7 - 09 - 2017
اقتصاد دو کره قربانی جنگ اتمی
وزارت دفاع کرهجنوبی دیروز اعلام کرد تمامی گزینههای نظامی موجود را جهت مقابله با ماجراجوییهای کرهشمالی در نظر میگیرد. گفتنی است این اظهارات به معنی احتمال استقرار مجدد جنگافزارهای هستهای ایالات متحده در خاک کرهجنوبی است.
براس این گزارش، وزارت دفاع کرهجنوبی در عین حال تاکید کرده است که سیاست دفاعی این کشور همچنان مبتنی بر غیراتمی بودن شبهجزیره کره است و از کرهشمالی خواست برنامههای تسلیحات هستهای خود را کنار بگذارد. سخنگوی وزارت دفاع کرهجنوبی گفته است که در سیاست دولت ما درباره لزوم غیراتمی بودن شبهجزیره کره تغییری روی نداده است.
هفته گذشته دفتر رییسجمهوری کرهجنوبی گفته بود که در حال حاضر استقرار تسلیحات اتمی آمریکا در خاک این کشور مورد بررسی قرار ندارد اما دوشنبه گذشته وزیر دفاع کرهجنوبی در پارلمان این کشور گفت که استقرار مجدد تسلیحات هستهای تاکتیکی ایالات متحده در کشورش میتواند یکی از گزینههای متعدد و موثر برای مقابله با رویکرد خصمانه کرهشمالی باشد. وی افزود که در شرایط کنونی لازم است تمامی گزینههای موجود از دیدگاه نظامی مورد توجه قرار گرفته و بهترین و عملیترین راه ممکن انتخاب شود.
سونگ در ملاقات با جیمز ماتیس گفته بود که برخی از سیاستمداران کرهجنوبی، به ویژه سیاستمداران محافظهکار خواستار بازگشت تسلیحات اتمی آمریکا هستند. وی همچنین از آمریکا خواست تا تجهیزات استراتژیک خود را به دفعات بیشتر به کرهجنوبی اعزام کند و مشخصا از ناوهای هواپیمابر، زیردریاییهای اتمی و بمبافکنهای ب-۵٢ نام برد.
تا سال ١٩٩١، آمریکا حدود ۱۰۰ عدد اسلحه اتمی آماده به رزم از جمله توپخانه بردکوتاه با مهمات هستهای در خاک کره مستقر کرده بود اما در آن زمان و با پایان گرفتن جنگ سرد، جورج بوش (پدر)، رییسجمهور وقت آمریکا، با صدور فرمانی تمامی تجهیزات اتمی تاکتیکی آمریکا در خارج از خاک آن کشور را به ایالات متحده بازگرداند. مدت کوتاهی پس از آن، کرهجنوبی و کرهشمالی توافقنامهای را برای غیراتمی نگاه داشتن شبهجزیره کره امضا کردند که بعدا کرهشمالی با پیگیری برنامه هستهای خود آن را نقض کرد. کرهشمالی در توجیه اقدام خود گفته که اینکه کرهجنوبی زیر چتر حمایت اتمی آمریکا قرار دارد به معنی نقض آن توافقنامه بوده است.
وزارت دفاع کرهجنوبی همچنین اعلام کرده که به تمرینهای نظامی خود ادامه میدهد که شامل پرتاب موشکهای هوا به زمین از هواپیماهای فانتوم ١۵-ک آن کشور با استفاده از مهمات جنگی است. این موشکها دارای برد حدود ۵٠٠ کیلومتر و دقت قابل توجه در هدفگیری است. کرهجنوبی همچنین تجهیزات دفاع ضدموشکی خود را آزمایش کرده است. منابع اطلاعاتی کرهجنوبی گفتهاند که کرهشمالی در نظر دارد یک موشک بالستیک قارهپیمای دیگر را به زودی آزمایش کند و دلیل آن را ادامه تمرینهای نظامی مشترک کرهجنوبی و آمریکا عنوان کرده است. در مقابل، کرهجنوبی و آمریکا تاکید دارند که با توجه به تهدیدهای علنی حکومت کرهشمالی، لازم است آمادگی رزمی خود را برای دفاع در برابر حملات احتمالی آن کشور حفظ کنند.
خطر وقوع تصادفی جنگ اتمی
در مورد استقرار تجهیزات اتمی آمریکا در کرهجنوبی نظرات متفاوتی وجود دارد. در حالی که برخی از سیاستمداران کرهای از چنین اقدامی استقبال میکنند، گفته میشود که شماری از کارشناسان آمریکایی از جمله بسیاری از نظامیان آن کشور معتقدند که با توجه به وضعیت بحرانی کنونی در شبهجزیره کره، چنین اقدامی خطر وقوع تصادفی جنگ اتمی را افزایش میدهد.
کرهشمالی گفته که به تسلیحات پیشرفته اتمی و همچنین ابزار پرتاب آنها حتی تا خاک ایالات متحده دست یافته است. به گفته ناظران، حتی اگر این ادعا صحت نداشته باشد، احتمالا کرهشمالی از توانایی هستهای لازم برای هدف قرار دادن بخشهایی از خاک کرهجنوبی، از جمله پایتخت واقع در ۵۰ کیلومتری مرز دو کشور برخوردار است. آنان همچنین معتقدند که با توجه به زرادخانه وسیع تسلیحات متعارف کرهشمالی، از جمله توپخانه و موشکهای میان برد و همچنین توانایی نظامی آمریکا و کرهجنوبی، حتی یک جنگ غیرهستهای نیز بسیار خسارتبار خواهد بود.
به گفته آنان، چنین جنگی احتمالا به انهدام تاسیسات حیاتی کرهشمالی و نابودی نظام حکومتی آن کشور منجر خواهد شد اما پیش از آن، تلفات و خسارات قابل توجهی هم به کرهجنوبی و اقتصاد این کشور وارد خواهد آمد و در شرایط کنونی اقتصادی جهان، چنین واقعهای تبعات نگرانکنندهای خواهد داشت. همچنین، فقر و عقبماندگی اقتصادی کرهشمالی به معنی آن است که در پایان چنین جنگی، تامین نیازهای مادی مردم آن کشور حتی در پایینترین سطح عمدتا بر دوش کرهجنوبی خواهد بود که برای سالها رشد اقتصادی آن کشور را تهدید خواهد کرد. در عین حال، در بلندمدت وحدت احتمالی دو کره تحت یک نظام دموکراتیک میتواند به ظهور یک ابرقدرت اقتصادی، سیاسی و حتی نظامی در منطقه منجر شود و توازن کنونی را برهم بزند.
از پایان جنگ کره در سال ١٩۵٣ که نتیجه توافق ترک مخاصمه بین طرفهای درگیر بود، کرهجنوبی و ایالات متحده معاهده صلح با کرهشمالی را امضا نکردهاند و در نتیجه، از لحاظ فنی وضعیت جنگ بین دو طرف همچنان برقرار است. کرهشمالی خواستار امضای معاهده صلح، شناسایی کامل از سوی آمریکا و همچنین دریافت کمکهای اقتصادی از کرهجنوبی و آمریکاست.
جنگ کره در سال ١٩۵٠ با حمله نیروهای حکومت کمونیستی کرهشمالی به جنوب شبهجزیره کره آغاز شد و در مقابل، ایالات متحده در راس یک ائتلاف بینالمللی مورد تایید سازمان ملل در حمایت از کرهجنوبی وارد جنگ شد. در این جنگ، کرهشمالی از حمایت نظامی اتحاد شوروی و جمهوری خلق چین برخوردار بود. جنگ کره تلفات سنگینی را به هر دو طرف وارد کرد.
رویکرد عقیدتی و سیاست کلی حکومت کرهشمالی بر اصل تبعیت از رهبر، اولویت تشکیلات نظامی در تمامی زمینهها از جمله برخورداری از امکانات اقتصادی، دنبال کردن خودکفایی اقتصادی، آمادگی رزمی دائم و الزام همه مردم به تبعیت از این اصول مبتنی است. مقامات و رسانههای کرهشمالی، که حکومت این کشور را تنها نظام مستقل و غیروابسته جهان توصیف میکنند، تاکید دارند که مردم آن کشور برای حمایت از انقلاب، نظام حکومتی و استقلال کشورشان آماده هرنوع فداکاری هستند.
تاکید رهبران آمریکا و آلمان بر تشدید تحریمها
رییسجمهور آمریکا و صدراعظم آلمان ساعاتی پس از نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل، در یک گفتوگوی تلفنی ضمن محکوم کردن آزمایش هستهای اخیر کرهشمالی، بر ضرورت تشدید تحریمها علیه این کشور تاکید کردند.
بر پایه اعلام سخنگوی دولت برلین، دونالد ترامپ و آنگلا مرکل در این گفتوگوی تلفنی آزمایش اخیر یک بمب هیدروژنی توسط کرهشمالی را اقدامی غیرقابل پذیرش توصیف کردند و از شورای امنیت خواستند سریعتر بر سر تشدید تحریمهای پیونگیانگ توافق کند.
آنها همزمان خواستار تشدید فشارهای جامعه جهانی بر کرهشمالی شدهاند. رییسجمهور آمریکا پیشتر تصریح کرده بود که سیاست مماشات با پیونگیانگ ثمری نخواهد داشت. دونالد ترامپ همچنین یادآور شد که توقف تجارت با کشورهایی که با کرهشمالی دادوستد دارند، در دست بررسی است. کرهشمالی در دو ماه گذشته، دو موشک قارهپیما، سه موشک میانبرد و نیز یک بمب هیدروژنی را آزمایش کرده که مورد اخیر ششمین و قدرتمندترین بمب اتمی آزمایش شده توسط این کشور بود که ادعا شده برای موشکهای دوربرد طراحی شده است.
در این زمینه پس از نشست اضطراری دوشنبه گذشته شورای امنیت، نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل خبر داد که کشورش قطعنامهای را در مورد کرهشمالی به رایزنی خواهد گذاشت تا دوشنبه آینده در مورد آن رایگیری شود.
در حالی که روسیه ضمن محکوم کردن اقدام کرهشمالی همچنان بر حل این بحران از طریق دیپلماتیک تاکید میکند، نماینده آمریکا در سازمان ملل گفت: تنها تحریمهایی قدرتمندتر ما را قادر میکند که بحران را از راه دیپلماتیک حل کنیم.
در این میان، آنگلا مرکل که کشورش حامی تشدید تحریمها علیه کرهشمالی است، در گفتوگو با رییسجمهور آمریکا گفت که برای اعمال تحریمهای سختتر علیه کرهشمالی از سوی اتحادیه اروپا هم تلاش میکند؛ با این هدف که پیونگیانگ به اجتناب از نقض قوانین بینالمللی و دستیابی به راهحلی صلحآمیز برای این مناقشه متقاعد شود. کرهشمالی از سال ۲۰۰۶ تاکنون موضوع هفت بسته تحریمی سازمان ملل در ارتباط با برنامههای هستهای و موشکهای بالستیک خود بوده است.
آمادگی G7 برای اتخاذ تدابیر قاطع
گروه ۷ شامل کشورهای ثروتمند و صنعتی جهان، تازهترین آزمایش هستهای کرهشمالی را محکوم کردند.
کشورهای G7 ضمن محکوم کردن آزمایش هستهای اخیر کرهشمالی، وعده دادند تا اقدامات بیشتری را اتخاذ کنند تا اطمینان یابند که کرهشمالی به طور کامل برنامه هستهایاش را متوقف خواهد کرد.
محکومیت آزمایش هستهای کرهشمالی در بیانیه منتشر شده توسط ایتالیا که ریاست دورهای گروه ۷ را بر عهده دارد، اعلام شده است. کانادا، فرانسه، آلمان، ژاپن، بریتانیا و آمریکا به همراه کمیسیون اروپا و شورای اروپایی این بیانیه را امضا کردهاند.
در این بیانیه آمده است: کرهشمالی باید فورا و به طور کامل همه قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل را اجرا کند و همه برنامههای موشک بالستیک و هستهای خود را به طور کامل، برگشتناپذیر و قابل راستیآزمایی متوقف کند.
این بیانیه افزود: آماده هستیم اقدامات قاطعتری را با هدف دستیابی به این اهداف انجام دهیم و قاطعانه از شورای امنیت نیز میخواهیم به مسوولیتهای خود عمل کند و برای تصویب یک قطعنامه جدید و موثر که شامل تدابیر قاطعانه و مستحکمتر باشد، تلاش کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد