ حوزه عمومی وزارتخانه به خوبی کنترل شده، حوزه حملونقل به صورت چشمگیری توسعه یافته و در حوزه زمین، مسکن و شهرسازی نیز سیاستهای مخرب دولت گذشته کنار گذاشته شده است اما این اقدامات برای از بین رفتن رکود مسکن کافی نبوده است. در برنامههای دوره گذشته وزارت راهوشهرسازی آمده بود: «با توجه به سرمایهگذاریهای عظیم انباشتهشده در زیرساختها، افزایش بهرهوری و کاربری آنها مستلزم نگاه یکپارچه و منسجم به توسعه کالبدی و صنعت حملونقل است. این موضوع در سطوح و لایههای مختلف قابل تحقق است از جمله: الف- یکپارچگی و سازگاری درونی بین سیستمهای مختلف حملونقل شامل دریایی، هوایی، ریلی و جادهای؛ ب- ایجاد یکپارچگی و سازگاری نهادی و فرآیندی بهمنظور بهبود محیط کسبوکار فعالان صنعت حملونقل؛ ج- ایجاد یکپارچگی بین حملونقل جادهای و شبکه عبور و مرور شهرها؛ د- ایجاد یکپارچگی بین برنامههای توسعه کالبدی در سطوح ملی، منطقهای و محلی و همچنین توسعه شهری و سکونتگاهی ایران و برنامه حملونقل؛ هـ- ایجاد یکپارچگی بین برنامههای توسعه صنعتی و خدماتی ملی و برنامه حملونقل و ایجاد همگرایی و یکپارچگی بین صنعت حملونقل و حفاظت از محیطزیست.» همین مساله در وزارت راهوشهرسازی زمینههای شکلگیری طرح «شهرسازی ریل پایه» برای دولت دوم روحانی آماده اجراست؛ طرحی که در صورت اجرا در کنار پهنههای ریلی برای جابهجایی مسافر با توجه به طرحهای توسعه شهری، نظام حملونقل کشور را دگرگون خواهد کرد. آخوندی هفته آینده برای جلسه رای اعتماد به ساختمان بهارستان میورد؛ جایی که او آخرین بار حتی با رای مثبت بیشتری توانست آن را ترک کند. حالا در فاصله یک هفته تا رای اعتماد میتوان پیشاپیش حضور آخوندی در دولت بعدی را محتمل دانست. نظر برخی از اعضای کمیسیون عمران را در مورد ادامه فعالیت آخوندی پرسیدیم که در ادامه میخوانید:
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد