18 - 12 - 2022
باید به سمت تنشزدایی حرکت کنیم
| گروه ایران| مبارزات انتخاباتی طولانی و پر افتوخیز ریاستجمهوری آمریکا به پایان رسید و باراک اوباما برای بار دوم به کاخ سفید رفت اما با نگاهی به مسایل مطرح شده از سوی دو کاندیدای آمریکا (باراک اوباما و میت رامنی) در زمان مبارزات انتخاباتی ملاحظه میشود که ایران یکی از موضوعات مهم این دو نفر بوده است زیرا در مناظره آخر اوباما و رامنی بسیار مورد توجه قرار گرفت. همین موضوع نشان میدهد که اوباما در آینده قطعا در سیاستخارجی خود نسبت به جمهوری اسلامی ایران، نگاه ویژهای خواهد داشت.
در همین خصوص لازم به یادآوری است که پیش از اعلام نتیجه انتخابات آمریکا، وزارت اطلاعات کشورمان در تحلیلی تفاوتهای موجود بین دو حزب جمهوریخواه و دموکرات را مورد توجه قرار داد. در این تحلیل آورده است که در هر دو حزب مورد اشاره، مسوولانی وجود دارند که نگرشی خصومتآمیز در قبال ایران در بین آنها وجود دارد اما شدت این نگرش متفاوت به نظر میرسد.
در جریان مبارزات انتخاباتی آمریکا، حزب جمهوریخواه در تلاش بود تا ثابت کند سیاستها و اقدامات دولت اوباما در قبال جمهوری اسلامی ایران در چهار سال گذشته شکست خورده است، نامزد این حزب معتقد بود که بزرگترین شکست کاری اوباما، پرونده هستهای ایران است. وی در این رابطه به صراحت گفته است: اگر در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا پیروز شود، رویکرد خیلی متفاوتی نسبت به ایران اتخاذ خواهد کرد. به طور کلی حزب جمهوریخواه نگرش تقابلی شدیدتری با جمهوری اسلامی ایران دارد و به همین دلیل سعی میکند تا راهکارها و راهبردهایی که برای رویارویی با مسایل، تامین اهداف و منافع ارایه میکرد، تندتر و با استفاده از قدرت سخت باشد.
میت رامنی و حزبش بر این باورند فعالیتهای هستهای ایران بزرگترین تهدید برای آمریکا و جهان است به همین دلیل معتقدند که دولت اوباما در برخورد با این قضیه کوتاهی کرده و به جای مقابله، راه مصالحه را در پیش گرفته است. آنها بر این اعتقاند که تلاشهای دیپلماتیکی اوباما در برابر ایران بینتیجه بوده و برای رفع این مشکل نیاز به تشدید تحریمها و استفاده از قدرت نظامی آمریکاست.
با بیان این مواضع مشخص میشود که سیاستهای مدنظر جمهوریخواهان، کاملا به سیاستهای رژیم صهیونیستی نزدیک است و آشکارا به دنبال استفاده از قدرت نظامی علیه تاسیسات هستهای ایران هستند. نامزد جمهوریخواهان بعد از سفر به سرزمینهای اشغالی اعلام داشت: در صورت اقدام نظامی اسراییل علیه ایران آن را درک میکنم. پس کاملا روشن است که جمهوریخواهان با توجه به درخواست مکرر رژیم صهیونیستی برای حمله نظامی به ایران از میان گزینههای دیپلماسی، تحریم اقتصادی و اقدام نظامی، به بدترین و شدیدترین نوع آن، فکر میکرده است.
با پیروزی باراک اوباما بر ریاست آمریکا روزنامه جهانصنعت در این خصوص با تعدادی از کارشناسان مسایل بینالملل به گفتوگو پرداخت و از آنان پرسید که این انتخابات چه تاثیر اقتصادی و سیاسی بر ایران خواهد داشت.
اوباما، رییسجمهور موجهتری است
داود هرمیداس باوند، استاد روابط بینالملل در خصوص پنجاهوهفتمین دولت روی کارآمده آمریکا و تاثیر اقتصادی و سیاسی این دولت در ایران گفت: انتخابات این دوره ریاستجمهوری آمریکا یکی از انتخابات تاریخی به شمار میآید و از اهمیت زیادی در خصوص مسایل سیاسی و اقتصادی برخوردار است. این اهمیت به این دلیل مطرح میشود که اوباما رییسجمهور دو دوره کاخ سفید شناخت کاملی نسبت به مسایل ایران دارد.
وی به ویژگی اصلی باراک اوباما که نقش بسزایی در سیاست و اقتصاد ایران دارد اشاره کرد و بیان داشت: اوباما برخلاف بوش پسر است زیرا به این امر که به تنهایی نباید اقدام کرد، معتقد است.
هرمیداس در این راستا تاکید کرد: اوباما تاکید زیادی روی مذاکرات دیپلماسی دارد ومعتقد است که با مذاکره میتوان مشکلات را حلوفصل کرد. باوند همچنین در رابطه با تحریم در آینده خاطرنشان کرد: ادادمه تحریمها علیه ایران بهخصوص تحریمهای مضاعف یکجانبه که از سوی کشورهای اروپایی و آمریکایی نه از سوی شورای امنیت مصوب شده است در آینده گستردهتر و عرصه را تنگتر میکند تا ایران را به میز مذاکره بکشاند.این استاد روابط بینالملل ایران درخصوص هدف از تحریمهایی که از سوی آمریکا صورت میگیرد، پاسخ داد: اوباما معتقد است مذاکرات دیپلماتیکی که بین ایران و آمریکا ردو بدل شد به نتیجه قابل قبولی نرسیده است و با افزایش فشار تحریمها ایران وادار میشود تا به میز مذاکره بیاید.
وی در ادامه افزود: نکته دیگر کارهای اوباما در خصوص اسراییل است. اسراییل تصمیم بر این داشت تا به تاسیسات هستهای ایران حمله کند ولی اوباما با توجه به اتمام دولت خود نظر موافقی در این راستا نداشت.وی درخصوص انتخاب مجدد اوباما پاسخ داد: در قیاس با جورج بوش، اوباما انتخاب موجهی برای آمریکاست و ایران و آمریکا هر دو باید مواضع اعلام شده خود را تعدیل کنند.
نام رییسجمهور آمریکا برای ایران تغییری به وجود نمیآورد
رسول منتجبنیا، استاد دانشگاه نیز درخصوص انتخابات اخیر کاخ سفید گفت: بارها گفتم در انتخابات آمریکا آنچه در سیاست خارجی تعیینکننده است، افراد نیست بلکه نظام و سیستم این کار را انجام میدهد. وی در ادامه اظهار داشت: نظام حزبی یا حزب دموکراتیک و جمهوریخواه تصمیمگیرنده اصلی این کشور است و برنامهریزی اصلی در دستان این احزاب است، رییسجمهور تنها مجری به حساب میآید.
وی خاطرنشان کرد: هر دو این حزبها در آمریکا نسبت به ایران نظر واحدی دارند و چندان تفاوتی وجود ندارد. آنها با انقلاب اسلامی مخالف هستند حتی با دین اسلامی مخالفت شدیدی دارند. با ساختن فیلمهای ضددینی کشورهای مسلمان علیالخصوص ایران را دچار تنش میکنند.
کارشناس مسایل سیاسی درخصوص تنفر آمریکا نسبت به دین اسلام اینگونه بیان کرد و گفت: دین اسلام مخالف ظلم و ستم و استکبار است.
وی گفت: هر دو حزب با انرژی هستهای ایران مخالفند و حتی با کمک ایران به حزبالله لبنان و حماسه فلسطین مخالف هستند و ایران را به این خاطر متهم میکنند.
منتجبنیا ابراز کرد: ایران نباید دلخوش باشد با تغییر رییسجمهور کشورهای غربی و آمریکایی سیاستها تغییر میکند و شرایط بهتر میشود زیرا اینطور نیست، همان سیاست دولت قبلی ادامه مییابد.
وی در همین راستا اشارهای به کشور آمریکا داشت و پاسخ داد: اگر اوباما به کاخ سفید نمیرفت، میت رامنی به صحنه سیاست راه پیدا میکرد همین سیاست فعلی دنبال میشد یا اوضاع بدتر میشد مشخص نیست اما آنچه به نظر میرسد این است که همه یک هدف را دنبال میکنند.
وی همچنین در ادامه این گفتوگو به کشور فرانسه اشاره کرد و گفت: در فرانسه شاهد بودیم رییسجمهور وقتی عوض شد ایران خوشحال بود که سیاستش با دولت قبل متفاوت است ولی بهتر که نشد هیچ، بدتر هم شد.
این استاد در ادامه گفت: کشورهای غربی و آمریکایی به دنبال سیاست داخلی و منافع کشورشان هستند و ایران را دستاندازی در جهان سوم میدانند.
وی در ادامه افزود: اگر ایران و کشورهای اروپایی به توافق نرسند همچنان تحریم ادامه پیدا میکند.
رفتار آمریکا به انتخابات ریاست جمهوری ایران بستگی دارد
احمد بخشایشی، عضو کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی نیز درخصوص انتخابات آمریکا گفت: اوباما در چهار سال گذشته با شعار تغییر روی کارآمد اما عملا نتوانست کاری انجام بدهد.
بخشایش در این خصوص ادامه داد: سیستم انتخاباتی آمریکا که به کارت الکترال معروف و منحصربهفرد است سیستمی بود که با اوباما در یک سطح قرار نداشت و یکی از دلایل ناموفق بودن رییسجمهور آمریکا اجازه ندادن به تغییرات در همین سیستم به حساب میآید.
نماینده مردم اردستان در مجلس خاطرنشان کرد: اوباما مسایل ایران را پیگیری میکرد و خود را برای ایران مهره مفید و پایدار میدانست اما با توجه به وضعیت به وجود آمده وی جنگ نرمی علیه ایران بهوجود آورد ولی نتوانست با تحریم ایران را به زمین بنشاند. وی درخصوص علت جنگ نرم آمریکا علیه ایران تاکید کرد:آمریکا به دنبال این است تا قسمتی از انتخابات سال آتی ایران را به دست بگیرد و اگر در انتخابات آتی ایران یکی از فراکسیون اصولگرایان روی کار بیاید مطمئن هستند جنگ نرم به اتمام میرسد و آمریکا با شکست مواجه میشود.
بخشایش دراین خصوص که چه کسی میتواند جنگ نرم را علیه آمریکا با شکست مواجه کند، توضیح داد: اگر شخصی مثل محمود احمدینژاد در دوره بعد روی کار بیاید ایران پیروز از میدان بیرون میرود.
به هر حال نباید دور از نظر داشت که دیوار بیاعتمادی بین ایران و آمریکا آنچنان بلند است که نمیتوان انتظار داشت تمام ابهامها یک شبه برطرف شود اما اگر این دو کشور برنامهای برای ممانعت از تصاعد بحران در رابطه با یکدیگر داشته باشند، میتوان گامی به پیش رفت. حشمتالله فلاحتپیشه، عضو پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در این رابطه میگوید، لازم است راهبردی اندیشیده شود تا بتوانیم به سمت تنشزدایی برویم ولی کاملا مشخص است تا این فاز، فاصله طولانی داریم اما این فاصله نباید ناامیدی به وجود آورد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد