24 - 12 - 2022
اگر میتوانی مرا بگیر
چندی است که واژه «قاچاق» گریبان ما را سخت گرفته است و ول نمیکند. چه اینکه اگر تورم و افت اینچنینی ارزش پول با یکدیگر جفت شوند، قطعا میتوانند مملکتی را نابود کنند. فقط در این میان مشخص نیست آن دسته از سودجویانی که با رویآوردن به قاچاق و سوءاستفاده از وضعیت موجود بار خود را میبندند و چرخ اقتصاد را هر روز بیشتر از پیش از ایستادن باز میدارند چه آیندهای را قرار است برای این اوضاع نه چندان بسامان رقم بزنند.
در همین احوالات و در راستای جلوگیری از افزایش قاچاق بود که وزیر نفت اعلام کرد قیمت سوخت در مرزها افزایش خواهد یافت و چندی پس از آن نیز خبرهایی از آزاد شدن قیمت بنزین در مرزها به گوش رسید، اگرچه این سخن بازتابهای خود را در برداشت و اگرچه با آن مخالفتهای فراوانی شد، در نهایت کسی پاسخگو نشد که چرا تاوان کار این فرصتطلبان سودجو را باید مردم عادی بدهند و آیا جزو افزایش قیمتها راهکاری دیگر برای جلوگیری از این معضل نیست و اگر هست پس چرا به اجرا در نمیآید.
در همین راستا یک عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر ضرورت استفاده از راهکارهایی برای جلوگیری از قاچاق سوخت به خارج از کشور اعلام کرد که تغییر قیمت در شرایط فعلی موجب افزایش تورم و آسیب دیدن مردم میشود.
عبدالکریم جمیری در گفتوگو با ایسنا اظهار داشت: یکی از راههایی که برای جلوگیری از قاچاق سوخت به خارج از کشور باید مورد توجه قرار گیرد این است که مراقبتها و مواظبتهای لازم وجود داشته باشد چنین نیست که هر وقت زمینهای برای سود فراهم باشد فضا هم برای سودجویی باز باشد. دستگاههای انتظامی و نهادهایی که مسوولیت پیشگیری و برخورد با قاچاق را دارند باید اقدامات جدی در این راستا انجام دهند و با کسانی که ماموریتی دارند و خدای ناکرده ممکن است با قاچاقچیان سوخت همراهی کرده باشند به عنوان متخلف به شدت برخورد کنند. البته ممکن است راهکارهای دیگری هم وجود داشته باشد که قاچاق سوخت اتفاق نیفتد اما استفاده از این راهها ممکن است به مردم آسیب برساند و زمینه افزایش قیمت سایر کالاها و تورم را به دنبال داشته باشد. قطعا ما نباید راهی را انتخاب کنیم که مردم از آن آسیب ببینند بلکه باید راهحلی پیدا کنیم که ضمن پیشگیری از قاچاق، مردم هم متحمل تورم بیش از این نشوند.
جلوگیری از قاچاق با عزم همگانی
در این حال در شرایطی که قیمت حاملهای انرژی در داخل و خارج کشور از اختلاف بسیاری برخوردار است و وزیر نفت صراحتا اعلام کرده که «کنترل و جلوگیری از قاچاق فرآورده نیازمند عزم همگانی است»، برنامههای جدیدی برای مقابله با قاچاق سوخت به خصوص در مناطق مرزی اجرایی میشود.
همچنین ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران یکسانسازی فروش سوخت در نواحی مرزی کشور را در دستور کار قرار دادهاند و براساس این مصوبه از این پس خودروهایی که قصد خروج از مرز دارند باید نسبت به حجم سوخت درون باک خود فرم خوداظهاری پر کنند.این درحالی است که پیش از این نحوه فروش سوخت در مرزهای کشور بسیار متفاوت بود به طوری که برخی از این روشها مورد اعتراض کسانی قرار میگرفت که قصد خروج از مرز با خودرو خود را داشتند.
به طور مثال یکی از روشهایی که مورد اعتراض قرار گرفت این بود که زمانی که خودرویی قصد خروج از مرز را داشت اگر حجم سوخت درون باک آن بیش از حد تعیین شده بود، سوخت اضافی از باک خارج و به انبارهای ذخیرهسازی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی انتقال داده میشد. این در حالی بود که فرد بهای سوخت را پرداخته بود و در مقابل برداشت سوخت اضافی از باک خودرویش توسط بازرسان پولی دریافت نمیکرد.بر همین اساس با تلاش ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران فروش سوخت در نواحی مرزی کشور یکسان شده و قرار است به عنوان آخرین اقدام از این مصوبه، طرح خوداظهاری سوخت درون باک خودروهایی که از مرز خارج میشوند در جهت یکنواخت کردن فروش سوخت در مناطق مرزی انجام شود.
طرح خوداظهاری سوخت درون باک خودرو در حال نهایی شدن است و در صورت تصویب به نهادهای مرتبط ابلاغ میشود. این طرح علاوه بر یکنواخت کردن نحوه فروش سوخت از قاچاق فرآوردههای نفتی نیز جلوگیری میکند.
قیمت پایین عامل اصلی قاچاق
در حالی که وزارت نفت از عزم جدی برای مقابله با قاچاق سوخت خبر داده است، وزیر نفت معتقد است که کنترل و جلوگیری از قاچاق فرآوردههای نفتی در کشور نیازمند عزم جدی و همگانی بوده و در این میان نقش وزارت نفت و کارکنان شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی از اهمیت بالایی برخوردار است.
رستم قاسمی با اشاره به اینکه سوخت در ایران جزو ارزانترین کالاها به شمار میرود، گفته است: در حال حاضر قیمت یک لیتر آب معدنی معادل سه لیتر گازوییل است که با توجه به قیمت سوخت در سایر کشورهای منطقه و دنیا، سوخت در ایران بسیار ارزان بوده به همین دلیل متاسفانه پدیده قاچاق سوخت از کشور وجود دارد.
قاسمی تاکید کرد: در فصل زمستان شرایط سختی به لحاظ سوخترسانی در کشور از جمله گازرسانی به نیروگاهها وجود دارد که این امر مسوولیت شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی را برای تامین سوخت نیروگاهی کشور سنگینترمیکند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد