2 - 05 - 2018
الگوی مصرف اصلاح نمیشود
گروه انرژی- سالهاست که اقتصاد ضعیف آب باعث شده تا یکی از روشهای حل مشکل کمآبی که همانا صرفهجویی و مدیریت مصرف است به خوبی اجرایی نشود. در این میان کارشناسان دلیل اصلی این موضوع را قیمت پایین آب مصرفی در ایران میدانستند .
ارزان بودن کالای گرانبهایی مثل آب باعث شده تا هر بار که صحبت از صرفهجویی میشود، مشترکین به خوبی از آن تبعیت نکنند بنابراین اردکانیان وزیر نیروی دولت دوازدهم از روز نخست بر اقتصاد ضعیف آب پافشاری داشت تا اینکه در نهایت هیات وزیران در جلسه پنجم اردیبهشت ماه امسال به پیشنهاد وزارت نیرو و به استناد مواد (۱) و (۳) قانون هدفمند کردن یارانهها – مصوب ۱۳۸۸- به وزارت نیرو اجازه داد تا متوسط تعرفههای برق را از ابتدای اردیبهشت ۱۳۹۷ بدون تغییر ساختار تعرفهها به میزان هفت درصد افزایش دهد.
این در حالی است که این افزایش تعرفه در مقایسه با قیمت تمام شده و قیمت تکلیفی، چندان قابل توجه نیست و به نظر نمیرسد که بتواند تغییری در اصلاح الگوهای مصرف ایجاد کند.
بر اساس این مصوبه مبلغ ثابت ماهانه آبونمان برق که برای جبران بخشی از هزینههای توزیع برق اخذ میشود برای همه مشترکین با قدرت ۳۰ کیلووات و بیشتر ۹۹ هزار ریال در ماه و تمامی مشتریان با قدرت کمتر از ۳۰ کیلووات ۱۱ هزار ریال در ماه است.
همچنین به منظور جبران بخشی از هزینههای تامین و توزیع آب و جمعآوری و دفع فاضلاب، مبلغ ثابت ماهانه یا آبونمان آب و فاضلاب برای کاربریهای مختلف، ۱۰ هزار ریال در ماه به ازای هر واحد تعیین شد.
بر اساس تبصره ۲ این مصوبه، تعرفه آب آزاد و بنایی شهری و روستایی معادل نرخ بالاترین طبقه مصرف مصوب در بخش خانگی تعیین میشود.
مبلغ ثابت ماهانه یا آبونمان برق نیز بر اساس قانون هدفمند کردن یارانهها برای جبران بخشی از هزینههای توزیع به شرح جدول شماره یک تعیین میشود.
براساس تبصره یک قانون هدفمندی یارانهها به منظور جبران بخشی از هزینههای تامین و توزیع آب و جمعآوری دفع فاضلاب مبلغ ثابت ماهانه یا آبونمان آب و فاضلاب برای کاربردهای مختلف معادل ۱۰ هزار ریال در ماه به ازای هر واحد تعیین میشود.
بر اساس تبصره ۳ به وزارت نیرو اجازه داده میشود به منظور اعمال مدیریت مصرف ضرایب تبعیض قیمت استانی را بر اساس جدول شماره ۲ اصلاح کند.
این در حالی است که هماکنون قیمت تمام شده هر مترمکعب آب شهری هزار تومان است و به قیمت ۴۰۰ تومان عرضه میشود و قیمت تمامشده هر مترمکعب آب روستایی هزار و ٢٠٠ تومان است و به ازای هر مترمکعب، ١٠٠ تا ١٢٠ تومان از مشترکین دریافت میشود.
بنابراین افزایش هفت درصدی نرخ آب، قیمت هر مترمکعب آب برای مشترکین شهری را فقط ۲۸ تومان و برای مشترکین روستایی هفت تومان افزایش میدهد.
در شرایطی که تابستان امسال، ۳۳۴ شهر با جمعیت ۵/۳۴ میلیون نفر تحت تنش آبی قرار دارند، اصلاح قیمتها میتواند تا حدودی منجر به اصلاح بدمصرفیها شود.
بر اساس مصوبه هیات وزیران، متوسط تعرفههای برق نیز از ابتدای اردیبهشت ۱۳۹۷ بدون تغییر ساختار تعرفهها به میزان هفت درصد افزایش یافت.
قیمت تمام شده هر کیلووات ساعت برق اکنون هزار و ۱۰۰ ریال است که تا قبل از تصویب هیات وزیران متوسط فروش برق هر کیلووات ساعت۶۶۰ ریال بود که با تصویب هیات وزیران فقط ۴۶ تومان به آن اضافه میشود.
به عبارت دیگر با اینکه قیمت آب و برق هفت درصد افزایش یافته است، وزارت نیرو به ازای هر مترمکعب آب شهری ۵۷۲ تومان، به ازای هر مترمکعب آب روستایی هزار و ۸۳ تومان و به ازای هر کیلووات ساعت برق ۴۰۰ تومان مابهالتفاوت پرداخت میکند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد