8 - 07 - 2018
با تصمیمات عادی نمیتوان شرایط غیرعادی را مدیریت کرد
به گفته کارشناسان، امروزه خلق ثروت در کشور به دست دلالان، واسطهگران و رانتخواران افتاده و با اقدامات غیرمولد صورت میگیرد. این در حالی است که تا این شرایط تغییری اساسی نکند، نمیتوانیم مدعی خدمت به تولید کشور شویم. در همین خصوص رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: آرزوی ما این است که سخنان حماسی تبدیل به عملهای حماسی شود و درصد کمی از آنچه بیان میکنیم، به اجرا گذاشته شود. آنچه امروز به عنوان راس مشکل اساسی در اقتصاد کشور وجود دارد، مساله توسعه صنعتی است که متاسفانه این مساله یک مشکل ساختاری و پیچیده بوده که در دورهای بسیار طولانی ایجاد شده است.
غلامحسین شافعی ادامه داد: اصل این ماجرا به ساختار اقتصادی کشور که یک اقتصاد نفتی است، بازمیگردد. متاسفانه این اعتیاد نفتی طی سالهای گذشته وضع اقتصاد ما را به این مرحله رسانده بهطوریکه ما بدون توجه به توسعه صنعتی و تدوین برنامه آنچه فعلا در پیشرو میبینیم، این است که دولت رقیب پرقدرتی در برابر بخش خصوصی در نظام اقتصادی کشور است و با وجود توجه و تاکیدی که در فرمان مقام معظم رهبری و تصمیم مجلس در مورد اصل ۴۴ قانون اساسی شد، خیلی اتفاق خاصی در این زمینه رخ نداده است.
شافعی تصریح کرد: نهایتا آنچه امروز وجود دارد و باید تغییر کند، این است که به عنوان یک آفت اقتصادی، آنچه در کشور ما موجب خلق ثروت میشود، فعالیتهای تولیدی و مولد نیست بلکه خلق ثروت در کشور ما به وسیله دلالان، واسطهگران، رانتخواران و اقدامات غیرمولد صورت میگیرد. در حالی که تا این شرایط تغییری اساسی نکند، نمیتوانیم مدعی خدمت به تولید کشور شویم.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با بیان اینکه ما اصلا گرفتار کمبود منابع نیستیم، گفت: از ابتدای آغاز برنامههای توسعهای از سال ۶۸ تا سال ۹۵، ۲۷۷۲ میلیارد دلار منابع ارزی داشتهایم. اگر به این میزان سرمایهگذاریهای خارجی و کمکهای بلاعوض را اضافه کنیم، جمع ورود ارز به کشور ما به ۳۱۹۱ میلیارد دلار میرسد. سوال اینجاست که با این منابع عظیم و افسانهای ارزی چرا اقتصاد ما در این جایگاه قرار دارد؟ این مساله به ناکارآمدی و بیبرنامگی بازمیگردد.
شافعی اضافه کرد: طی سالهای گذشته معمولا تصمیمگیران ما از تصمیمات سخت گریزان بودهاند. در واقع همیشه تصمیمات سهل، مقطعی و کوچک مورد نظر بوده که اینها نمیتواند بهطور ریشهای به مسایل پاسخگو باشد. در حال حاضر نیز مشکل اصلی ما کمبود منابع نیست، گرچه کمبود منابع زیادی داریم ولی مهمتر از آن، چگونگی توزیع منابع است. وی با اشاره به اینکه با وجود هشدارها، صنعت نتوانسته تکان بخورد و رشد کند، خاطرنشان کرد: براساس آمار رسمی کشور طی ۱۰ سال گذشته سهم صنعت و صادرات از تسهیلات سیستم بانکی مرتب کاهش داشته است. اگر برنامههای توسعهای ما در جهت تقویت کار مولد، تقویت صادرات و کشاورزی بوده، این کجاست؟
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با اشاره به مساله تحریمها عنوان کرد: دو برداشت نادرست در مورد تحریم وجود دارد؛ یکی آن عدهای هستند که میگویند تحریم کاغذپاره است که کاملا اشتباه میکنند. تحریم جدی است. عدهای دیگر نیز اعتقاد دارند علت اساسی همه مشکلات ما تحریمهاست. اما باید به این نکته اذعان داشت که مشکلات اساسی ما مشکلات ساختاری بوده و مساله تحریم نیست. در این ارتباط باید به یک تقسیم درست و واقعی برسیم تا بتوان در برابر تحریم ایستادگی کرد. شافعی خاطرنشان کرد: در حال حاضر باید دو موضوع مد نظر قرار گیرد؛ نخست اینکه ریشه مشکلات را بشناسیم و در مورد این مشکلات، اگر اشتباهی کردیم، آن را بپذیریم. مورد دیگر نیز این است که باید امروز توجه کنیم که ما در شرایط عادی اقتصادی نیستیم و شرایط غیرعادی را نمیتوان با تصمیمات عادی مدیریت کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد