26 - 01 - 2025
اما و اگرهای بازگشت به عصر طلایی
ایلیا حسامی- پس از گذشت شش روز از مراسم تحلیف دونالد ترامپ به عنوان چهلوهفتمین رییسجمهور ایالاتمتحده، این سیاستمدار آمریکایی که در روز اول حضورش در کاخ سفید فرمانهای زیادی از جمله خروج از سازمان بهداشت جهانی، خروج از توافق اقلیمی پاریس، عفو شورشیان کنگره در سال ۲۰۲۱، ایجاد وزارتی به نام بهینهسازی و تعدادی فرمان دیگر درباره مرزهای جنوبی را صادر کرد، در دو روز گذشته صحبتهایی درباره جنگ اوکراین، آتشبس غزه و ایران داشته است.
۱۰۰ روز تا صلح
دونالد ترامپ به نماینده خود در امور اوکراین، ۱۰۰ روز فرصت داده تا این جنگ را تمام کند اما تحلیلگران معتقدند که این نماینده پتانسیل کافی برای ایجاد و برقراری مذاکره با روسیه را دارا نیست.
کیت کلاگ، ژنرال بازنشسته اهل ایالات متحده از سوی ترامپ این ماموریت سخت و پیچیده را در حالی دریافت کرده که دیمیتری مدودف، معاون رییس شورای امنیت ملی روسیه در روز پنجشنبه هفته گذشته گفت: «روسیه با پیروزی بر اوکراین در جنگ به اولتیماتومهای رییسجمهور اوکراین پاسخ خواهد داد.»
به باور بسیاری از کارشناسان، دستیابی به صلح میان اوکراین و روسیه روزبهروز سختتر از گذشته میشود و این ژنرال بازنشسته، مسیر بسیار دشواری را در پیش دارد چرا که به گفته والاستریت ژورنال، کلاگ نقشهای برای پایان دادن به جنگ دارد اما ترامپ خواهان نظارت و کنترل مذاکرات است.
کلاگ، سابقه نظامی قابل قبولی دارد اما در حوزه دیپلماتیک تجربهای ندارد. به گفته همکاران او، احتمال کمی وجود دارد که او بتواند مذاکرات موثری با روسیه انجام دهد. البته او حتی اگر بتواند مسیر خوبی را برای مذاکرات در پیش بگیرد، همچنان کار بسیار سختی دارد چراکه کرملین با انتصاب او مخالفت کرده و دراینباره گفته که روابط دوستانه ترامپ و پوتین، به تنهایی میتواند نتایج مفیدتری داشته باشد.
ذکر این نکته هم ضروری است که پوتین در روز تحلیف، نشان داد که عجلهای برای نشستن به میز مذاکرات ندارد. او دراینباره بیان کرد که از گفتوگویی که منجر به یک آتشبس کوتاه یا خرید وقت برای اوکراین در جهت تجدید قوا برای حضور مجدد در میدان نبرد شود، دوری میکند چرا که روسیه به دنبال یک صلح بلندمدت و مبتنی بر احترام است.
در همین حال، سیمون هرش، خبرنگار آمریکایی به نقل از منابع نزدیک به ترامپ گفت: « شخصی که به تفکر کنونی کمپین ترامپ دسترسی دارد، به من گفت ترامپ دریافته که درباره امکان توافق جنگ اوکراین با پوتین، کمی زود صحبت کرده است.»
هرش در مقاله خود میآورد یکی از دلایلی که آمریکا عجلهای برای شروع مذاکرات به صورت جدی ندارد، قصد ترامپ برای اعضای ناتو در راستای افزایش هزینههای دفاعی است. رییسجمهور آمریکا قصد دارد از ناتوی قویتر برای فشار مضاعف بر روسیه استفاده کند و کشورهای اروپایی را تحتفشار قرار دهد تا مجبور شوند هزینههای دفاعی خود را به ۵درصد از تولید خالص داخلی برسانند.
هرش بیان میکند که یکی دیگر از انگیزههای غرب برای تاخیر در ورود به مذاکرات مستقیم برای صلح، جلوگیری از رشد گروه بریکس است.
دیدار با پوتین؛ فوری
به نقل از وبسایت خبری سیانان، دونالد ترامپ روز پنجشنبه در سخنرانی خود در مجمع جهانی اقتصاد در داووس گفت: من دوست دارم بتوانم به زودی با پوتین دیدار کنم تا این جنگ تمام شود.
رییسجمهور آمریکا در ادامه با بیان اینکه در جنگ اوکراین دیگر بحث اقتصاد یا موارد اینچنینی مطرح نیست گفت: «اکنون از این نقطه نظر که زندگی میلیونها نفر به خاطر این جنگ در حال نابود شدن است، باید به آن خاتمه داد.»
در همین راستا باید اشاره کرد که ترامپ در اوایل هفته گذشته تهدید کرده بود که اگر مسکو با پایان جنگ موافقت نکند، باید آماده تحریمها و تعرفههای بالایی باشد که علیه آن اعمال خواهد شد.
پس از سخنان ترامپ، سخنگوی کرملین گفت: روسیه آماده گفتوگوی برابر با ایالات متحده آمریکا است و منتظر دریافت سیگنالهای واشنگتن است اما هنوز در این زمینه نشانهای دریافت نکرده است.
دیمیتری پسکوف در ادامه گفت: ما همه لفاظیها و اظهارات مقامات آمریکا را از نزدیک رصد و همه نکات را ثبت میکنیم. گفتوگو بین دو رییسجمهور در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ صورت گرفت. ما نیز منتظر سیگنالهایی هستیم که هنوز دریافت نکردهایم.
تماس با پیونگیانگ
روز پنجشنبه دونالد ترامپ در مصاحبه خود با شبکه فاکسنیوز، در پاسخ به سوالی که در رابطه با تماس با کیم از او پرسیده شد، گفت: بله، این کار را میکنم. او من را دوست دارد.
ترامپ پس از آیین تحلیف به عنوان چهلوهفتمین رییسجمهور آمریکا در یک نشست خبری در اظهارات خود درباره کرهشمالی گفت: «من با کیم جونگ اون بسیار دوست بودم. او از من خوشش میآمد، من هم او را دوست داشتم. ما واقعا خوب با یکدیگر کنار آمدیم اما برخی دولتها این را یک تهدید بزرگ میدانستند. تصور میکنم او از اینکه من دوباره بازگشتهام خوشحال خواهد شد.»
باید گفت که پیت هگست، نامزد ترامپ برای وزارت دفاع آمریکا، کرهشمالی را یک قدرت هستهای خواند که با واکنش کرهجنوبی روبهرو شد و اعلام کرد که پیونگیانگ نباید به عنوان یک قدرت هستهای به رسمیت شناخته شود و برای جلوگیری از این موضوع با واشنگتن همکاری خواهد کرد. این وضعیت در حالی است که مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا اخیرا رهبره کرهشمالی را دیکتاتور نامید و گفت: باید نگاهی بسیار جدی به سیاستهای پیونگیانگ داشت.
دونالد ترامپ همچنین مدعی شد که بدون او آتشبس در غزه ممکن نبود. رییسجمهور آمریکا در نشست داووس که به صورت مجازی در آن حضور داشت، گفت: حتی قبل از شروع به کار، تیم من درباره توافق آتشبس در خاورمیانه مذاکره کرد. بدون ما این اتفاق رخ نمیداد.
ترامپ به دنبال حقیقت
روز پجنشنبه هفته گذشته، ترامپ با امضای یک فرمان اجرایی، پروندههای مربوط به ترور جان افکندی، رییسجمهور پیشین، رابرت کندی، نماینده مجلس سنا و دادستان کل پیشین آمریکا و مارتین لوتر کینگ، رهبر جنبش حقوق مدنی آمریکاییهای آفریقاییتبار را از طبقهبندی محرمانه خارج کرد و گفت: «خانوادههای این افراد و همچنین مردم آمریکا مستحق فهمیدن شفافیت و حقیقت هستند. این موضوع به نفع منافع ملی ایالات متحده است که در نهایت تمامی سوابق مربوط به این ترورها بدون تاخیر منتشر شود.» او پس از امضای این فرمانها، به دستیار خود گفت: رواننویسی که با آن این فرمان را امضا کردهام را به رابرت افکندی جونیور دهید.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد