20 - 04 - 2023
بازار فولاد از خواب رکود بیدار شد
تازهترین گزارشها از بازار داخلی فولاد از تغییر کانال نوسان دلار و بیدار شدن فولاد از خواب رکود حکایت دارد. دلار روز گذشته با نرخ ۵۱ هزار تومان در بازار معامله شد که نسبت به دیروز افزایش نشان میدهد. نوسان دلار که قبلا در کانالهای ۴۹ و ۵۰ هزار تومان قرار داشت، روز گذشته به ۵۰ و ۵۱ هزار تومان رسید و چندین بار ۵۱ هزار تومان شد و دوباره به عقب بازگشت اما آخرین نرخی که در بازار معامله شد، ۵۰ هزار و ۸۰۰ تومان است. این نوسان قیمت، بازار فولاد را که مدت زیادی در ثبات قرار داده بود، اکنون در مسیر افزایش قرار داده است.
با این حال، در بازار جهانی مقاطع فولادی پرتقاضا ثابت بودهاند و بدون تغییر به کار خود پایان دادند. در این راستا، هر تن اسلب صادراتی ایران فوب خلیجفارس بدون تغییر، با قیمت ۵۳۵ دلار و هر تن بیلت صادراتی ایران تغییری نداشت و با نرخ میانگین ۵۵۱ دلار و ۵۰ سنت مبادله شد. بیلت صادراتی منطقه CIS بدون تغییر، با نرخ ۵۶۰ دلار به ازای هر تن مبادله شد و اسلب صادراتی این منطقه هم بدون تغییر، به قیمت ۵۸۷ دلار و ۵۰ سنت در هر تن به فروش رسید. به نظر میرسد تعطیلات عید فطر در برخی کشورها مانند ایران، کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس و ترکیه تاثیر گذاشته و رکود را به دنبال داشته است. تحلیلگران بر این باورند تعطیلی کارخانههای فولادی ترکیه در بازارهای قراضه دریایی به دلیل در پیش بودن تعطیلات عید سعید فطر و نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات است. به عبارت دیگر، این عوامل تاثیر چشمگیری بر بازار فولاد کشور گذاشتهاند.
براساس گفته فعالان بازار، فولادسازان ترکیه در حال حاضر با چالشهای متفاوتی روبهرو هستند. بر همین اساس، فعالیت بازارهای فولادی این کشور در طول ماه مبارک رمضان که در تاریخ ۲۱ آوریل (یکم اردیبهشت ۱۴۰۲) با عید فطر اتمام مییابد، محدود گزارش شده بود. علاوه بر این، انتخابات پیشرو نیز باعث عدم ثبات اقتصادی شده و همین موضوع دلیل دیگری برای کمبود معاملات بازار ترکیه است.
در همین حال، به نظر میرسد پس از پایان ماه رمضان بازار فولاد وارد مسیر جدیدی خواهد شد که هم عرضه آن تغییر خواهد کرد و هم در بخش تقاضا شاهد پوستاندازی هستیم، ضمن اینکه کشور چین نیز محدودیتهای کرونایی خود را تغییر داده و این موضوع باعث افزایش مصرف مواد اولیه فولاد شده که در کنار سیاستهای مسکنی چین میتواند به تحریک عرضه و تقاضای فولاد منجر شود.
آخرین وضعیت بازار آهن
بررسی بازار آهن در روز چهارشنبه نشان میدهد روز گذشته قیمت میلگرد در اکثر شرکتها ثابت بوده است و در سه شرکت از ۳۰۰ تا ۲۴۰۰ تومان افزایش قیمت مشاهده میشود. نرخ محصولات نبشی و ناودانی در اکثر شرکتها ثابت مشاهده شده و در سه شرکت از ۳۰۰ تا ۹۰۰ تومان افزایش قیمت مشاهده شده است. علاوه بر این، شرکت ظفر بناب قیمت محصولات خود را ثابت اعلام کرد، ضمن اینکه در این بازار در بخش شاخهای از ۱۰۰ تا ۳۵۰ هزار تومان افزایش قیمت مشاهده میشود. در همین حال، در بخش پروفیل در اکثر بخشها شاهد ثبات قیمت بودیم و در یک شرکت ۵۰۰ تومان کاهش پیدا کرد .
چشمانداز مثبت نسبت به بازار جهانی فولاد
این در حالی است که انجمن جهانی فولاد نیز در جدیدترین گزارش ماهانه خود نسبت به رشد بیشتر تقاضای فولاد در سال ۲۰۲۴ ابراز امیدواری کرد البته از طرفی برآوردهای سال ۲۰۲۳ را برای بسیاری از کشورها به جز چین کاهش داده است. در چین رشد تولید فولاد تقاضای مواد اولیه را بالاتر برده است.
طبق گزارش این انجمن در سال ۲۰۲۴ مناطقی چون کشور هند و اروپا روند رشد جهانی بازار فولاد را بهبود میبخشند و در چین تقاضای فولاد پس از رشد ۲ درصدی در ۲۰۲۳ سال آینده در ثبات خواهد بود. سرمایهگذاری در مبحث کربنزدایی و پویایی اقتصادهای نوظهور حتی با کاهش سهم چین در روند رشد جهانی، به طور فزایندهای باعث حرکت مثبت تقاضای جهانی فولاد میشود. انجمن جهانی فولاد تقاضای فولاد چین را برای سال ۲۰۲۳ تا ۳/۹۳۹ میلیون تن برآورد کرده در حالی که برآورد قبلی ۹۱۴ میلیون تن بود. پیشبینیها برای تقاضای فولاد اروپا، ژاپن، کرهجنوبی، آمریکا و خاورمیانه نسبت به پیشبینیهای ماه اکتبر سال ۲۰۲۲ کاهش داشت. در این بین تورم پایدار همچنان یک ریسک نزولی است و به طور بالقوه نرخ بهره را بالا نگه میدارد.
به طور کلی انتظار میرود رشد تقاضای جهانی فولاد در آینده به محرکهای با مقیاس کوچکتر متکی باشد که عمدتا در آسیا متمرکز خواهند بود که بیشتر به این دلیل است که اقتصاد چین به سمت مصرفکننده و خدماتمحوری حرکت میکند تا سهم خود را از تقاضای جهانی فولاد محدود کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد