18 - 12 - 2022
انحصارخودروسازان باید شکسته شود
|گروه صنعت| بازار افسارگسیخته خودرو از نظارتها خارج شده است. افزایش یک تا ۲۰ میلیون تومانی قیمت انواع خودرو توسط خودروسازان بینظارت و ضابطه سازمان حمایتیها و مجلسیها کماکان گلوی مصرفکنندگان را فشرده است.
مجلس انگشت اتهام را به سوی خودروسازان نشانه رفته است. تهدید مجلسیان به خودروسازان و ارجاع پرونده آنها به سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان برای خط و نشان و تهدید خودروسازان برای کاهش قیمتها باز هم موجب تمکین خودروسازان بزرگ برای کاهش قیمتها حتی در ضربالاجل یک هفتهای مجلسیان به آنها نشده است.
بهانههای خودروسازان چیست؟
خودروسازان بهانه افزایش نرخ ارز و نبود قطعات و مواداولیه را دارند اما داستان فراتر از بهانههایی است که خودروسازان آن را دستاویز افزایشهای غیرمجاز قرار دادهاند.
سازمان حمایت مجوز افزایش ۱۸ تا ۲۰ درصدی قیمتها را به خودروسازان داده است اما خودروسازان به همین افزایش قیمتها هم راضی نیستند و با افزایش ۴۰ درصدی قیمتها از یکسو و عدم تمکینها از دستورات مجلسیان و سازمان حمایتیها از سوی دیگر بر آشفته بازار قیمتهای هر کسی به هر کسی دامن میزنند.
عدم عرضه خودرو، احتکار در انبارها، بستن سایتهای فروش و پیشفروش، ارایه قیمتها در نمایندگیها به هر آنچه فروشنده آن بخواهد؛ حکایت تولید و عرضه خودرو ایرانی در بازار مصرف است.
انحصار قدرت چانهزنی را سلب کرده
انحصار خودروسازان در تولید، قدرت چانهزنی را حتی از مجلسیان و سازمان حمایتیها گرفته است برای همین در بازار مصرف میبینیم عدم نظارتها و بلاتکلیفی خریداران در معاملات خودرو قیمتها را تا جایی افزایش داده که اختلاف قیمتی در کارخانهای تا عرضه خودرو به مصرفکننده گاهی تا ۱۰ میلیون تومان برآورد میشود!
نبض بازار دست کیست؟
این یعنی هرج و مرج و آشفته بازاری که تولیدکننده نبض بازار را در دست گرفته است.
نوسان نرخ ارز و عدم عرضه خودرو توسط شرکتهای خودروساز در حالی طی هفتههای اخیر ادامه دارد که هیچ نظارتی بر روند قیمتها و عملکرد خودروسازان مشاهده نمیشود، این موضوع باعث افزایش دوباره قیمتها و بلاتکلیفی خریداران در معامله خودرو شده است.
نگاهی به قیمتها
در حال حاضر هر دستگاه پژو ۲۰۶ تیپ ۲ با افزایش چهار میلیون تومانی نسبت به هفته گذشته ۵/۲۹ میلیون تومان خرید و فروش میشود.
همچنین هر دستگاه پژو ۲۰۶ تیپ ۵ با رشد دو میلیون تومانی، ۳۴ میلیون تومان و هر دستگاه پژو ۲۰۶ تیپ ۶ با افزایش ۵/۲ میلیون تومانی به قیمت ۵/۳۹ میلیون تومان به خریداران عرضه میشود.
قیمت پژو ۲۰۶ صندوقدار مدل V20 نیز با ۵/۳ میلیون تومان افزایش به ۲۸ میلیون تومان رسیده و پژو ۲۰۷ دنده اتوماتیک با رشد دو میلیون تومانی به ۴۳ میلیون تومان رسیده و نوع دنده معمولی این خودرو نیز با ۵۰۰ هزار تومان افزایش به قیمت ۳۶ میلیون تومان به خریداران عرضه میشود.
در مورد پژو ۴۰۵ نیز میتوان به افزایش یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومانی قیمت این خودرو اشاره کرد به طوری که در حال حاضر با قیمت ۵/۱۹ میلیون تومان در بازار معامله میشود.
رشد قیمت پژو پارس سال نیز چهار میلیون تومان بوده و در حال حاضر این خودرو با قیمت ۵/۲۹ میلیون تومان خرید و فروش میشود.
تندر ۹۰ ایران خودرو هم طی هفته اخیر از افزایش قیمتها بینصیب نبوده و این خودرو با رشد یک میلیون تومانی در حال حاضر ۲۵ میلیون تومان خرید و فروش میشود.
قیمت سمند الایکس نیز با رشد یک میلیون تومانی به ۲۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده و در مورد خودرو شاسیبلند ایرانخودرو، یعنی سوزوکی گرندویتارا نیز میتوان به افزایش ۲۰ میلیون تومانی قیمت این خودرو طی هفته اخیر اشاره کرد که در حال حاضر ۹۵ میلیون تومان معامله میشود.
در مورد محصولات سایپا نیز میتوان به ثبات قیمت تیبا اشاره کرد که در حال حاضر این خودرو ۱۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان خرید و فروش میشود.
سایپا ۱۱۱ و سایپا ۱۳۱ هم بدون تغییر قیمت نسبت به هفته گذشته به ترتیب ۵/۱۳ و ۱۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان معامله میشوند.
قیمت سایپا ۱۳۲ نیز طی هفته اخیر تغییری نداشته و این خودرو ۵/۱۳ میلیون تومان خرید و فروش میشود.
تندر ۹۰ پارسخودرو هم با یک میلیون تومان افزایش ۲۶ میلیون تومان معامله میشود و قیمت هر دستگاه تیانا با افزایش ۱۰ میلیون تومانی به ۱۱۵ میلیون تومان رسیده است.
افزایش قیمت ماکسیما نیز طی هفته اخیر ۱۹ میلیون تومان بود و در حال حاضر این خودرو ۹۱ میلیون تومان خرید و فروش میشود. مگان نیز با افزایش قیمت سه میلیون تومانی حدود ۶۰ میلیون تومان به خریداران عرضه میشود.
در مورد خودروهای خارجی نیز میتوان به افزایش قابلتوجه قیمت این خودروها با توجه به نوسان نرخ ارز و اثرات ناشی از آن با وجود واردات این گروه از خودروها با ارز مرجع اشاره کرد.
افزایش قیمت پرادو در بازار ۲۰ میلیون تومان بوده و در حال حاضر این خودرو ۲۱۰ میلیون تومان خرید و فروش میشود. قیمت یاریس هاچبک نیز با پنج میلیون تومان افزایش به ۶۵ میلیون تومان رسیده اما قیمت کورولا بدون افزایش طی هفته اخیر ۹۰ میلیون تومان باقی مانده است.
در مورد اسپورتیج نیز میتوان به رشد ۲۵ میلیون تومانی قیمت این خودرو اشاره کرد که در حال حاضر ۱۴۰ میلیون تومان در بازار معامله میشود.
افزایش قیمت موهاوی نیز طی هفته اخیر ۲۰ میلیون تومان بود و هماکنون این خودرو با قیمت ۱۵۰ میلیون تومان به خریداران عرضه میشود.
قیمت هر دستگاه مزدا ۲ با یک میلیون تومان افزایش به ۵۳ میلیون تومان رسیده و هر دستگاه مزدا ۳ نیز با رشد قیمت ۱۰ میلیون تومانی، ۹۵ میلیون تومان در بازار عرضه میشود.
قیمت هیوندایی I20 با هفت میلیون تومان افزایش به ۶۰ میلیون تومان رسیده و هیوندایی I30 نیز با افزایش ۱۷ میلیون تومانی، ۸۵ میلیون تومان خرید و فروش میشود.
افزایش قیمت آزرا نیز طی هفته اخیر ۲۰ میلیون تومان بوده و در حال حاضر این خودرو ۱۵۰ میلیون تومان معامله میشود. در این مدت جنسیس افزایش قیمت ۱۷ میلیون تومانی را تجربه کرده و قیمت این خودرو به ۱۵۰ میلیون تومان رسیده است.
در مورد سوناتا نیز میتوان به رشد ۲۲ میلیون تومانی قیمت این خودرو اشاره کرد که در حال حاضر ۱۲۵ میلیون تومان معامله میشود.
خودروسازان تابع ضابطه نیستند
علی خاکساری، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی و کارشناس صنعت خودرو در گفتوگو با «جهانصنعت» در این زمینه خاطرنشان کرد: متاسفانه کمیسیون صنایع خود را وابسته به گزارشهای غیرمعقول خودروسازان کرده است.
تجربه ۲۰ سال تولید خودرو نشان میدهد که خودروسازان به راحتی میتوانند هر قانون و ضابطهای را
زیر پا بگذارند.
وی ادامه داد: خودروسازان بزرگ تابع ضابطه و قانون نیستند و حتی هشدارهای کمیسیون صنایع را به هیچ میانگارند.
به گفته وی، خودروسازان در فضای انحصار با مانور قدرت خود راه را بر راههای قانونی بستهاند. وی گفت: خودروسازان با ترفندهای کهنه شده خود مثل احتکار در انبارها، عدم عرضه و… انحصار را در دست گرفتهاند و تا زمانی که این انحصار وجود دارد، این ماجرا ادامه پیدا خواهد کرد.
مجلس به جای احضار قانون وضع کند
این کارشناس صنعت خودرو با بیان اینکه در صورت ادامه روند کنونی هیچ اتفاق خوشایندی در زمینه واقعی شدن قیمت خودرو و بهتر شدن کیفیتها رخ نخواهد داد، ادامه داد: کمیسیون صنایع مجلس باید به جای احضار خودروسازان و خط و نشان کشیدن برای آنها باید قانون انحصار تولید، توزیع، قیمتگذاری و حتی سیاستگذاری برای خودروسازان را اصلاح کند.
وی افزود: خودروسازان حتی سیاستگذاری تولید خودرو در کشور را در دست گرفتهاند که این به نفع
جامعه نیست.
خاکساری گفت: باید انحصار و قدرت تصمیمگیری از دست خودروسازان خارج شود و سیاستگذاری خودرو در دست مرجعی بالاتر به صورت واقعی باشد.
به اعتقاد وی در صورت تحقق این امر مردم میتوانند تصمیمگیر برای انتخاب خودرویی با کیفیت مناسب و قیمت واقعی در زمان مناسب خود باشند.
مدافع مردم یا جیب خود
خاکساری گفت: نمایندگان مجلس بهجای تحقیق و تفحص از خودروسازان و کشاندن آنها به دادگاهها که تاکنون نتیجه مثبتی نداشته قانونگذاری مناسب انجام دهند.
وی تصریح کرد: خودروسازان تاکنون مدافع منافع خود و نه منافع مردم بودهاند و اهمیتی به پایین بودن کیفیتها، آلوده کردن هوا و محیطزیست که باعث کشته شدن مردم در تصادفات یا آلودگی هوای زیستی شده، ندادهاند.
این کارشناس صنعت خودرو گفت: نمایندگان مجلس به عنوان وکلای ملت قسم خوردهاند که از حق مردم دفاع کنند بنابراین مهم است که از قدرت واقعی خود دفاع کرده و وظیفهای که مردم بر دوش آنها گذاشتهاند را به نحو درست ایفا کنند.
به گفته وی، استیفای حقوق مصرف به نوعی استیفای حقوق تولید نیز خواهد بود.
مصرفکننده تاوان میدهد
خاکساری خاطرنشان کرد: همواره مصرفکننده تاوان پس میدهد. با وجود کیفیت پایین، قیمت بالا و عدم عرضه باز هم خودروسازان اعلام ورشکستگی و درخواست کمک میکنند در صورتی که آنها در کوتاهترین مدت با کسب سود اقتصادی بالا کمکی به اقتصاد و صنعت خودرو کشور نکردهاند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد