29 - 12 - 2022
بازار مسکن درآستانه جهشی دیگر
با اعمال تدابیر شدید کنترلی در بازار ارز و سکه،یک بار دیگر نگاهها به بازار مسکن منعطف شده است. اگرچه دولت اطمینان میدهد که این بازار افزایش نیافته اما خبرهای رسیده از معاملات مسکن در شهرهای بزرگ از افزایش۱۵ تا ۲۰ درصدی قیمتها حکایت دارد. با این حال معاون وزیر راهوشهرسازی با اشاره به نقش سوداگران در برهم زدن وضعیت بازار مسکن، گفته است که دولت قرار است برای کنترل بازار مسکن از ابزارمالیات در جهت کنترل سوداگری بازار مسکن بهره بگیرد.
ابوالفضل صومعلو درباره بهکارگیری ابزارهای مالیاتی برای کنترل بازار مسکن به ایسنا گفته که برای جلوگیری از فعالیتهای سوداگرانه، مهمترین اقدام، ثباتبخشی به بازار است که یکی از راهکارهای آن دریافت مالیات است که در تمام کشورها از آن استفاده میشود.
وی با بیان اینکه بسته مفصلی را که دربرگیرنده تمامی مسایل مربوط به دریافت مالیات در حوزههای مختلف بخش مسکن است به وزارت امور اقتصادی و دارایی فرستادهایم، تصریح کرد: مالیات بر نقل و انتقالات در قانون مالیاتهای مستقیم مطرح شده است اما علاوه بر این موارد چند پیشنهاد از جمله دریافت مالیات از ساختمانهایی که بیش از سه واحد مسکونی در آنها وجود دارد یا واحدهای مسکن لوکس و خانههای خالی ارایه شده است.
معاون وزیر راهوشهرسازی در پاسخ به این سوال که آیا پیشبینی میکنید این بسته تصویب شود، گفت: به نظر من برای کمک به کنترل سوداگری در بازار مسکن این بسته باید تصویب شود.
براساس آمارهای موجود ، سال گذشته حدود یک میلیون مسکن در کل کشور عرضه شد که متاسفانه تقاضایی برای آن وجود نداشت و همین امر مبنایی برای برخی از کارشناسان قرار گرفت تا این امر را ناشی از نبود تقاضا و اشباع شدن بازار مسکن بدانند و قیمتها کاهش بیابد این در حالی است که سال گذشته تقاضا وجود داشته اما قدرت اقتصادی آنقدر بالا نبوده است که عرضه با تقاضا برابری کند.
اگرچه در ابتدای سالجاری پیشبینیها حکایت از کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی قیمتها داشت اما شاید مهمترین علت رکود در بازار مسکن آشفتگی در بازار ارز و سکه بود که سبب شد،سرمایهها از بازار مسکن خارج شود.
مشاوران املاک میگویند که در چند هفته اخیر قیمت مسکن متاثر از بازار سکه و ارز با افزایش حدود ۲۰ درصدی مواجه شده است که پیشبینی میشود با اجرای فازدوم هدفمندی یارانهها این قیمتها بازهم تغییر کند.
گرچه مسوولان در ماههای اخیر بارها بر این امر تاکید کرده بودند که قیمت مسکن به واسطه افتتاحهای مسکن مهر و تمهیدات دولت افزایشی ندارد اما فعالان بازار مسکن اعلام میکنند که پیشبینی میشده در نیمه دوم سال مانند سال ۸۵ با جهش قیمتها روبهرو باشیم.
در واقع نزدیک شدن به پایان سال و اعلام اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها که تاثیر زیادی بر قیمت حاملهای انرژی دارد از عوامل محرک بازار مسکن در دو هفته اخیر بوده که در کنار آن میتوان افزایش روزانه قیمت سکه و نوسان بازار ارز را هم در این امر دخیل دانست.
در چند هفته اخیر ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان قیمت هر متر مربع آپارتمان افزایش یافته است و پیشبینی میشود که تا پایان سال بازهم به قیمت مسکن افزوده شود.
این روزها وضعیت اقتصاد و بازارهای مختلف کشور با فصلهای تازهای روبهرو شده و کمتر تحلیلگری میتواند با قطعیت از آینده سخنی به میان آورد. مردم هم که فقط نظارهگر سیر صعودی قیمتهای سکه و ارز و همچنین سایر اقلام از یکسو و کاهش ارزش ریال از سوی دیگر شدهاند به دنبال راهکار و مفری هستند تا شاید عقبماندگی خود را از تورم و کاهش ریال کمی جبران کنند اما با موانعی چون تشدید افزایش قیمتها و نبود فروشنده واقعی و ترس از زیان احتمالی روبهرو بوده و نمیتوانند با امیدواری به پوشش حداقلی اعتماد کنند.
این شرایط با سکوت مسوولان همچنان ادامه دارد و دراین میان برخی از کارشناسان اقتصاد سیاستهای نادرست بانک مرکزی را عامل اصلی نابسامانی اوضاع دانسته و پیشنهاد راهاندازی بازار آتی ارز و اعمال افزایش نرخ سود
بانکی میدانند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد