27 - 11 - 2023
الگوی ساماندهی یارانهای به سبک خاندوزی
ایرنا- وزیر امور اقتصادی و دارایی با تشریح جزئیات شکلگیری ایده ساماندهی یارانه آرد و نان گفت: اجرای طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان در عمل نشان داد امکان اصلاحات اقتصادی با لحاظ محدودیتهای اجتماعی و تنوع فرهنگی وجود دارد.
احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی در مراسم ارائه دستاوردهای طرح ملی هوشمندسازی یارانه آرد و نان و رونمایی از بزرگترین سامانه اشتراکگذاری تجربه خرید با بیان اینکه اگر همراهی وزرای کشور و جهاد کشاورزی نبود، طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان به سرانجام نمیرسید و با نواقص زیادی مواجه میشد، گفت: باید با فاصله و از دور به طرح نگاه کرد؛ به این معنا که تمام تلاش دولت در اجرای طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان این بود که در عمل نشان دهیم امکان اصلاحات اقتصادی با لحاظ محدودیتهای اجتماعی و تنوع فرهنگی وجود دارد و یک کار شدنی است.
وی با تاکید بر اینکه این اتفاق، یک نظریهپردازی و بر مبنای کتابهای درسی نیست، افزود: بسیاری از کشورها، انتخابهای سادهتری برای اصلاحات اقتصادی دارند و ابزارهای سادهتری را برمیگزینند؛ به نحوی که اعلام میکنند از طریق انجام یک سیاست اقتصادی مشخص، میتوان کسری منابع را جبران کرد؛ در حالی که در ایران، به دلیل درهمتنیدگی مسائل به خصوص در موضوعاتی که جنبه سیاسی و اجتماعی بر جنبه اقتصادی غلبه میکند، حتما مجبور هستیم ملاحظات اجتماعی را در نظر بگیریم.
خاندوزی ادامه داد: پیشنهاد اینکه مساله آرد و نان را چطور تدبیر کنیم، از چند ماه قبل از اجرای طرح به بخشهای دیگر دولت هم ارائه شده بود، اما به دلیل اتکا به روشهای غیرقیمتی، کار زمانبر بود و دو ماه زمان گذشت و یکی از دستگاههای متولی اعلام کرد که زمان بیشتری برای بررسی و انجام کار نیاز دارد، در نهایت هم جمعبندی بر این بود که ساماندهی آرد و نان فعلا امکانپذیر نیست که در نهایت، با تدبیر رییسجمهوری این مساله به وزارت امور اقتصادی و دارایی سپرده شد.
وی افزود: بنابراین نظام بانکی و نخبگان همت کردند تا در جای جای کشور، این کار دور از دسترس را در زمان کوتاهی اجرایی کنند.
خاندوزی با بیان اینکه برای اجرایی کردن این کار، سه گام مهم وجود داشت، تصریح کرد: اول خود مساله شفافیت دادههای اقتصادی مسیر مهم بود و باید چشمانداز روشنی وجود داشت که در واقعیت چه اتفاقی رخ میدهد و حاکمیت باید روی این موضوع اشراف داشته باشد که ورای اعداد و ارقام، چه در واقعیت خواهد گذشت.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: بر این اساس، تمام نیمه دوم سال ۱۴۰۱ به این سوال پاسخ دادیم که دست حاکمیت از نظر اطلاعاتی پر شود.
نیمه اول ۱۴۰۲ صرف گام دوم شد؛ هوشمندسازی حمایت و مصرف که همان دادههای گام اول در گام دوم، به شکل هوشمندی اجرایی شد.
گام سوم مردمیسازی نظارت بر طرح است، شفافیت، هوشمندی و مردمی شدن، سه گام اصلی بودند.
مردم کشور این امکان را خواهند داشت که اگر در نزدیکی مکانی قرار دارند و تجربه خرید داشتند بتوانند درخصوص جزئیات، نقاط منفی، مثبت و… اظهار نظر داشته باشند.
نمیخواهم بگویم طرح ایرادی ندارد، اما تمام تلاش خود را برای بهبود زنجیره خواهیم داشت.
آنچه به عنوان خروجی وجود دارد، یک عدد کلی است. به این معنا که بیش از یک و نیم میلیون تن در مصرف آرد کشور تا پایان سال کاهش اتفاق خواهد افتاد.
اقتصاد ما در سال ۹۸ معادل ۱/۸ میلیون تن، در سال ۹۹ نیز ۳/۸ و در سال ۱۴۰۰ به مقدار ۹/۸ میلیون تن آرد مصرف کرد.
اگر این مسیر ادامه داشت امسال باید ۹ میلیون تن آرد استفاده میکردیم، اما در سال ۱۴۰۱ ما ۲/۸ میلیون تن مصرف شد و امسال ۱/۸ میلیون تن مصرف آرد کشور خواهد بود.
نکته دوم این است که هرزروی و آرد بیرون شبکه یارانهای تحت کنترل است. مجموعه بخشی از فعالان اقتصادی که رفتار حرفهای دارند، در این الگوی نظارت هوشمند و مردمی، در آینده ناچار خواهند شد رفتار خلاف قانون خود را اصلاح کنند.
حدود ۲۷هزار میلیارد تومان در سال کاهش هزینههای آرد یارانه کشور خواهد بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد