18 - 12 - 2022
امروز، قیمت بلیت هواپیما دو برابر میشود؟
| گروه حملونقل| نوسانات نرخ ارز طی ماه گذشته به شدت صدای شرکتهای هواپیمایی را درآورد بهگونهای که تهدید کردند اگر در قیمت بلیت هواپیما تعدیلی صورت نگیرد مجبور به کنسل کردن پروازها میشوند. ایرلاینها که در گذشته هم از افزایش هزینهها، تکلیفی بودن نرخهای بلیت و زیانده بودن گله داشتند، این بار اعلام کردند که چوبخط بدهیهایشان به ارگانهایی نظیر شرکت فرودگاههای کشور، شهرداری، شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی و ۱۴ ارگان دیگر پر شده است بنابراین باید نرخهای بلیت هواپیما برای شرکتهای هواپیمایی صددرصد افزایش یابد.
به دلیل اینکه ایرلاینها خدمات خود را به ریال میفروشند اما خدماتی که دریافت میکنند همگی براساس دلار است، اختلاف شدیدی بین درآمد و هزینه آنها به خصوص طی چند ماه اخیر رقم زده است که سازمان هواپیمایی کشوری طبق هماهنگی با بانک مرکزی، ماهانه مبلغی ارز ۱۲۲۶ تومانی را در راستای حمایت از حملونقل هوایی به ایرلاینها اختصاص میداد تا شرکتها حداقل زیان چندانی در نوسانات نرخ ارز نبینند اما این اقدام به دنبال بروز نوسانات اخیر ارزی متوقف و منتفی شد.
جلسه سرنوشتساز
اما ظاهرا قرار است مشکل ایرلاینهای کشور حل شود زیرا آخرین جلسات تعیین نرخ بلیت هواپیما در حال انجام است تا از این پس ایرلاینها با نرخهای جدید فعالیت کنند البته در این میان افزایش کیفیت و خدمات ایرلاینها که اصلیترین انتظار مسافران است، نباید فراموش شود. بنابر گزارش فارس قرار بود شنبه هفته جاری (۲۲ مهرماه) جلسهای با حضور روسای سازمان هواپیمایی کشوری درباره نرخهای جدید بلیت هواپیما، افزایش ۵۰ درصدی قیمتهای بلیت و ارایه ارز به ایرلاینها در معاونت ارزی بانک مرکزی برگزار شود که این جلسه کنسل شد. حال قرار است امروز جلسهای در سازمان هواپیمایی کشوری برگزار شود و درباره نرخهای جدید بلیت هواپیما آخرین ارزیابیها توسط کارشناسان صورت گیرد.
شنیدهها حاکی است جلسه شورای عالی هواپیمایی با حضور مسوولان سازمان هواپیمایی کشوری، نمایندگان شرکتهای هواپیمایی، انجمن بینالمللی حملونقل هوایی و معاون ارزی بانک مرکزی برگزار میشود. در این جلسه تبادل اطلاعات، پیشنهادات شرکتهای هواپیمایی و راهکارهای خروج ایرلاینهای داخلی از بحران فعلی مورد بررسی قرار میگیرد. به هر حال به تاکید اغلب کارشناسان حملونقل هوایی و دستاندرکاران صنعت، برای گذر از این شرایط و رسیدن به شرایط قابل قبول و استانداردی که شرکتها بتوانند روی پای خود بایستند، حذف نرخهای تکلیفی و آزادسازی کامل الزامی است. قطعا آزادسازی و شناورسازی نرخها به واقعی شدن قیمتها و افزایش کیفیت خدمات میانجامد، ضمن آنکه ایرلاینها هم در شرایط نرخهای آزاد، هر قیمتی ارایه نخواهند کرد. در واقع شرکتها یک مدل اقتصادی دارند که هزینههای آنها را پوشش دهد و طبق میانگینی خاص تعریف میشود.اما در این آشفتهبازار هر فرد یا سازمانی برای میزان افزایش قیمت بلیت هواپیما نظری دارد بهطوری که چندی پیش حمیدرضا پهلوانی، رییس سازمان هواپیمایی کشوری کار را یکسره کرد و نرخ افزایش قیمت بلیت هواپیما را ۵۰ درصد عنوان کرد. این نرخ یعنی بلیت هواپیما تنها یک گام دیگر با افزایش قیمت صددرصدی و شاید آزادسازی کامل این نرخ فاصله دارد.
چنین افزایش قیمتی مسلما به گردن مصرفکننده یا مسافر خواهد افتاد به همین دلیل مسافر هوایی انتظار دارد که در مقابل اضافه پرداخت او به خدمات شرکتهای هوایی هم افزوده شود این در حالی است که تا به حال افزایش قیمتها هیچگاه به پیشرفت خدمات نینجامیده است.
افزایش قیمتها یک واقعیت است
عدهای از کارشناسان افزایش قیمت بلیت هواپیما را در چنین شرایطی امری حقیقی میدانند که نمیتوان از آن گریخت. سیدمهدی صادقی، عضو انجمن شرکتهای هوایی در این خصوص به اقتصاد ایران آنلاین گفت: افزایش قیمت در تمام کالاها واقعیتی است که همگان از مسوولان دولتی گرفته تا مردم باید آن را بپذیرند. زمانی که نرخ ارز نزدیک به دو برابر رشد پیدا میکند محال ممکن است که تبعات آن را در بازارهای مختلف مشاهده نکنیم. صادقی ادامه داد: صنعت هواپیمایی کشوری به دلیل اینکه در ارتباط مستقیم با زندگی عموم مردم نیست زیاد هم توجهای به آن نمیشود. این در حالی است که حوزه حملونقل هوایی بسیار استراتژیک و پولساز است. بنابراین زمانی که افزایش قیمت در بلیت هواپیما رخ میدهد عدهای فکر میکنند که این افزایش بحق نیست یا نباید اعمال شود.
وی تصریح کرد: موضوع اما دقیقا بر عکس است. زمانی که نرخ ارز نوسان شدید دارد باید بیش از هر حوزهای به حوزه هوایی توجه شود زیرا صنعت هوایی به نرخ ارز همبستگی بسیار زیادی دارد. دلیل آن هم مشخص است، حدود ۷۰ درصد از هزینههایی شرکتهای هوایی ارزی است و گران شدن نرخ ارز میتواند این هزینهها را به شکل سرسامآوری افزایش دهد. برای مثال ما اگر بخواهیم برای صنعت هوایی یکصد هزار تومان خرج کنیم قطعا باید ۷۰ هزار تومان آن را تبدیل به دلار کنیم.مدیرعامل سابق ایران ایرتور همچنین به عدم توجه دولت و بانک مرکزی به صنعت حملونقل هوایی اشاره کرد و افزود: مشکل صنعت هوایی کشور این است که دولت و بانک مرکزی به مسوولیتی که در این میان دارند، عمل نمیکنند. دولت و بانک مرکزی باید به شرکتهای هوایی ارز با نرخ مرجع ارایه دهد. این مهم اما صورت نمیگیرد و شرکتهای هوایی مدتهاست که مجبورند با نرخ ارز آزاد به سر و سامان دادن هزینههای خود بپردازند.
وی ادامه داد: زمانی که شرکتهای هوایی در چنین شرایطی کار میکنند چارهای جز این ندارند که برای سر پا ماندن به افزایش درآمدهای خود روی بیاورند.
راهکاری برای گرهگشایی
سیدمهدی صادقی اما در این میان راهکاری ارایه داد که با به کار بستن آن میتوان جلوی افزایش قیمت بلیت هواپیما را گرفت. وی در توضیح این راهکار گفت: دولت سهم قیمتی خدمات فرودگاهی را تا ۱۵۰ درصد افزایش دادهاست یعنی شرکتها برای سوختگیری اکنون هزینه بسیار بیشتری پرداخت میکنند. یک راه این است که دولت نرخ خدمات را به قیمت قبل بازگرداند و قیمت بنزین و خدمات دیگر را کاهش دهد.
مشکل صنعت هوایی کشور این است که دولت و بانک مرکزی به مسوولیتی که در این میان دارند عمل نمیکنند. دولت و بانک مرکزی باید به شرکتهای هوایی ارز با نرخ مرجع ارایه دهند تا هزینه شرکتهای هوایی کمی متعادل شود. از سوی دیگر برای شرکتهای هوایی براساس طبقهبندی کارشناسی شده تخصیص اعتبار ارزی کند و بر اساس فهرست خود ارز با نرخ مرجع در اختیار شرکتهای هوایی بگذارد.
صادقی در نهایت خواستار توجه دولت به صنعت هوایی کشور شد و گفت: باید دولت متوجه باشد که صنعت حملونقل هوایی کشور را رها نکند زیرا با این اتفاق هم ایمنی شرکتهای هوایی کاهش پیدا میکند و حادثهساز میشود و هم یکی از استراتژیکترین حوزههای اقتصادی کشور از دست میرود و این برای کشور تبعاتی به همراه دارد.
شرکتهای هوایی ورشکست میشوند
از سوی دیگر برخی کارشناسان دیگر، عدم افزایش قیمت بلیت هواپیما را مساوی با ورشکست شدن شرکتهای هوایی میدانند. فرجالله کریمیمجد، معاون سابق استاندارد پرواز سازمان هواپیمایی کشوری معتقد است یا باید تن به افزایش قیمتها داد یا با شرکتهای هوایی خداحافظی کرد.
وی هم مانند دیگر کارشناسان به نوسانات نرخ دلار اشاره کرد و گفت: این روزها صنعت هوایی کشور کاملا دلاری شدهاست، یعنی برای عوض کردن روغن موتور هواپیما هم هزینههای سنگین، آن هم به دلار پرداخت میشود و همین موضوع کار شرکتهای هوایی را با چالش روبهرو کرده است.کریمی خاطرنشان کرد: مسلما هزینهها و درآمد باید با یکدیگر همخوانی داشته باشد تا صنعتی بتواند روی پای خود بایستد او البته افزایش قیمت بلیت هواپیما آن هم افزایش ۵۰ درصدی را امری مثبت نمیداند و در این خصوص میگوید: ما کارشناسان به عنوان یک شهروند یا مصرفکننده خدمات هواپیمایی به هیچ عنوان از افزایش بلیت و خدمات خوشنود نیستیم و این موضوع خوشایند به نظر نمیآید. با این وجود اما شرایط بهگونهای است که باید به افزایش قیمت بلیت تن داد زیرا اگر این افزایش اعمال نشود و قیمت بلیت هواپیما به تعادل نرسد شرکتهای هوایی ورشکست میشوند و آنگاه شهروندان به کلی صنعت هوایی را از دست میدهند و این دردآورتر از افزایش قیمت بلیت هواپیما به نظر میآید.
مجلس موافق افزایش قیمت بلیت هواپیماست
در حالی رییس سازمان هواپیمایی کشوری از افزایش ۵۰ درصدی قیمت بلیت هواپیما به زودی خبر داده است که سخنگوی کمیسیون عمران مجلس هم
گفت: مجلس موافق افزایش قیمت بلیت هواپیماست.
مهرداد لاهوتی با تاکید بر اینکه دولت باید مشکلات ارزی ایرلاینها را برطرف کند، اظهار داشت: نباید شرکتهای هواپیمایی در اولویت پنجم باشند زیرا موضوع فعالیت آنها بسیار مهم است ضمن آنکه قطعات صنعت حملونقل وارداتی است و نیاز زیادی به ارز دارند.وی افزود: ایرلاینها یا باید از سوی دولت ارز مرجع دریافت کنند یا اینکه افزایش قیمت داشته باشند زیرا این هزینهها باید از یک منبعی تامین شود بنابراین مجلس موافق افزایش قیمت بلیت هواپیما ست.
لاهوتی با اشاره به برگزاری جلسات با ایرلاینها در خصوص نرخ ارز بیان کرد: در این جلسهها هم حق را به ایرلاینها دادیم زیرا آنها هزینههای زیادی دارند که باید از یک منبعی تامین شود.
سخنگوی کمیسیون عمران مجلس در پاسخ به این پرسش که افزایش قیمت بلیت هواپیما ممکن است منجر به کاهش تعداد مسافران شود، اظهار داشت: تعداد متقاضیان حملونقل هوایی دو برابر تعداد فعلی است و ما همیشه تقاضا بیش از ظرفیت داشتهایم بنابراین در این خصوص جای نگرانی نیست.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد