21 - 04 - 2025
امروز باید کریدورها تکمیل باشد اما نیست
«جهانصنعت»- طی مراسمی با حضور وزیر راهوشهرسازی، مدیر عامل راهآهن و مدیران چند شرکت بخشخصوصی، تفاهمنامه سرمایهگذاری ۶۴هزار میلیارد تومانی در صنعت ریلی امضا شد. مطابق یکی از تفاهمنامهها به ارزش 3هزار میلیارد تومان، 650دستگاه انواع واگن باری فله برمخصوص حمل غلات با استفاده از ظرفیت داخلی و انتقال فناوری تولید میشود. تفاهمنامه دوم نیز برای تامین 300دستگاه واگن خودکششی مسافری، 500دستگاه لکوموتیو باری و 600دستگاه واگن باری مخزندار و 63هزار میلیارد تومان سرمایه صورت خواهد گرفت.
وزیر راهوشهرسازی در این مراسم با تاکید بر تکمیل زیرساختهای ریلی گفت: تا امروز باید کریدورهای ریلی کشور تکمیل باشد اما نیست بنابراین رفع گلوگاههای زیرساختی ضروری است.
فرزانه صادق بر ضرورت توسعه و تکمیل زیرساختهای ریلی در کشور تاکید کرد و گفت: ضرورت توجه به بخش ریل و راهآهن بر هیچکس پوشیده نیست. مصرف سوخت در حملونقل ریلی برای هر تن – کیلومتر تنها حدود ۳۵سیسی است. هرچند عدد دقیق آن را متخصصان بهتر میدانند اما آنچه مسلم است، مصرف سوخت در بخش ریلی تنها یکپنجم حملونقل جادهای است.
وزیر راهوشهرسازی با اشاره به مزایای متعدد حملونقل ریلی افزود: این صرفهجویی چشمگیر در مصرف انرژی، یکی از مهمترین مزایای این بخش است. حملونقل ریلی علاوهبر بهرهوری بالا، دوستدار محیطزیست نیز هست و به کاهش آلایندهها کمک شایانی میکند. از سوی دیگر، این حوزه با توجه به ویژگیهای ژئوپلیتیکی ایران و موقعیت راهبردی کشور، اهمیت دوچندانی مییابد.
او ادامه داد: اکثر کشورهای همسایه، بهویژه در شمال کشور، شبکه ریلی خود را تا مرزهای مشترک با ایران تکمیل کردهاند. بنابراین لازم است ما نیز در داخل کشور اقدامات اساسی را در این زمینه انجام دهیم. بیپرده باید بگوییم که با وجود تاکیدات مقام معظم رهبری و با وجود اقدامات ارزندهای که تاکنون انجام شده، آنگونه که شایسته بوده، در توسعه کریدورهای ریلی کشور عمل نکردهایم.
فرزانه صادق تصریح کرد: کریدورهای ریلی ایران، چه در مسیرهای شمال – جنوب و چه شرق- غرب، باید تاکنون بهصورت کامل تکمیل میشدند. این شبکه که خوشبختانه از منظر طرح و نقشه، قابلیت اتصال به تمامی مرزهای کشور را دارد، هنوز با گلوگاهها و ناتمامیهایی مواجه است که نیازمند توجه ویژه و پیگیری جدی است. او بیان کرد: پیشینه و هویت راهآهن و ریل در ایران به بیش از ۱۰۱سال بازمیگردد. در تمدنی چندهزار ساله، این سابقه اهمیت بالایی دارد. راهآهن ایران نهتنها در تکنولوژی ساخت، بلکه در ارتباط عمیق با مردم نیز برجسته بوده است.
راهآهن همواره با مردم پیوند داشته و هرجا که ریل کشیده شده، مردم آن منطقه آن را پذیرفتهاند. در تمام سفرهای استانی، اولین مطالبه مردم حتی در مناطق کمجمعیت، ایجاد ایستگاه راهآهن بوده است.
وزیر راهوشهرسازی با اشاره به نقش بخشخصوصی در تجهیز و نوسازی راهآهن گفت: امروز بخشخصوصی در زمینه ساخت در داخل، واردات تجهیزات و لکوموتیو نقش محوری دارد. حمایت از این بخش در دستور کار وزارت راهوشهرسازی است. کمیسیونهای مشترک اقتصادی که وزارت راهوشهرسازی مسوولیت آنها را برعهده دارد، طی شش، هفت ماه گذشته با پیگیریهای مستمر، تلاش کردهاند تفاهمنامهها را به مرحله اجرا برسانند. او در ادامه گفت: از جمله همکاریهای راهبردی، میتوان به پیگیری مسیرهای ریلی با ترکمنستان، جمهوری آذربایجان (آببند و آستارا)، ترکیه در راستای مسیر شرق به غرب، عراق بهویژه در قصر شیرین و روسیه رشت – آستارا اشاره کرد. در همه این موارد، وزارت راهوشهرسازی در حال پیگیری جدی است و اقدامات طرف ایرانی در دست اجراست.
صادق با تاکید بر اهمیت تکمیل کریدورها افزود: این موضوع در حوزه ترانزیت و توسعه پایدار حملونقل بسیار موثر است. سیاستهای کلی نظام و تاکید مقام معظم رهبری و همچنین پیگیری شخص رییسجمهور، همگی بر اهمیت حملونقل ریلی تاکید دارند. او همچنین با اشاره به شعار سال گفت: اگر قرار است جهشی در اقتصاد ایران رخ دهد، این جهش باید در حوزه حملونقل ریلی باشد چراکه این بخش هم پایدار، هم ایمن و هم مقرونبهصرفه است. بسیاری از تجار و بازرگانان نیز بهدلیل همین ویژگیها، ریلی را برگزیدهاند.
ورود فاینانس خارجی به راهآهن
مدیرعامل راهآهن جمهوری اسلامی ایران نیز در این مراسم با بیان اینکه از فاینانس خارجی برای توسعه شبکه ریلی استفاده میکنیم، گفت: با شبکه موجود میتوانیم ترانزیت و حملونقل ریلی را به ۱۵میلیون تن افزایش دهیم.
جبارعلی ذاکری اظهار کرد: با توجه به زیرساختهای موجود، ترانزیت در کشور میتواند یک دستاورد باشد. او با بیان اینکه با همین شبکه موجود میتوانیم ترانزیت و حملونقل ریلی را به 15میلیون تن افزایش دهیم، افزود: یکی از رویکردهای راهآهن در دولت چهاردهم تعامل سازنده با ذینفعان صنعت حملونقل ریلی است، بهطوریکه شاهد حضور فعالانه اینها در ارکان تصمیمگیری راهآهن هستیم. او در ادامه با اشاره به اینکه رویکرد دیگر ما اجرای کامل قطارهاست، تصریح کرد: در این راستا هماکنون هر هفته 500 قطار برنامهای فعال داریم.
مدیرعامل راهآهن جمهوری اسلامی ایران بیان کرد: با رفع مشکلات موجود از جمله ناوگان، به جایی میرسیم تا بار پیشبینیشده در برنامه هفتم توسعه را محقق کنیم. در این برنامه باید 950لکوموتیو، 300واگن مسافری و 3000واگن باری به شبکه ریلی اضافه شود.
ذاکری درباره تامین مالی خارجی گفت: از فاینانس برخی کشورها که اسم آنها را نمیبریم استفاده کرده و بخشخصوصی را درگیر این موضوع کردهایم.
حمایت مجلس از بخشخصوصی در صنعت ریلی
رییس کمیسیون عمران مجلس نیز در این مراسم با تاکید بر لزوم فعالسازی صندوق حملونقل گفت: این صندوق باید به ارائه تسهیلات، ضمانتها و دیگر وظایف ذاتی خود بپردازد و مجلس پیگیر آن است.
محمدرضا رضاییکوچی با اشاره به نامگذاری سال «سرمایهگذاری برای تولید» گفت: یکی از عوامل مهم تلفات سالانه 20هزار نفری جادهها، انتقال بار از طریق جاده است و باید این بار به ریل منتقل شود. او بر نقش کلیدی بخشخصوصی در توسعه حملونقل ریلی و ضرورت ایجاد اعتماد برای تداوم کار این بخش تاکید کرد و خواستار کاهش تصدیگری دولت و تمرکز آن بر سیاستگذاری و نظارت شد.
رضایی کوچی توسعه شبکه ریلی با اولویت جابهجایی بار را یکی از محورهای برنامه هفتم عنوان کرد و افزود: باید شرایطی فراهم شود تا صاحبان بار به حملونقل ریلی رغبت پیدا کنند. او اختصاص یارانه سوخت به شرکتهای ریلی را عاملی برای کاهش هزینهها و آلایندگی هوا دانست و در پایان تاکید کرد: راه نجات کشور در واگذاری امور به بخشخصوصی و تقویت آن است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد