29 - 05 - 2024
بازار سرمایه فدای کنترل تورم
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: فضای آتی بورس به لحاظ بازدهی در هالهای از ابهام قرار دارد و از طرفی نرخ اخزاها هم روند افزایشی به خود گرفته و تقریبا میتوان گفت در ۱۰ روز گذشته از YTM ۳۰درصد تا یکشنبه ۳۰ اردیبهشتماه به ۷/۳۶درصد رشد کرد. به نظر میرسد یکی از دلایل بالا بودن سرانه فروش حقیقی نسبت به خریدشان این باشد که این اشخاص فروشها را به قصد خرید اخزاها با نرخهای بالاتر انجام میدهند مثلا وقتی به YTM ۴۰درصد رسید، خرید میکنند چون با YTM ۴۰درصد ظرف دو سال میتوانند ۱۰۰درصد بازدهی کسب کنند. به گزارش صدای بورس، احمد اشتیاقی گفت: باتوجه به روندی که در حال حاضر برای سودآوری شرکتها قائل هستیم، به هیچ وجه چنین عایدی نه از سود هر سهم در مجامع و نه از گینی که از بابت افزایش قیمت سهم است، به دست نمیآوریم. بنابراین مهمترین عامل این اتفاق جایگزینی سهم با اخزاهای بالای ۳۶درصد است و قاعدتا این فرصتها هم همیشه نیست یعنی یک مقطع اتفاقی میافتد، بازدهیهایی شکل میگیرد و بعد برای کاهش این نرخها برنامهریزی میکنند.
او افزود: در این میان دلیل فنی و موجه برای این موضوع میتواند ابهاماتی باشد که با آنها مواجه هستیم مانند اینکه آیا دلار نیمایی بالا میرود یا خیر، حاشیه سودهایی که شرکتها از دست میدهند و… به طور مثال گزارش پتروشیمی زاگرس و مجموعه پالایشگاهیها نشان داد که سودآوریشان در سه ماهه چهارم سال ۱۴۰۲ بسیار با کاهش مواجه شده و عملا اگر این ادامهدار باشد، حاشیه سود را از دست میدهیم و به واسطه این، بازدهیهای بازار سرمایه میتواند کمتر از بازدهی بازارهای موازی باشد.
اشتیاقی اضافه کرد: تا زمانی که نرخ اوراق بدهی بالای ۳۵درصد است، این وضعیت فروش حقیقیها همچنان ادامه دارد مگر اینکه بانک مرکزی با سازمان برنامه و بودجه مذاکره کند که فروش این اوراق فراهم نیست یا دراختیار قرار دادن اخزاها به پیمانکاران تجدیدنظر کنند. تا چنین فضایی ایجاد و این بههمریختگی در نرخ اوراق اخزا برطرف نشود، این موضوع ادامهدار است. مخصوصا که در این روزها نرخ اخزاها هم افزایش دارد به طوری که در ۱۰ روز گذشته یک روز ثابت نبوده است و هر روز یک تا یکو نیم درصد بازدهی اخزاها بالاتر رفته و این برای بازار سرمایه در روزهای آتی خطرناک است. در روزهایی که بازار سه، چهار روز مثبت بوده، سرچهای گوگل درمورد بازار سرمایه بیشتر شده است. تجربه سال ۹۹ مردم را با بورس آشنا کرد و در حال حاضر اکثر افراد به این نگاه میکنند که بازدهی کدام بازار مناسبتر است. ضمن آنکه در حال حاضر هم قشر جوان بسیار ریسکپذیر هستند و بازار سرمایه با این روند نزولی که داشته، جایی در برنامههای سرمایهگذاری آنها ندارد و عمدتا به سمت رمزارزها یا طلا حرکت کردند.
او افزود: در یکسال اخیر تصمیمات دولت عمدتا به ضرر بازار سرمایه بوده است چه در بحث خوراک پتروشیمیها و چه در گریدبندی پالایشیها. همچنین اخیرا در بحث عوارض صادراتی یا حتی معافیتهای مالیاتی هم چالشهایی پیش آمد که به خیر گذشت ولی در کل دولت نشان داده خیلی از سیاستهایش با بازار سرمایه همسو نیست و بیشتر بر سیاست کنترلی تورم تمرکز کرده به طوری که بازار سرمایه را فدای این سیاست میکند در مجموع اگر بازار سرمایه بتواند مسیر یک ماهه افزایشی را در پیش بگیرد، سرچ کلمه بورس در گوگل بیشتر از گذشته هم میشود، ضمن آنکه در این صورت بازار با ورود نقدینگی حقیقی هم مواجه خواهد شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد