6 - 12 - 2022
انتقاد شهامت و هنر میخواهد
اشاره: قدرتاله علیخانی در شرایطی که به نظر میرسد هنوز خاطره انتخابات اسفندماه مجلس نهم را فراموش نکرده است همچنان در خط مقدم انتقاد از دولت قرار دارد.
با این حال او عملکرد مجلس هشتم را در خصوص مسایل کارگری و بخش تولید مثبت ارزیابی کرده و معتقد است که او و همکارانش هر آنچه در توان داشتهاند برای ساماندهی بخش صنعت به کار بستهاند.
گفتوگو با قدرتاله علیخانی در صحن مجلس صورت گرفت؛ جایی که او را منتقدی برای همه فصول مینامند. خودش میگوید «انتقاد هنر است وشهامت میخواهد» اما او نیز منتقدانی دارد؛ آنانی که میگویند علیخانی تنها به انتقاد کفایت میکند. «جهان صنعت» با قدرتاله علیخانی درباره موضوع طرح هدفمندی یارانهها به گفتوگو میپردازد.
مردی که میگوید همیشه در خدمات نظام است اما پس از بهارستان به استراحت نیاز دارد و مقصد بعدیاش احتمالا معاونت پارلمانی دانشگاه آزاد اسلامی
خواهد بود.
تا چند روز آینده پرونده فعالیت مجلس در دور هشتم به پایان میرسد. خیلیها معتقدند که مجلس هشتم در زمینه مسایل اقتصادی و صنعتی منفعل بوده است. نظر شما در این رابطه چیست؟
من این موضوع را که مجلس هشتم در زمینه مسایل اقتصادی و صنعتی ضعیف و منفعل عمل کرده قبول ندارم. در حقیقت مجلس برخورد مثبتی در برابر طرحها و لوایحی که به بخش صنعت و حمایت از تولید بوده، داشته است. به نظر من هیچ اشکالی در کار مجلس در این رابطه وجود ندارد. مشکل اساسی در اجرای قانون هدفمندی یارانههاست که دولت در اجرای این طرح، طور دیگری عمل کرده است. متاسفانه اجرای ناصحیح قانون هدفمندی یارانهها ضرباتی را به صنعت، کشاورزی و تولید وارد کرد و باعث رکود واحدهای صنعتی تولیدی و بعضا کشاورزی و دامی شد.
اما به هر حال قانون هدفمندی یارانهها در مجلس هشتم تصویب شده است. هنگامی که نمایندگان این قانون را تصویب کردند به عواقب آن نمیاندیشیدند؟ یعنی فقط دولت در این زمینه مقصر است پس نقش نظارتی نمایندگان چه میشود؟
من یک واقعیتی را بگویم البته خیلیها میدانند اما شهامت گفتنش را ندارند اما به نظر من اجرای قانون هدفمندی یارانهها در شرایط فعلی و به این شکل آسیب و ضررهایی را به کشور وارد کرد.
شما مثل همیشه مقصر را دولت و عملکردش میدانید؟ مجلس هم در تصویب دهم در اجرا نقش نظارتی دارد بالاخره اگر نقصی وجود داشته باشد مجلس هم باید وارد
عمل میشد.
مجلس باید چه کار کند؟ مجلس در این مدت تخلفات دولت را بارها به قوه قضاییه ارجاع داده است. آقای لاریجانی بارها قوانین مجلس را خودش برای اجرا ابلاغ کرده شما فکر میکنید که با این وضعیت مجلس چه کار باید میکرد که نکرد؟
با تمام انتقاداتی که مطرح کردید اما به نظر میرسد در مجلس هشتم هم اراده و طرحی اساسی برای اشتغال و تولید ارایه نشد. چندین سال است که اوضاع صنعت و تولید در کشور در شرایط مطلوبی به سر نمیبرد بر این اساس انداختن همه تقصیرها به گردن دولت قانعکننده نیست؟
شما مثل اینکه متوجه رفتار دولت با مجلس نشدید قوانین مصوب مجلس اجرا نمیشود بعد از نقش نظارتی میگویند!!
کارنامه مجلس هشتم در بحث کارگری روشن و شفاف نیست. تنها در برخی موارد صحبت از تغییر قانون کار پیش آمده که آن هم با انتقاد جامعه و نهادهای کارگری مواجه شده است. این در حالی است که مشکلات جامعه کارگری در همین استان خودمان به قوت خودش باقی است. چرا ارادهای برای بررسی این موضوعات در مجلس وجود نداشت؟
مجلس که وظیفه اشتغالزایی ندارد. دولت باید در این زمینه اقدام کند.
منظور اشتغالزایی نیست؟ بحث بر سر سیاستگذاری و تصویب قوانین در حمایت از کارگران و تشکلهای کارگری است؟
مجلس در حد توان تلاشش را کرد البته شاید کمی در این زمینه کمبودهایی باشد اما مجلس حامی کارگران بود. بعضا سیاستهایی از سوی دولت اتخاذ میشد که من بارها به این روند اعتراض میکردم. انگیزه ارایه طرح از سوی نمایندگان با اجرای ناصحیح طرحهای مصوب کاهش مییابد. شاید یکی از علتها هم همین بود.
در این میان انتقاداتی نیز به نمایندگان استان قزوین مطرح است. شما بارها عنوان کردهاید که نطقهای زیادی در خصوص مسایل کارگری داشتهاید اما تقریبا اکثر آنها در زمان منتهی به انتخابات بوده است. از طرفی یکی از نمایندگان استان در کمیسیون صنایع حضور داشت که این امر میتوانست باعث بررسی ویژه مشکلات صنایع استان شود. آقای ابوترابی هم که نفوذ
قابل توجهی در مجلس و سایر نهادهای حکومتی داشته و دارند اقدام قابل ذکری برای این موضوع در پرونده خود ندارند. این در حالی است که بر اساس آمار درصد قابل توجهی از واحدهای صنعتی بحران زده در استان قزوین مستقر هستند. از سویی وحدت رویهای هم در این خصوص میان نمایندگان وجود نداشت و هر نمایندهای خود را حامی انحصاری کارگران میدانست و دیگری را به بیتفاوتی متهم میکرد. ریشه این بیتفاوتیها در کجا بود؟
من به دیگران کاری ندارم ولی موضوع اکثر پیگیریها و تذکرات من و آقای امیر طاهرخانی نماینده تاکستان در مجلس هشتم در زمینه کارگری و مشکلات تولید و صنعت بود اما آن چیزی که مشخص است این است که استان ما یک مشکل عمده داشت.
وقتی که من به مشکلات کارگری اشاره میکردم در مقابل فلان نماینده نطق میکرد که هیچ مشکلی نیست. اگر نمایندگان همگی یک موضوع را پیگیری میکردند وضعیت از حالا خیلی بهتر بود اما نمایندگان استان در زمینه پیگیری مسایل کارگری هماهنگ نبودند.
شما در جایی گفتهاید که ریشه مشکلات کارگری، واگذاری کارخانهها توسط دولت است. در حالی که یکی از وظایف و اختیارات مجلس در این خصوص نظارت بر حسن واگذاری نهادها به بخشهای خصوصی است. چرا در این زمینه تلاشی در مجلس صورت نگرفت. کمیسیون اقلیت در این خصوص دست به اقدامی زد یا خیر؟
در بسیاری از واگذاریها نمایندگان اصلا مطلع نیستند و به قول معروف بازی داده نمیشوند اما من شخصا در ۷۲ نطق که در مجلس داشتم به این واگذاریهای غیرقانونی و غیرکارشناسی اعتراض کردم دیگر بیشتر از این زورم نمیرسید
کاری کنم!
اجازه دهید به استان قزوین برگردیم. شما طی چند سال اخیر به عنوان منتقد سیاستهای حاکم بر سازمان صنایع و معادن استان قزوین شناخته میشدید. مهمترین انتقادتان به سازمان صنایع استان به چه مواردی مربوط میشد؟
بزرگترین انتقاد ما به ارایه آمارهای نادرست مربوط میشود. به اعتقاد ما آماری که در زمینه تولید، اشتغال، بیکاری و میزان سرمایهگذاری داده میشد منطبق بر واقعیت نبود. متاسفانه در استان ما برخی افراد برای حفظ موقعیتشان منکر بحران و مشکلات کارگری میشوند و تصور میکنند اگر بگویند در صنعت مشکل داریم موقعیتشان در مرکز تضعیف میشود. بیشترین بودجهها و اعتبارات برای توسعه و تقویت صنعت در استان قزوین جذب شد منتها این اعتبارات به صورت سلیقهای اختصاص داده شد.
در طول چهارسال اخیر شاهد اعلام راهاندازی برخی واحدهای صنعتی بودیم که با گذشت زمان حتی نام آنها به فراموشی سپرده شده است. یک زمان صحبت از احداث شهر آلومینیوم بود و یک زمان هم مراسم کلنگزنی شهرصنعتی خصوصی مروارید بر زمین زده شد اما پس از آن شاهد انصراف سرمایهگذاران طرحها و منتفی شدن موضوع بودیم، این موارد تقریبا طی سالیان اخیر بیسابقه است. دیدگاه شما در خصوص این رویدادها چیست؟
متاسفانه خیلی از این موارد حقیقت نداشت. در زمان آقای نصری (استاندار قزوین از ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۷) قرار بود زمینی به شهرک آلومینیوم اختصاص پیدا بکند که آن موقع نهاد ریاستجمهوری مخالف این امر بود. به هر حال اصرار برخی افراد باعث پیگیری مجدد موضوع شد اما حتی پس از اختصاص زمین نیز اتفاقی رخ نداد.
شما در جایی گفتهاید که شهر صنعتی البرز مانند شهر اموات شده است اما مسوولان میگویند که شهرهای صنعتی در حال توسعهاند. تقریبا هر ماه در خبرهای منطقهای از افتتاح یک شهرک صنعتی جدید سخن گفته میشود. به نظر شما مدل توسعه فیزیکی شهرهای صنعتی پاسخگوی رفع مشکلات است؟ آیا این شهرکهای صنعتی تازه به سرنوشت شهر صنعتی البرز
مبدل نمیشود؟
توسعه فیزیکی و احداث شهرکها به نظر من حتما منجر به ایجاد اشتغال و افزایش تولید نمیشود بلکه بهتر است بهجای توسعه شهرکها به آبادانی شهر صنعتی البرز و شهرکی مثل کاسپین بپردازیم. برخی شهرکهای تازه نیز مشکلات خاصی را با خود به همراه آوردهاند به طور مثال شهرک صنعتی آبیک در شمال شهر آبیک تبدیل به یک مساله زیستمحیطی تبدیل شده است. از طرفی با برنامه توسعه شهری آبیک نیز تداخل دارد چراکه در آینده آبیک از شمال رشد خواهد کرد اما متاسفانه بهترین مکان برای توسعه شهری تبدیل به شهرک صنعتی شده است. برخی دیگر از شهرکها نیز فاقد تاسیسات و امکانات زیر بنایی هستند در حالی که این امکانات در شهرکهای صنعتی موجود و در حال فراموشی مثل شهر صنعتی البرز وجود دارد.
منتقدان شما میگویند که قدرتاله علیخانی خیلی خوب انتقاد کرده اما راهحلی ارایه نمیکند. میخواهم به صراحت از شما بپرسم که راهحل رفع مشکلات صنایع کشور چیست؟ همچنین برای رفع مشکلات کارگری استان راهحلی دارید؟
خود انتقاد هم شهامت و هنر میخواهد! ببینید متاسفانه شما شاهد هستید که برخی از نمایندگان حتی یک سخنرانی انتقادی هم نداشتهاند و همیشه در حال تعریف و تمجید هستند. فریادهای ما در مجلس حداقل به گوش دولتمردان رسید و در بعضی جاها کارساز بود این منتقدان که میگویند علیخانی فقط انتقاد میکند بروند راهحل عملی برای انتقادات ما ارایه بدهند ما همینقدر از دستمان برمیآید!
آیا از نگاه شما نقطه قابل تحسینی در پرونده اقتصادی و صنعتی دولت دیده میشود؟
بله! در بخش صنعت مسکن به اعتقادمن اجرای پروژه مسکن مهر یکی از نقاط قوت دولت بود. البته در این بخش هم مشکلاتی وجود دارد ولی ایجاد این شهرکها و ساختمانها یک هنر است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد