1 - 12 - 2022
بانک مرکزی؛ تورم ۳۴ درصد
گروه اقتصادی- اختلاف آماری بانک مرکزی و مرکز آمار همچنان ادامه دارد. بانک مرکزی روز گذشته با یک ماه تاخیر نرخ تورم منتهی به اردیبهشتماه ۹۲ را ۳۴ درصد اعلام کرد این درحالی است که مرکز آمار این شاخص را در همان ماه ۳۱ درصد ارزیابی کرده بود.
این تاخیر و عدم اعلام نرخ تورم همزمان بود با اعلام نرخ تورم از سوی مرکز آمار، از همین رو احتمال داده میشد که بانک مرکزی قصد دارد به قانون برنامه پنجم توسعه عمل کند و دیگر وظیفه اعلام رسمی نرخ تورم را به مرکز آمار ایران واگذار کند.
اما درحالی که مرکز آمار نرخ تورم اردیبهشتماه را اوایل خرداد ماه و نرخ تورم خرداد ماه را اوایل تیرماه اعلام کرده بود روز گذشته و بعد از یک ماه تاخیر بانک مرکزی نرخ تورم اردیبهشتماه را اعلام کرد.
بانک مرکزی نرخ تورم منتهی به اردیبهشتماه ۹۲ را ۳۴ درصد اعلام کرد اما مرکز آمار این شاخص را در همان ماه ۳۱ درصد ارزیابی کرده بود.
این درحالی است که همواره نرخ تورم اعلامی مرکز آمار ایران از تورم بانک مرکزی بالاتر بود. پس از مرجع شدن مرکز آمار در ارایه نرخ تورم به یکباره نرخ منتشر شده این نهاد از بانک مرکزی کمتر شد که این مساله ابهاماتی به وجود آورده است.
براساس این گزارش بانک مرکزی با استناد به خلاصه نتایج به دست آمده از شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران براساس سال پایه ۱۰۰=۱۳۹۰، شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران در اردیبهشتماه ۱۳۹۲ به ۷/۱۶۳ رسید.
بر این اساس نرخ تورم در ۱۲ ماهه منتهی به اردیبهشتماه ۱۳۹۲ نسبت به ۱۲ ماه منتهی به اردیبهشتماه ۱۳۹۱ به ۳۴ درصد رسیده است.
بانک مرکزی نرخ تورم فروردینماه را ۳/۳۲ درصد عنوان کرد که نرخ تورم اردیبهشت ۷/۰ درصد افزایش نشان میدهد. عدد اعلامی بانک مرکزی با رقم اعلام شده مرکز آمار ایران در دو ماه اخیر متفاوت بوده و به نظر میرسد هر چقدر ماهها میگذرد، این فاصله بیشتر میشود. تورم فروردینماه طبق آمار بانک مرکزی ۳/۳۲ درصد و به گفته مرکز آمار ۸/۲۹ درصد بوده است که فاصله ۵/۱ درصدی را نشان میدهد.
همچنین مرکز آمار تورم اردیبهشت را ۳۱ درصد ارزیابی کرده که این بار فاصله عددی حدود سه درصد است. طی سالهای گذشته یکی از علل اصلی تفاوت آماری بانک مرکزی و مرکز آمار، سال پایه عنوان میشد اما هماکنون که هم مرکز آمار و هم بانک مرکزی سال پایه آماری خود را سال ۹۰ قرار دادهاند، نباید این فاصله زیاد وجود داشته باشد، اما کماکان در آمارها اختلاف مشاهده میشود.
با این حال پیش از اینکه مرکز آمار متولی اعلام نرخ تورم شود، همواره عدد تورم بانک مرکزی کمتر از عدد مرکز آمار ایران بوده به همین دلیل بسیاری معتقد بودند محاسبات و آمارهای مرکز آمار ایران دقیقتر است و بانک مرکزی با توجه به در نظر گرفتن وظیفه حفظ ارزش پول ملی محافظهکارانه اعداد را اعلام میکند.
این تفاوت ارقام موجب شد که در ماده «۵۴» قانون برنامه پنجم توسعه مرکز آمار به عنوان نهاد مرجع نرخ تورم تعیین شود تا قبل از مرجع شدن مرکز آمار همواره اعداد اعلامی بانک مرکزی کمتر از مرکز آمار بود اما به محض مرجع شدن، نرخ تورم مرکز آمار کمتر از بانک مرکزی شد شاید این عارضه است که برای هر نهادی که مرجع اعلام نرخ تورم میشود، به وجود میآید.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد