28 - 11 - 2019
اقتصاد غزه در مرز فروپاشی
درگیری میان نیروهای اسراییلی و گروههای فلسطینی در نوار غزه به شدت افزایش یافته و به یکی از شدیدترین رویاروییهای دو طرف در سالهای اخیر تبدیل شده است.
نیروهای فلسطینی تا شنبه گذشته بیش از ۴۳۰ راکت به سمت خاک اسراییل شلیک کردهاند. اسراییل میگوید اکثر این راکتها را رهگیری کرده اما یک نفر تا این لحظه کشته شده است. وزارت دفاع اسراییل نیز اعلام کرد به ۲۰۰ هدف در نوار غزه در چند روز گذشته به وسیله موشک و خمپاره حمله کرده است.
شرایط زندگی دو میلیون نفر در غزه روزبهروز سختتر میشود و ساکنان این منطقه، هر روز فقیرتر میشوند. اقتصاد غزه پس از محاصره از سوی اسراییل و مصر به شدت آسیب دیده است. قطع کمکهای خارجی که اخیرا صورت گرفته هم به شدت زندگی مردم ساکن در غزه را تحت تاثیر قرار داده است. بانک جهانی نرخ بیکاری در این منطقه را ۵۲ درصد برآورد کرده و گفته است که فقر در آن بسیار فراگیر است.
در اثر حملات ارتش اسراییل تاکنون هفت فلسطینی نیز جان خود را از دست دادهاند. مقامات شهر غزه میگویند یک مادر و نوزاد در میان کشتهشدگان فلسطینی قرار دارند. مقامات اسراییلی مدعی هستند این مادر و کودکش با یکی از راکتهای خود فلسطینیها کشته شدهاند.
درگیریهای جدید پس از آتشبس منتهی به انتخابات ماه گذشته اسراییل صورت گرفته است. این درگیریها در حالی صورت میگیرد که مصر و سازمان ملل متحد در تلاش هستند تا یک آتشبس بلندمدت را در این منطقه به نتیجه برسانند.
پس از حملهای که جمعه گذشته منجر به زخمی شدن دو سرباز اسراییلی شده بود، چهار فلسطینی که دو نفر از آنان عضو گروه حماس بودند در حمله نیروهای اسراییلی جان خود را از دست دادند.
در این حملات یکی از راکتها به دفتر خبرگزاری آناتولی متعلق به ترکیه اصابت کرد که واکنش ترکیه را در پی داشته است. دولت ترکیه بمباران برج مسکونی سراج در مرکز شهر غزه توسط جنگندههای ارتش اسراییل را به شدت محکوم کرد. از بین اهدافی که مورد بمباران جنگندههای اسراییلی قرار گرفتند برجی هفت طبقه است که شامل دفتر خبرگزاری آناتولی ترکیه بود. این برج به طور کامل نابود شده، البته کارمندان خبرگزاری آسیبی ندیدند.
اردوغان تاکید کرد: باوجود این تجاوزات، ترکیه و خبرگزاری آناتولی ترکیه با صدای بلند از حق خواهند گفت و حقیقت و ماهیت تروریسم و ظلم اسراییل در غزه و کل مناطق فلسطین را به سراسر جهان بازتاب خواهند داد. شنول قازانچی، مدیرکل خبرگزاری آناتولی ترکیه نیز در بیانیهای ضمن محکوم کردن حملات اسراییل گفت این حمله عزم خبرگزاری را کم نخواهد کرد.
بسیاری از خانههایی که در نزدیکی مرز اسراییل و نوار غزه قرار دارند، مورد اصابت راکتها قرار گرفته و ساکنان آنها به پناهگاهها رفتهاند. به گفته وزارت دفاع اسراییل سیستم دفاعی گنبد آهنین بسیاری از این راکتها را در آسمان رهگیری کرده است. در پاسخ به این حملات راکتی، اسراییل اعلام کرده علیه ۲۰۰ نقطه در غزه که متعلق به حماس است حملات موشکی و توپخانهای انجام داده است.
به نوشته BBC، مقامات غزه اعلام کردند یک مرد فلسطینی ۲۲ جان خود را از دست داده است. به گزارش رویترز یک گروه نزدیک به حماس این فرد را یکی از نیروهای خود معرفی کرده است. مقامات فلسطینی کشته شدن یک زن ۳۷ ساله و کودک ۱۴ ماههاش را در اثر موشکهای اسراییل به شرق غزه تایید کردهاند. با این حال اسراییل در خصوص اینکه حملات موشکیاش موجب کشته شدن مادر و کودک شده باشد ابراز تردید کرده است. تعداد دیگری از ساکنان غزه نیز در اثر این حملات زخمی شدهاند.
وزیر خارجه ترکیه با محکوم کردن این حملات علیه نیروهای غیرنظامی آن را جنایت علیه بشریت خوانده است.
شرایط زندگی دو میلیون نفر در غزه روزبهروز سختتر میشود و ساکنان این منطقه، هر روز فقیرتر میشوند. اقتصاد غزه پس از محاصره از سوی اسراییل و مصر به شدت آسیب دیده است. قطع کمکهای خارجی که اخیرا صورت گرفته هم به شدت زندگی مردم ساکن در غزه را تحت تاثیر قرار داده است. بانک جهانی نرخ بیکاری در این منطقه را ۵۲ درصد برآورد کرده و گفته است که فقر در آن بسیار فراگیر است.
حمایت تمامقد آمریکا از اسراییل
وزارت خارجه آمریکا از حملات اسراییل به نوار غزه حمایت کرد. مورگان اورتگاس، سخنگوی وزرات خارجه آمریکا در سخنانی گفت: آمریکا حملات راکتی حماس و جهاد اسلامی فلسطین علیه اسراییل را محکوم میکند. او اضافه کرد: از تمامی مسوولان این خشونت میخواهیم که به این تجاوز پایان دهند.
این مقام آمریکایی در ادامه با بیتوجهی نسبت به شهادت ملت بیگناه فلسطین در اثر تجاوزگری اسراییل تاکید کرد: ما در کنار اسراییل میایستیم و کاملا حق آن در دفاع از خودش را در مقابل حملات کینهتوزانه فلسطینیان تایید میکنیم. آمریکا درحالی از اسراییل و حملات آن علیه ملت بیگناه و بیسلاح فلسطین حمایت میکند که این رژیم از صبح شنبه گذشته به بهانه مقابله با حملات موشکی غزه علیه شهرکهای صهیونیستنشین در چندین نوبت مناطق مختلف نوار غزه را هدف حملات هوایی و دریایی قایقهای جنگی و نیز حملات توپخانهای خود قرار داد.
از طرفی وزارت خارجه آلمان هم در توئیتر حمله موشکی از نوار غزه به خاک اسراییل را محکوم کرده و گفته است اسراییل حق دارد از خاک خود و شهروندانش دفاع کند.
هشدار بانک جهانی
اقتصاد غزه در وضعیت سقوط آزاد قرار گرفته و فرو میپاشد. این هشدار مجدد بانک جهانی است. اخیرا بانک جهانی در گزارشی به بررسی اقتصادی فلسطین پرداخت و در آن به بیکاری ۷۰ درصد جمعیت جوان این منطقه اشاره شد.
منطقه نوار غزه بیش از یک دهه است در محاصره اقتصادی اسراییل قرار دارد و فعالیت اقتصادی بین دو کشور و همچنین در مرز فلسطین با مصر، با موانع متعددی روبهرو است.
همچنین یک دیوار حائل، نوار غزه را از اقتصاد اسراییل جدا نگه میدارد و کارگران روزمزد نمیتوانند الزاما هر روز از مرز رد شوند تا در اسراییل کار سیاه (با درآمد حتی پنج شِکِل در روز، یعنی کمتر از دو دلار) انجام دهند. همزمان در گذر یک سال اخیر، ارسال کمکهای مالی به مردم غزه ماهانه بهطور متوسط ۳۰میلیون دلار کاهش یافته است. دولت دونالد ترامپ تصمیم گرفت کمکهای مستقیم آمریکا به فلسطین و همچنین به آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاورمیانه متعلق به سازمان ملل را دهها میلیون دلار کاهش دهد.
در نتیجه، بهجای ۱/۲۴ میلیارد دلار کمکی که قرار بود برای گذران زندگی به مردم غزه اختصاص یابد، در ۲۰۱۸، کمی بیش از نیمی از این مبلغ به این منطقه ارسال شده است. به گفته بانک جهانی، اقتصاد غزه دههها رو به نزول بوده، اما در ماههای اخیر به وضعیت بحرانی رسیده است.
در یک سال اخیر مردم غزه در راهپیمایی بزرگ بازگشت که قرار بود فقط شش هفته طول بکشد اما امتداد پیدا کرد، خواستار این شدهاند که اجازه گذر آزادانه به مصر و اسراییل را پیدا کنند. شاید به این ترتیب بتوانند کار کنند و پولی بهدست آورند. غزه همچنین دچار قطعی برق و همچنین کمبود آب است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد