1 - 12 - 2022
بازگشت ارز به کمیسیون تلفیق
گروه اقتصادی- در حالی که کمیسیون تلفیق مجلس از بین چندین نرخ پیشنهادی، ۲۴۵۰ تومان را برای نرخ ارز به تصویب رسانده بود اما در صحن علنی مباحث جدیدی درباره محاسبه نرخ ارز بر مبنای قیمت روز که حدود سه هزار تومان است و قیمت مبادلهای مطرح شد که در نتیجه مجددا بررسی این موضوع به کمیسیون تلفیق بازگشت.
لایحه بودجه ۹۲ که پیش از این کلیات آن در مجلس به تصویب رسیده بود، بدون ورود به کلیات وارد جزییات و بخشهای درآمدی شد.
در جریان بررسی مواد مربوط به رابطه مالی دولت و شرکت های نفتی، مساله قیمت ارز در بودجه ۹۲ مطرح شد که پس از رای نیاوردن طرحهای مختلف، رییس مجلس قیمت ارز در بودجه و مکانیسم تعیین آن را مجددا به کمیسیون تلفیق واگذار کرد.
نرخ ارز در بودجه ۹۲ طبق حکم قانون برنامه پنجم شناور مدیریت شده تعیین شده به گونهای که بنا به اعلام رحیم ممبینی، معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی، در لایحه بودجه ۹۲ حداقل در جاهایی که دولت حضور دارد برنامه این است که یک نرخ داشته باشیم و نرخهایی با عنوان مرجع و مرکز مبادلات وجود نداشته باشد.
اما در حالی که این امر نگرانیهایی را برای تولیدکنندهها و واردکنندگان ایجاد کرده بود، ممبینی اعلام کرد که برای کالاهای گروه یک و ۲ و نهادههای کشاورزی و دامی که در سال ۹۱ ارز با نرخ مرجع دریافت میکردند، در سالجاری یارانه مناسبی پیشبینی میشود تا دو نرخ نداشته باشیم.
وی همچنین با تاکید بر اینکه این امر فقط با هدف ایجاد شفافیت در اقتصاد انجام میشود تا بانک مرکزی در محاسبات یک نرخ داشته باشد، گفت که با این اقدام قیمتها برای مصرف کننده تغییری نخواهد کرد.
از سوی دیگر در حالی که اوایل اردیبهشت ماه در جریان بررسی لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق، ارقام ۱۷۰۰، ۲۰۰۰ ، ۲۲۰۰ و ۲۴۵۰ تومان برای محاسبات نرخ ارز در بودجه مطرح و نهایتا رقم۲۴۵۰ تومان تصویب شد اما نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان رسیدگی به جزییات لایحه بودجه ۹۲، نحوه تعیین نرخ ارز حاصل از فروش نفت را مجددا به کمیسیون تلفیق واگذار کردند چراکه در بند «۲»- «۳» لایحه بودجه ۹۲، سهم وزارت نفت و صندوق توسعه ملی از محل صادرات نفت خام و میعانات گازی تعیین و در آن فروش مبالغ ارزی به نرخ روز پیشبینی شده بود که مخالفت جمعی از نمایندگان را به دنبال داشت.
برخی نمایندگان معتقد بودند که عبارت «نرخ روز» از متن این بند حذف شود زیرا آنچه در این بند آمده (که فروش مبالغ ارزی به نرخ روز باشد) مغایر قانون برنامه پنجم است.
در این راستا علی لاریجانی با بیان اینکه نمایندگان به پیشنهادی مبنی بر اینکه قیمت ارز حاصل از صادرات نفت خام به صورت شناور مدیریت شده باشد رای ندادند، گفت: اینکه نرخ روز را از این بند حذف کنیم هم تکلیف را روشن نمیکند و اگر قرار باشد این ارز به نرخ روز پیشبینی شود، سه هزار تومان خواهد بود.
رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تکلیف قوهمجریه را روشن کنید و قانون را گرد ننویسید که هر کس تفسیری از آن کند، اظهار کرد: در حال حاضر این بخش مبهم است و اگر در ذهن شما این است که نرخ مبادلهای برای ارز حاصل از فروش نفت پیشبینی شود، هیاتی را مشخص کنید که این نرخ مبادلهای را تعیین کند.
رضا عبداللهی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی نیز در این رابطه پیشنهاد داد که فروش مبالغ ارزی حاصل از صادرات نفت خام به نرخ ارز شناور مدیریت شده باشد تا به گفته وی، به بینظمیها خاتمه داده شود اما پیشنهاد وی به تصویب مجلس نرسید.
در ادامه علیرضا محجوب پیشنهاد کرد که عبارت «نرخ روز» از متن این بند حذف شود که با مخالفت لاریجانی مواجه شد. لاریجانی با تاکید بر اینکه تکلیف قوه مجریه در قیمت ارز باید مشخص شود، از کمیسیون تلفیق خواست تا این بند را رفع ابهام کرده و تکلیف نحوه تعیین قیمت ارز حاصل از فروش نفت را تعیین کنند.
ارز مبادلهای در قانون نداریم
در همین حال جعفر قادری، سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه با بیان اینکه در کمیسیون مکانیسم جدیدی برای نرخ ارز تعیین میشود، گفت: با توجه به اینکه در قانون چیزی به نام نرخ مبادلهای وجود ندارد، نماینده دولت درخواست تعیین مکانیسم قانونی داده است.وی در رابطه با دلایل رد بررسی نرخ ارز در صحن علنی مجلس اظهار کرد: اینکه ارز در بودجه در جریان منابع و مصارف با چه نرخی تعیین شود در جلسه کمیسیون تلفیق بودجه بحث و تبادلنظر خواهد شد.
وی ادامه داد: چیزی به عنوان نرخ مبادلهای در قانون وجود ندارد و باید مکانیسم جدیدی در رابطه با تعیین نرخ ارز دیده شود.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه ۹۲ ادامه داد: پیش از این ارز مرجع برای درآمدهای دولت تعیین شده بود که با توجه به تغییر آن باید مکانیسم جدیدی تعریف یا اینکه قانونی در رابطه با نرخ مبادلهای نوشته شود.
وی خاطرنشان کرد: در جلسه کمیسیون تلفیق در رابطه با این موضوع تصمیمگیری خواهد شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد