18 - 12 - 2022
اوباما: برای گفتوگو با ایران باز هم تلاش میکنیم
خبرگزاری رویترز به نقل از سخنگوی کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گزارش داد که اشتون روز چهارشنبه در بروکسل میزبان نشست نمایندگان روسیه، چین، فرانسه، انگلیس، آمریکا و آلمان خواهد بود. سخنگوی اشتون ضمن اعلام این خبر یادآور شد که این بخشی از مشورتهای جاری برای پیدا کردن راهحل دیپلماتیک مساله هستهای ایران است.
گفته شده است که دیدار بروکسل مقدمهای برای ادامه مذاکرات میان ایران و گروه ۱+۵ است.
لازم به ذکر است در همین رابطه باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا در حالی که از زمان انتخاب دوبارهاش به عنوان رییسجمهور آمریکا تاکنون بحثها بر سر احتمال تغییر رویه سیاست خارجی آن در قبال ایران شدت گرفته، وی پنجشنبه شب در اظهاراتی از تلاشهای دیپلماتیک جدید برای حل و فصل موضوع هستهای ایران خبر داده و گفته که هنوز زمان برای انجام کارهای دیپلماتیک در این عرصه هست.
خبرگزاری فرانسه در خصوص اظهارنظرات اوباما در رابطه با ایران گزارش داده است که باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی گفته که در رابطه با ایران، من بسیار مایلم که شاهد حل و فصل مساله از راه دیپلماتیک باشم.
وی ادامه داد: من به تلاش خود در ماههای آینده ادامه خواهم داد تا ببینم آیا میتوان گفتوگویی را میان ایران و نه تنها ما، بلکه جامعه جهانی آغاز کرد یا خیر تا بتوانیم از این راه شاهد حل و فصل این موضوع باشیم.
وی همچنین با تاکید دوباره بر اینکه اجازه نخواهد داد ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند، گفت: هنوز روزنهای از زمان برای حل این موضوع از راه دیپلماتیک وجود دارد.
اوباما با اشاره به تحریمهای وضع شده از سوی غرب بر ایران، این تحریمها را شدیدترین نوع در تاریخ خوانده و در عین حال، بر حق ایران در برخورداری از انرژی صلحآمیز هستهای نیز صحه گذاشته است.
وی در اینباره گفته است: باید راهی باشد که آنها بتوانند از انرژی صلحآمیز هستهای برخوردار شوند و در عین حال به تعهدات بینالمللی خود وفادار بوده و تضمینهای روشنی به جامعه جهانی بدهند، مبنی بر اینکه در پی دستیابی به سلاح هستهای نیستند.
وی ادامه داد: من نمیتوانم قول بدهم که ایران از راهی که باید، بگذرد اما این محتملترین گزینه خواهد بود.
اوباما موضوع قریبالوقوع بودن مذاکره با ایران را تکذیب کرده، اما گفته: به نظرم این صادقانه است که بگوییم ما خواهان حل این مساله هستیم و در صورتی که ایران نیز درباره حل این موضوع جدی باشد، احتیاطها یا پروتکلهای دیپلماتیک ما را محدود نخواهد کرد.
مساله هستهای ایران را حل میکنیم
از سوی دیگر و بر اساس گزارشی از سایت عصر ایران در همین رابطه اویگدور لیبرمن، وزیرخارجه تندرو رژیم صهیونیستی در جمع دانشجویان دانشگاه آریل اعلام کرده است که تلآویو در نهایت مساله هستهای ایران را نیز مانند مساله هستهای عراق و سوریه حل خواهد کرد.
وی در ادامه این مطلب ابراز کرد: افکار عمومی اسراییل باید به دولتمردانشان درباره نحوه مواجهه با تهدید ایران اعتماد کنند.
لازم به یادآوری است که رژیم صهیونیستی در سالهای ۱۹۸۱ و ۲۰۰۷ با حمله هوایی به پایگاه اتمی عراق در اوسیراک و نیز یک مرکز که ادعا میشد تاسیسات هستهای در حال ساخت سوریه در دیرالزور است، آن مکانها را نابود کرد.
لیبرمن با اشاره به این موضوع گفت: اسراییل تهدید برنامه هستهای ایران را به همان شیوهای که در مورد تهدید هستهای عراق و سوریه عمل کرد، حل خواهد کرد.
ادعای لیبرمن در حالی مطرح میشود که در ماههای گذشته موضوع حمله به تاسیسات هستهای ایران تبدیل به یک مناقشه پردامنه در میان سیاستمداران و نظامیان اسراییلی شده و بیشتر بحثها در اسراییل حول و حوش ناتوانی اسراییل از نابودی تاسیسات هستهای ایران و نیز مخرب بودن و زیانبار بودن چنین حملهای در جریان است. با این حال نتانیاهو، باراک و لیبرمن نخستوزیر، وزیر دفاع و وزیرخارجه اسراییل از جمله مقاماتی هستند که معتقدند باید برای مقابله با برنامه هستهای ایران ولو به قیمت تاخیر چند ساله در آن به این پایگاهها حمله نظامی کرد.
لیبرمن نیز با دفاع از چنین ایدهای گفت: اسراییل میداند چگونه مانع دستیابی ایران به سلاح هستهای شود.
لیبرمن افزود: مردم باید تصمیم درباره نحوه و زمان مواجهه با برنامه هستهای ایران را به دولتمردان خود بسپارند... اگر میخواهی شلیک کنی باید شلیک کنی و حرف نزنی.
رژیم صهیونیستی در حالی ایران را به تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای متهم میکند که خود بدون امضای معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای صدها کلاهک هستهای در زرادخانه هستهای خود انبار کرده است.
وی در حالی این ادعاها را مطرح میکند که جمهوری اسلامی ایران تهدید کرده است به شدیدترین شکلی هرگونه حمله احتمالی به تاسیسات هستهای خود را با قدرت جواب خواهد داد به نحوی که متجاوز را از کرده خود پشیمان کند.
ادعای جدید رویترز درباره فردو
لازم به ذکراست براساس گزارشی از ایسنا، خبرگزاری رویترز از وین به نقل از دیپلماتیهایی که به نامشان اشارهای نکرده، مدعی شده است که ایران تقریبا نصب سانتریفوژها در تاسیسیات غنیسازی فردو را به پایان رسانده و باور بر آن است که در آیندهای نزدیک در موقعیتی خواهد بود که تولید موادی را که اگر بیشتر فرآوری شود، میتواند در تولید بمب به کار رود افزایش خواهد داد.
یکی از این دیپلماتها روز پنجشنبه ادعا کرد که «آنها باید ظرف چند هفته قادر (به افزایش تولید) شوند.
رویترزدر این باره افزود: مشخص نیست آیا لولهها و دیگر زیر ساختهای لازم برای همه دستگاههای تازه نصب شده تکمیل شدهاند یا خیر. همچنین مشخص نیست که آیا ایران از سانتریفوژهای جدید برای ساخت اورانیوم با غنای بیشتر استفاده خواهد کرد یا خیر.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در گزارشی از وین به نقل از سه دیپلمات که خواستند نامشان فاش نشود، ادعا کرد: ایران در آستانه قادر شدن به ساخت اورانیوم با غنای تسلیحاتی در فردو قرار دارد.
یکی از این سه دیپلمات مدعی شد: ایران ظرف چند روز به لحاظ فنی قادر به افزایش تولید اورانیوم ۲۰ درصدی توسط حدود ۷۰۰ سانتریفوژ در فردو خواهد بود.
این امر به دو برابر شدن خروجی کنونی منجر خواهد شد و زمان لازم برای رسیدن به مواد کافی و لازم برای سلاح هستهای را به نصف میرساند و به سه ماه کاهش میدهد.
دو دیپلمات دیگر تعداد ۷۰۰ سانتریفوژ را تایید نکردند اما گفتند که در چند ماه گذشته ایران تعداد قابل توجهی سانتریفوژ را در فردو نصب کرده است. آغاز غنیسازی با دستگاههایی که تحت خلاء هستند فقط چند روز زمان میخواهد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد