19 - 05 - 2020
بازگشت به سیاست
رییسجمهور سابق آمریکا در انتقادی گزنده از وضعیت مدیریت در کاخ سفید خواستار بازگشت صداقت، قانونمداری و نجابت شده است. در واکنش به این انتقادها، ترامپ گفته به هنگام تماشای سخنرانی اوباما خوابش برده است.
اوباما که جمعه گذشته در میان دانشجویان در ایالت ایلینوی سخن میگفت با لحنی کمسابقه گزارشهای منتشر شده در چند روز گذشته درباره هرج و مرج و ترس و اختلافنظر در کاخسفید را مورد اشاره قرار داده و گفت: این چیزهای عجیب و غریب که درباره کاخ سفید شنیده میشود. . . این نرمال نیست. اینها غیرمعمول و خطرناکند.
رییسجمهور سابق آمریکا که از زمان ترک کاخسفید در ژانویه سال گذشته خود را از وارد شدن به منازعات سیاسی دور نگه داشته بود حالا با لحنی نگران خواسته نجابت، صداقت و قانونمندی به اخلاق سیاسی کشورش بازگردد. او جمعه گذشته در دانشگاه ایلینوی و مراسم اهدای جوایز اوربانا گفته که تصمیم داشته به سنت قدیمی روسایجمهور آمریکا عمل کند و پس از خروج از کاخ سفید خود را از عالم سیاست دور نگه دارد، اما سخنان او را رسانههای آمریکا حمله شدید او دولت جمهوریخواهان تفسیر کردهاند.
به گزارش رویترز، رییسجمهور پیشین آمریکا از آمریکاییها خواست که رای بدهند زیرا دموکراسی آمریکا وابسته به آن است. باراک اوباما در یک سخنرانی درباره انتخابات کنگره که قرار است در ماه نوامبر برگزار شود، اعلام کرد: خطرات در این انتخابات بیش از هر زمان دیگری است. من اینجا هستم که یک پیام ساده به شما بدهم: شما باید رای بدهید زیرا دموکراسی ما وابسته به آن است.
اوباما این سوال را پرسید که چه اتفاقی برای حزب جمهوریخواه افتاده است؟ وی این انتقاد را از مسوولان جمهوریخواه کرد که در مواقع مواضع رسواکننده رییسجمهور آمریکا تنها به اظهارات بیفایده مبهم اکتفا میکنند. او در ادامه اظهاراتش افزود: تنها یک نگاه کوچک به تیتر اخبار باید به شما اعلام کند که این لحظه به معنای واقعی متفاوت است. خطرات بسیار بالا هستند. اوباما در بخش دیگری از اظهاراتش از دونالد ترامپ به خاطر افزایش خشم میان آمریکاییهای مختلف مقیم آمریکا انتقاد کرد.
اوباما با بیان اینکه ترامپ در اقداماتش تفاوتهای نژادی را که تحت اصول دموکراتیک کمرنگ شده بودند، برجسته کرده است، افزود: ترامپ علامت یک مشکل بزرگتر است نه علت آن. این مشکل با ترامپ آغاز نشده است. او یک علامت است نه علت آن. او تنها در حال بزرگ کردن سیاستمداران خشمگین است که سالها طرفدار این سیاست بودهاند.
اوباما اضافه کرد: امروز من اینجا هستم زیرا اکنون یکی از محوریترین لحظات در زندگی ماست و هر یک از ما به عنوان شهروندان آمریکا باید به خاطر آنچه هستیم و آنچه برای آن ایستادگی کردهایم، تصمیم بگیریم. وی از دولت کنونی آمریکا به دلیل تضعیف ائتلافهای قدیمی و نزدیک شدن به روسیه انتقاد کرد.
اوباما با زیر سوال بردن مقوله همه چیز بر وفق مراد است گفت، در کاخ سفید همه چیز دگرگون شده و کسی از دستورات رییسجمهور اطاعت نمیکند. رییسجمهور پیشین آمریکا در بخش دیگری از اظهاراتش از دونالد ترامپ به خاطر سیاسی کردن دستگاه قضایی آمریکا انتقاد کرد و گفت: باید اعضای هر حزب نسبت به این مساله نگران باشند. ترامپ بارها از دستگاه قضایی انتقاد کرده و او در یکی از توئیتهایش خواستار انجام تحقیقات علیه مخالفان سیاسی از جمله هیلاری کلینتون، نامزد پیشین دموکراتها در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۱۶ شده بود.
اوباما در ادامه اظهاراتش اعلام کرد: وضعیت آمریکا تحت ریاستجمهوری ترامپ در حالت عادی نیست. رییسجمهور پیشین آمریکا در ادامه اظهاراتش اعلام کرد: من میخواهم به شما یادآوری کنم تعداد مشاغل در آمریکا همانند سال ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ است. اوباما در ادامه از آمریکاییها خواست که علیه جمهوریخواهان در انتخابات کنگره در ماه نوامبر رای دهند.
همچنین دونالد ترامپ در واکنش به اظهارات اوباما اعلام کرد که او از این سخنرانی خوابش گرفته است. ترامپ در پیامی در توئیتر نوشت: من متاسفم. من این سخنرانی را تماشا کردم اما خوابم گرفت. او بسیار خوب است اما برای خواب. همچنین ترامپ در پیامی دیگر از اظهارات باراک اوباما در مورد رشد اشتغال در دوران ریاستجمهوریاش گفت: او تلاش میکند که برای یک مساله غیرمعتبر در آمریکا، اعتبار بخرد. او، اوباما را به تلاش برای تعریف از ضعیفترین عملکرد در تاریخ کشور از زمان رکود بزرگ اقتصادی در جهان متهم کرد.
دموکراتها مدتها بود که منتظر ورود مجدد اوباما به صحنه سیاست بودند، اما اوباما که سلاح نامخفی دموکراتهاست اصرار داشت که سنت کلاسیک روسای کاخ سفید را حفظ کند و از سیاست روز دور بماند، اما حالا به نظر میرسد او آماده شده که با تمام قوا برای وارد شدن به فضای سیاسی انتخابات میاندورهای کنگره اسبش را زین کند.
اوباما علاوه بر انتقاد آشکار از دونالد ترامپ به همحزبیهای خودش هم تلنگر زده که رویهای پیش بگیرند که بر نفاق و دودستگیهای نژادی، اقتصادی و جغرافیایی پیروز شوند. با وجود این یک مساله را نباید فراموش کرد که با وجود قدرت فراوان اوباما برای داغ کردن تنور انتخابات و به پای صندوق کشیدن دموکراتها، او به مخالفان سرسختش در جناح محافظهکار هم این انگیزه را خواهد داد که برای نه گفتن به اوباما پای صندوق بروند.
جنگ ترامپ با نیویورکتایمز بالا گرفت
پس از انتشار مقالهای بینام از یک کارمند دولت آمریکا در نیویورکتایمز علیه ترامپ، رییسجمهور آمریکا خواستار فاش شدن نام نویسنده شده است. کاخ سفید به دنبال یافتن عاملی نفوذی در چهار دیواری خودش میگردد. به گزارش نیویورکتایمز، به نقل از یک مشاور دولت آمریکا، در حال حاضر کاخ سفید فهرستی با ۱۲ نام در دست دارد و در میان این اسامی به دنبال یافتن نام کسی است که احتمالا نویسنده میهمان روزنامه یاد شده بوده است.
پیش از این شمار بسیاری از اعضای دولت مجبور بودهاند ثابت کنند که مقصر نیستند. این موضوع چه در مورد جف سشنز، دادستان کل که مورد بیمهری واقع شد و مایک پمپئو، وزیر خارجه و چه در مورد نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد و مایک پنس، معاون رییسجمهور صادق بوده است.
ترامپ از نویسنده مقاله چاپ شده در نیویورکتایمز خواسته که خودش را معرفی کند. او گفت که نیویورکتایمز باید به خاطر امنیت ملی نام نویسنده را هر چه سریعتر منتشر کند. ترامپ نویسنده ناشناس را ترسو خوانده است. رییسجمهور آمریکا همچنین گفت وزارت دادگستری این کشور باید درباره هویت نویسنده ناشناس مقاله علیه دولت وی در روزنامهنیویورک تایمز تحقیقات انجام دهد.
به گزارش هیل، رییسجمهور آمریکا همچنین تاکید کرده که برخورد بالقوه با روزنامه نیویورکتایمز را مدنظر دارد. نیویورکتایمز با این انتقاد روبهرو است که برخلاف قواعد روزنامهنگاری نوشته یاد شده را بدون ذکر نام نویسنده منتشر کرده است. این روزنامه از نویسنده به عنوان کارمند بلندمرتبه نام برده که میتواند شامل بسیاری از افراد شود. بنابراین روشن نیست مرتبه اداری نویسنده تا چه حد بالاست، اما آشکار است که این شخص تصویری افتضاح از کاخ سفید ترامپ به دست داده است.
در تازهترین تحول صورت گرفته در این زمینه، ترامپ در صحبت با خبرنگاران در هواپیمای مخصوص ریاستجمهوری آمریکا تصمیم برای انتشار این مقاله از سوی این نویسنده ناشناس که خود را بخشی از جنبش مقاومت علیه ترامپ در دولتش دانسته، یک فضاحت خواند.
ترامپ گفت: ما میخواهیم نگاهی بیندازیم به اینکه این فرد چه چیزهایی داشته و چه چیزهایی داده و درباره چه چیزهایی صحبت میکند و در حال حاضر کجاست. وی در پاسخ به اینکه آیا جف سشنز، دادستان کل آمریکا باید درباره هویت نویسنده این مطلب تحقیقات انجام دهد، پاسخ داد: این یک موضوع امنیت ملی است.
همزمان یک سخنگوی وزارت دادگستری درخصوص درخواست برای اظهارنظر درباره این اظهارات ترامپ گفت: وزارت دادگستری انجام چنین تحقیقاتی را رد یا تایید نمیکند. از زمانی که این مقاله مناقشهبرانگیز به منظور مشخص ساختن وجود تیمی از مخالفان در دولت ترامپ منتشر شده گمانهزنی درباره هویت نویسنده این مقاله بالا گرفته است.
این در حالی است که روزنامه نیویورکتایمز نسبت به درخواست ترامپ برای تحقیقات وزارت دادگستری در مورد هویت نویسنده این مقاله واکنش منفی نشان داد. نیویورکتایمز در بیانیهای اعلام کرد: ما اطمینان داریم که وزارت دادگستری درک میکند که مفاد قانونی متمم اول قانون اساسی از همه شهروندان آمریکایی حمایت میکند و در یک چنین سوءاستفاده فاحشی از قدرتهای دولتی، شریک نمیشود. این بیانیه خاطرنشان کرد: تهدیدهای رییسجمهور آمریکا علاوه بر اینکه نشان میدهد چرا ما باید از هویت این نویسنده حفاظت کنیم از طرف دیگر اهمیت وجود رسانههای مستقل و آزاد را برای دموکراسیهای آمریکایی یادآور میشود.
در همین حال روزنامه واشنگتنپست نیز سهشنبه گذشته جزییاتی از کتاب جدید باب وودوارد، برنده جایزه پولیتزر و خبرنگار سابق خود را منتشر کرد. باب وودوارد که تلاش کرده در کتاب «وحشت: ترامپ در کاخ سفید» تصویری از ۱۸ ماه نخست ریاستجمهوری دونالد ترامپ ارائه دهد، حال به دشمن نخست رییسجمهور آمریکا تبدیل شده است. وودوارد در کتابش مینویسد که کارمندان کاخ سفید میکوشند رییسجمهور را کنترل کنند چون عصبانیت و سوءظن بیمارگونهاش میتواند تا چند روز کار آنان را مختل کند.
بدینترتیب ترامپ در عرض چند روز اخیر با دو ضربه روبهرو شد. هر دو انتقاد میخواهند بگویند که ترامپ قادر به هدایت و کنترل دولت آمریکا نیست. جان کری، وزیر خارجه پیشین آمریکا، هم در این باره گفته است: در اصل ما رییسجمهور نداریم.
در این میان الیزابت وارن، سناتور دموکرات، با استناد به متمم بیستوپنجم قانون اساسی آمریکا، موضوع برکناری ترامپ را مطرح کرده است. متمم بیستوپنجم قانون اساسی آمریکا به مسائل مربوط به پایان پیش از موعد یک دوره ریاستجمهوری میپردازد. وارن به سیانان گفت: وقتی کارمندان عالیرتبه دولت عقیده دارند که رییسجمهور ایالات متحده در موقعیتی نیست که بتواند کارش را انجام دهد، پس باید متمم بیست و پنجم قانون اساسی را به کار گرفت.
وارن که نامزد بالقوه دموکراتها برای انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۰ به شمار میرود، ابراز نگرانی کرد که کارمندان بلندپایه آمریکا بهطور ناشناس انتقادی کشنده علیه رییسجمهور را مطرح میکنند ولی انتقاد آنها بدون نتیجه و پیامد میماند. او گفت: این چه بحرانی است که ما دچارش هستیم؛ وقتی کارمندان بلندپایه معتقدند که رییسجمهور نمیتواند کارش را انجام دهد اما در عین حال حاضر نیستند قواعدی را که وجود دارد و در قانون اساسی گنجانده شده، به کار برند؟ انتشار مقالهای از یک منبع ناشناس در روزنامه نیویورکتایمز به بحران تازهای در دولت ترامپ تبدیل شده است.
انتشار نامه سرقتی از روی میز ترامپ توسط سیانان
به گزارش هیل، شبکه خبری سیانان اقدام به انتشار نامهای کرد که سپتامبر گذشته ظاهرا از روی میز کار رییسجمهور آمریکا به سرقت رفته بود.
باب وودوارد، روزنامهنگار تحقیقی آمریکا در کتاب جدیدی نوشت که گری کوهن، مدیر سابق شورای ملی اقتصاد آمریکا برگهای را از روی میز کار دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا برداشت تا مانع از آن شود که او از توافق تجاری با کرهجنوبی خارج شود.
وودوارد در کتاب «ترس: ترامپ در کاخ سفید» نوشت، کوهن وحشتزده شده بود که ترامپ احتمالا آن نامه را امضا کند. ظاهرا کوهن به یکی از دستیارها در کاخ سفید گفته بود: من آن را از روی میزش برداشتم. نمیگذارم آن را ببیند. او قرار نیست هرگز این سند را ببیند. باید از کشور حفاظت کنیم.
این سند که سیانان منتشر کرده است، دولت کرهجنوبی را از تمایل کاخ سفید برای فسخ توافق تجاری میان دو کشور که شش سال از اجرای آن میگذشت، مطلع میکرد. در این نامه آمده است: توافق تجارت آزاد آمریکا – کره در شکل کنونی، در راستای منافع اقتصاد ایالات متحده نیست. بنابراین طبق ماده ۵/۲۴ توافق، ایالات متحده بدین وسیله اطلاع میدهد خواستار خاتمه این توافق است. وودوارد که بابت گزارش رسوایی واترگیت بسیار سرشناس است، نوشت کارکنان کاخ سفید نگران بودند که چنین اقدامی ظرف چند ثانیه بتواند برنامهای که برای رهگیری موشکهای پرتابی کرهشمالی بود، به خطر بیندازد. با این حال ترامپ کتاب وودوارد را تخیلی میداند.
رییسجمهور آمریکا جمعه در پیامی توئیتری نوشت: کتاب وودوارد ساختگی است. اینطور که از من نقل قول شده است، حرف نزدهام. اگر این کار را کرده بودم، به عنوان رییسجمهور آمریکا منتخب نمیشدم. این نقل قولها ساختگی است. نویسنده در این کتاب از هر ترفندی برای تحقیر و خوار کردن استفاده میکند. امیدوارم مردم حقایق را ببینند و اینکه بدانند کشورمان عملکردی فوقالعاده دارد!
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد