9 - 04 - 2025
ایران چه میزان از شکر جهان را تولید میکند؟
در حالی که برآورد میشود در سال ۲۰۲۴ حدود ۱۸۰میلیون تن شکر در سراسر جهان تولید شده باشد برزیل بیشترین تولید را دارد و تولید ایران به طور متوسط سالانه 5/1 تا ۲میلیون تن است. شکر یکی از مواد اولیه مهم در صنایع مختلف است و کاربردهای متعددی در صنایعی همچون صنعت غذایی، نوشیدنی، داروسازی نانوایی و قنادی دارد و به این ترتیب با توجه به نیازهای روزافزون در صنایع غذایی و نوشیدنی بازار جهانی پویایی در این بخش رقم میخورد. به طوری که گزارشات جهانی بیانگر این است که برآورد میشود تولید جهانی شکر در سال ۲۰۲۴ به حدود ۱۸۰میلیون تن رسیده باشد. این در حالی است که در حوزه تولید شکر کشورهایی همچون «برزیل، هند، چین، تایلند و ایالات متحده» ۵کشور برتر تولیدکننده هستند.
سهم یک تا ۲درصدی ایران از بازار جهانی شکر
در این میان سهم ایران از بازار جهانی شکر به طور معمول بین یک تا ۲درصد تخمین زده میشود. در واقع ایران به طور متوسط سالانه 5/1 تا ۲میلیون تن شکر تولید میکند. این در شرایطی است که به گفته مسوولان مربوطه نیاز سالانه کشور به شکر حدود ۲میلیون و ۲۰۰هزار تن است که از این میزان حدود یکمیلیون و ۵۰۰هزار تن سالانه شکر از طریق تولید داخلی شامل نیشکر و چغندرقند و مابقی آن از طریق واردات تامین میشود. گفتنی است منابع اصلی واردات شکر ایران شامل کشورهای تولیدکننده بزرگ مانند برزیل، هند و تایلند هستند.
از سوی دیگر در حوزه صادرات شکر نیز دادههای آماری سال ۲۰۲۴ نشان میدهد: برزیل به عنوان بزرگترین صادرکننده شکر در جهان، بخش بزرگی از صادرات جهانی را تشکیل میدهد. همچنین با افزایش تولید، هند به یکی از مهمترین صادرکنندگان شکر تبدیل شده است و سعی دارد سهم خود را در بازار جهانی افزایش دهد. این در حالی است که تایلند به عنوان یک صادرکننده عمده شکر در آسیا، بهویژه به کشورهای همسایه و بازارهای بینالمللی شناخته شده است.
گزارشات آماری نشان میدهد: در سال ۲۰۲۳ ارزش شکر صادراتی بیش از ۳۶میلیارد دلار بوده است و به این ترتیب در مقایسه با سال ۲۰۲۲ این میزان افزایشی حدود ۱۴درصد را به ثبت رسانده است. در واقع از نظر ارزش دلاری، ۵ صادرکننده بزرگ شکر برزیل، هند، تایلند، فرانسه و آلمان مسوول بیش از دوسوم (3/69درصد) شکر صادراتی جهانی در سال ۲۰۲۳ بودند.
در سال ۲۰۲۳ کشور برزیل به عنوان بزرگترین صادرکننده شکر صادراتی به ارزش 8/15میلیارد دلار به ثبت رسانده است و سهمی بیش از ۴۳درصد از کل صادرات شکر را به خود اختصاص داده است.
به عبارت دیگر دادههای آماری نشان میدهد در سال ۲۰۲۳ کشور برزیل به عنوان بزرگترین صادرکننده شکر صادراتی به ارزش 8/15میلیارد دلار به ثبت رسانده است و سهمی بیش از ۴۳درصد از کل صادرات شکر را به خود اختصاص داده است. از سوی دیگر هند با رقم زدن صادراتی به ارزش 7/3میلیارد دلار سهمی ۱۰درصدی از کل صادرات دارد و پس از آن نیز تایلند صادراتی به ارزش 4/3میلیارد دلار در رتبه سوم جای دارد.
گزارشات همچنین نشان میدهد: کشورهای «فرانسه با ثبت صادرات به ارزش 3/1میلیارد دلار، آلمان با 2/954میلیون دلار، هلند با 6/624میلیون دلار، لهستان با 3/607میلیون دلار، گواتمالا با ۵۹۶میلیون دلار، مکزیک با 2/497میلیون دلار، آفریقای جنوبی با 1/478میلیون دلار، بلژیک با ۴۶۰میلیون دلار، کلمبیا با 5/450میلیون دلار، مصر با 4/436میلیون دلار، مراکش با ۴۰۴میلیون دلار و اسواتینی با ثبت صادراتی به ارزش 3/395میلیون دلار» در جایگاه چهارم تا پانزدهم صادرات از منظر ارزش صادراتی قرار دارند. به این ترتیب از نظر ارزش، ۱۵ کشور فهرست شده ۸۳درصد از صادرات جهانی شکر را در سال ۲۰۲۳ حمل کردند.
آمریکای لاتین در صدر صادرات شکر
به گزارش بازار، نکته قابل تامل اینکه از منظر قارهای نیز گزارشات حاکی از این است که بیشترین ارزش دلاری صادرات شکر در مدت نامبرده مربوط به صادرکنندگان آمریکای لاتین است و پس از آن کشورهای آسیایی با دارا بودن سهمی بیش از ۲۳درصد در جایگاه دوم قرار دارند و پس از آن نیز تامینکنندگان اروپایی در رتبه سوم جای دارند. گزارشات جهانی بیانگر این است که میانگین قیمت واحد برای صادرکنندگان برتر شکر متوسط قیمت جهانی شکر صادراتی از همه کشورها در سال ۲۰۲۳ به ازای هر تن ۱۰۴۶دلار آمریکا بود.
این هزینه تناژ شکر نشان میدهد: متوسط قیمت اخیر 5/19درصد در مقابل میانگین قیمت واحد ۸۲۰ دلار در هر تن ۸۷۲ دلار افزایش یافته است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد