6 - 12 - 2022
بار تحریم را به مردم تحمیل نکردیم!
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت که با کار شبانهروزی تلاش کردیم معضلات تحریم را حل کنیم و بار تحریم را هم به مردم انتقال ندادیم.
مهدی غضنفری با اشاره به اینکه از زمستان سال ٩٠ آهنگ افزایش قیمت ارز آغاز شد و در آن زمان تلاشهای معمول بانک مرکزی جواب نمیداد، عنوان کرد: دو جریان سازندگی داخلی و جریان تحریمهای رو به گسترش خارجی، در روزهای پایانی سال ۹۰ با هم برخورد کرد و نتیجه آن شوکهای سنگین ارزی و تغییرات پیاپی در پارامترهای کلان اقتصادی مثل سفتهبازی ارز و طلا و ایجاد تورم بود.
وی افزود: در چنین شرایطی چهره بسیاری از مسایل تغییر کرد و برخی موضوعات ساده به یک معضل بزرگ تبدیل شد. مثلا در سالهای ۸۹ و ۹۰ جریان تجارت خارجی چنان سهل و روان بود که بسیاری از رسانهها و نمایندگان مجلس از دولت میخواستند که مو انعی در مورد واردات برخی کالاها به وجود آید.
واردکنندگان چه در مورد کالاهای اساسی و دارو، چه در مورد مواد اولیه و ماشینآلات و چه در مورد اقلام و اسطهای و مصرفی با پرداخت ١٠ درصد وجه کالا امکان گشایش LC داشتند و مابقی ۹۰ درصد وجه آن را میتوانستند به راحتی حتی سه یا شش ماه بعد بپردازند، یعنی اینکه هیچ صعوبت و ناهمواری
وجود نداشت.
ادبیات اقتصادی دگرگون شد
وزیر صنعت، معدن و تجارت به فارس گفت: اما با شدت گرفتن تحریمها و سه برابر شدن قیمت ارز این وضعیت کاملا به هم ریخت و به این ترتیب ادبیات اقتصادی که سالهای ۸۹ و ۹۰ غالب بود، دو سال بعد یعنی ۹۱ و ۹۲ دچار دگرگونی شد، وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز ناچار شد مرکز مبادلات ارزی را ایجاد کرده تا از وجود جریان مستمر واردات به ویژه برای کالاهای اساسی، دارو و مواد اولیه اطمینان حاصل کند و یکی از تلاشهای پیگیرانه ما تعامل با بانک مرکزی برای تامین به موقع و کافی ارز بود؛ تعاملی که در سالهای قبل نبود. وی افزود: به این ترتیب صورت مساله تا حدی تغییر کرد و در نهایت این دو جریان در مقابل هم قرار گرفتند؛ یکی تحریمها و دیگری اقتصاد جمهوری اسلامی ایران که در مسیر سازندگی خود قرار دارد و گامهای بزرگی برمیدارد، قانون هدفمندی را پیاده کرده است و به دنبال تنقیح و پیادهسازی قوانین بانکها، بیمه، مالیات و حضور فعالانه در عرصه تجارت خارجی و به ویژه صادرات است. یک تحول عظیم اقتصادی در حال پیشروی است که ساختارها را متناسب با نیاز کشور اصلاح کند و هدفمندی یکی از این موارد است. چنین جریان عظیم توسعه اقتصادی نیازمند محیط مناسب خارجی و تعاملات گسترده با بازارهای دنیاست اما با کمال تاسف در این دو سال آخر با بسته شدن برخی روزنهها و فضاهایی که این توسعه و سازندگی به آن نیاز دارد، با مشکلات جدیدی مواجه شدیم.
بلوکه شدن درآمدهای نفتی
غضنفری گفت: در نظر بگیرید که در سال ۹۱ از طرفی توقعات و آرزوهایی که در مردم برای توسعه صنعتی و بهبود فضای کسب و کار ایجاد شده است، به اوج خود میرسد. با سفرهای استانی، با مصوبات استانی و با قول و قرارهایی که با مردم گذاشته شده است، قرار است در همه حوزهها سرمایهگذاری شود، مردم حالا منتظر هستند این تحولات اتفاق بیفتد. از طرفی جریان تحریمها و بستهشدن مسیرها و کاهش درآمد دولت به نصف، یک افت چشمگیری در دستیابی به این اهداف ایجاد میکند در نتیجه تقابل این دو فضای داخلی و خارجی، وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان متولی ۴۰ درصد از اقتصاد کشور باید پاسخگوی نیازهای تولید و بازار باشد.
وی افزود: از سویی سرمایهگذاران بخشخصوصی که با تشویق و مساعدت ما کلنگ کاری را زده و مشغول ساخت و ساز کارخانه و پروژهشان هستند، انتظار دارند در تکمیل پروژه به آنها کمک کنیم. اشخاصی که کارخانه خود را ساختهاند و سرمایه در گردش میخواهند، از ما انتظار دارند آن سرمایه را در اختیارشان بگذاریم، آن هم نه به میزان گذشته بلکه حدود ۱۰ تا ۲۰ برابر قبل چراکه پیش پرداخت ١٠ درصدی LC در شرایط حاضر ١٣٠ درصد شده است از طرف دیگر با بلوکه شدن مقادیر عظیمی از درآمدهای نفتی نیز مواجه هستیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: ما با کار شبانهروزی تلاش کردیم این معضلات را حل کنیم که بحمدالله تا حد زیادی هم موفق شدیم ولی در عین حال به خاطر جلوگیری از سرخوردگی و یاس ذینفعان و به ویژه عدم سوءاستفاده همان تحریمکنندگان نامحرم این موضوعات را به مردم خودمان هم انتقال ندادهایم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد