12 - 10 - 2024
بازیگر دیوانه
«جهانصنعت»- در حالی که رژیم صهیونیستی پس از ویران کردن غزه، جبهه جدید جنگ خود را در لبنان باز کرده و به واسطه تشدید تنشها با ایران، منطقه خاورمیانه را بیش از هر زمان دیگری در سایه یک جنگ فراگیر قرار داده است، ارتش اسرائیل روز گذشته به صورت رسمی، غزه را به عنوان جبهه ثانویه اعلام و مطابق با اعلام رسانههای عبری زبان، اکنون بیشترین تمرکز و منابع خود را روی لبنان معطوف کرده است.
در همین رابطه و در سایه سکوت برخی رهبران عرب در منطقه، شامگاه پنجشنبه سنگینترین و مرگبارترین حمله اسرائیل به لبنان و شهر بیروت نیز صورت گرفته است به طوری که طی این حملات که هدف آن مرکز بیروت بوده، بیش از 22 نفر جان خود را از دست داده و 117 نفر نیز مجروح شدهاند.
این حملات مرگبار در حالی صورت گرفته که از یک سو شارل میشل، رییس شورای اروپا، هدف قرار گرفتن نیروهای سازمان ملل مستقر در لبنان (یونیفل) را محکوم و این اقدام اسرائیل را غیرقابل قبول خوانده و از سوی دیگر طبق گزارشی که یورونیوز منتشر کرده، آمریکا و فرانسه خواستار تقویت ارتش لبنان برای اجرای قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در راستای حفظ صلح در مرز این کشور با سرزمینهای اشغالی شدند.
در این خصوص نماینده آمریکا در جلسه شورای امنیت سازمان ملل گفت که جامعه جهانی باید به تقویت نهادهای حکومت لبنان کمک کند و نماینده فرانسه نیز تاکید کرد که پیشنهاد پاریس و واشنگتن برای برقراری یک آتشبس ۲۱ روزه بین اسرائيل و حزبالله لبنان همچنان مطرح است و فرانسه برقراری آتشبس در شرایط کنونی را ضروری میداند. علاوه بر این معاون دبیرکل سازمان ملل متحد نیز روز پنجشنبه در جلسه شورای امنیت خواستار توقف بمباران لبنان توسط اسرائیل و خروج نظامیان این رژیم از لبنان شده است. معاون دبیرکل سازمان ملل همچنین هشدار داد که زمان برای صلح و حلوفصل تنشها به سرعت در حال اتمام است و تاکید کرد طرفین باید متعهد به توقف درگیریها و اجرای کامل قطعنامههای ۱۵۵۹ و ۱۷۰۱ شورای امنیت شوند.
در چنین شرایطی و در حالی که طبق آمارهای منتشر شده، علاوه بر صدها نفر کشته، 600هزار نفر در لبنان آواره شده و 5/2 میلیون نفر نیز نیازمند کمکهای فوری غذایی هستند، طبق گزارش سازمان ملل یک چهارم خاک لبنان تحت دستور به اصطلاح تخلیه از سوی نیروهای رژیم اسرائیل قرار گرفته که بیش از ۱۰۰ روستا و محله را تحتتاثیر قرار داده است و ارتش اسرائیل به مردم دو ساعت اغلب در نیمه شب ، مهلت میدهد تا خانههای خود را تخلیه کنند. این در حالی است که بسیاری از بیمارستانها و مراکز درمانی نیز در این کشور بسته شدهاند.
جنگ زرگری
لازم به ذکر است باوجود مخالفت جامعه جهانی با حملات اسرائیل به لبنان، شاهد هستیم که دقیقا سناریوی کشتار و ویرانی غزه اکنون برای این کشور از سوی رژیم صهیونیستی دنبال میشود و مخالفتها نیز از حد حرف و شعار فراتر نمیرود. در همین رابطه صحبتها از اختلافنظر شدید میان بایدن و نتانیاهو حکایت میکند؛ به خصوص اینکه رژیم صهیونیستی در طول روزهای اخیر مدعی شده که قصد دارد مراکزی در ایران را در پاسخ به عملیات وعده صادق 2 هدف حمله قرار دهد.
در این میان هفته گذشته که رسانهها اعلام کردند، نتانیاهو بیش از 40 روز است که با بایدن گفتوگو نداشته و حتی سفر وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به واشنگتن نیز به تعویق افتاد. با این حال در شرایطی که گفته میشود آمریکاییها نیز نگران تشدید درگیریها در منطقه هستند، روزنامه واشنگتنپست در گزارشی اعلام کرد: جار و جنجالهای نتانیاهو را باور نکنید! آمریکا تا حد بسیار زیادی با او موافق است.
در بخشی از این گزارش آمده است: با توجه به گسترش درگیریها طی سال گذشته و وارد شدن کرانهباختری، ایران، لبنان، سوریه و یمن در اقدامات اسرائیل، فقط میتوان نتیجه گرفت که بایدن با نتانیاهو و سیاستهای او موافق است.همچنین نشریه اکسیوس نیز که پیش از این در خصوص اختلافنظر شدید میان بایدن و نتانیاهو گزارش داده بود به تازگی اعلام کرد: نتانیاهو و بایدن در دستیابی به تفاهمی درباره واکنش اسرائیل به ایران پیشرفت و اختلافات میان آنها کاهش یافته است؛ هرچند که به گفته یک مقام صهیونیستی اختلافات بین آمریکا و اسرائیل در مورد ماهیت و گستره حمله کاهش یافته اما برنامههای فعلی در واکنش به ایران هنوز کمی تهاجمیتر از چیزی است که کاخ سفید ترجیح میدهد.
چه در سر نتانیاهو میگذرد؟
در چنین شرایطی و در حالی که نوع واکنش رژیمصهیونیستی به عملیات وعده صادق 2 موجب نگرانی شدید جامعه جهانی شده، چراکه ایران اعلام کرده پاسخ بعدی به اقدامات اسرائیل به مراتب سنگینتر و ویرانگر از دو عملیات قبلی خواهد بود و در این راستا، رویترز نیز به نقل از سه منبع وابسته به کشورهای شورای همکاری خبر داد، تعدادی از کشورهای عضو این شورا، واشنگتن را تحت فشار قرار دادهاند تا از حمله احتمالی اسرائیل به تاسیسات نفتی ایران ممانعت به عمل آورد زیرا نگران این هستند که تشدید تنش و اوجگیری درگیریها، تاسیسات نفتی این کشورها را نیز با خطر حملات محور مقاومت روبهرو کند، روز گذشته میدلایست نیوز به نقل از العربیه جدید گزارش داده، شواهد و قرائن حاکی از آن است که جوبایدن، رییسجمهور آمریکا در مکالمه تلفنی اخیر خود با بنیامین نتانیاهو ،نخستوزیر رژیم صهیونیستی موفق شده است وی را متقاعد کند پاسخ تلآویو به حمله موشکی ایران را تا پس از انتخابات آمریکا به تعویق اندازد.
طبق این گزارش به نظر میرسد تماس تلفنی اخیر نیم ساعته جو بایدن، رییسجمهور آمریکا و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، اینبار با توجه به فضای ایجاد شده توسط طرف آمریکایی به تفاهم اولیه درباره به تعویق انداختن پاسخ مورد انتظار اسرائیل به ایران، منجر شده است.
با این حال تمامی صحبتها و تحلیلهای صورت گرفته از یک عدم قطعیت جدی برخوردار است چراکه در طول یکسال اخیر نیز مخالفتها چه از سوی کشورهای غربی و چه از طرف کشورهای عربی در خصوص جنگافروزی اسرائیل به مراتب مطرح شده اما تا به اینجای کار نهتنها جلوی ماشین کشتار رژیم صهیونیستی گرفته نشده، بلکه این رژیم همزمان با تشدید عملیات ترور و خرابکاری در ایران به لبنان نیز حمله کرده است.
از اینرو برخی کارشناسان معتقدند به صورت یکجانبه در حال اجرای دکترین بازیگر دیوانه است؛ دکترینی که مختصات آن از ابهام، آشوب و در نهایت ایجاد بینظمی برای رسیدن به نظم دلخواه تبعیت میکند. به همین دلیل است که صهیونیستها نام عملیات خود در لبنان را نظم نوین نامگذاری کردهاند. از این رو هرچند که ایالات متحده گفته میشود که نگران تشدید تنشها در منطقه است و به خصوص دموکراتها مایل نیستند در آستانه انتخابات وارد یک درگیری اساسی در منطقه شوند اما مقامات رژیم صهیونیستی میدانند که در صورت وقوع درگیری گسترده در منطقه در نهایت ایالات متحده در عمل انجام شده قرار گرفته و ناچار به دخالت و ورود به درگیریها خواهد شد.
به همین دلیل است که مقامات و ناظران بینالمللی تاکید دارند پیش از آنکه نتانیاهو به عنوان بازیگر دیوانه منطقه را به آتش بکشد، باید از تمام ظرفیتهای دیپلماتیک و سیاسی جهت جلوگیری از چنین واقعهای استفاده کرد چراکه آنها میدانند ورود ایران به جنگ مستقیم در منطقه دیگر مانند جنگ در غزه و لبنان نبوده و پیامد و تبعات آن برای کلیت منطقه به صورت خاص و نظام جهانی به صورت عام سنگین خواهد بود.
اختلاف در کابینه امنیتی و
هشدار ایران
در همین راستا شبکه الجزیره به نقل از شبکه رژیم ۱۳صهیونیستی گزارش داد که نشست پنجشنبهشب اعضای کابینه امنیتی رژیم اسرائیل در خصوص انجام حمله هوایی به ایران در حالی پایان یافت که اعضا به این حمله رای ندادند. شبکه ۱۳ رژیم صهیونیستی به نقل از یک منبع امنیتی رژیم صهیونیستی افزود: کابینه امنیتی در خصوص پاسخ به حمله موشکی ایران رای نداد و تصویب آن را تا نزدیک شدن به زمان اجرا به تعویق انداخت.
این در حالی است که محمدحسن حبیباللهزاده ،سفیر ایران در ترکیه طی مصاحبهای در ارتباط با افزایش تنش بین ایران و رژیم صهیونیستی و تهدیدهای این رژیم علیه ایران در پی پاسخ موشکی به اقدامات تروریستی اخیر اسرائیل گفت که پاسخ ایران دارای این پیام بود که دیگر دوره خویشتنداری یکجانبه ایران به پایان رسیده است. سفیر ایران که با روزنامه صباح ترکیه گفتوگو میکرد، با بیان اینکه رژیم صهیونیستی در صورت حمله مجدد به ایران پاسخ کوبندهتری دریافت خواهد کرد، تاکید کرد: ایران خواستار گسترش جنگ نیست، ما خواهان آتشبس در لبنان و فلسطین به شرط حفظ حقوق مردم این کشورها هستیم. حبیباللهزاده پس از ارزیابی خود که در آن ائتلاف آمریکا و اسرائیل را هدف قرار داد، خطاب به برخی از کشورهای منطقه نیز اظهار کرد: ما به کشورها و طرفهای ثالث توصیه میکنیم که در هیچگونه حمله یا اقدام اسرائیل علیه ایران مشارکت نکنند، در غیر این صورت، ایران پاسخ خواهد داد.
در همین رابطه میدل ایستنیوز به نقل از العربیه جدید گزارش داده، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از جمله عربستان سعودی، امارات و قطر به عنوان بخشی از تلاشها برای عدمتمایل و جلوگیری از ورود به جنگ، به واشنگتن اطلاع دادهاند که در هرگونه حمله احتمالی اسرائیل به ایران اجازه استفاده از حریم هوایی خود را نخواهند داد.
العربی الجدید نوشت، این تحرکات کشورهای شورای همکاری پس از یک کارزار دیپلماتیک توسط ایران برای متقاعد کردن کشورهای این شورا برای استفاده از نفوذ خود نزد واشنگتن صورت میگیرد، در حالی که موج نگرانیها درباره احتمال حمله اسرائیل به تاسیسات تولید نفت ایران رو به افزایش است.
در همین ارتباط، رویترز اعلام کرده، تهران در نشستهای اخیر خود با مقامات عربستان سعودی هشدار داده است، در صورت هرگونه کمکی به اسرائیل برای انجام حمله، نمیتواند امنیت تاسیسات نفتی در این کشورها را تضمین کند.
علی الشهابی، تحلیلگر سعودی نزدیک به دربار پادشاهی عربستان نیز در اینباره خاطرنشان کرد: ایرانیها به صراحت اعلام کردهاند، اگر کشورهای شورای همکاری، حریم هوایی خود را به روی اسرائیل باز کنند، آن را یک اقدام جنگی قلمداد خواهد کرد.
در واقع طبق گزارش رویترز، تهران پیام روشنی به ریاض ارسال و طی آن تاکید کرد، در صورتی که رژیم صهیونیستی از حمایت منطقهای برای مقابله با ایران برخوردار شود، متحدان جمهوری اسلامی در کشورهایی مانند عراق و یمن ممکن است به این نوع حمایت و همکاری واکنش نشان دهند.
در همین حال منابع ایرانی و شورای همکاری تصریح کردند: مذاکرات اخیر میان محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی و سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران که برای جلب حمایتهای کشورهای این شورا به منطقه سفر کرده است، بر موضوع حمله احتمالی اسرائیل متمرکز بوده است.
از سوی دیگر، یک منبع نزدیک به محافل دولتی کشورهای شورای همکاری به رویترز گفت: سفر وزیر خارجه ایران، در کنار تماسها و ارتباطات سعودی-آمریکایی در سطح وزارتخانههای دفاع، در چارچوب یک تلاش هماهنگ برای بررسی و جلوگیری از وقوع بحران انجام میگیرد. در همین زمینه یک منبع آگاه در واشنگتن تاکید کرد: مقامات شورای همکاری با همتایان آمریکایی خود تماسهایی برقرار کرده و درباره دامنه و سطح پاسخ احتمالی و مورد انتظار اسرائیل ابراز
نگرانی کردهاند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد