17 - 12 - 2022
بازگشت امید به بورس با ابزارهای جدید
بازگرداندن بازار سهام به روندی با ثبات و حمایت از سهام و سهامداران به ویژه حقیقیها یکی از مهمترین نتایج انتشار اوراق اختیار فروش سهام تبعی است تا با تغییر شرایط و روند کلی بورس در برقراری تعادل در بازار موثر واقع شود. شعبانپور، مدیر سرمایهگذاری توسعه ملی با بیان این مطلب در گفتوگو با بورسنیوز اظهار داشت: استفاده از ابزارهای نوین مالی از جمله اوراق اختیار فروش سهام میتواند عاملی برای بازگرداندن افراد حقیقی به معاملات بورس باشد اما استفاده از آن هیچ اثری بر رفتار حقوقیهای بازار اعمال نخواهد کرد چراکه در انتشار این اوراق سهمی برای حقوقیها در نظر گرفته نشده و حتی اگر اجازه استفاده از این اوراق را به این گروه از سرمایهگذاران بدهند اما ۵۰ هزار ورقه اختیار فروش چندان جذابیت و صرفهای برای حقوقیها ندارد.
تاثیرگذاری حجم نقدینگی سرمایهگذاران حقیقی
شعبانپور افزود: اما به نظر میرسد انتشار این اوراق با ذات بازار سهام در شرایط فعلی متفاوت باشد چراکه در حال حاضر پیشبینی آینده چندان قابل اتکا نبوده و با کم شدن بازه زمانی سرمایهگذاریها در دورههای کوتاهمدت، میانمدت و نیز بلندمدت، قابلیت پیشبینی وضعیت آتی صنایع و شرکتها کاهش مییابد. در این حالت تحقق پیشبینیها نیز سختتر میشود. با این وجود حقوقیها همواره در بازار سهام فعالیت داشته و حضور دارند اما آنچه که بازار را به سمت بالا یا پایین تکان داده و اثربخشی زیادی دارد، حجم نقدینگی سرمایهگذاران حقیقی است که به صورت پول جدید به معاملات تزریق شده و با جهت بخشی به آن روند بورس را هدایت میکند. وی با اذعان به اینکه چشمانداز آتی بورس مثبت ارزیابی میشود، تاکید داشت: در حاکمیت روند نزولی در بورس سهام تمامی صنایع و شرکتها جدا از نحوه عملکردی و ارزندگی آنها دچار افت و نزول قیمت میشوند و به اصطلاح تر و خشک با هم میسوزند.
صنایع پرریسک
در حال حاضر نیز که روند رو به رشد در بازار به چشم میخورد، نباید این هیجان بروز کند و تمامی سهمها همجهت با یکدیگر حرکت کنند چراکه هر زمان همه نمادها با هم رو به بالا یا رو به پایین در حرکت باشند، باید در روند معاملات بیشتر تامل کرد و با بررسی و تحلیل دقیقتر سهام ارزنده را از دیگر سهمها تمیز داد. این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: اگر نگاه خود را فراتر از روند معاملات بورس معطوف کنیم، میتوان گفت تا زمانی که نرخ بهره بدون ریسک کاهش نیابد، بورس جهش قابل توجهی نخواهد داشت. شعبانپور به صنایعی که در حال حاضر بروز مشکلاتی آینده آنها را تهدید میکند، اشاره کرد و گفت: صنایع خودروسازی و دارویی که با افزایش بهای ارز برای واردات قطعات و مواد اولیه مورد نیاز با افزایش هزینههای مالی و مصارف ارزی رو به رو شده و در امر گشایش اعتبار اسنادی (LC) نیز مشکلاتی دارند نمیتوان بیتفاوت به آنها به راحتی از کنارشان عبور کرد.
پربازدهترینها
افزون بر این هستند شرکتهایی که با وجود افزایش هزینههای خود در بخش واردات نمیتوانند این رشد قیمتها را به بهای تمام شده کالا و خدمات خود منتقل کنند. مدیر سرمایهگذاری «وتوسم» در مقابل این شرکتها، گروههایی را که مصارف ارزی کمتری دارند یا مواد اولیه مصرفی را از داخل خریداری کرده و در مقابل محصولات خود را صادر میکنند، به عنوان بهترین صنایع و سهمها برای سرمایهگذاری دانست و عنوان کرد: سنگآهنیها، فولادیها و نیز پتروشیمیهایی که در صادرات فرآوردههای تولیدی خود مشکلی ندارند در شرایط فعلی مطلوب به نظر میرسند.
تعمیم ندادن جزء به کل بورس
حال آنکه در همین وضعیت زیادند سهمهایی که حتی به قیمت اسمی خود نیز ارزش ندارند از این رو باید توجه داشت که اگر مشکلی در معاملات بازار سهام مطرح میشود، نباید آن را به کل بورس تعمیم داد. این کارشناس بازار سرمایه به برنامه اصلاح پرتفوی سرمایهگذاریهای بورسی «وتوسم» اشاره کرد و یادآور شد: در اجرای این برنامه سهمهایی که بازده سود تقسیمی مناسب ندارند از سبد سرمایهگذاریهای «وتوسم» خارج میشوند و شرکتهایی که رشد سودآوری آنها برای سالهای آتی دو رقمی محاسبه میشود، جایگزین سهمهای عرضه شده خواهند شد. البته باید توجه داشت که در حال حاضر سر پا نگه داشتن بازار سهام از سودسازی در یک مقطع زمانی اهمیت بیشتری دارد، اما در راستای اصلاح پرتفوی، کاهش تعداد شرکتها و حرکت به سمت سهام شرکتهایی که کیفیت سود بالایی دارند به طوری که پس از برگزاری مجامع عادی سالانه از محل تقسیم سود نقدینگی مناسبی دربر خواهند داشت، در اولویتهای سرمایهگذاری «وتوسم» قرار دارند. شعبانپور در بیان صنایع مورد نظر «وتوسم»گفت: سهام گروههایی از جمله پتروشیمی، فولاد، مس، سنگ آهن، پالایشگاهی، بانکی، مخابرات و نیز خدمات رایانه و صنایع وابسته به آنها و نیز هلدینگهایی که در این صنایع سرمایهگذاری میکنند، برای ورود به پرتفوی سرمایهگذاری بورسی «وتوسم» در دست بررسی کارشناسان و تحلیلگران مجموعه قرار گرفته است. همچنین مدیر سرمایهگذاری «وتوسم» با توصیه بر پرهیز از رفتارهای هیجانی در معاملات بر استفاده از تحلیلهای بیشتر تاکید کرد و اذعان داشت: شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی در نظر دارد با اصلاح پرتفوی فعلی سرمایهگذاریهای بورسی خود در آیندهای نزدیک «وتوسم» را به عنوان یک شرکت سرمایهگذاری در صنایع پرپتانسیل و دارای چشماندازی روشن به بازار سهام و فعالان بورس معرفی کند.
بورس تحت تاثیر ابزارهای جدید
کاهش هزینه سهامداران عمده برای حمایت از سهام مهمترین مزیت اوراق اختیار فروش تبعی برای سهامداران عمده است که در هفتههای آینده برای این دسته از سهامداران مشخص خواهد شد. محمودرضا خواجهنصیری، مدیر نظارت بر بورسها و بازارهای سازمان بورس با اشاره به گذشت یک هفته از ورود ابزار جدید مالی به بازار سرمایه در گفتوگو با سنا اظهار داشت: پیش از ورود این ابزار جدید مالی به بازار سرمایه، سهامداران عمده در زمان افت قیمت سهامشان ناچار به خرید سهام و افزایش درصد سهامشان در بازار میشدند این در حالی است که با ورود این ابزار جدید مالی به بازار سرمایه دیگر سهامداران عمده برای حمایت از سهم نیازی به افزایش درصد سهامداری خود ندارند، بلکه با انتشار این اوراق میتوانند ریسک سرمایهگذاری را پوشش داده و در عین حال هم از سهامشان حمایت کنند. وی در ادامه با اشاره به آمار فروش اوراق اختیار فروش تبعی اظهار داشت: همان طور که آمارها نشان میدهد، طیف گستردهای از سرمایهگذاران به سمت اوراق اختیار فروش تبعی حرکت کردهاند به طوری که تقاضا برای این اوراق بر عرضه آن پیشی گرفته است.
کم شدن نگرانی اهالی تالار
مدیر نظارت بر بورسها و بازارهای سازمان بورس با اشاره به اینکه انتشار هر خبری از عرضه اوراق اختیار فروش تبعی برای سرمایهگذاران بازار سرمایه مثبت ارزیابی میشود، تصریح کرد: هر کدام از سهامداران عمده که خبر انتشار اوراق اختیار فروش تبعی را اعلام میکنند، جو مثبتی برای سهامشان در بازار به وجود میآید چراکه انتشار این اوراق به معنی اعتقاد سهامداران عمده بر پتانسیل سهام در بازار است. خواجهنصیری با بیان اینکه این ابزار جدید به رفع نگرانیها در تالار شیشهای کمک کرده است، تصریح کرد: سهامداران عمدهای که از آینده سهامشان در بازار اطمینان دارند، نسبت به انتشار این اوراق اقدام میکنند. وی با تاکید بر اینکه ورود اوراق اختیار تبعی به بازار سرمایه راهی برای حمایت تکنیکی از بورس محسوب میشود، خاطرنشان کرد: با این روش حمایتی از بازار سرمایه، سهامداران عمده بدون اینکه هزینه زیادی انجام دهند از سهامشان حمایت میکنند. خواجه نصیری با تاکید بر اینکه اوراق اختیار فروش تبعی ابزاری برای حمایت از سهام محسوب میشود، گفت: سهامدارانی که این اوراق را خریداری میکنند نسبت به تثبیت قیمت سهامشان در بازار سرمایه مطمئن میشوند؛ اتفاقی که در مورد سهام پتروشیمی کرمانشاه روی داد و باعث شد قیمت سهام این شرکت در بازار سرمایه تثبیت شود. وی با بیان اینکه سرمایهگذاران از پوشش ریسک سرمایهگذاری خود در بازار سرمایه با ورود این ابزار جدید مالی مطمئن میشوند، ابراز داشت: آنچه بازار سرمایه به آن نیاز داشت، افزایش اطمینان سهامداران بود و آنچه سهامداران به آن نیاز داشتند ابزاری برای پوشش ریسک بود که با ورود این ابزار جدید مالی این دو نیاز بازار برطرف شد. مدیر نظارت بر بورسها و بازارهای سازمان بورس با اشاره به اینکه امکان معامله این اوراق در بازار سرمایه وجود ندارد، گفت: در دستورالعمل اوراق اختیار فروش تبعی معامله مجدد اوراق در تالار شیشهای دیده نشده است.
خریداری ۵۰۰ هزار برگه اختیار فروش تبعی سهام چادرملو
همچنین در اتفاقی تازه روز گذشته ۵۰۰ هزار برگه اختیار فروش تبعی سهام صنعتی چادرملو به ارزش ۳۱ میلیون ریال در بورس تهران خریداری شد. معاون بازار شرکت بورس با بیان مطلب بالا گفت: از روز گذشته عرضه اوراق اختیار فروش تبعی سهام شرکت صنعتی چادرملو در نماد «هکچاد۲۰۳» در بورس اوراق بهادار تهران آغاز شد. علی صحرایی با اشاره به اینکه روزگذشته ۵۰۰ هزار برگه از این اوراق با ارزش ۳۱ میلیون ریال در بورس معامله شده است، خاطرنشان کرد: این اوراق با شرایط اعمال قیمت ۶۸۰۰ ریال و با تاریخ اعمال ۲۱ خردادماه ۹۲ با سقف خرید ۵۰ هزار اختیار فروش برای هر کد معاملاتی عرضه شد. براساس این گزارش، شرکت هلدینگ توسعه صنایع معدنی امید (امیدکو)، عرضهکننده این اوراق بود و شرایط تسویه تعهدات در تاریخ اعمال نیز پرداخت مابهالتفاوت قیمت اعمال و قیمت پایانی سهم پایه به دارنده اختیار فروش تبعی به صورت نقدی یا انتقال سهام با قیمت اعمال از دارنده اختیار فروش تبعی به عرضهکننده اعلام شد.
همچنین این اوراق، معاملات ثانویه نداشته و خریداران حق فروش مجدد این اوراق را ندارند. اوراق اختیار فروش تبعی شرکت پتروشیمی کرمانشاه چهارشنبه گذشته به عنوان نخستین اوراق اختیار فروش تبعی در بورس تهران عرضه شد که با استقبال سهامداران، یک میلیون برگه از این اوراق به فروش رفت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد