20 - 09 - 2023
امارات برنده اصلی دعوای غرب و روسیه
گروه بینالملل- محمدرضا ستاری- خبرگزاری رسمی امارات به نقل از مکتوم بن محمد بن راشد وزیر اقتصاد و دارایی امارات اعلام کرده که این کشور در سال ۲۰۲۲ میلادی ۸/۳۱ درصد درآمدهایش افزایش پیدا کرده است. هر چند رقم این درآمد اعلام نشده، اما مطابق با آمارهای اعلامشده در ۹ ماهه نخست سال گذشته میلادی برآوردها نشان میدهد که مازاد درآمد اماراتیها به رقمی در حدود ۴۶ میلیارد دلار رسیده است.
این آمار در حالی اعلام شده که هفته قبل مقاماتی از آمریکا، اتحادیه اروپا و انگلیس به امارات سفر کردند تا در مورد همکاریهای اقتصادی امارات با روسیه به خصوص در بخش قطعات الکترونیکی با سران اماراتی دیدار کنند. این موضوع از آنجا اهمیت دارد که مطابق با آمار گمرک روسیه، صادرات قطعات الکترونیکی امارات به روسیه ۷ برابر شده و به مبلغ ۲۸۳ میلیون دلار رسیده است. همچنین در سال ۲۰۲۲، امارات ۱۵ برابر بیشتر ریزتراشههای الکترونیکی ساخت آمریکا را به همراه ۱۵۸ هواپیمای بدون سرنشین به روسیه صادر کرده است. علاوه بر این طبق گزارشی که میدل ایستای منتشر کرده، هجوم الیگارشهای روس به امارات، بازار املاک این کشور را بسیار پررونق کرده به طوری که اکنون بیش از ۱۰۰ هواپیمای روسی در فرودگاه آلمکتوم دبی حضور دارند که یکی از آنها متعلق به رومن آبراموویچ میلیاردر معروف روسی و صاحب باشگاه چلسی انگلیس است. کارشناسان معتقدند ورود مهاجران روسی به امارات باعث شده که بازار محلی این کشور با سیل بیسابقهای از پول نقد مواجه شود؛ در همین راستا طبق گزارش کپیتال اکونومیکس، ارز ورودی به امارات از ماه مه ۲۰۲۲ تاکنون ۲۰ درصد رشد داشته است.
بازی قدرت
بحث تجارت با روسیه تنها عاملی نیست که امارات این روزها فارغ از هرگونه فشار یا تهدیدی در دستور کار خود دارد. شواهد نشان میدهد که رد پای آنها در تمامی بحرانهای خاورمیانه نیز ادامه دارد. مانند جنگ ویرانگر و فاجعهبار یمن که اماراتیها از ارکان اصلی آن هستند و حالا سیاستهایشان با عربستان در یمن کاملا در تضاد بوده و حتی در مسیر مذاکرات صلح نیز کارشکنی میکنند. امارات همچنین در جنگ داخلی سودان نیز حضوری فعال دارد؛ جایی که در طول چهار ماه اخیر از ژنرال حمیدتی حمایت کرده است. در لیبی هم خلیفه حفتر مورد حمایت جدی امارات قرار دارد. حتی شنیده میشود که پای اماراتیها در همکاری با گروه واگنر در مرکز و غرب آفریقا که اکنون دستخوش کودتاهای پیدرپی شده، قابل مشاهده است.
چرا غرب در مقابل امارات ساکت است؟
در این رابطه سوال مهم این است که چطور آمریکا و غرب با تمامی شواهدی که از اقدامات امارات وجود دارد، تلاشی جدی برای مهار محمد بنزاید انجام نمیدهند؟ اقداماتی که با پول و تسلیحات اماراتی در یمن، سودان و لیبی به غیر از تنشزایی و آسیب دیدن مردم حاصلی برای منطقه نداشته است.
البته اقدامات بنزاید محدود به غرب آسیا نمیشود، زیرا او یکی از مهمترین حامیان سراجالدین حقانی به عنوان رهبر شبکه حقانی در افغانستان نیز محسوب میشود؛ گروهی تندرو که اکنون تمامی مناسبات امنیتی افغانستان را تحت کنترل خود دارند و یکی از عوامل بیثباتی و نقض حقوق بشر در منطقه و افغانستان هستند.
با این حال این بازی دوگانه از سوی بنزاید به گونهای ماهرانه دنبال میشود، چراکه همزمان با حمایت او از طالبان، اشرف غنی رییسجمهوری فراری افغانستان هم در این کشور و زیر چتر حمایتی بنزاید زندگی میکند. تا اینجای کار محمد بنزاید توانسته با خیال راحت به سیاستهای دوگانه خود ادامه دهد، زیرا پول سرشاری دارد و در عین حال هیچ محدودیتی نیز از جانب غرب به دلیل اقداماتش متوجه او نیست. از یک جهت با روسیه تحریمشده مراودات اقتصادی بزرگی داشته و از سوی دیگر یکی از متحدان چین محسوب میشود. حتی گفته میشد که امارات قرار است اجازه ساخت بزرگترین پایگاه دریایی نظامی را به چین بدهد. او در مواجهه با غرب هم از اهرمهای خاص خود استفاده میکند؛ مانند نمایش مدرنسازی اقتصاد و روایتی که از خود در میان غربیها برای مبارزه با افراطگرایی ایجاد کرده است. از این رو به غربیها نیز نشان میدهد که همچنان به عنوان یکی از متحدان اصلی آنها در بازی قدرت منطقه عمل میکند. در همین رابطه است که تحلیلگران معتقدند امارات به عنوان کشوری کوچک و در عین حال بسیار ثروتمند تاکنون برنده واقعی نزاع غرب با روسیه بوده و علیرغم اقدامات بیثباتکننده خود در یمن، سودان، لیبی و برخی دیگر از کشورها همچنان نقش خود را به عنوان یک شریک اصلی برای قدرتهای بزرگ جهانی حفظ کرده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد