22 - 01 - 2017
بازار پوشاک در شوک
گروه بازرگانی- بازار پوشاک که به دلیل بیتوجهی مسوولان چند سالی میشود با رکود و آشفتگی دست و پنجه نرم میکند، با شوک جدیدی روبهرو شد و حدود ۶۰۰ واحد تولید و توزیع پوشاک که در یکی از مهمترین مراکز اصلی و مهم تولید و توزیع پوشاک مردانه تهران قرار داشتند، به دلیل کوتاهی برخی از نهادهای نظارتی به کلی از بین رفتند. این در حالی است که بازار پوشاک طی ماههای اخیر اوضاع مناسبی نداشته و هجوم پوشاک خارجی از کشورهایی مانند چین و ترکیه، چرخ تولید بسیاری از واحدهای تولیدی را متوقف کرده است.
از این رو، تولیدکنندگان و مراکز عرضه پوشاک که طی سال فروش خوبی ندارند و با رکود مواجه هستند، در انتظار ماههای پایانی سال مینشینند تا به این طریق بتوانند دخل و خرج خود را با فروش شب عید تامین کنند چراکه با وجود ارزش افزوده بالای پوشاک برای کشور، همچنان راه برای صادرات این کالا به کشورهای خارجی مهیا نیست و حتی بازار داخلی هم از اجناس خارجی اشباع شده است. بنابراین تولیدکنندگان برای فروش کالاهای خود به بازار داخلی چشم دوختهاند. این در حالی است که حوادث غیرمترقبهای همچون فاجعه آتشسوزی پلاسکو باعث شد تلاش شبانهروزی بسیاری از واحدهای تولیدی پوشاک در کشور به کلی از بین رود و بازار پوشاک با حواشی و به هم ریختگی جدیدی روبهرو شود.
در این میان ظن و گمانهایی در خصوص کمبود و گرانی پوشاک شب عید به وجود آمده است و در حالی که بسیاری از مردم و دولتمردان در بهت حادثه آتشسوزی قلب تپنده پوشاک تهران و شهادت تعدادی از آتشنشانان کشور فرو رفتهاند و برخی از سازمانها همچون آتشنشانی، شرکت آب و فاضلاب، نیروهای امدادی و … در گیرودار ساماندهی این فاجعه بزرگ هستند، برخی از سودجویان برای سوءاستفاده از بازار پوشاک شب عید در حال برنامهریزی هستند و قصد دارند از کمبود به وجود آمده در بازار پوشاک به نفع خود استفاده کنند. این درحالی است که گرانی خودبه خود قیمتها هم پس از این فاجعه دور از ذهن نیست. این در حالی است که رییس اتاق اصناف در این خصوص اعلام کرده که کمیته بررسی سانحه ساختمان پلاسکو تشکیل شده و در این کمیته تعیین محلی برای استقرار اصناف و جلوگیری از افزایش قیمت پوشاک در دستور کار قرار دارد.
حادثه تکرارشدنی
علی فاضلی که بارها نسبت به انتقال تولیدیها از داخل شهرها به شهرکهای صنعتی اطراف شهر تاکید داشته است، در این خصوص اعلام کرد که حادثه پلاسکو در تهران تکرارشدنی است و تولیدیها باید از شهر خارج شوند.
فاضلی با اشاره به حوادثی که در شرایط مشابه حادثه پلاسکو در ماههای اخیر به وقوع پیوست، بر لزوم خروج تولیدیها از شهر به شهرکهای صنعتی تاکید کرد و گفت: پیش از این نیز در مواردی همچون آتشسوزی در خیابان جمهوری و حتی در مرکز بازار را شاهد بودیم که در آنها نیز حادثه بهخاطر وجود تولیدیهایی رخ داده بود که از کمترین امکانات ایمنی برخوردار نبودند.
وی ادامه داد: در حالی که انتقال تولیدیها از داخل شهرها به شهرکهای صنعتی اطراف شهر حکم عقل و قانون است اما هنوز میبینیم در بازار بزرگ تهران با آن راهروهای تنگ و تاریکی که دارد و از کمترین امکانات ایمنی برخوردار نیست، انبارهایی پر از مواد قابل اشتعال، چسب و … وجود دارد که عین همین موارد را هم میتوان در مناطق دیگری مثل خیابان جمهوری که اتفاقا در مرکز شهر هم قرار دارند، مشاهده کرد و مجموع اینها باعث میشود این شرایط آبستن حوادث تلخی از این دست باشد.
وی ضمن اشاره به اینکه زیانهای مالی وارد شده قابل جبران است اما تلخی آسیبهای جانی دردناک است و باقی خواهد ماند، گفت: در حادثهای که برای ساختمان تجاری پلاسکو رخ داد، افرادی زیانهای مالی بزرگ دیدند چراکه بیش از ۶۰۰ واحد صنفی که عمده آنها واحدهای تولیدی بودند و شامل اصنافی همچون پیراهندوزان، پوشاک، لوازم ورزشی و به طور خاص کفش و لباس ورزشی میشدند، در آتش سوختند و زیانهایی به بار آمد.
وی با بیان اینکه علت وقوع حادثه نشت گاز بود، تشریح کرد: براساس گزارشهایی که به ما رسیده است نشت گاز علت اصلی وقوع این آتشسوزی بوده که هنگام آغاز این حادثه نیز بسیاری از تولیدکنندگان و کسبه در مراسم صبحگاهی زیارت عاشورا قرار داشتند.
رییس اتاق اصناف همچنین با اشاره به اینکه واحدهای تولید در تهران کمترین امکانات ایمنی را دارند، گفت: در سال ۱۳۹۲ در قانون نظام صنفی درباره ایمنی بندهایی تدوین شد اما به هر حال وقتی ساختمانی ۵۴ ساله در مرکز شهر تبدیل به تولیدی لباس شود و حجم بالایی از مواد قابل اشتعال در آنها وجود داشته باشد هیچ بعید نیست حوادثی از این دست اتفاق بیفتد.
خسارتبیشاز ۱۵۰۰ میلیارد تومان
رییس اتاق اصناف ایران با اشاره به فعالیت کارگروهی درکمیته بررسی سانحه ساختمان پلاسکو گفت: جلوگیری از افزایش قیمت پوشاک و طراحی محلی برای استقرار اصناف، در دستور قرار دارد.
وی با بیان اینکه باید از بروز دوباره حوادث این چنینی جلوگیری کرد، افزود: احتمال بروز حادثه ساختمان پلاسکو برای بیشتر بازارها و ساختمانهای تجاری کشور وجود دارد و مجموعه مدیریت شهری باید برای شرایط ویژه و بحرانی، آمادگی داشته باشد.
رییس اتاق اصناف ایران با اعلام اینکه انتظار داریم برای تامین خسارت آسیبدیدگان و مهیا کردن ادامه کسبوکار افراد شاغل در ساختمان چارهاندیشی شود، اظهار داشت: کارگروهی در کمیته بررسی این سانحه، مشغول تهیه گزارشی برای تمامی جوانب این آتشسوزی و آثار آن است.
وی گفت: با تشکیل کمیته و ستاد بحران در اتاق اصناف ایران در حال کار روی چهار محور در حادثه ریزش ساختمان تجاری پلاسکو در تهران هستیم که این چهار محور شامل برآورد میزان خسارت در بخشهای ماشینآلات تولیدی و مود اولیه و کالاهای تولیدی است.
فاضلی بیان داشت: همچنین میزان سرمایهگذاری بنگاهها از لحاظ اینکه بنگاههای از بین رفته به صورت استیجاری، رهن و خرید دائم بوده نیز در حال بررسی است.
رییس اتاق اصناف ایران تصریح کرد: نکته چهارمی که در این ستاد به آن پرداخته میشود، وضعیت و تعداد کارگران بیکار شده در این ساختمان است.
وی با بیان اینکه آمارهای مختلفی در مورد تعداد کارگران شاغل در این ساختمان بیان شده است، گفت: براساس اطلاعات تقریبی که با کمک اعضای ستاد بحران اتاق اصناف ایران تاکنون به دست آوردهایم، بیش از دو هزار نفر در این ساختمان مشغول به کار بودند.
رییس اتاق اصناف ایران تصریح کرد: این اتفاق حرفهای زیادی برای گفتن دارد و درسهای بزرگی به ما میدهد که کمکاری و اهمال در بخشهای مختلف از جمله ایمنی، بیمه و … انجام شده و اهمال شامل همه بوده است.
وی با تاکید بر اینکه هنوز نمیتوان برآورد دقیقی از خسارتهای مالی وارده داشت، گفت: ستاد بحران اتاق اصناف ایران تلاش دارد ظرف ۷۲ ساعت آینده این اطلاعات را به دولت ارائه دهد.
فاضلی تصریح کرد: ستاد بحران اتاق اصناف ایران از چهار اتحادیه پوشاک، اتحادیه کشباف، اتحادیه پیراهندوزان و اتحادیه لوازم ورزشی تشکیل شد و از صبح دیروز کار خود را برای بررسی میزان خسارت اقتصادی و مالی ساختمان پلاسکو آغاز کرده است.
رییس اتاق اصناف اظهار کرد: با توجه به اینکه در آستانه شب عید قرار داریم، این واحدها بیشتر تولیدی بودند و کالاهای زیادی را در انبارها دپو کرده بودند که تاکنون میزان خسارت این کالاها براساس برآورد اولیهای که از اتحادیههای پوشاک واتحادیه کالای کشباف و اتحادیههای پیراهندوزان و لوازم ورزشی داشتهایم بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان بوده است. برای میزان دقیق خسارات باید منتظر اتمام کمکرسانی و آواربرداری باشیم.
وی درباره آینده ساختمان پلاسکوی تهران اظهار کرد: دراینباره هنوز نمیشود نظر داد زیرا این ساختمان در اختیار بنیاد مستضعفان بوده، اما وضعیت مالکیت کسبه این ساختمان هنوز احصا نشده است.
ستاد ویژه تامین بازار شب عید
همچنین رییس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان پوشاک از آسیب جدی به بازار تامین پوشاک شب عید خبر داد و گفت: امروز ستادی برای رسیدگی به اوضاع این بازار تشکیل میشود.
ابوالقاسم شیرازی اظهار کرد: نزدیک به ۵۰۰ مغازه برای شب عید پارچه تولیدی تهیه کرده بودند و در ساختمان ۱۶ طبقه پلاسکو جای داشتند که بهطور کامل از بین رفتند.
رییس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان پوشاک با اشاره به اینکه نمیتوان آسیبی که به طور جدی به بازار وارد شده به این راحتی جبران کرد، گفت: با در نظر گرفتن این حدود ۵۰۰ مغازه در پلاسکو وجود داشتند و هر مغازه به طور میانگین حدود ۲۰۰ میلیون تومان جنس در آن داشت بنابراین میتوان دید که ابعاد آسیب وارد شده به بازار پوشاک وسیع است.
وی همچنین برای ترمیم بازار شب عید در پی این حادثه توضیح داد: امروز ستاد ویژهای برای تامین کالای شب عید در محل اتحادیه تشکیل خواهد شد و تصمیمات لازم برای اینکه خللی در عرضه کالا در ایام خرید آخر سال ایجاد نشود، گرفته خواهد شد.
محمودی، مشاور رییس اتحادیه پوشاک نیز در این خصوص گفت: با توجه به اینکه این پاساژ حجم گستردهاى از پوشاک را در خود جاى داده مى تواند تاثیراتى بر بازار پوشاک کشور داشته باشد البته باید این را در نظر داشت که بازار پوشاک کشور بسیار گسترده بوده و مىتواند این خلا را جبران کند.
لازم به ذکر است ساختمان ۵۴ ساله پلاسکو که مرکز بزرگ عرضه پوشاک در تهران بود، صبح روز پنجشنبه دچار حریق شد و ساعتی بعد از آن کامل فروریخت. این در حالی است که بیش از چهار هزار نفر در ساختمان پلاسکو بهصورت مستقیم فعالیت میکردند که بیشتر این واحدها شرایط لازم برای بیمه شدن را نداشتهاند و در واقع بیمه نبودند که این امر مشکلات بعدی آنها را بیشتر میکند البته برخی گفتهها حاکی از آن است که از ۵۶۰ واحد صنفی که در ساختمان پلاسکو فعالیت میکردند، تنها صد واحد تجاری و اداری تحت پوشش بیمه بودهاند و اموالشان تحت پوشش است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد