11 - 06 - 2024
ایران؛ سرزمین فرصتها در صنعت غذا
گروه بازرگانی- دومین اجلاس بینالمللی تجارت غذا همزمان با سیویکمین نمایشگاه بینالمللی آگروفود ایران با محوریت صادرات هدفمند به همت کمیسیون صنایع غذایی اتاق ایران با همکاری کمیسیون کشاورزی و توسعه صادرات اتاق ایران برگزار شد.
به گفته نایبرییس اتاق ایران، در اجلاس بینالمللی تجارت غذا، با هدف بهبود وضعیت اقتصادی از رییسجمهور آینده انتظار داریم که به سمت تکنرخی شدن ارز و عدم مداخله دولت در قیمتگذاریها حرکت کنیم.
قدیر قیافه با حضور در این اجلاس از اهمیت صنعت غذا صحبت کرد و گفت: توسعه صادرات غیرنفتی هدفی است که از طرف اتاق ایران دنبال میشود و در این حوزه صنعت غذا جایگاه مهمی دارد. وی افزود: 5/9تریلیون دلار ارزش صادرات صنعت غذا در دنیاست. از طرفی روند وزنی صادرات صنایع غذایی طی سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۲ در ایران با متوسط رشد سالانه 3/5درصد رو به افزایش است. البته این شرایط درباره صادرات صنایع غذایی از نظر ارزشی متفاوت بوده و در همین بازه زمانی شاهد رشد سالانه منفی ۶دهم درصد هستیم.
او پیشنهاد داد: هفته صنعت غذا را در کشورهای همسایه که شرکای تجاری اصلی ایران هستند، برگزار کنیم. اتاق ایران از این حرکت حمایت خواهد کرد.
قیافه در ادامه به مطالبات بخش خصوصی از نامزدهای انتخاباتی ریاستجمهوری اشاره کرد و افزود: یکی از اصلیترین خواستههای بخش خصوصی از رییسجمهور آینده این است که شاهد توقف دخالتهای دولت از روند قیمتگذاری و حرکت به سمت تکنرخی شدن ارز باشیم.محسن امینی رییس کمیسیون صنایع غذایی اتاق ایران نیز با بیان اینکه ایران سرزمین فرصتها در حوزه کشاورزی و صنعت غذاست، گفت: در اتاق ایران به دنبال آن هستیم که بتوانیم ارتباط لازم بین تولیدکنندگان را برقرار کرده و چالشهایی که پیشروی آنهاست، شناسایی و برای حل آنها تلاش کنیم. ایجاد ارتباط همدلانه براساس دانش و پژوهش، رسالت اتاق ایران و کمیسیونهای تخصصی آن است. این فعال اقتصادی تصریح کرد: برگزاری نشستهایی از این دست با حضور فعالان اقتصادی کشورهایی که شرکای تجاری ایران هستند، کمک میکند تا سطح مناسبات خود را در سطح بینالمللی توسعه دهیم.
ضرورت توجه به برندینگ در
صنعت غذا
علی چاغروند معاون کمیسیونها، مجامع و شوراهای اتاق ایران ضمن اشاره به اهمیت جایگاه صنعت غذا، گفت: لازم است متناسب با شرایط حرکت کرده و به برندینگ در صنعت غذا توجه کنیم.
به عقیده او، استفاده از خلاقیت و نوآوری میتواند مسیر حرکت به سمت بازارهای جدید را هموار سازد. براساس اظهارات چاغروند، در این بین استفاده از اطلاعات و دادههای جدید بسیار اهمیت دارد. در واقع حضور و ماندگاری در بازار به برندینگ بستگی دارد و توجه به آن موجب میشود تا وفاداری مشتریان را بهدست آوریم.
وضع مقررات خلقالساعه، مانع صادرات
محمدعلی رضایی رییس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران با نگاهی به ظرفیتهای صادراتی ایران تاکید کرد: در ایران 8هزار نوع مختلف گیاهان دارویی وجود دارد اما میزان صادرات این محصول ارزشمند بسیار ناچیز است. متاسفانه علیرغم تلاش تولیدکنندگان در فرآیند صادرات با وضع مقررات خلقالساعه مواجه هستیم و همین یک مورد، تولید و صادرات کشور را بهشدت تحت تاثیر قرار داده است. او تاکید کرد: از سویی تردد مدیریت، لطمه قابلتوجهی به اقتصاد کشور وارد کرده است.
در ادامه این اجلاس پنلهای تخصصی در حوزه تجارت محصولات کشاورزی، تجارت داموطیور و تجارت صنایعغذایی و تبدیلی برگزار شد که در قالب این پنلها وضعیت صادرات خرما، زعفران، پسته، گیاهان دارویی و … مورد بررسی قرار گرفت.
بزرگان صنعت غذا روی خوش نشان ندادند
این اجلاس اما با نواقصی نیز همراه بود؛ اجلاس بینالمللی تجارت غذا باوجود وعده مسوولان برگزاری همایش، بدون حضور بزرگان صنعت غذا و مدیران برجسته دولتی برگزار شد. اجلاس بینالمللی تجارت غذا که با حمایت کمیسیون صنایع غذایی اتاق ایران و برگزارکننده تازهوارد به حوزه صنعت غذا و نهچندان سرشناسش سعی داشت با بهرهگیری از واژههای پرطمطراق و ادعاهای بزرگ درخصوص معرفی فرصتها و مزایای سرمایهگذاری در صنایع غذایی ایران، معرفی نقش و جایگاه ایران در زنجیره تامین امنیت غذایی و تسهیل تجارت و تبادل اطلاعات تجاری با وعده حضور چهرههای مهم و نامداران صنعت غذا و مدیران دولتی نظیر وزیر جهاد کشاورزی، وزیر صمت، رییس سازمان توسعه تجارت و رییس کمیسیون کشاورزی مجلس به دنبال نقشآفرینی در صنعت غذا باشد، عملا نتوانست موفقیتی را در این زمینه بهدست آورد.
در حالی که پیش از این اعلام شده بود این رویداد با گردهم آوردن تولیدکنندگان پیشرو صنایع غذایی ایران، مقامات دولتی و تجار خارجی، فرصتی برای تبادل ایدهها و بینشها، ایجاد ارتباطات و مشارکتهای جدید خواهد بود و برگزارکنندگان این همایش نیز در برنامه اعلامی خود رسما خبر از حضور کارآفرینان ملی و چهرههای سرشناس صنعت غذا نظیر غلامعلی سلیمانی بنیانگذار سولیکو کاله، محمدرضا مرتضوی رییس هیاتمدیره کانون انجمنهای صنایع غذایی، مرتضی سلطانی بنیانگذار گروه زر، یونس ژائله بنیانگذار گروه شیرینعسل و محمداسماعیل قدس رییس هیاتمدیره شرکت کدبانو داده بودند اما عدم حضور تمامی این افراد در این همایش نشان داد برگزارکنندگان نتوانستند در جذب چهرههای سرشناس موفق باشند و بزرگان صنعت غذا به اجلاس بینالمللی تجارت غذا روی خوش نشان ندادند.
وعده حضور مدیران دولتی نیز محقق نشد
عدم اجرایی شدن وعده حضور چهرههای نامدار و ملی صنعت غذا در این اجلاس در حالی است که مدیران دولتی ادعاشده در برنامه اعلامی مجریان اجلاس بینالمللی تجارت غذا نظیر محمدعلی نیکبخت وزیر جهادکشاورزی، عباس علیآبادی وزیر صمت، مهدی ضیغمی رییس سازمان توسعه تجارت نیز هیچکدام در این مراسم حضور نیافتند.
حضور بیرمق تشکلهای صنایع غذایی
اما نکته جالبتر در میان وعدههای محققنشده مجریان اجلاس تجارت صنعت غذا، عدم حضور رییس اتاق بازرگانی ایران و حضور بسیار کمرنگ چندنفر از اعضای هیاتمدیره انجمنهای صنایع غذایی در این اجلاس است؛ بهطوری که از حدود ۴۰تشکل فعال در صنعت غذا افراد تشکلی (عضو هیاتمدیره یا دبیر) حاضر در این همایش به تعداد انگشتان دست نیز نمیرسید.
بضاعت صنعت غذا این دورهمیها نیست
هرچند به اذعان فعالان اقتصادی، صنعت غذا پتانسیل بسیار بالایی در اشتغال، ایجاد ارزش افزوده و ارزآوری در بخش تولید ایران را دارد و نمایشگاه اگروفود با حضور گسترده فعالان صنعت غذا توانسته جایگاه ممتازی را در بین نمایشگاههای کشور کسب کند اما باید بپذیریم برگزاری اجلاسهایی از این دست به صورت دورهمی، بدون برنامهریزی دقیق و به صورت شتابزده و شعارزده، نمیتواند نشاندهنده توانمندیهای صنعت غذای کشور در بخش تولید و صادرات غیرنفتی باشد که جا دارد بزرگان و دلسوزان صنعت غذا برای جلوگیری از این اتفاقات و برگزاری اجلاسهایی در شأن جایگاه صنعت غذا و به منظور بیان واقعیتها و بضاعت صنعت غذا به متولیان و تصمیمگیران دولتی و همچنین فعالان اقتصادی بینالمللی وارد میدان شوند و کمک کنند تا صنعت غذای ایران جایگاه واقعی خود را به دست آورد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد