5 - 03 - 2025
باورهای نادرست درباره کمردرد
دکتر الهام باقری یکتا*
با وجود پیشرفتهایی که بشر در زمینه پزشکی و فناوری داشته هنوز به طور کامل نتوانسته کمردرد را که یکی از علل اصلی ناتوانی در سراسر جهان است، درمان کند. این مساله پیچیدگی سلامت عضلانی اسکلتی را برجسته میکند. کمردرد یک مشکل شایع است که 84درصد از بزرگسالان را در مقطعی از زندگی خود تحت تاثیر قرار میدهد. با وجود شایع بودن این مشکل، تصورات غلط متعددی وجود دارد که اغلب منجر به ترس غیرضروری و اتخاذ روشهای نامناسب جهت درمان شده که گاها باعث افزایش کمردرد میشود. هدف این مقاله پرداختن و تصحیح برخی از این افسانههای رایج و ارائه بینشهای مبتنی بر شواهد برای کمک به درک بهتر و مدیریت کمردرد است.
باور نادرست1: کمردرد همیشه نشانه آسیب جدی است
واقعیت: در حالی که کمردرد میتواند شدید و هشداردهنده باشد، به ندرت نشاندهنده یک وضعیت پزشکی وخیم است. کمردرد اغلب به دلایلی مانند کشیدگی عضلانی یا رگبهرگ شدن رباطها ایجاد میشود که با گذشت زمان و مراقبتهای ساده بهبود مییابد. اگر پس از گذشت چند روز از کمر درد علائم کاهش پیدا نکردند یا علائم دیگری مانند انتشار درد به اندام تحتانی اتفاق افتاد باید به پزشک مراجعه کرد اما در اکثر موارد، کمردرد به تنهایی نشانه آسیب جدی نیست.
باور نادرست2: استراحت بهترین درمان برای کمردرد است
واقعیت: برخلاف این باور، استراحت طولانیمدت در بستر میتواند کمردرد را تشدید کند. فعالیت بدنی ملایم به حفظ انعطافپذیری و قدرت عضلات کمک میکند و به مرور باعث بهبود میشود. فعالیتهایی مانند پیادهروی یا شنا، فعالیتهایی هستند که بدون اینکه فشار اضافی بر ستون فقرات وارد کنند، میتوانند عضلات پشت را تقویت کنند. به خاطر داشته باشید برای تعیین مناسبترین سطح فعالیت مخصوص خود، همیشه با یک فیزیوتراپیست مشورت کنید.
باور نادرست3: خوابیدن روی شکم باعث کمردرد میشود
واقعیت: خوابیدن روی شکم به دلیل حرکت رو به جلوی دیسکهای بینمهرهای باعث میشود فشار از روی محل خروج اعصاب برداشته شود. با این حال، اگر با این وضعیت خوابیدن مشکل دارید، میتوانید با قرار دادن یک بالش در زیر باسن و پایین شکم خود، فشار احتمالی را به حداقل برسانید تا به حفظ انحنای طبیعی ستون فقرات کمک کنید.
از طرف دیگر، خوابیدن به پشت با یک بالش زیر زانو یا به پهلو با یک بالش بین زانو میتواند باعث تراز بهتر ستون فقرات شود و ناراحتی را کاهش دهد.
باور نادرست4: پیادهروی کمردرد را تشدید میکند
واقعیت: پیادهروی فعالیتی با شدت کم است که میتواند به بهبود کمردرد از طریق افزایش جریان خون، حمایت از ساختارهای ستون فقرات و بهبود انعطافپذیری کمک کند.
اگر کمردرد دارید بهتر است برنامه منظمی از پیادهروی روزانه داشته باشید. این برنامه به صورت کوتاهمدت شروع شده و به مرور در صورت تحمل شما، افزایش مییابد. استفاده از کفشهای مناسب و حفظ وضعیت بدنی استاندارد باعث بیشتر شدن فواید
پیادهروی میشود.
باور نادرست5: اگر کمردرد ادامه یابد، چارهای جز جراحی نیست
واقعیت: اکثریت قریب به اتفاق موارد کمردرد نیازی به مداخله جراحی ندارند. درمانهای محافظهکارانه- ازجمله فیزیوتراپی، ورزش، اصلاح شیوه زندگی و در برخی موارد، دارودرمانی- برای اکثر افراد موثر است. جراحی معمولا تنها زمانی در نظر گرفته میشود که اقدامات محافظهکارانه شکست خورده باشند یا علت مشخصی وجود داشته باشد که جراحی قادر به برطرف کردن آن باشد.
باور نادرست6: تستهای تصویربرداری همیشه میتوانند علت کمردرد را شناسایی کنند
واقعیت: در حالی که آزمایشهای تصویربرداری مانند رادیوگرافی و MRI میتوانند ناهنجاریها را تشخیص دهند، این یافتهها همیشه با وجود یا شدت کمردرد مرتبط نیستند.
بسیاری از افراد بدون کمردرد، فتق دیسک یا آرتروز ستون فقرات قابل مشاهده در تصویربرداری دارند، بنابراین ارزیابی بالینی و شرح حال بیمار به جای تکیه بر نتایج تصویربرداری، در تشخیص و مدیریت کمردرد بسیار مهم است.
نتیجهگیری: درک واقعیتهای کمردرد برای مدیریت موثر و پیشگیری بسیار مهم است. از بین بردن باورهای نادرست رایج، افراد را قادر میکند تا در استراتژیهای پیشگیرانه و مبتنی بر شواهد مشارکت کنند که باعث بهبود و کاهش خطر درد مزمن میشود. اگر کمردرد را تجربه میکنید، با یک متخصص ستون فقرات، فیزیوتراپیست یا طب فیزیکی و توانبخشی مشورت کنید تا تشخیص و درمان متناسب با نیازها و شرایط خاص خود را دریافت کنید.
*دکترای تخصصی فیزیوتراپی و توانبخشی
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد