29 - 06 - 2024
ایران در رتبه 23 تولید شیر جهان
میزان تولید شیر خام در سال 1400 به 11میلیون و 49هزار تن، سال 1401 حدود 11میلیون و 648میلیون تن و در سال گذشته بیش از 12میلیون تن رسید و با این شرایط شاهد رشد 11درصدی محصولات لبنی در سالهای گذشته بودیم. گزارش منتشرشده از سوی فائو (سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد) ایران با تولید سالانه بیش از 12میلیون تن شیر در رتبه23 جهان قرار دارد. در این خصوص محمدابراهیم حسننژاد با اشاره به اینکه ایران در زمان پیروزی انقلاب اسلامی با تولید سالانه حدود 260هزار تن شیرخام، واردکننده لبنیات بود، به این نکته اشاره کرد که با اجرای برنامههای متنوع اصلاح نژادی و توسعهای، امروزه با تولید بیش از 12میلیون تن شیر به صادرکننده لبنیات تبدیل شدهایم. به گفته معاون امور تولیدات دامی وزارت جهادکشاورزی، صادرات محصولات لبنی در سال 1402 در مقایسه با مدت مشابه با سال گذشته، 14درصد افزایش وزنی داشته و به 496هزار تن رسیده است. براساس گزارش وزارت جهادکشاورزی، حسننژاد میزان مصرف سرانه شیر را یکی از شاخصهای توسعهیافتگی کشورها دانست و تصریح کرد: میزان مصرف سرانه شیر کشور برای هر نفر در سال 1357 حدود 3/7کیلوگرم بوده که در سال 14۰۲ این عدد به 113کیلوگرم رسیده است که با مصرف سرانه بیش از 300کیلوگرم در کشورهای توسعهیافته فاصله زیادی دارد. در همین حال وی تکمیل ظرفیتهای غیرفعال و نیمهفعال گاوداری (شیری) را از اهداف توسعهای در حوزه تولید شیر عنوان کرد. حسننژاد افزایش نسبت گاوهای اصیل غیرهلشتاین همچون جرزی، سیمنتال، مونت بلیارد را از یکدرصد در سال 1391 به 13درصد در سال 1406 و افزایش تولید شیر بز با بهگزینی و ورود مواد ژنی جدید را از دیگر اهداف توسعهای در این بخش عنوان کرد. وی تاکید کرد: برای پایداری تولید شیرخام، کنترل عرضه و تقاضا در بازار و همچنین جلوگیری از به خطر افتادن سلامت جامعه باید تداوم صادرات شیرخشک، احیای توزیع شیر مدارس، توزیع سه قلم محصولات لبنی یارانهدار (شیر استریل، پنیر UF و ماست کمچرب) در قالب کارت الکترونیکی در دستور کار قرار گیرد. وی سنتز نژاد گاو کشور، اصلاح نژاد و ساماندهی گاوهای بومی، توسعه نژادهای دومنظوره، ژنومیک و تشکیل پایههای ژنتیکی و توسعه و بهبود زنجیرههای تولید و عرضه شیر را از جمله پروژههای موثر برای افزایش تولید شیر برشمرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد