25 - 12 - 2024
انواع مالیات پزشکان
مالیات پزشکان، بسته به نوع فعالیت و همکاری با مراکز درمانی، متفاوت و پیچیده است. پزشکان هم مانند هر شخص دیگری که درآمد دارد، موظف به پرداخت مالیات هستند و همانگونه که مالیات مشاغل برای هر کسب و کار تعریف و اعمال می شود، پزشکان هم ازاین قاعدع مستثنا نیستند، به طور کلی، سه نوع مالیات اصلی برای پزشکان قابل اعمال است که در ادامه به تفصیل، آنها را شرح خواهیم داد.
مالیات بر درآمد مشاغل
پزشکان به عنوان اشخاص حقیقی که فعالیت مستقل دارند، مشمول پرداخت مالیات بر درآمد مشاغل هستند. این نوع مالیات بر درآمد حاصل از ارائه خدمات پزشکی در مطب، کلینیک و سایر مکانهای خصوصی اعمال میشود. پزشکان موظف هستند در پایان سال مالی، اظهارنامه عملکرد خود را تنظیم و مالیات متعلقه را پرداخت کنند. بنابراین این نوع از مالیات فقط مخصوص پزشکانی است که بصورت خصوصی و مستقل کار می کنند، مثلا مطب خود را دارند و حقوق بگیر درمانگاه و بیمارستان و … نیستند.
بازه درآمد مشمول مالیات (ریال) | نرخ مالیات (%) |
تا 200,000,000 | 15 |
مازاد بر 200,000,000 تا 400,000,000 | 20 |
مازاد بر 400,000,000 | 25 |
مالیات بر درآمد حقوق
در صورتی که یک پزشک به صورت تماموقت یا بخشی از وقت خود در یک مرکز درمانی مانند بیمارستان، درمانگاه یا کلینیک دولتی یا خصوصی مشغول به کار باشد و حقوق ثابت دریافت کند، رابطه کارگری بین پزشک و مرکز درمانی برقرار میشود. در این حالت، مرکز درمانی موظف است طبق قانون کار، مبلغ مشخصی را به عنوان مالیات بر درآمد حقوق از حقوق پزشک کسر و به اداره امور مالیاتی پرداخت کند. مواد 82 تا 92 قانون مالیاتهای مستقیم به طور خاص به این نوع مالیت پرداخته است.
جدول مالیات بر درآمد حقوق اینگونه است.
بازه درآمد ماهانه (ریال) | نرخ مالیات (%) |
تا 12,000,000 | 0 (معاف) |
12,000,001 تا 16,500,000 | 10 |
16,500,001 تا 27,000,000 | 15 |
27,000,001 تا 40,000,000 | 20 |
بیش از 40,000,000 | 25 |
مالیات تکلیفی پزشکان
دلیل اینکه می گوییم مالیات پزشکان پیچیده است، نحوه عملکرد آن هاست! برخی پزشکان مطب خصوصی دارند و برخی در بیمارستان ها و درمانگاه ها خدمات خود را ارائه می دهند و عده بسیاری از پزشکان خصوصا پزشکان متخصص و متبحر علاوه به ویزیت بیمار در مطب خصوصی برخی فعالیت های خاص درمانی مانند عمل های جراحی یا برخی فعالیت ها ی دیگر را در بیمارستان ها انجام می دهند، این نوع فعالیت منجر به تعریف نوعی از مالیات به نام مالیات تکلیفی شد.
بر اساس بند ث تبصره 6 قانون بودجه 1403، مراکز درمانی موظفند 10 درصد از حقالزحمه پزشکان را به عنوان مالیات تکلیفی کسر و به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کنند. این موضوع برای پزشکانی که به صورت مشارکتی یا غیرمشارکتی با مراکز درمانی همکاری دارند، اعمال میشود. مراکز درمانی موظفند مالیات تکلیفی را از طریق سامانه https://withholding.tax.gov.ir پرداخت کنند.
به این نکته توجه داشته باشید که این 10% در واقع نوعی پرداخت علی الحساب است و مالیات تکلیفی بخشی از مالیات نهایی پزشک است و مابهالتفاوت آن در زمان تسلیم اظهارنامه عملکرد محاسبه و پرداخت میشود، حال چنانچه مبلغ مالیات تکلیفی پرداخت شده بیش از مالیات نهایی باشد، مابهالتفاوت آن به پزشک بازپرداخت میشود.
مالیات تکلیفی فقط بر درآمد حاصل از همکاری با مراکز درمانی اعمال میشود و ارتباطی به فعالیت های پزشکدر مطب ندارد، بنابراین مالیات های مطب هم که در بخش پیشین شرح دادیم بصورت جداگانه اعمال خواهد شد، در این زمینه می توانید از مشاوران خبره که در زمینه مالیات پزشکان سوابق کاری مناسبی دارند مشاوره خدمات مالیاتی بگیرید.
برای درک بهتر، فرض کنید یک پزشک جراح، برای انجام یک عمل جراحی در یک بیمارستان خصوصی، مبلغ 10 میلیون تومان حقالزحمه دریافت میکند. در این حالت:
- مالیات تکلیفی: 10% از 10,000,000 تومان = 1,000,000 تومان
- مبلغ قابل پرداخت به پزشک: 10,000,000 تومان – 1,000,000 تومان = 9,000,000 تومان
- بیمارستان موظف است مبلغ 1,000,000 تومان را به عنوان مالیات تکلیفی به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کند و مبلغ 9,000,000 تومان را به پزشک پرداخت نماید.
معافیت مالیاتی پزشکان
برای تشویق پزشکان به رعایت قوانین مالیاتی، قانونگذار معافیتهای مالیاتی خاصی را برای آنها در نظر گرفته است. یکی از مهمترین این معافیتها، معافیت پیشبینیشده در ماده 101 قانون مالیاتهای مستقیم است.
به موجب ماده 101 قانون مالیاتهای مستقیم، پزشکان میتوانند تا سقف مشخصی از درآمد خود را از پرداخت مالیات معاف کنند. برای سال 1403، این سقف معافیت 1.000.000.000 ریال (معادل 100 میلیون تومان) تعیین شده است. به این معنی که اگر درآمد سالیانه یک پزشک کمتر از 100 میلیون تومان باشد، او نیازی به پرداخت مالیات ندارد.
همچنین اگر پزشک در مطب خود از دستگاه کارتخوان (پوز) استفاده کند، سقف معافیت مالیاتی او افزایش پیدا میکند. برای سال 1403، این سقف معافیت به 1.440.000.000 ریال (معادل 144 میلیون تومان) میرسد. استفاده از دستگاه کارتخوان به سازمان امور مالیاتی کمک میکند تا تراکنشهای مالی پزشک را بهتر رصد کند و فرآیند محاسبه مالیات را دقیقتر انجام دهد.:
فرض کنید درآمد سالیانه یک پزشک 120 میلیون تومان باشد. اگر این پزشک از دستگاه کارتخوان استفاده نکند، باید از 20 میلیون تومان مازاد بر سقف معافیت مالیاتی، مالیات پرداخت کند. اما اگر از دستگاه کارتخوان استفاده کند، میتواند تا سقف 144 میلیون تومان از پرداخت مالیات معاف شود.
راهنمای جامع تکالیف مالیاتی پزشکان
در این بخش، هر یک از تکالیف مالیاتی پزشکان را به طور مفصل شرح میدهیم تا درک بهتری از مسئولیتهای مالیاتی آنها داشته باشید.
- ثبت نام و تشکیل پرونده مالیاتی از طریق سامانه
پس اولین و مهمترین گام برای پرداخت مالیات، ثبت نام در سامانه جامع ثبت نام مودیان مالیاتی (my.tax.gov.ir) است، با مراجعه به این سامانه و تکمیل اطلاعات خواسته شده، پرونده مالیاتی شخصی ایجاد میشود. این پرونده برای انجام کلیه امور مالیاتی از جمله ارائه اظهارنامه، پرداخت مالیات و … مورد استفاده قرار میگیرد.
- پلمپ دفاتر قانونی (ویژه پزشکانی که در گروه اول مشاغل هستند)
دفاتر قانونی شامل دفتر روزنامه، دفتر کل و دفتر بزرگ میباشد که برای ثبت تمام تراکنشهای مالی استفاده میشود، پلمپ دفاتر توسط سازمان امور مالیاتی انجام میشود و نشاندهنده اعتبار قانونی دفاتر است.
- ارائه اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی
هر ساله، پزشکان موظف هستند اظهارنامه مالیاتی خود را تکمیل و به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند. در این اظهارنامه، کلیه درآمدها، هزینهها و مالیات محاسبه شده اعلام میشود، در نظر داشته باشید که تمام اسناد و مدارک مرتبط با فعالیتهای مالی باید به مدت 5 سال نگهداری شود تا در صورت نیاز، برای بررسیهای مالیاتی ارائه شود.
- استفاده از پایانههای فروشگاهی و دستگاههای پوز قانونی
استفاده از پایانههای فروشگاهی برای ثبت فروشها و دریافت پرداختهای الکترونیکی الزامی است تا شفافیت در تراکنشهای مالی
کاهش خطای انسانی در ثبت پرداخت ها وجود داشته باشد و باعثتسهیل در انجام امور مالیاتی گردد.
- ثبت نام در سامانه مودیان
سامانه مودیان سامانهای است که برای تسریع در فرآیندهای مالیاتی و افزایش شفافیت در تراکنشهای مالی طراحی شده است و تمام مودیان مالیاتی از جمله پزشکان موظف هستند در مهلت مقرر در سامانه مودیان ثبت نام کنند.
- تهیه و تنظیم قرارداد با مراکز درمانی مطابق با الزامات مالیاتی
قرارداد بین پزشک و مرکز درمانی باید به صورت شفاف و دقیق تنظیم شود و کلیه شرایط مالی و حقوقی همکاری را مشخص کند؛ قرارداد باید با قوانین و مقررات مالیاتی مطابقت داشته باشد تا در صورت نیاز، به عنوان مدرک قابل قبول مورد استفاده قرار گیرد.
- ارسال لیست مالیات حقوق و لیست بیمه کارکنان به صورت ماهانه
در صورتی که پزشک کارمندی داشته باشد مانند منشی یا دستیار، موظف است لیست حقوق و دستمزد کارکنان را به صورت ماهانه به سازمان تامین اجتماعی و سازمان امور مالیاتی ارسال کند؛ ارسال لیست بیمه کارکنان به سازمان تامین اجتماعی برای پرداخت حق بیمه کارکنان الزامی است.
مالیات شرکت های پزشکی
در بحث مالیات پزشکان، موضوع مالیات شرکت های پزشکی و ارائه دهندگان تجهیزات و مواد درمانی هم مطرح است.
سه نوع مالیات اصلی شرکتهای پزشکی :
مالیات بر ارزش افزوده (VAT)
نرخ مالیات بر ارزش افزوده در ایران معمولاً 9 درصد است، این مالیات بر روی ارزش افزوده کالا یا خدمات اعمال میشود و به صورت درصدی از قیمت فروش محاسبه میشود.
اگر یک شرکت تجهیزات پزشکی، دستگاهی را به قیمت 100 میلیون تومان بفروشد، مقدار مالیات بر ارزش افزوده آن برابر با 9 میلیون تومان خواهد بود (100,000,000 تومان * 9%).
مالیات بر درآمد شرکتها
نرخ مالیات بر درآمد شرکتها در ایران بر اساس جدول نرخهای تصاعدی محاسبه میشود. به این معنی که هرچه سود شرکت بیشتر باشد، نرخ مالیات نیز بالاتر خواهد بود. به طور کلی، نرخ مالیات بر درآمد شرکتها در ایران 25 درصد است. این بدان معناست که شرکتها موظف هستند 25 درصد از سود خالص خود را به عنوان مالیات پرداخت کنند.
برای محاسبه، ابتدا سود خالص شرکت محاسبه میشود و سپس بر اساس جدول نرخهای مالیاتی، مبلغ مالیات قابل پرداخت تعیین میشود.
تصور کنید سود خالص یک شرکت تجهیزات پزشکی در یک سال 500 میلیون تومان باشد. بر اساس جدول نرخهای مالیاتی، ممکن است این شرکت موظف به پرداخت 25% از سود خود به عنوان مالیات باشد. یعنی 125 میلیون تومان.
مالیات حقوق و دستمزد
نرخ مالیات حقوق و دستمزد بر اساس جدول نرخهای تصاعدی و به صورت پلکانی محاسبه میشود که جدول آن را در ابتدای متن می بینید، برای هر کارمند، مبلغی به عنوان مالیات حقوق و دستمزد از حقوق ماهانه او کسر میشود. این مبلغ بر اساس درآمد ماهانه کارمند و جدول نرخهای مالیاتی تعیین میشود.
این مطلب توسط جهان صنعت نوشته نشده و انتشار آن به منزله تایید محتوا نیست
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد