28 - 08 - 2022
این بنزین آلودگی ندارد
«جهان صنعت»- رکوردزنی مصرف بنزین به ۱۲۰ میلیون لیتر در یک روز در در مرداد ماه، عددی عجیب بود که به گفته برخی منابع این رقم برابر یک ماه مصرف کل قاره اروپا بوده است. در حالی که نگرانیها درباره افزایش مصرف بنزین بالاگرفته و پیشبینی واردات بنزین محتمل است اما جلیل سالاری مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی میگوید که وزارت نفت برنامهای برای واردات بنزین ندارد. خبری که احتمال استفاده از بنزین پتروشیمیها را تقویت میکند.
بنزین پتروشیمیها بیش از یک دهه است که تبدیل به چالشی بین موافقان و مخالفان استفاده از این نوع بنزین در چرخه سوخت کشور شده است. در ابتدای دولت حسن روحانی، بیژن زنگنه اعلام کرد که بنزین پتروشیمیها به دلیل ترکیب آروماتیک در آن آلودهکننده است و جلوی توزیع این نوع بنزین گرفته شد. با این حال گروهی بر این باور بودند که این نوع بنزین تنها ۱۰ درصد از مصرف کل کشور را تشکیل میدهد و در شهرهای بزرگ هم توزیع نمیشود بنابراین بهتر است از چرخه سوخت حذف نشود. با این حال در دولت قبل عملا جلوی توزیع این بنزین گرفته شد.
پس از تغییر دولت و بالاگرفتن مصرف بنزین، بار دیگر موضوع استفاده از بنزین پتروشیمیها مطرح شد. سه سال پیش جلیل سالاری پیش از آنکه به عنوان مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران منصوب شود، گفته بود که وزارت نفت برای اینکه تخلفات خود را بپوشانند، بدون هیچ سند و مدرکی شروع به هجمه رسانهای علیه بنزین پتروشیمیها کردند که در نتیجه بستری فراهم شد تا رانت بزرگی به دلالهای بنزین داده شود. او حالا هم از این نوع بنزین برای برگشت به چرخه سوخت دفاع میکند با این تفاوت که حالا او مدیرعامل شرکت ملی پخش و پالایش است. سالاری در پاسخ به این سوال که آیا امسال احتمال واردات بنزین وجود دارد، به ایسنا گفته است: امسال برنامهای برای واردات بنزین نداریم اما باید دید که شرایط چگونه پیش میرود.
او با بیان اینکه آدرس غلط برای بنزین میدهند، در پتروپالایشگاهها یکی از سیاستها این است که در برخی شرایط محصولات پتروشیمی را متناسب با شرایط بازار تولید میکنند، اظهار کرد: به طور مثال واحدهای قیرسازی و نفت کوره، این دو، یک ترکیب در پالایشگاه هستند، یک زمانی فصل تولید قیر است که واحد قیر فعال میشود و زمانی که فصل تولید نفتکوره باشد، این بخش تولید میکند؛ این یک زنجیره است که اتفاق میافتد و میتوان از داخل این زنجیرهها بنزین استاندارد نیز تولید کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در پاسخ به این سوال که آیا اکنون از بنزین پتروشیمی در داخل کشور استفاده میشود، گفت: میتوانیم تولید کنیم و اکنون نیز پتروشیمیها تولید و صادر میکنند، برای داخل نیز میتوان از این ریفورمیت استفاده کرد و مشکلی ندارد.
سالاری درباره صحبتهایی که در مورد آلودگی بنزین پتروشیمی مطرح میشود، اظهار کرد: آلودگی ندارد؛ مولفه بنزین است و ترکیبات پالایشگاهی نیز لحاظ میشود. مولفه بنزن نهایتا بنزین نیست و یک ترکیب تبدیل به بنزین استاندارد میشود که بر اساس آن امکان تولید در داخل وجود دارد اما اکنون ظرفیت داریم و شرایط مناسب است و با آمدن پالایشگاه آبادان نیز ۳۰۰ هزار بشکه به این ظرفیت اضافه میشود.
وی با بیان اینکه موجودی نسبت به سال گذشته ۱۰۰ میلیون کسری دارد، گفت: با توجه به اینکه فصل سفر این ماه به اتمام میرسد به سراغ ذخیرهسازیها میرویم.
در مقابل اما مخالفان بنزین پتروشیمیها میگویند که در هیچ نقطهای از دنیا از حلالهای تولیدی پتروشیمی به دلیل سرطانزایی آن به عنوان سوخت استفاده نمیکنند. به گفته آنان در ترکیب بنزین استاندارد یورو۴ که مورد نظر سازمان حفاظت محیطزیست بوده، میزان بنزن یک درصد و میزان ترکیبات آروماتیک ۳۵ درصد است. در حالی که در بنزین پتروشیمی، بنزن و آروماتیکها بخش اصلی ترکیب بنزین را تشکیل میدهند و میزان آن بسیار فراتر از استانداردهای مورد نظر است. براساس نمونههای مستقیم برداشتشده از واحدهای توزیع بنزین شهر تهران و آنالیزهای انجامشده در کشور آلمان، میزان آروماتیکها در بنزین پتروشیمی ۶/۴۸درصد گزارش شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد