14 - 05 - 2017
امام رضا(ع) را جناحی نکنید
«جهانصنعت»- روز گذشته سومین و در واقع آخرین مناظره بین رقبای انتخابات دوازدهم ریاستجمهوری برگزار شد. در این مناظره که محور اصلی آن مسایل و معضلات اقتصادی بود، سوالات به نسبت دو مناظره قبل بهتر طراحی شده بودند و مشخصا روحانی، رییسجمهور و اسحاق جهانگیری مسلطتر از باقی رقبای انتخاباتی خود در مناظره حاضر شدند و نهتنها از دستاوردهای اقتصادی دولت در حوزه کشاورزی و بانک و مبارزه با فساد بهخصوص وضعیت رسیدگی به حقوقهای نجومی دفاع کردند بلکه به اتهامزنیهای قالیباف درخصوص اموال جهانگیری و اظهارات نادرستی که قالیباف درخصوص واگذاری املاک نجومی به کارگران و رفتگران عنوان کرد، پاسخ دادند. املاک نجومی میلیاردی که پاییز سال ۹۵ با انتشار اسناد گستردهای توسط وبسایت «معمارینیوز» نشان داد صدها مدیر، تعاونی، افراد خارج از شهرداری و تعدادی از اعضای شورای شهر، آنها را با تخفیفهای ۵۰ درصدی دریافت کردند و نه کارگران و رفتگران. از سویی دیگر روحانی با انتقاد از اظهارات رییسی درخصوص اینکه به چه دلیل دائم از دولت قبل انتقاد میکنید، گفت: شما که پیشنهاد مناظره میدهید، وزرای دولت قبل در ستاد انتخاباتی شما مشغول به کار هستند، میتوانید درون ستاد خودتان مناظره برگزار کنید و ببینید با کشور چه کردند.
همچنین رییسی دیگر نامزد انتخابات ریاستجمهوری نیز درخصوص وضعیت رسیدگی به فقرا و نوع پرداخت یارانه به مردم و دوبرابر کردن میزان آن گفت، که هاشمیطبا با استدلالات علمی و هوشمندانه و منطقی، عنوان کرد که به هیچ عنوان نمیشود با دو برابر کردن رقم یارانه رای جمع کرد و اقتصاد کشور را به ورشکستگی کشاند.
اسحاق جهانگیری که در ابتدای مناظره در جایگاه قرار گرفته بود، به پرسشی در زمینه مبارزه با قاچاق کالا و جلوگیری از واردات بیرویه پاسخ داد و در ادامه ضمن مقابله و برخورد شدید نسبت به اظهارات و اقدامات رییسی و قالیباف، به افشاگریهایی در زمینه مدیریت بانکهای تحتنظر قالیباف پرداخت و عملکرد وی در زمینه بانک قوامین، بانک شهر و بانک سرمایه را به بوته نقد گذاشت و با اشاره به واگذاری سهام بانک سرمایه که متعلق به شهرداری بود به یکی از مفسدان اقتصادی اعلام کرد: مردم باید واقعیت را از شعارهای فریبنده تشخیص دهند و روشن شود چه کسانی طرفدار چهار درصدیها هستند؟
این نامزد ریاستجمهوری اعلام کرد: متاسفانه در گذشته قاچاق کالا به شدت افزایش یافت بهطوری که در زمان تحویل گرفتن دولت یازدهم از دولت قبل، میزان قاچاق کالا بر اساس آمار اعلامشده حدود ۲۵ میلیارد دلار بوده و خوشبختانه طی سه سال گذشته با برنامهریزیهایی که صورت گرفته، میزان قاچاق در مقطع فعلی به ۱۲ میلیارد دلار کاهش یافته است.
جهانگیری در ادامه ضمن اعلام اینکه حل مسایل کشور در یک برهه زمانی به سمت شعار دادن رفت و باعث شد فساد و قاچاق افزایش یابد و کشور به سمت فقر و فروپاشی رود، اظهار کرد: امروز نمایندگان همان تفکر در صحنه رقابتها هستند و میخواهند با همان روشها با مسایل کشور روبهرو شوند.
وی افزود: مردم باید واقعیت را از شعارهای فریبنده تشخیص دهند.
جهانگیری خطاب به سیدابراهیم رییسی گفت: کاندیداهایی که امروز به صحنه آمدهاند باید برنامه ارائه دهند و آقای رییسی که امروز در صحنه حاضر شدهاند، یک ماه قبل از ثبتنام در حالی که اعلام کرده بودند در انتخابات شرکت نمیکنند در حال حاضر کتابچهای معرفی میکنند که در آن برنامهای شش ماهه به گفته خود ایشان مطرح شده است.
ابراهیم رییسی در پاسخ به صحبتهای جهانگیری، اظهار کرد: تجربیات دانشگاهی، پشتوانه علمی ماست و برنامه مدونی تدوین شده است که مردم میتوانند ببینند.
محمدباقر قالیباف که با هجمهای از انتقادات جهانگیری مواجه شده بود باز هم به ریسمان ۴ درصدیها و ۹۶ درصدیها چنگ زد و گفت: اولین شرط مبارزه با قاچاق کالا، پیشگیری است.
وی برای مقابله با صحبتهای جهانگیری دست به انتقاد از دولت زد و گفت: وقتی در دولتی حقوق یک کارگر ۸۰۰ هزار تومان است و عقبماندگی حقوق پیدا میکند، وزرای آن دولت پایهگذار حقوقهای نجومی میشوند مانند جنابعالی که در دوره وزارت پاداشهای چند میلیاردی را هم برای خود تصویب میکنید و هم به عدهای از همکاران خود میدهید.
قالیباف در ادامه خطاب به روحانی و جهانگیری گفت: وقتی شما امروز نمیتوانید امنیت سپردهگذاران مستضعف مانند سپردهگذاران موسسات کاسپین و میزان را تامین کنید، بعد میگویید باید سرمایه وارد کنید و امنیت آن را برقرار کنید؟ وقتی شما در مسکن مهر مشکل دارید به این دلیل است که وزرای شما مشغول کار تجاری و شخصی خود هستند؛ وقتی شما کسی را میگذارید که مدیر بانک آن را تعیین میکند و بدون هیچ روالی رقم بیش از ۴۰۰ میلیون تومان را در حسابی جابهجا میکند، طبیعتا قاچاق کالا اتفاق میافتد.
حسن روحانی در ادامه این مناظره اظهار کرد: در مساله قاچاق و مفاسد ابتدا باید به ریشههای مسایل بپردازیم و اینکه به چه دلیل قاچاق به وجود میآید؟
وی ادامه داد: اگر بتوانیم تولید داخلی را بالا ببریم و با قیمت ارزان به مردم عرضه کنیم دیگر قاچاق ایجاد نمیشود. الان در کشورهای دنیا قاچاق کالا معنی ندارد. وقتی از قاچاق حرف میزنند از قاچاق اسلحه، قاچاق انسان و امثال آن صحبت میکنند.
روحانی همچنین گفت: باید فضای آزادی را برای بخشهای خصوصی ایجاد کنیم نه اینکه خصولتیها بیایند به عنوان فضای خصوصی فعالیت کنند.
اسحاق جهانگیری در بخش جمعبندی سخنان خود نسبت به صحبتهای قالیباف و رییسی واکنش جدی نشان داد و به شدت با اتهامات واردشده به مقابله پرداخت.
وی گفت: آقای رییسی باید سابقه و برنامه تنظیم کنند و به اطلاع مردم برسانند. اینکه قوه قضاییه مبارزه با فساد کرده و روزبهروز اضافهتر شده بنابراین قوه قضاییه در زمانی که ایشان مسوولیت داشته ضعیف بوده است.
وی تاکید کرد: آقای قالیباف شما راجع به حقوقهای نجومی میگویید و افتخار دولت این است که با جدیت به دنبال رسیدگی بود و به هر میزان توانست برخورد کند، برخورد کرد. اما طبق گزارش سازمان بازرسی ۲۲۰۰ میلیارد املاک مردم تخفیف داده شده و آپارتمان ۱۲۰ میلیاردی را دو میلیارد تومان دادید.
جهانگیری خطاب به قالیباف افزود: هر کسی خواست به موضوع ورود کند جنابعالی اجازه ندادید. در ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی که با حضور من و مسوولان قضایی برگزار شد، این موضوع مطرح شد و دادستان گفت تاکنون در این پرونده به ۵۹ مورد تخلف رسیدهاند. مجلس خواست در اینباره تحقیق و تفحص کند جنابعالی رفتید و لابی کردید و جلوی آن را گرفتید و نگذاشتید نمایندگان مجلس موضوع را شفاف بررسی و بیان کنند.
او با طرح این پرسش که چرا جلوی تحقیق و تفحص شورای شهر را گرفتید، خطاب به قالیباف گفت: چرا کسی که موضوع املاک نجومی را افشا کرد را سه ماه در سلول انفرادی زندانیاش کردید؟ این شیوه برخورد شماست و شیوه برخورد ما نیز مشخص است.
جهانگیری خطاب به قالیباف گفت: شما از امنیت سپردهگذاران صحبت میکنید، آقای قالیباف شما بیشترین تخلفی که در بانکهای اطرافتان وجود دارد را انجام دادید. این موسسات اعتباری را شما ایجاد کردید؛ آیا شما میدانید بانک قوامین امروز چه وضعیتی دارد؟ در بانک شهر امروز چه میگذرد؟ وضعیت بانک سرمایه از کجا به کجا رسید؟
وی با تاکید بر اینکه ملت ایران باید پاسخ تمام این پرسشها را بداند، خطاب به قالیباف اظهار کرد: سهام بانک سرمایه متعلق به شهرداری بود و به شیوههایی به یکی از مفسدان اقتصادی واگذار شد. حال شما طلبکار شدهاید؟! شما شدهاید طرفدار ۹۶ درصد و من طرفدار ۴ درصد؟!
جهانگیری اضافه کرد: آقای قالیباف وقتی مردم ایران در سال ۹۱ در تحریمها گیر کرده بودند و به دنبال دارو و مسایل ضروری خود میگشتند شما در برج میلاد بستنی ۴۰۰ هزار تومانی برای چه کسی سرو میکردید؟ اگر هشدار رهبری نبود، شما جلوی آن را نمیگرفتید.
وی در پایان اظهار کرد: آقای قالیباف نگذارید بگویم چه کسانی طرفدار ۴ درصدیها هستند. من این تفکیکها و خطکشیها را قبول ندارم و با تمام وجود از بخشخصوصی دفاع میکنم و کارنامه من این را نشان میدهد و همه میدانند با هیچکدام از بخشهای خصوصی در طول زندگیام سروکار نداشتهام.
نامزد بعدی که در جایگاه قرار گرفت، مصطفی میرسلیم بود که به سوالی در زمینه توسعه صادرات و کاهش خامفروشی و وابستگی بودجه به نفت پاسخ داد و گفت: خامفروشی منجر به وابستگی ما به خارج از کشور میشود و در نهایت سبب بیکاری جوانان خواهد شد.
وی سیاست نفتی دولت را خلاف اقتصاد مقاومتی خواند و گفت: تولید نفت که از یک میلیون بشکه به ۵/۲ میلیون بشکه رسیده است، به تقویت اقتصاد منجر نخواهد شد و با توجه به ارزش افزودهای که کالاهای میانی و ارزشمند نسبت به خامفروشی دارد، ما را به این نتیجه میرساند که از چاهها و منابع نفتیمان به صورت پیاپی استفاده نکنیم تا با تولید کالاهای میانی و دارای ارزش افزوده از ماده خام نفت، عمر منابع نفتیمان را افزایش دهیم.
حسن روحانی در واکنش به سخنان میرسلیم گفت: دولت افتخار میکند که بازار صادرات به کشور ما باز و میعانات که روی آبها باقی مانده بود، صادر شد.
وی ضمن اشاره به این نکته که صادرات نفت بر مبنای قانون و چارچوب و سیاستهای کلی است، گفت: دولت در پارس جنوبی شروع به تولید نفت خام کرده است و ما امروز در غرب کارون ۳۰۰ هزار بشکه نفت در روز صادر میکنیم که قبلا حدود ۶۰ تا ۵۰ بشکه بوده است.
جهانگیری نیز در واکنش به سخنان میرسلیم درباره خامفروشی نفت در طول سالهای گذشته اظهار کرد: آقای میرسلیم اطلاعاتش نسبت به کشور ناقص است. فکر میکردم ایشان به خاطر حضور در مجمع تشخیص مصلحت نظام اطلاعات کاملتری داشته باشد. جلوگیری از خامفروشی یکی از برنامههای اقتصاد مقاومتی است که من فرمانده ستاد اجرای اقتصاد مقاومتی هستم که طبق فرمان رهبری این مسوولیت را که با رضایت رهبری و رییسجمهور همراه بود، بر عهده گرفتم.
هاشمیطبا در ادامه درباره صحبتهای میرسلیم اظهار کرد: خوشحالم که به مدت سه سال از سال ۶۹ تا ۷۲ در مرکز توسعه صادرات فعال بودهام. ۴۰۰ هزار دلار را در آن زمان به پنج میلیارد دلار با تشکیل ۵۰ نمایشگاه داخلی و خارجی که در آن شرکت میکردیم، رساندم.
وی ادامه داد: خوشحالم که امروز صادرات ما به ۴۵ میلیارد دلار رسیده و بخشی از آن صادرات مهندسی با ارزش افزوده تقریبا صددرصد است. این افتخار بزرگی برای جمهوری اسلامی است که مهندسان کشورش اینگونه در دنیا حاضر میشوند.
محمدباقر قالیباف نیز در این باره گفت: مشکل صادرات حل نمیشود. با حضور و عملکرد ۴ درصدیها که اجازه نمیدهند، چون منفعت آنها در واردات است. نکاتی که آقای جهانگیری گفتند دروغ آشکار است که باید رسیدگی شود. وی گفتند ۲۲۰۰ میلیارد دزدی در املاک نجومی است که باید ثابت شود زیرا دروغ و تهمت در حضور مردم است و باید ثابت شود.
روحانی، رییسی را به چالش کشید
حجتالاسلام حسن روحانی در آخرین مناظره زنده تلویزیونی سومین نفری بود که به سوال مجری در خصوص مهمترین مشکل نظام و برنامههای مطرح برای تسهیل وامهای هدفمند برای تولید مسکن جوانان پاسخ داد. او این بار بیش از دو مناظره قبلی وارد چالش و جدل سیاسی با مخالفانش شد اما اصلیترین و جدیترین رقیبش در این مناظره رییسی بود که این بار سعی کرد هر چه در چنته دارد، رو کند. در این مناظره تقسیم کار حساب شدهای نیز بین روحانی و جهانگیری وجود داشت و هر دو این بار بیشتر از قبل سعی کردند به طور جداگانه از عملکرد دولت یازدهم دفاع کنند. روحانی بار دیگر به مردم یادآوری کرد که چه گامهای مثبتی در خصوص حوزه بانکی و تقویت آن در کشور انجام شده است.
ماموریت هر دولتی تقسیم سیاستهای پولی کشور است اما به دلیل مداخله عناصر غیرمتخصص در این حوزه صندوقهای قرضالحسنه در استان خراسان پایهگذاری شد که باب جدیدی برای خلق پول بوده؛ مانند موسسه میزان که با آرم قوه قضاییه و پدیده که مرتبط با دوستان آقای قالیباف در مشهد است، ناامنی اقتصادی را به بار آوردند و مصداق ورود افراد غیرمرتبط در موضوعات بانکی و اقتصاد هستند. بانکی که روحانی نیز در سخنان خود به آن اشارهای کرد. روحانی به اصلاح بانکها و موسسات اعتباری غیرمجاز در دولت قبل اشاره کرد و گفت: این مساله در این دولت وقت ما را گرفت تا پول مردم را برگردانیم. وی اشارهای هم به رییسی کرد که شما هم بگویید چه تلاشی در دستگاه شما در این رابطه انجام شده است. روحانی یادآور شد: سرمایه بانکهای دولتی در دولت یازدهم دوبرابر شده تا در قبال مسایل اقتصادی تلاش بیشتری کنند. او به بانک دستگاه قضایی کشور یعنی بانک میزان نیز اشاره کرد که کار زیادی برای آن انجام شده است.
انتقاد رییسی به سخنان روحانی
رییسی در نقد سخنان روحانی گفت «من در مناظره قبل اعلام کردم یک بار برای همیشه با مسوولان این دولت با دولت قبل مناظرهای بگذارند و همه مسایل را تمام کنند، هر چه از آقای روحانی و جهانگیری سوال میکنید میگویند دولت قبل و همه دلالتهای آقای جهانگیری و روحانی دولت قبل است.»
انتقاد قالیباف به سخنان روحانی
قالیباف در نقد سخنان روحانی درباره نظام بانکی گفت: در این دولت بیش از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان وام داده شده که عمدتا این وامها به افراد محدودی داده میشود، در صورتی که میشود به چندین هزار نفر داد. در جایی که مردم باید وثیقه برای دریافت وام بدهند شما بدون وثیقه به اشخاص خاص وام میدهید. او تاکید کرد: شما امنیت سپردهگذاری را رعایت نکردید، امنیت سرمایهگذاری را هم نمیتوانید تامین کنید.
پاسخ روحانی به انتقادهای رقبا
روحانی در جمعبندی سخنان خود و پاسخ به انتقادات نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری گفت: آقای رییسی تا حالا چند بار گفتند خوب است میان دولت فعلی و گذشته مناظره شود. خوب است با آقای رییسی مناظره کنیم چون اعضای دولت قبل در ستاد ایشان هستند.
او با بیان اینکه آقای رییسی شما مگر در قوه قضاییه نبودید، اظهار داشت: چطور رسیدگی نکردید که چگونه ۶/۳ میلیارد دلار توسط آمریکا ضبط شد. در سال ۸۷، ۱۰ ماه فرصت داشتیم که پولمان را از آمریکا بگیریم ولی این کار انجام نشد. شما که در سازمان بازرسی بودید چکار کردید. رییسجمهور با اشاره به پرونده بابک زنجانی تصریح کرد: در دولت قبل نفت به آدم فاسد داده شد. در تامین اجتماعی که یکی از دوستان قضایی فاسد شما به آنجا رفت و بسیاری از مفاسد در آنجا انجام شد. روحانی خطاب به رییسی گفت: بهتر است بگویید ۸/۳ میلیارد از پول مردم کجاست و با امضای چه کسی داده شده است. حتما آقای رییسی میشناسند چرا آن زمان رسیدگی نکرد. مگر در آن زمان سازمان نظارت و بازرسی وجود نداشت؟
روحانی خطاب به قالیباف یادآور شد: نباید غیراخلاقی حرف بزنیم، چرا کلام غیراخلاقی گفته میشود شما چهار سال علیه دولت کار کردید، ساختمان مجلل گرفتید، فیلم و سیدی علیه دولت درست کردید. او تاکید کرد: فکر میکنم نیازی به این حرفها و تخریبها نباشد چون به اندازه کافی تخریب کردهاید. مردم تصمیم خود را گرفتهاند و در ۲۹ اردیبهشت تصمیم خود را اعلام میکنند.
تکرار وعده افزایش یارانه از سوی رییسی
سید ابراهیم رییسی پنجمین نفری بود که برای پاسخگویی پشت تریبون رفت. رییسی که در این مناظره از پاسخ به رقبای خودش درباره عملکرد قوهقضاییه در برخورد با مفاسد اقتصادی در طول سالهای گذشته عاجر مانده بود، در پاسخ به این سوال که برنامه شما برای هدفمند کردن یارانههای چیست، همان وعدههای گذشته خود را مبنی بر افزایش یارانهها تکرار کرد. پیش از این بسیاری از مسوولان کشور این نقد را به رییسی وارد کرده بودند که در دولت آینده خود از کدام منابع میخواهد یارانهها را پرداخت کند. سوالی که البته پاسخهای رییسی به آن چندان روشن نبود و باز هم در ابهام باقی ماند. وی درباره این سوال گفت: «قبلا یارانه داشتیم اما یک عده خاص آن را دریافت میکردند. قرار شد یارانهها بین همه تقسیم شود، این یارانه امروز توزیع میشود با تمام فرازوفرودها. فقر در این دولت بیشتر شده است. با همین ۴۵ هزار تومان دهکهای پایین امکان ادامه زندگی ندارند و فقر در این دولت از ۲۳ درصد به ۳۳ درصد رسیده است. شاید برای بعضی قابل تحمل نباشد خانوادهای با ۴۵ هزار تومان زندگی کند اما باید رفت و زندگی اینها را دید. این مبلغ باید افزایش پیدا کند.» او با اشاره به افزایش قیمتها گفت: «بسیاری از قیمتها از ۱۳۳ درصد تا ۴۰ درصد قیمتها افزایش پیدا کرده یعنی قانون هدفمند کردن یارانهها بستهای است که باید به طور کامل در بخش توانمندسازی فقرایی که زیر حمایت سازمانهای حمایتی هستند اجرا شود و ما برنامهای را که گفتیم مکتوب است و منابع یارانه در آن مشخص شده است.»
هاشمیطبا در نقد سخنان رییسی با اشاره به اینکه افزایش یارانهها نتیجهای جز تورم ندارد، گفت: «یارانه نقدی ۴۵ هزار تومانی که در دولت قبلی به مردم داده شد، باعث شد بنزین هشت برابر و مسکن سه برابر و قیمت میوه ۱۰ برابر شود. باید منابع یارانهای که میگویید مشخص شود. امروز اگر یارانه دو برابر یا سه برابر شود در عوض ۸۰۰ هزار تومان از جیب مردم بیرون میآید. یکی از توفیقات دولت فعلی کنترل تورم است.»
جهانگیری در نقد سخنان رییسی گفت: «با اقداماتی که در دولت گذشته اتفاق افتاد، سفره کوچک شد. براساس آمار ۳۵ درصد سفره روستایی و سفره شهریها ۲۵ درصد کوچک شد. اینها نتیجه سیاستهای غلط گذشته بود.»
حسن روحانی در نقد اظهارات سیدابراهیم رییسی وعده افزایش یارانههای را تلاشی برای بازگشت به وضعیت اقتصادی پیش از دولت یازدهم دانست و آن را پول پخش کردن میان مردم عنوان کرد. وی افزود: «قبلا این یارانه ۱۷ هزار میلیارد تومان بود که ۴۲ هزار میلیارد تومان از آن تخلف شد. امسال هم این یارانه ۷۰ هزار میلیارد تومان یارانه است. برخی میخواهند بهداشت و درمان به شرایط سابق بازگردد. گازرسانی را متوقف کنند و راه روستایی متوقف شود. یارانه مربوط به بخش کشاورزی را هم متوقف خواهند کرد.» روحانی با بیان اینکه معتقدیم یارانه فعلی ادامه یابد و آن را قطع نمیکنیم، اظهار داشت: «برخی ستادها میگویند برنامه ما قطع یارانه است که این مساله نادرست است. اما ما میگوییم این تنها برنامه ما نیست. ما به دنبال نظام تامین اجتماعی کاملی هستیم که این مساله در برنامه دولت دوازدهم آمده است.» روحانی افزود: «قدم اول این کار انجام شده است که افراد کمدرآمد مستمریشان سه برابر شود و اینک نیز اجرایی شده است و در این رابطه با مجلس توافق شده است که تمام افرادی که کف درآمدیشان در فقر مطلق قرار دارد، میتوانند در سایتی ثبتنام کنند و حقوقشان پرداخت میشود.»
گرانی در حوزه قند
محمدباقر قالیباف در پاسخ به این سوال که مهمترین اولویتهای شما برای افزایش رشد اقتصادی کشور به منظور دستیابی به اهداف چشمانداز ۱۴۰۴ چیست؟ گفت: امروز کشورمان با بحران اقتصادی روبهرو است؛ بیکاری، رکود و گرانی.
این نامزد انتخابات ریاستجمهوری ادامه داد: طبیعتا، بحث این است که در حوزه گرانی هر چند که میگویند تورم کنترل شده اما گرانی وجود دارد و اقلام مصرفی روزانه مردم مثل شکر از کیلویی هزار و پانصد تومان به سه هزار و پانصد تومان رسیده است، در حوزه قند نیز ما با افزایش قیمت مواجه بودهایم.
او ادامه داد: ما ۴۰ درصد فرار مالیاتی داریم و آنها افرادی هستند که مالیات پرداخت نمیکنند. در بخش مالیات بر درآمد، ثروتمندان کمترین سهم را دارند که اگر آن محقق شود میتوانیم در جریان نقدینگی و جهتگیری آن برنامهریزی داشته باشیم.
قالیباف تهران را گران اداره کرد
در ادامه جهانگیری در پاسخ به اظهارات قالیباف گفت: رشد اقتصادی از مهمترین اهداف دولت است. اگر اقتصاد کشور موفق باشد همه مردم سهم بیشتری را برداشت میکنند. مهم سیاستهای درست است که یکی از این سیاستها سیاست خارجی است. کاندیداها باید بگویند که در حوزه سیاست خارجی چه کردند. آیا به دنبال دیپلماسی هستند یا به دنبال تنشزایی.
او افزود: برای جذب سرمایه خارجی ما نیاز به ۷۷۰ میلیارد دلار و برای رسیدن به رشد اقتصادی مناسب سالانه به ۶۵ میلیارد دلار سرمایه خارجی نیاز داریم. آقای قالیباف شما شهر تهران را گران اداره کردید و بخشخصوصی را در فعالیتهایتان دخالت ندادید و عمدتا نهادهای نظامی وارد کارهایتان شدند.
این رقم ایجاد اشتغال ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار نفری را از کجا آوردهاید
حسن روحانی در پاسخ به اظهارات محمدباقر قالیباف گفت: سوالم از آقای قالیباف این است که در رابطه با رشد اعلام کردند درآمد ملی کشور را ۵/۲ برابر میکنند که معنایش رشد ۲۶ درصدی است که در هیچ کجای دنیا سابقه ندارد.
او ادامه داد: بهتر است ایشان بگویند چه کشوری این میزان رشد داشته است؟ چین که با رشد هشتدرصدیاش موجب حیرت جهان شده، چنین رشدی نداشته است. ایشان میگویند با راهاندازی و تولید یک میلیون تن پتروشیمی ۶۰۰ هزار شغل ایجاد میکند. ما اکنون ۵۴ میلیون تن تولید پتروشیمی داریم. آیا به میزانی که شما گفتهاید شغل ایجاد شده است.
این نامزد انتخابات ریاستجمهوری با بیان اینکه ۹ میلیون تن به تولید پتروشیمی در این دولت اضافه کردهایم، اظهار داشت: در اروپا یک پتروشیمی ۱۶ هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد میکند و در ایران ۲۰ تا ۳۰ هزار شغل و غیرمستقیم ایجاد میشود.
روحانی افزود: شما بگویید این رقم ایجاد اشتغال ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار نفری را از کجا آوردهاید؟ رشد از طریق بهرهوری ایجاد میشود. چقدر از این اشتغال از طریق بهرهوری است؟ رشد از طریق اشتغال ایجاد میشود، بفرمایید این رشد تا چه اندازه از طریق اشتغال ایجاد میشود؟ رشد از طریق سرمایهگذاری فیزیکی ایجاد میشود، چقدر این رشد از طریق سرمایه فیزیکی است؟
رکود درکشور ما رکورد زده است.
سابقه من نشان میدهد خلفوعده نداشتهام
شهردار تهران در جمعبندی حرفهای خود گفت: «تعهداتی که من دادهام از جنس عدد و رقم است و با حرف و شعار نیست. سابقه من نشان میدهد هیچ وقت خلفوعده نداشتهام و اگر گفتم پنج میلیون شغل ایجاد میکنیم حتما میتوانیم که از این میان ۲/۱ میلیون شغل در مناطق محروم و روستایی خواهد بود.»
سوال از جهانگیری
جهانگیری در پاسخ به اینکه چه طرح و برنامهای برای شکوفایی درونزا و ارتقای کیفیت صنعت خودروسازی ملی در کلاس جهانی دارید، به شدت به مقابله با قالیباف پرداخت و وی را از دادن شعارهای عوامفریبانه منع کرد و گفت: قبل از سوال عرض کنم که آقای قالیباف شما ظاهرا آمده بودید اینجا که یک عده را تخریب کنید اما به شما اطلاعات غلط میدهند. من باز ادب به خرج میدهم و نمیگویم شما دروغ میگویید.
وی افزود: اگر جز خانهای که در آن زندگی میکنم دارایی دیگری داشتم، برای شما. آقای قالیباف تهمت نزنید. ادب، اخلاق و صداقت چیز خوبی است و آن را رعایت کنید. زندگی من از کاغذ سفیدتر است.
این نامزد انتخابات ریاستجمهوری گفت: راجع به مسایل اقتصادی شعار ندهید. آقای قالیباف ملت ایران از این شعارها گوششان پر است. با برنامه بگویید چه کار میکنید نه اینکه فقط شعار بدهید.
وی افزود: صنعت خودرو یکی از صنایع پیچیده است و باید از قطعهسازی، تحقیق و توسعه و با برندهای معتبر دنیا مشارکت کرده، در ایران تولید و به بازارهای جهانی صادر کنیم.
جمعبندی قالیباف
در مرحله جمعبندی قالیباف گفت: «جلسه قبل قولی دادم که معتقد بودم شفافسازی مهمترین موضوع برای رشد اقتصادی است. گفتم خوب است که ما اموال خود را به اطلاع برسانیم. هرچه دارم را در کانال تلگرامی خودم گذاشتهام.
براساس این لیست مجموع داراییهای شهردار در حسابهای بانکی خود ۲۸ میلیون تومان و یک باب مغازه ۱۵ متری و مجموع داراییهای همسرش مجموع هشت میلیون تومان و چند خانه (از جمله خانه پدری است).»
مشکل اساسی ما فرصتهای نابرابر در حوزههای اجتماعی و اقتصادی است
قالیباف در بخش پایانی حرفهای خود در مناظره گفت: امروز مشکل اساسی ما فرصتهای نابرابری است که در حوزه اجتماعی و اقتصادی است، آقای روحانی باید اولین برخورد را خودتان انجام دهید، بستگان شما در کنارتان چه میکنند؟ چرا برخورد نمیکنید؟ چون خود شما هم از این رانت استفاده میکنید.
او خطاب به روحانی گفت: وقتی حدود ۸۰۰ متر زمین را در سال ۷۰، ۵/۲ میلیون تومان میگیرید حتما نمیتوانید برخورد کنید. ۳۸۵ متر زمین را در دهه ۸۰ به متری ۱۸۰ هزار تومان از مردم گرفتید.
قالیباف ادامه داد: بعد به ما میگویند املاک نجومی. شما چرا آنها را به مردم نمیدهید آن هم به نقد و قسط. شما میخواهید با فساد مبارزه کنید. اینها درد مردم ماست. شما که میگویید نداریم و نمیشود.
او ادامه داد: من اسناد ملکها را آوردهام که به نام این دو شخص بزرگوار است. برای همین آنها میگویند نداریم و نمیشود و برای همین است که ما امروز شش میلیون بیکار داریم و هر سال یک میلیون به آنها اضافه میشود. کشور ما دارای منابع عظیمی است بهطوری پنج درصد منابع کل دنیا را در اختیار داریم اما چرا مردم ما فقیرانه زندگی میکنند. این به خاطر این است که مدیریت نداریم. به خاطر اینکه فساد وجود دارد، سیستمها را هوشمند نمیکنیم. فساد ساختاری داریم.
قالیباف ادامه داد: متاسفم که اینطور میگویم اما از قدیم گفتهاند هر چه بگندد نمکش میزنند وای به روزی که بگندد نمک. باید شجاعانه بایستیم و با فساد مبارزه کنیم و حق مردم را بدهیم. ما بر این باور هستیم.
کارنامه رییسی در مبارزه با فساد
روحانی پاسخ به سوال نهایی مجری را رها کرد و از فرصتش به پاسخ رییسی پرداخت؛ پاسخی که در آن ابهاماتی را در خصوص تولیت آستان قدس رضوی مطرح کرد. او به پرونده ۱۲ هزار میلیارد تومانی یکی از همکاران رییسی اشاره کرد و نشان داد که حتی اگر آقای رییسی نیتی خیر و عزمیجزم در راه مبارزه با مفاسد اقتصادی داشته، با همراهانی که برای خود برگزیده، عملا امکان تحقق این امر احتمالی نزدیک به صفر خواهد بود. با بررسی پروندههایی که شاید روحانی به آن اشارهای کوتاه کرد اما روشن میشود که ابراهیم رییسی و همکارانش نهتنها کارنامه موفقی نداشتهاند بلکه هر روز بدتر از دیروز بوده است. همراهان این روزهای رییسی در دوران دولت احمدینژاد نشان دادهاند اهل مبارزه جدی و واقعی با فساد نیستند و اتفاقا برخی از آنان با ایجاد بینظمیهای بسیار در ساختار اقتصادی کشور و همچنین بیتدبیریهایی آشکار، فجایعی مانند پرونده نفتی بابک زنجانی را به وجود آوردهاند.
روحانی خطاب به رییسی گفت: «ایشان میگویند چرا در ماههای اخیر برای افتتاح به استانها میروید و مصوبه میگذرانید. مصوبهها قبلا بوده و گذرانده شده بود. من برای افتتاح به استانها رفتهام و شما از این افتتاحها ناراحت هستید.» او با بیان اینکه شما تهمت میزنید و میخواهید رییسجمهور هم بشوید، خاطرنشان کرد: «شما باید از حقوق ملت ایران دفاع کنید. چرا بدون دلیل اتهام و تهمت میزنید؟ ما با کسی عقد اخوت نبستهایم. هر کس تخلف کرده، باید اشد مجازات شود.» روحانی مهمترین مساله برای مبارزه با نقدینگی را مساله تورم دانست که باید کنترل شود.
او در بخش پایانی صحبتهای خود در مناظره زنده تلویزیونی، قالیباف را نیز از پاسخ صریح خود محروم نکرد و خطاب به او گفت: آقای قالیباف، طرح شما همیشه لوله کردن بود. شما که هر وقت به دبیرخانه میآمدید، میگفتید بگذارید من دانشجویان را دو ساعته لوله میکنم. اگر ما مخالفت نکرده بودیم، همه دانشگاههای ایران پر از لوله بود. روحانی ادامه داد: پرونده سال ۸۴ آقای قالیباف دست من بود و نگذاشتم منتشر شود و با بعضیها در دبیرخانه دعوا کردم تا این پرونده هنگام انتخابات منتشر نشود. این نامزد انتخابات ریاستجمهوری تاکید کرد: اگر آن روز مردانگی نکرده بودم، شما اینجا نبودید.
وی خطاب به رییسی نیز گفت: شما هر چه میخواهید، بگویید، شما قاضی هستید. شما میتوانید علما را دستگیر کنید اما تورا به خدا، امام رضا را برای مردم بگذارید. امام رضا متعلق به شیعیان است. اگر میخواهید نبات و پارچه سبز به روستاییان بفرستید، بگذارید برای بعد از انتخابات.
روحانی، پیروز مناظره سوم
پرونده مناظره نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری ۹۶، با توفانی که روحانی به پا کرد به پایان رسید؛ توفانی که فضای انتخابات را از حالت بیحسی خارج کرد و آرای خاکستری را برای روز انتخابات جذب کرد. روحانی آرام آغاز کرد و تهاجمی به پایان رساند. نحوه وروداش به مباحث در مناظره سوم را نسبت به دو مناظره قبل بهتر و قویتر میتوان ارزیابی کرد و دست او این بار در حوزههای مختلف خیلی پرتر از قبل بود. میتوان گفت روحانی با شکست رقبا، برنده آخرین مناظره انتخاباتی لقب گیرد؛ همانگونه که در مناظره دوم ۹۶ نیز برتری خود را حفظ کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد