20 - 12 - 2022
بازگشت پر قدرت به ۲۶ هزار واحد
ستاره شهریاری- اگر این روزها بپرسند « از بورس چه خبر؟» در دو جمله کوتاه میتوان شرایط فعلی بازار را توصیف کرد: حمایتها کارساز شد؛ صعود پشت صعود، رکورد پشت رکورد.
حمایت از بازار سهام به نتیجه مطلوب رسیده است چراکه بورس یک هفتهای است در وضعیت سبز به سر میبرد. تداوم رونق دادوستدها و بازگشت امید به سهامداران، فضای دادوستدهای تالار شیشهای را پرشور کرده است و شور معاملهگران چنان حرارت تالار شیشهای را بالا برده است که روز گذشته دماسنج بازار سهام
۳۹۴ واحد صعود کرد.
رشد ۵/۱ درصدی شاخص کل بورس در جریان معاملات روز گذشته، بار دیگر این متغیر حساس را روانه کانال ۲۶ هزار واحدی کرد و بازدهی سرمایهگذاری در بازار سهام را
(که به ارقام منفی رسیده بود) به ۴/۱ درصد رساند.
این رشد از جنبه دیگری رکوردشکنی شاخص کل محسوب میشود چراکه از ابتدای سالجاری تا کنون، حتی در اولین ماههای سال که شاخص به رقم ۲۶ هزار واحدی صعود کرد و نیز حتی در ۱۷ ماه گذشته، رشد ۳۹۴ واحدی در یک روز ثبت نشده بود.
در پی رشد قیمت جهانی فلزات اساسی به خصوص مس و روی و نیز بهبود تقاضای سنگآهن، دیروز سهام شرکتهای ملی مس، فولاد مبارکه، سرمایهگذاری غدیر، چادرملو، نفت و گاز پارسیان، گلگهر، بانک ملت، پالایش نفت بندرعباس و توسعه معادن و فلزات تاثیر چشمگیری در رشد شاخص داشتند و این متغیر را در کانال ۲۶ هزار واحدی قرار دادند.
شاخص کل از۳۱ خردادماه سال جاری به دنبال رکود طولانی مدت به کانال ۲۵، ۲۴ و حتی ۲۳ هزار واحدی سقوط کرده بود اما از یک ماه گذشته با رشد سهام اکثر شرکتها، این متغیر در ۲۲ مرداد و ۱۳ شهریورماه موفق به پس گیری کانالهای ۲۴ و ۲۵ هزار واحدی شده بود.
این درحالی است که بازار سهام در هفته گذشته نیز تنها یک روز منفی را سپری کرد و در سایر روزهای معاملاتی در مسیر صعودی حرکت کرد در هفته گذشته شاخص کل توانست حدود چهار درصد رشد را تجربه کند.
به عقیده کارشناسان بازار سرمایه، رشد قیمت جهانی فلزات اساسی به کارگیری ابزار جدید در بورس (اختیار فروش تبعی) به کف رسیدن قیمتها و فاصله ارزش ذاتی و معاملاتی و نیز آرام شدن بازارهای موازی باعث آغاز رشد بورس شده است.
همچنین عواملی چون تغییر نکردن بهای نرخ رسمی دلار که از سوی رییس کل بانک مرکزی اعلام شد، خنثی شدن اثر روانی اعمال تحریم و فشارهای دول غربی بر کشور از رونق افتادن مقطعی بازارهای سکه و ارز، حمایت نهادهای مالی از شرکتهای بورسی و فرابورسی، بهبود وضعیت شرکتهای خودرویی در بهبود اوضاع بورس تاثیر چشمگیری داشته است.
از سوی دیگر علاوه بر خروج نوسانگیران، افزایش چشمگیر بهای ارز طی روزهای پایانی هفته قبل از جمله عوامل موثر در رشد خیرهکننده بورس عنوان میشود چراکه دو صنعت پتروشیمی و معدنی به دنبال رشد نرخ ارز با افزایش تقاضا روبهرو هستند و در افزایش شاخص کل موثر واقع شدهاند.
یک کارشناس بازار سرمایه در همین راستا به بورس نیوز گفته است: نزدیک شدن به پایان سال مالی شرکتهای سرمایهگذاری نیز نقش زیادی بر روند مثبت بازار دارد. اگرچه ممکن است این شرکتها برای شناسایی سود اقدام به عرضه سهام موجود در پرتفوی خود کنند اما از طرفی با توجه به اینکه پرتفوی بسیاری از این فعالان حقوقی بورس در زیان است، این احتمال میرود که طی روزهای آتی از سهام خود حمایت کنند، از این رو این رفتار آثار مثبتی برای بورس به همراه خواهد داشت.
به طوری که انتظار میرود حتی اگر فروش سهام نیز از سوی سرمایهگذاریها صورت گیرد اما برای حمایت از بازار سهام این نقدینگی از بورس خارج نشود.
به نظر میرسد با رشد قیمت سهام عرضه فزونی یابد، اما نحوه حرکت بازار در شرایط کنونی به اخبار حوزه سیاسی نیز وابسته است و چنانچه خبرهای ناخوشایند در این حوزه منتشر نشده یا همین وضع ادامهدار باشد، میتوان به رشد شاخصها در روزهای آتی امید داشت.
در این میان باز هم به سرمایهگذاران توصیه میشود به شدت از تصمیمگیریهای عجولانه پرهیز کنند و تحلیلهای بیشتری را چاشنی کار خود کنند.
از سوی دیگر میانگین بازدهی بازار سهام که در سال جاری با تکیه بر رشد دو ماه اول شاخص بورس، حداکثر با بازدهی مثبت چهار درصدی مواجه شد، با تکرار سیر نزولی قیمت سهام اکثر شرکتها ابتدا در ۲۱ خردادماه صفر درصد و سپس در ۳۱ خرداد منفی شد و حتی به هفت درصد هم رسید و سهامداران را با زیانهای ۱۰ تا ۵۰ درصدی روبهرو کرد؛ دیروز این متغیر به ۴/۱ درصد مثبت رسید و امید سهامداران را تازه کرد.
بنا بر گزارش فارس، دیروز با جهش ۳۹۴ واحدی شاخص و با احتساب تفریق ارقام شاخص بورس در اولین روز کاری سال( ۹۰۶/۲۵ واحد) و روز گذشته (۲۸۳/۲۶ واحد ) و تقسیم ۳۷۷ به عدد اول سال شاخص، میانگین بازدهی در بازار سهام بالاخره مثبت شد و به ۴/۱ درصد رسید و این بار امیدها به جبران زیانها و شاید کسب سود بیش از نرخ تورم و حتی بیشتر بیش از همیشه زندهتر شود.
این درحالی است که در میان صنایع ۳۶ گانه بورس و شرکتهای متعدد، برخی صنایع و شرکتها موفق به بازدهی بیش از ۲۰ تا صد درصدی هم شدهاند اما واقعیت این است که بازدهی سهام اکثر شرکتهای بزرگ و در بردارنده سهامداران متعدد تا روزهای گذشته و شاید دیروز منفی بود. با این همه هرچند مثبت شدن میانگین بازدهی در بورس روزنههای امید را پرسوتر کرده اما واقعیت این است هنوز بسیاری از سهامداران به اصل سرمایههای خود هم نرسیده و نتوانستهاند زیانهای چند میلیون تا چند میلیارد تومانی را جبران کنند. از طرف دیگر تعداد زیادی از سهامداران حقیقی خصوصا سهم اولیها به دلیل زیان و عدم امید به بهبود وضعیت از بورس خارج شدهاند و هنوز به این بازار بدبین هستند.
بنابراین انتظار براین است که دولت با حمایتها و شفافسازیها و عدم تصمیمگیریهای همراه با تبعات منفی، زمینه بهبود شرایط بازار سهام آن هم با همه مشکلات فراهم آورد تا سرمایههای سرگردان و پساندازهای مردم به جای حضور در بازارهای کاذب (که نتیجهای جز رشد تورم ندارد) به بازار سرمایه هدایت شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد