19 - 02 - 2018
ایرلاینها پروازهای چارتر را کم میکنند
در حالی که هر روز شاهد بروز مشکلاتی در پروازهای چارتری برای مردم هستیم و واسطهها از طریق چارتر در زمانهای خاصِ تقاضای سفر جیب مسافران را خالی میکنند، سازمان هواپیمایی، کماکان اراده قوی برای ساماندهی پروازهای چارتری ندارد. با وجود آنکه در قانون برنامه پنجم بر آزادسازی نرخ بلیت هواپیما از سال سوم برنامه توسعه تاکید شده بود اما در آذرماه سال ۹۴ این قانون اجرایی و قیمت بلیتها و خدمات حملونقل هوایی آزاد شد.
با اجرای قانون آزادسازی نرخ خدمات حملونقل هوایی و رفع قیمتهایی تکلیفی، امکان استفاده اقشار بیشتری از جامعه، از هواپیما برای حملونقل هوایی فراهم شد. به هر حال در ایام غیر پیک نرخها تا اندازهای کاهش مییابد و این امکان فراهم میشود تا اقشار کمتر برخوردار جامعه، بتوانند این مدل حملونقلی را هم تجربه کنند زیرا در شرایط نرخهای تکلیفی قیمت بلیت در همه ایام سال و همه ساعات یکسان بود.
از سوی دیگر توسعه اقتصادی کشور در گرو داشتن حملونقل هوایی کارآمد و بهروز است و آزادسازی نرخ بلیت هواپیما توان عملیاتی شرکتهای هواپیمایی، سرویسدهی و نوسازی ناوگان هوایی کشور را تضمین میکند و چنین تصمیمی در بیرون مرزها نیز به عنوان مقدمات رشد و توسعه اقتصادی کاربردی و موفقیتآمیز بوده است.
اما با متنوع شدن نرخها و تعدد واسطهها در فروش بلیت هواپیما، در برخی شرایط شاهد ناعدالتی و سودجویی عدهای در ایجاد نرخهای نجومی و غیرواقعی بلیت هواپیما هستیم که چارتری شدن پروازها و مافیای چارتر بلیت هواپیما از این دست است.
با افزایش تقاضای سفر در ایام پرتردد نظیر پیک نوروز، این سودجویان در افزایش تقاضا، نرخهای خدمات حملونقل هوایی را به بهانه چارتر بالاتر میبرند، در صورتی که بلیتهای چارتری طبق اعلام سازمان هواپیمایی کشوری، باید خدمات غیره (پکیج خدمات) را در مقصد داشته باشد این خدمات ارائه نمیشود و فقط در قالب یک بلیت رفت و برگشت، به اسم چارتر، نرخهای نجومی اعمال میشود.
در واقع برخی ایرلاینها، مجوزهای پروازهای فوقالعاده خود را به چارترکنندهها میفروشند و بدین ترتیب خیال خود را بابت تکمیل صندلی هواپیماهای خود راحت میکنند و در واقع این صندلیها با نرخ مشخص به چارترکننده پیشفروش میشود اما چارترکننده در شرایط زمانی خاص، این صندلیها را با نرخهای مختلف بسته به تقاضا به فروش میرساند که در برخی موارد این نرخها نجومی میشود.
حتی بسیاری از چارترکنندهها بدون هماهنگی با شرکت هواپیمایی ابتدا بلیتهای خود را در قالب یک روز مشخص و یک ساعت به فروش میرسانند و سپس به رایزنی برای تهیه صندلی پرواز از شرکتهای هواپیمایی میپردازند، به همین علت است که در برخی از پروازهای چارتری، شاهد ارسال پیامک برای مسافر بابت تغییر ساعت و حتی در شرایطی تغییر روز پرواز هستیم.
روز ۲۱ اسفندماه ۹۴، رییس سازمان هواپیمایی در گفتوگو با فارس گفت ایرلاینها مجاز به چارتریکردن پرواز برنامهای نیستند و پروازهای چارتر از سال ۹۵ به حداقل میرسد.
علی عابدزاده به فارس گفت: این بسته به انتخاب شرکت هواپیمایی است که پرواز برنامهای یا چارتری داشته باشد اما ایرلاینها به هیچ وجه اجازه ندارند پروازهای برنامهای خود را چارتری کنند.
رییس سازمان هواپیمایی کشوری آن زمان افزود: ایرلاینها ملزم شدهاند پروازهای برنامهای خود را بهصورت دقیق و در قالب همان پرواز برنامهای اجرا کنند، البته شرکتهای هواپیمایی یکسری قراردادهایی از گذشته دارند که در بحث چارتر، معمولا یکساله است، تعداد پروازهای چارتری در چند ماه اخیر کاهش بسزایی یافته که امیدواریم در سال ۹۵ به حداقل خود برسد. به گفته عابدزاده مسوولیت نظارت بر آژانسهای چارترکننده با شرکتهای طرف قرارداد است.
فعالیت بیش از ۱۰۰ سایت غیرمعتبر بدون مجوز در فروش بلیت پروازهای برنامهای و چارتری
سازمان هواپیمایی کشوری به عنوان حاکمیت صنعت حملونقل هوایی، همواره ادعا میکند «فروش بلیت هواپیما بدون اخذ مجوز از این سازمان ممنوع است» در حالی که در عمل بیش از ۱۰۰ سایت غیرمعتبر بدون اخذ مجوز، در حال فروش بلیت هواپیما در قالب پروازهای برنامهای و چارتری هستند.
از مشکلات فعالیت این سایتها،عدم امکان پیگیری از سوی مسافر، احتمال صدور بلیتهای جعلی و تقلبی، عدم وجود حق ابطال بلیت برای مسافر و همچنین عدم پرداخت خسارت در صورت ابطال پرواز است، ضمن آنکه ایرلاینی هم که صندلی پرواز خود را در قالب چارتر به این چارترکنندگان فروخته است، چون از قبل پول صندلی خود را دریافت کرده، در صورت ابطال و تاخیر پرواز، تعهدی در قبال مسافر ندارد در حالی که اگر مسافر بلیت پروازی خود را از سایت شرکتهای هواپیمایی یا آژانسهای معتبر دارای مجوز بند الف خریداری کرده باشد، همه حق و حقوقش در صورت تاخیر یا ابطال پرواز حفظ خواهد شد.
فعالیت این سایتهای غیرمجاز فروش بلیت هواپیما، در نبود نظارت سازمان هواپیمایی کشوری در گام اول و در گام بعدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بهطور گسترده در حال انجام است و هیچ نهاد مسوولی هم در این سالها ممانعت جدی برای فعالیت آنها ایجاد نکرده است.
با توجه به مفاد ماده ۳ آییننامه نظارت بر تاسیس و فعالیت دفترهای خدمات مسافرتی، سیاحتی، جهانگردی و زیارتی مصوب ۱۳۸۰ هیات وزیران، همه اشخاص حقیقی و حقوقی که اقدام به فعالیتهای مسافرتی، سیاحتی، جهانگردی و زیارتی میکنند، موظف هستند حسب مورد مجوزهای لازم را مطابق مواد آییننامه از مرجع مربوطه اخذ کنند.
به گزارش فارس سازمان هواپیمایی کشوری باید با نظارت همهجانبه در فروش بلیتها و چارتری کردن پروازها و همچنین حضور محسوس و نامحسوس خود، احتمال وقوع هر گونه تبانی، التهابآفرینی در بازار و یا ایجاد هر شرایطی که به حقوق مسافر لطمه وارد میکند را از بین ببرد.
در این عرصه نظارت بر اجرای دقیق آییننامه حقوق مسافر هم ضروری به نظر میرسد؛ در آییننامه حقوق مسافر به مواردی نظیر نوع و نحوه پذیرایی، الزامات ایرلاین و مسافر در بروز تاخیرات پروازی، حقوق مسافر در قبال تاخیرها، جزییات ابطال پرواز و نحوه پذیرایی از مسافران در ساعات مختلف تاخیر پروازی اشاره شده است. حال در این شرایط به نظر میرسد سیاست سازمان هواپیمایی کشوری، مدارای طولانیمدت با شرکتهای هواپیمایی است.
در کمکاری سازمان هواپیمایی کشوری به عنوان حاکمیت صنعت حملونقل هوایی، تعدادی از شرکتهای هواپیمایی و آژانسها و واسطهها چارتری شرایطی نامساعد در بلیت هواپیما ایجاد کردهاند.
ایرلاینها به تدریج پروازهای چارتری خود را کم کنند
بنابر این گزارش روز پنجشنبه ۲۶ بهمنماه امسال، جلسه هماهنگی پروازهای نوروزی با حضور معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، مدیران سازمان هواپیمایی کشوری، مقامات قضایی، امنیتی و انتظامی، مسوولان شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی، مدیران عامل شرکتهای هواپیمایی و نمایندگان سازمان حمایت در محل سازمان هواپیمایی و بدون حضور اصحاب رسانه برگزار شد.
رییس سازمان هواپیمایی کشوری در این مراسم گفت: شرکتهای هواپیمایی نسبت به سیاستهای سازمان به خصوص اهدافی که پس از آزادسازی نرخ بلیت هواپیما دنبال شده به خوبی آگاهی دارند که لازم است نسبت به مدیریت فروش خود و حرکت و حذف تدریجی پروازهای چارتری اقدامات لازم را انجام دهند.
به گزارش فارس با وجود عدم رعایت هیچیک از قواعد پروازهای چارتری در کشور ما، سازمان هواپیمایی کشوری کماکان در چارتری شدن پروازها با ایرلاینها همکاری تاملبرانگیزی دارد و با تسامح و تساهل و مدارا عمل میکند.
از سوی دیگر در نظارت ضعیف حاکمیت صنعت حملونقل هوایی، چارترکنندگان این روزها با بازی با نرخهای بلیت، رقابت مضری در نرخهای ناوگان حملونقل هوایی بازرگانی ایجاد کردهاند و دنبال کسب سودهای نجومی از جیب مردم هستند که ضروری است با نظارت دقیقتر و جامعتر، فروش پروازهای چارتری قانونمندتر شود.
به هر حال وجود پروازهای چارتری برای اقشاری که توانایی مالی کافی برای استفاده از هواپیما ندارند، مناسب به نظر میرسد و قطعاً وجود چارتر با رعایت قوانین جهانی آن و در نظر گرفتن پکیج کامل آن شامل بلیت، هتلینگ و غیره، ضرورت دارد اما اینکه در نبود نظارت، چارترکنندگان در روزها و ساعات خاص به مسافران ظلم کنند، قابل قبول نیست و باید در کنار تصویب قانونهای محکم و بدون نقص در این حوزه، برخورد قانونی و البته سریع با قانونگریزان در دستور کار حاکمیت صنعت قرار گیرد و فقط حرف از کاهش تدریجی چارتر در میان نباشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد