21 - 04 - 2020
بازار ارز به کدام سو میرود
گروه اقتصادی- اگرچه بازار ارز در روزهای پایانی سال با نوساناتی هرچند کوتاه همراه شده و تغییر سطوح قیمتی ارزهای خارجی، آرامش نسبی بازار را به هم زده، با این وجود سیاستگذار کماکان در تلاش است سیاستهایش را به گونهای طراحی کند که از اوجگیری یکباره قیمتها جلوگیری کند.
نوسانات قیمتی بازار ارز موضوع تازهای نیست و حداقل در طول یک سال گذشته شاهد مراجعات گسترده مردمی به بازار برای سواری گرفتن بر موج نوسانات قیمتی بودیم. جریانات و ناهنجاریهای شکلگرفته که چند ماهی را مهمان بازار ارزی کشور بود قیمتگذاری بازار را در اختیار دلالان و سفتهبازان ارزی نهاد.
ادامه این نوسانات به رشد لجامگسیخته قیمتها دامن زد و هر دلار را به مرز ۲۰ هزار تومان رساند. ادامه چنین شرایطی که دست سیاستگذار را از قیمتگذاری کوتاه کرده بود، بانک مرکزی را به تغییر رویه سیاستگذاریاش سوق داد. بر این اساس ابلاغ بستههای جدید ارزی و ابلاغیه و اطلاعیههای متعدد ارزی، سیاستی بود که در طول ماههای گذشته به کاهش نرخ ارز و ثبات نسبی قیمتها منجر شد.
تزریق ارز در بازار در راستای افزایش عرضه و کاهش تقاضا، اعمال سیاستهای محدودیتی برای خرید و فروش ارز توسط مردم و صرافیها، برخورد جدی با دلالان و سایر اقداماتی که در این زمینه انجام شد، قیمت ارز را کاهشی کرد تا جایی که ابتدا قیمت هر دلار به ۱۵ هزار تومان و در هفتههای پس از آن حتی به زیر ۱۰ هزار تومان رسید. اما در روزهای گذشته بازار باز هم بر موج افزایش قیمت سوار شده و بر این اساس شاهد رشد قیمت دلار و عبور آن از قیمت ۱۳ هزار تومان هستیم.
با این حال بانک مرکزی اخیرا افزایش قیمتها را ناشی از حرفهای سیاسی و تبلیغات منفی علاقهمندان به افزایش قیمت ارز میداند و تاکید کرده در صورت ضرورت، اقدامات لازم را انجام خواهد داد. هرچند قیمت ارز در روزهای پایانی سال به دلیل افزایش تقاضا برای سفرهای خارجی اندکی افزایش مییابد، ولی بانک مرکزی معتقد است با ورود ارز به بازار، این افزایش قیمت مدیریت میشود.
اما رصد قیمتهای بازار ارز در روزهای گذشته از این موضوع حاکی است که نظارت درستی بر روند قیمتگذاری نمیشود به طوری که این روزها قیمت ارز مسافرتی از قیمتهای بازار آزاد نیز بیشتر شده است که با احتساب کارمزد، اختلاف قابل توجهی خواهد داشت.
در عین حال بانک مرکزی همچنان امیدوار است صادرکنندگان ارزهای صادراتیشان را به چرخه اقتصادی بازگردانند که قادر به ایجاد تعادل ارزی در بازار خواهد شد. این موضوع در کنار ابلاغیه جدید ارزی گمرک که ورود اسکناس ارز بدون محدودیت را بلامانع اعلام کرده در راستای کنترل روند قیمتگذاری بازار ارز است.
مجید شاکری، کارشناس اقتصادی در رابطه با عامل اصلی گرانیهای اخیر بازار ارز میگوید: در چند روز اخیر اخبار مهمی نشر یافت که بازار بسیار آنها را جدی گرفت. از جمله این اخبار، حمله به خط حواله کانادا توسط مقام قضایی در کانادا بود. در این موضوع پیش از آنکه با مقام قضایی کانادایی طرف باشیم، با خزانهداری آمریکا طرف هستیم به نحوی که این اقدام کانادا میتواند در ادامه برنامه مبارزه با پولشویی در کازینوها و موضوع چینیها باشد اما به طور خاص دلایلی وجود دارد که نشان میدهد این موضوع نمیتواند بدون هماهنگی با خزانهداری آمریکا و مشخصا برای ضربه زدن به کانال حواله ایران انجام شده باشد.
اگرچه کانادا خط فرعی کانال حواله ایران است اما با توجه به کثرت ایرانیان در این کشور و همچنین به این دلیل که تسویه برخی از کالاهای اساسی در کانادا انجام میشود، این کانال اثرات بسیاری دارد که البته مهمتر از موضوع کانادا، این است که صرافیهایی در این کشور مورد تهاجم قرار گرفتند که صرافیهای بزرگی بودند و نقش مهمی را در صرافان تهران داشتند و این مساله اثر جدی داشت.
بر این اساس در بازار طلا و سکه نیز شاهد رشد قیمت هستیم که به گفته رییس کمیسیون تخصصی طلا و جواهر حباب سکه در بازار حدود ۳۷۰ هزار تومان است.
آنطور که محمد کشتیآرای میگوید، در حال حاضر داد و ستد در بازار عادی و عرضه و تقاضا متعادل است، اما قیمت قطعات کوچکتر سکه به دلیل تقاضای بیشتری که دارد، نسبت به قیمت واقعی حباب دارد.
بر این اساس در روزهای گذشته هر قطعه سکه امامی در چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تومان جا خوش کرد و قیمت هر قطعه سکه بهار آزادی نیز به چهار میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسید.
بر این اساس و با توجه به نزدیک شدن به روزهای پایانی سال و با وجود کاهش قدرت خرید مردم، به نظر میرسد رشد دوباره قیمتها دور از انتظار نخواهد بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد