14 - 12 - 2022
اولین کارت زرد مجلس به حسینی
گروه اقتصاد- نمایندگان مجلس، پاسخهای وزیر اقتصاد به پرسش نماینده تنکابن که درباره ماموریت اداره نظارت بر امور بانکهای تجاری بود را قانعکننده ندانستند و اولین کارت زرد و اخطار را به حسینی دادند.
ابوالفتح نیکنام، عضو کمیسیون صنایع و معادن دو سوال را در جلسه علنی مطرح کرد مبنی بر اینکه ماموریت اداره نظارت بر امور بانکهای تجاری چیست و دلیل صدور بخشنامهای در تاریخ ۹ اسفند ۱۳۷۸ چه بوده است.
نماینده تنکابن در ابتدای طرح سوال خود گفت: وزیر اقتصاد بیشترین حضور را در مجلس برای پاسخ به سوالات نمایندگان داشته است که این موضوع نیز به دلیل ماموریت و نقش بسیار بااهمیت و حساس و اثربخش ایشان است. ماموریت وزیر، ساماندهی اقتصاد کشور به صورت منطقی، اصولی و کاراست از این رو اگر آقای حسینی در انجام ماموریتشان به صورت منطقی و اصولی عمل کنند بهطور قطع کشور به آرامش خواهد رسید.
وی توزیع عادلانه ثروت را یکی دیگر از بندهای ماموریت وزیر اقتصاد عنوان کرد و با این اعتقاد که توضیحات وزیر منطبق بر وظیفهاش در مورد ساماندهی اقتصاد کشور نیست، به توضیحی در مورد فرآیند بازپسگیری اقساط پرداخت و گفت: بانکها طبق قانون برای اعطای وام از وامگیرنده وثیقه ملکی و ضامن طلب میکنند. در این شرایط اگر فرد توان پرداخت اقساط خود را در مقطعی نداشته باشد بلافاصله بانک در جهت منافع خود آن فرد را جریمه میکند.
توزیع عادلانه ثروت
نیکنام ادامه داد: اینکه وزیر میگوید جریمه دیرکرد وامها شش درصد است درست نیست چراکه این جریمهها از شش درصد شروع میشود و تا ۱۴ درصد افزایش پیدا میکند. بر این اساس میتوان گفت که به نظر میرسد بانکها از قبل دریافت این جریمه خود را پولدارتر میکنند که این رویکرد با توزیع عادلانه ثروت تناقض دارد.
نماینده مردم تنکابن در ادامه یادآور شد: وامگیرندهای که قادر به پرداخت اصل و سود وام خود نیست برای ضمانت وثیقه ملکی را در اختیار بانک قرار داده است. در ابتدا که وامگیرنده نمیتواند اقساط خود را پرداخت کند بانک به نسبت ۶، ۸، ۱۲ یا ۱۴ درصد جریمهای برای آن فرد در نظر میگیرد. این رویه تا جایی ادامه دارد که میزان طلب بانک مساوی وثیقه ملکی وامگیرنده میشود در این زمان است که بانک با اجرا گذاشتن وثیقه ملکی، فرد را از زندگی ساقط میکند.
نیکنام با اشاره به سوال دیگرش در خصوص دلیل صدور بخشنامهای در سال ۱۳۷۸ در مورد تعیین نرخ بهره برای دریافت اصل و سود بانکی گفت: به نظر بنده این قانون ۱۲ سال پیش توسط گروهی که نقش امور صنفی بانکها را به عهده دارند وضع شده است. سوال من این است شما اگر احساس میکنید که قدرت مانور، اصلاح و ساماندهی اقتصاد کشور را ندارید چرا بخشنامهای برای زیرمجموعههای خود ندادید تا وضعیت اقتصادی کشور بهبود یابد.
وی در ادامه خطاب به وزیر اقتصاد گفت: ما از شما به عنوان وزیر اقتصاد انتظار ساماندهی کشور را داریم نه اینکه در توضیحهایتان بگویید که «واقعیت کشور این است و نمیتوان برای ساماندهی کاری کرد». شما باید عامل تغییر اقتصاد کشور باشید نه اینکه مدام واقعیت را تکرار کنید.
نیکنام در عین حال با تاکید بر اینکه وزیر باید برای توزیع عادلانه ثروت در همه جای کشور ساماندهی لازم را انجام دهد، این سوال را مطرح کرد که در کجای دنیا ارزش سهام بانکی ظرف چند سال زیاد میشود.
وی ادامه داد: تا چه وقت میخواهید خود را با واقعیات سرگرم کنید و کاری برای ساماندهی انجام ندهید.
شورای پول و اعتبار
نماینده تنکابن در واکنش به بخشی از توضیحات وزیر مبنی بر اینکه به خاطر دعوت مجلس دفعات بسیاری در صحن علنی حضور پیدا کرده است، گفت: اگر گفتم بیشترین حضور را در مجلس برای پاسخ به سوالات نماینده داشته باشید برای آن بود که به این موضوع تاکید کنم که شخص شما به عنوان وزیر اقتصاد اهمیت بسیاری برای کشور دارید و این مطالب را برای تخریب شما عنوان نکردم. منظور من آن است که نقش وزیر اقتصاد در ساماندهی وضعیت کشور بسیار مهم است.
نیکنام همچنین به بخش دیگری از توضیحات وزیر مبنی بر اینکه شورای پول و اعتبار متصدی نظارت بر امور پولی و بانکی است، گفت: اگر شما این اعتقاد را دارید که شورای پول و اعتبار عهدهدار تمامی این مسوولیتهاست و با این استدلال نظارت بر این امور از عهده شما خارج است باید گفت که وای به حال مملکت.
براساس این گزارش، شمسالدین حسینی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به سوالهای نیکنام گفت: طبق قانون عملیات بانکی بدون ربا و قانون پولی و بانکی کشور، نظارت بر بانکها از وظایف بانک مرکزی است که من این موضوع را هفته گذشته در خلال پاسخ به سوال دیگری مطرح کردم و آقای باهنر نیز در کسوت ریاست جلسه به آن صحه گذاشتند.
وی در ادامه با بیان اینکه بانک مرکزی از دو رکن مجمع عمومی و سیاستگذاری تشکیل شده است، گفت: ریاست مجمع عمومی بر عهده رییسجمهور است و کارهای سیاستگذاری را نیز شورای پول و اعتبار به عنوان شورای فرا قوهای انجام میدهد.
به گفته حسینی، ترکیب شورای پول و اعتبار از چند وزیر، معاون رییسجمهور، دادستان کل کشور، دو نماینده منتخب مجلس، رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و دو متخصص تشکیل شده که ریاست این شورا برعهده بانک مرکزی است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به بخش دیگری از سوال نیکنام مبنی بر چرایی صدور بخشنامهای در سال ۱۳۷۸ گفت: محتوای این مصوبه اینگونه بود که اگر کسی پس از دریافت وام، اقساطش را به موقع پرداخت نکند مشمول شش درصد جریمه تاخیر میشود، این مصوبه تا سال ۱۳۸۸ اجرا میشد و بعد از آن اصلاح شد.
حسینی در توضیح اصلاحات انجام شده در مورد این مصوبه گفت: بر اساس اصلاحات انجام شده اگر کسی بدهیهای معوق خود را پرداخت کند میزان بدهی معوق و اصل خسارت به نسبت مساوی تقسیم شده تا آن فرد این میزان را پرداخت کند. همچنین آییننامه دیگری تحت عنوان آییننامه وصول مطالبات معوق تصویب شد که بر اساس آن اگر کسی اقدام به بازپرداخت وامها کند مشمول بخشودگی جرایم شود.
دلایل موجه در تعویق پرداخت اقساط، موجب امهال پنج ساله یا بخشودگی جرایم میشود.
وی با بیان اینکه این آییننامه از سال ۸۸ تاکنون در حال اجرا شدن است، گفت: اگر کسی پرداخت اقساط وامش به تعویق افتاده باشد در صورتی که به دلایل موجهی همچون اینکه به کار تولید و اشتغال مشغول بوده است را مطرح کند بانک در مدت پنج سال وام او را امهال کرده و جرایم او را میبخشد.
وزیر اموراقتصادی و دارایی خاطرنشان کرد: طبق آمار بانک مرکزی تاکنون ۴۳۷ هزار فقره قرارداد به استناد بند «۲۸» قانون بودجه سال ۱۳۹۰ امهال شده که میتوان مبلغ آن را بالغ بر ۸۹ هزار و ۳۵۶ میلیارد ریال، یعنی حدود ۹ هزار میلیارد تومان محاسبه کرد.
جرایم معوقات بانکی
حسینی در ادامه در واکنش به بخشی از اظهارنظر نیکنام مبنی بر اینکه وزیر اقتصاد بیشترین حضور را در بین وزرای دیگر در مجلس داشته است، گفت: اگر من تعداد دفعات بسیاری در مجلس حضور پیدا کردم برای پاسخ به سوالات نمایندگان و به دعوت مجلس بوده است و نمایندگان نیز بر اساس تشخیصشان پاسخها را قانعکننده دانستند. از این رو از شما خواهش میکنم که حداقل به تشخیص همکارانتان احترام بگذارید.
وی افزود: اگر به عنوان وزیر اقتصاد در خدمت مردم و شما هستم شخصی به اسم رییسجمهور به عنوان منتخب مردم، من را معرفی کرده و نمایندگان نیز من را پذیرفتند پس انتظار میرود که به رای اعتماد نمایندگان اعتماد کنید.
وزیرامور اقتصادی و دارایی همچنین گفت: اینکه آقای نیکنام من را بیانصاف خطاب میکند، حق ایشان است. ایشان تریبون در اختیار دارند و میتوانند از این کلمات استفاده کنند.
حسینی با بیان اینکه بخشنامه مربوط به جرایم معوقات بانکی مربوط به سال ۷۸ بوده و در سال ۸۸ اصلاح شده است، گفت: اصلاح این آییننامه به آن معناست که ما به دنبال اصلاح امور هستیم.
وی با بیان اینکه باید با نگاه واقعبینانه واقعیت را مطرح کرد، گفت: هنگامی که بانک در وصول مطالبات معوق ناکام میماند باید اضافه پرداختی را از بانک مرکزی با ۳۴ درصد جریمه برای تامین منابع خود بگیرد. در واقع بانک باید از حقوق سپردهگذاران خود حمایت کند به آن معنا که اگر کسی بعد از گرفتن وام، اقساطش را پرداخت نکند مطمئنا بانک دچار کاستی شده و نمیتواند حقوق سپردهگذارانش را بدهد.
اگر سیستم بانکی به وامگیرندگان برای وصول مطالبات معوق فشار نیاورد، منابع خود را از دست میدهد.
وزیرامور اقتصادی و دارایی تاکید کرد که اگر سیستم بانکی برای وصول مطالبات معوق به وامگیرندگان فشار نیاورد، منابع بانکیاش را از دست میدهد.
حسینی در ادامه به بخشی از مصوبات شورای پول و اعتبار اشاره کرد و توضیح داد: طبق مصوبه این شورا بانک باید از مشتریان بدحساب جریمه گرفته و در مقابل اجازه دارد بدحسابی وامگیرندگانی که اقدام به تسویه حساب خود میکنند را مشمول بخشودگی کند.
وی در ادامه تاکید کرد که بانک مرکزی وظیفه نظارت برای چگونگی وصول مطالبات معوق را طبق مصوبه شورای پول و اعتبار برعهده دارد و این واقعیت ساختار اقتصادی کشور است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در پایان ابراز امیدواری کرد که پاسخهایش بتواند گوشهای از ابهامات نمایندگان را برطرف کند.
عذرخواهی رییس جلسه
پس از توضیحات وزیر امور اقتصادی و دارایی، نیکنام نماینده سوالکننده پاسخهای وزیر را قانعکننده ندانست و خواستار رایگیری از مجلس شد.
نمایندگان سرانجام با ۷۴ رای موافق، ۶۸ رای مخالف و ۱۸ رای ممتنع از مجموع ۱۹۴ رای پاسخهای وزیر را قانعکننده ندانستند و اولین کارت زرد را به وزیر امور اقتصادی و دارایی دادند. پس از این رایگیری نیز شهابالدین صدر به عنوان رییس جلسه تاکید کرد که مجلس پاسخ وزیر را قانعکننده ندانست. گفتنی است، هنگام بررسی سوال نیکنام از حسینی وزیر اقتصاد، وی چند بار حسینی را پهلوان خطاب کرد. نیکنام در بخشی از سخنانش گفت شما به عنوان پهلوان یا قهرمان، همچنین وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: نمیدانم پهلوان هستید یا نیستید که همین موضوع موجب شد ریاست جلسه اگرچه دیرهنگام اما از برخورد انجام گرفته با وزیر اقتصاد عذرخواهی کرده و از وی دلجویی کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد