9 - 10 - 2017
انتقاد مجلس از فراهم نبودن بستر توسعه صادرات
کاهش صادرات غیرنفتی طی ماههای اخیر، کارشناسان را با نگرانیهای زیادی روبهرو کرده بهطوریکه آنها در اظهارنظرهای گوناگون، سعی در فراهم آوردن بستر توسعه صادرات در کشور دارند. بر همین اساس عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس با بیان اینکه برای اینکه صادرات بتواند نقش خود را در اقتصاد ایران بازی کند پیششرطها و همراهیهایی را میطلبد، گفت: در ایران این پیششرطها و همراهیها محقق نشده است که یکی از این پیششرطها دانش فنی پیشرفته است، لذا فرآیند تولید امروز تحتتاثیر دانش فنی است و هرچه دانش فنی به روزتر باشد میتوان محصولات باکیفیتتر و ارزانتری را تولید کرد.
محمد قسیم عثمانی افزود: در حال حاضر تولیدات کشور عمدتا مبتنی بر دانش روز نیستند و این موضوع سبب میشود محصولات داخلی در رقابتهای بینالمللی جای خود را پیدا نکنند.
نماینده مردم بوکان در مجلس با بیان اینکه قیمت تمام شده بالای کالای ایرانی یکی دیگر از موانع صادرات است، ادامه داد: اقتصاد ایران دولتی است و زمانی که شرکتها خصوصی میشوند باز نمیتوانند همانند یک شرکت خصوصی خارجی بر اساس منافع خود عمل کنند. همچنین برخی قوانین و عرفها در این شرکتها باقی میماند، که این موضوع مانع کاهش قیمت تمامشده محصولات به صورت قابل ملاحظه میشود. عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس با اشاره به اینکه یکی از همراهیهای دیگری که برای تحقق و ایفای نقش صادرات در کشور لازم بوده فضای آرام بینالمللی است، افزود: ایران در منطقهای از جهان و خاورمیانه قرار دارد که با مسایل سیاسی و منطقهای و چالشهای متعدد مواجه است، لذا هیچگاه نتوانسته بازار صادراتی ثابتی برای تولیدکنندهها خلق کند و از سوی دیگر نتوانسته بازار آنها را به ثبات و امنیت برساند. این نماینده مردم در مجلس دهم، با بیان اینکه نوسانات ارز یکی دیگر از موانعی بوده که در مسیر صادرات قرار دارد، اظهار کرد: تولیدکنندگان اعتمادی به قیمت ارز ندارند و اگر کالایی را به یک قیمت میفروشند و ارزی را به قیمتی تهیه میکنند اطمینان ندارند که این ارز را پس از بازگشت با چه قیمتی میتوانند تبدیل به ریال کنند، لذا عدم اعتماد و اطمینان به قیمت ارز از موانع دیگر صادرکنندگان برای صادرات بوده است. وی با اشاره به اینکه هزینه تامین سرمایه در ایران بسیار سنگین است، افزود: نرخ سود تسهیلات بانکی کشورهای صنعتی دنیا بین یک تا دو درصد است، در حالی که شرکت تولیدکننده ایرانی در داخل باید با نرخ بالای ۲۰ درصد سرمایه خود را تامین کند، لذا طبیعتا این موضوع اثر مستقیم در قیمت تمام شده محصولات و قیمت تمامشده بالای کالاها دارد.
عثمانی ادامه داد: نرخ بالای تسهیلات بانکی دست تولیدکننده و صادرکننده ایرانی را در رقابتهای بینالمللی میبندد و تولیدکنندگان نمیتوانند در بازار رقابتی موفق شوند. عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس با بیان اینکه دولتها در ظاهر و شعار، همگی شعار حمایت از صادرات را مطرح میکنند، اما عملا برای تحقق صادرات اقدام خاصی صورت نگرفته است، تصریح کرد: بوروکراسی اداری صادرات، حملونقل و بیمه از حمله چالشهایی است که صادرکننده ایرانی با آن مواجه بوده و هر روز این مشکل وجود دارد، لذا به جز صادرات نفت که دولت با یک مکانیسم خاص انجام میدهد، ایران در صادرات غیرنفتی نقش خود را در دنیا ایفا نکرده و صادرات نقش خود را در اقتصاد کشور نتوانسته ایفا کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد