27 - 09 - 2017
بازار ماشینآلات کشور در اختیار خارجیهاست
عضو کمیسیون صنایع مجلس با اشاره به اینکه بازار تجهیزات و ماشینآلات صنعتی در اختیار خارجیهاست و سازندگان داخلی در رکود به سر میبرند، از وضع موجود انتقاد کرد.
ولی ملکی با اشاره به اینکه اکنون هدایت و تخصیص ارز برای خرید و تامین مالی در صورتی است که منشا خرید ماشینآلات خارجی باشد، اظهار داشت: با این کار عملا واحدهای تولیدی و بازار داخلی خود را در اختیار خارجیها قرار میدهیم.
وی افزود: همه موارد در قانون رفع موانع تولید که در اردیبهشت سال ۱۳۹۴ در ۶۰ ماده تصویب شد لحاظ شده است اما این قانون اجرا نمیشود.
ملکی با بیان اینکه قرار بود این قانون در مدت شش ماه اجرایی شود، گفت: این موضوع در حال حاضر در مجلس شورای اسلامی مطرح شده و رییس مجلس هیاتی را در این باره تعیین کرده است.
وی با بیان اینکه هدف از ادغام وزارت صنعت، معدن و تجارت تسهیل امور در تصمیمگیری بوده است، گفت: مشکل ما این است که به جای تامین بازار برای تولیدکنندگان داخلی، بازارمان را به روشهای مختلف تحت تاثیر واردات از خارج قرار میدهیم.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی افزود: اگر تشویق و استفاده از ماشینآلات تولید داخل را الزامی کنیم هرگونه نوسان ارزی اتفاق بیفتد شرکتهای ماشینسازی و بازار را تحت تاثیر قرار نمیدهد.
ملکی با اشاره به اینکه کارخانجات سیمان بدهی ارزی بالایی دارند، گفت: همه آنها اکنون دچار مشکلات شدیدی شدهاند.
وی با بیان اینکه متاسفانه خیلی راحت پروانه و مجوز اعطا میکنیم، افزود: ما واحدها را کوچکتر میکنیم اما جهان واحدها را در هم ادغام و تقویت میکنند تا قوی شوند.عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در برنامه گفتوگوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما اضافه کرد: زمانی که کشورمان با رکود مواجه است و بیشتر واحدهای صنعتی ما با حدود ۵۰ درصد ظرفیت خود کار میکنند ماشینسازیهای ما هم به تبع آن با رکود مواجه میشوند زیرا سفارش انجام نخواهد شد.وی با اشاره به اینکه ۳۰ درصد بودجههای عمرانی در سال گذشته تخصیص یافت، افزود: بنابراین طبیعی است که توسعهای وجود نداشته است.
ملکی در پاسخ به این پرسش که چرا واگذاریها موفق نبوده است؟ گفت: کسی که واحدهای مرده را در اختیار میگیرد توفیق نخواهد داشت بلکه واحدها باید نوسازی و جوانسازی و سپس واگذار شود تا مدیر بتواند آن را راهبری کند.
وی با بیان اینکه شرکت هپکو اکنون ورشکسته است، افزود: این شرکت به حدود هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان برای پوشش بدهیها و افزایش سرمایه خود نیاز دارد و هر کس بخواهد این شرکت را بخرد نمیتواند زیرا باید این رقم را تامین کند.
ملکی با اشاره به اینکه این شرکت فقط ۷۷۶ میلیارد تومان بدهی بانکی دارد، اضافه کرد: پیشنهاد شده است برای ساماندهی این شرکت وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت راهوشهرسازی سالانه سه هزار دستگاه را از این شرکت به مدت پنج سال خریداری کنند.
وی گفت: میزان زیان انباشته این شرکت در پایان سال ۱۳۹۵، ۴۶۴ میلیارد تومان بود و این زیان در سال ۱۳۹۶ به ۶۱۳ میلیارد تومان و در سال ۱۳۹۷ به هزار میلیارد تومان میرسد و هر سال زیان انباشتهاش بالاتر میرود بنابراین باید زودتر برای آن فکری کرد.
ملکی با اشاره به اینکه ۳۲۰۰ واحد صنعتی تولیدی کوچک و متوسط ما مشکلاتی دارند، افزود: این تعداد واحد صنعتی ما مشکلاتشان با پنج میلیارد دلار حل میشود اما ارادهای برای این کار وجود ندارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد